Ολυμπιακός : Τίποτα δεν γίνεται τυχαία

Ολυμπιακός : Τίποτα δεν γίνεται τυχαία

Ο Ολυμπιακός έφτασε να λογίζεται και να υπολογίζεται με βάση τη... γκάμα του, ως ο ισχυρότερος σύλλογος της Ευρώπης. Και όλα αυτά πότε: Στην δυσκολότερη οικονομική συγκυρία της χώρας, από το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα.

Συζητιέται έντονα αυτές τις ημέρες των πιθανών αλλαγών στον Παναθηναϊκό. Η εμπλοκή του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, λέει, στον Ερασιτέχνη δεν προσφέρει μόνο την «ελπίδα» της επανεκκίνησης για τους Πράσινους που κινούνται σε ιστορικά χαμηλά, αλλά μάλλον εξασφαλίζει και κάτι που το ποδόσφαιρο αρνούνταν πεισματικά τόσα χρόνια. Να καταβάλει το νόμιμο 10% των εσόδων από τα εισιτήρια στη «μάνα του λόχου». Να αποδώσει τα… δέοντα, που ορίζει ο ίδιος ο νόμος.

Την ίδια στιγμή: Μόλις χθες στη συνέντευξη Τύπου της ΠΑΕ Ολυμπιακός για τα νέα εισιτήρια διαρκείας, ο Κώστας Καραπαπάς αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης στην επεξήγηση μιας διαδικασίας που πλέον αποτελεί θεσμό. Στον τρόπο που το ποδόσφαιρο όχι μόνο ενισχύει τα τμήματα του Ερασιτέχνη, αλλά που τα οδηγεί στην πιο παραγωγική οκταετία της ιστορίας τους.

Είχε ο Ολυμπιακός ως το 2010 ακριβώς 77 τίτλους σε βόλει, πόλο κλπ, έχει προσθέσει από τότε άλλους 55! Εξωφρενικό. Έφτασε σε ένα απόγευμα τον Απρίλη να δίνει δύο ευρωπαϊκούς τελικούς. Έχει αύριο έναν ακόμη τελικό, στο Χάντμπολ και την ίδια στιγμή, έχει τα παιδιά του πόλο να ετοιμάζονται για την πρόκληση της Γένοβας. Έχει… χαθεί το μέτρημα!

Έφτασε να λογίζεται και να υπολογίζεται με βάση τη… γκάμα του, ως ο ισχυρότερος σύλλογος της Ευρώπης. Και όλα αυτά πότε: Στην δυσκολότερη οικονομική συγκυρία της χώρας, από το δευτέρο παγκόσμιο πόλεμο και έπειτα.

Συμπτωματικά το τριήμερο που πέρασε στο Χάρβαρντ, μας οδήγησε ακριβώς στο ίδιο συμπέρασμα. Πως αυτή η 8ετία και αυτή η οικονομική συγκυρία όχι μόνο δεν εμπόδισαν τους Πειραιώτες, αλλά έθρεψαν ακόμη περισσότερο την αίσθηση κοινωνικής ευθύνης.

Πως ο Ολυμπιακός όχι μόνο άρχισε να σκέφτεται τους τρόπους που θα επιστρέψει την αγάπη που λαμβάνει από τον κόσμο του, αλλά πως ηγείται πλέον διεθνών πρωτοβουλιών για έναν καλύτερο κόσμο.

Όχι, λόγια πράξεις. Χιλιάδες παιδιά που εμβολιάστηκαν μέσω της προσφοράς στην UNICEF. Χιλιάδες μετανάστες που πήραν στα χέρια τους μια κουβέρτα, και ένα πιάτο φαί στο λιμάνι του Πειραιά. Χιλιάδες ώρες δουλειάς στη Μάνδρα και όπου αλλού χρειάστηκε…

Προφανώς δεν συμβαίνει στη τύχη. Άνθρωποι κρύβονται πίσω από όλα αυτά. Μεράκι, αγάπη, επιθυμία, αντοχές. Υπολογίζεται ότι μόνο για τον Ερασιτέχνη ο Βαγγέλης Μαρινάκης έχει ξοδέψει ένα ποσό περί των 40 εκατ ευρώ!

Τα χρήματα… που διέλυσαν φέτος τον ποδοσφαιρικό Παναθηναϊκό! Πρόσφατα σε μια κουβέντα με τον Γιώργο Παύλου για τα ΝΕΑ, επιβεβαιώθηκε πως ένα αντίστοιχο ποσό (και λίγο μεγαλύτερο) έχουν στοιχίσει τα βελτιωτικά έργα στο αθλητικό κέντρο του Ρέντη και η λειτουργία των τμημάτων υποδομής.

Ακόμη πιο πρόσφατα, ξημερώματα Παρασκευής ο Στεφάν Ορτέγα του Χάρβαρντ έλεγε παρουσία του προέδρου της Μπαρτσελόνα, αλλά και της διοίκησης της Ρεάλ πως δεν θα μπορούσε να λειτουργήσει το think tank του κορυφαίου πανεπιστημίου, αναζητώντας τρόπους ώστε το ποδόσφαιρο να συνδράμει σε έναν καλύτερο κόσμο, αν δεν υπήρχε ο Ολυμπιακός. Ο χορηγός, αλλά και ονειροπόλος Ολυμπιακός.

Κάτω από την Ακρόπολη, Σεπτέμβρη μήνα υπογράφτηκε «η αρχή των Αθηνών» από τον Βαγγέλη Μαρινάκη. Η μεγάλη ιδέα της συμμετοχής στον αθλητισμό, που ταξιδεύει πλέον από άκρη σε άκρη του κόσμου αναζητώντας οργανισμούς με τις αντίστοιχες ανησυχίες.

Όλα μαζί; Ναι, όλα μαζί. Αρκεί να θέλεις, να μπορείς, αρκεί να νιώθεις. Ιούνη του 2010 όταν άλλαξε το ιδιοκτησιακό της ΠΑΕ, τα ταμεία ήταν άδεια. Χρεή 40 εκατ ευρώ και βάλε, έσοδα προεισπραγμένα για τα επόμενα χρόνια.

Ήταν το ποδόσφαιρο σε κατάσταση… διάλυσης (και ας μην του φαίνονταν), πόσο μάλλον όλα τα υπόλοιπα. Σε αυτά τα οκτώ χρόνια το Καραϊσκάκη έστησε 7 φιέστες κατάκτησης του πρωταθλήματος. Είδε τον Ολυμπιακό να φτάνει στους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ, να σκαρφαλώνει στην υψηλότερη θέση που βρέθηκε ποτέ στο ranking της UEFA, ειδε πρόσωπα να αναδεικνύονται και να ανοίγουν τα φτερά τους στο υψηλότερο επίπεδο.

Το καλοκαίρι του 2010 Ερασιτέχνης υπήρχε μόνο στη… σφραγίδα, και όποιος τύχει να κουβεντιάσει με τον Μιχάλη Κουντούρη θα επιβεβαιώσει πως μάλλον κολακευτικά το θέτουμε. «Είμαι εδώ» του είπε ο Βαγγέλης Μαρινάκης και τα… υπόλοιπα τα καταγράφει η Ιστορία.

Χθες στην παρουσίαση των διαρκείας, η ΠΑΕ ανακοίνωσε τιμές μειωμένες κατά 10% σε σχέση με πέρσι. Κράτησε όμως το αυτονόητο της «κάρτας μέλους» και τα 50 ευρώ που πηγαίνουν απευθείας στον Ερασιτέχνη.

Το κράτησε, γιατί το νιώθει, γιατί το θέλει, γιατί το μπορεί. Γιατί Ολυμπιακός είναι πρωτίστως το… ταξίδι, όχι ο προορισμός. Λόγοι για να καμαρώνεις! Λόγοι που εξηγούνται απλά και κατανοητά…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ