Η μεταγραφική στρατηγική της ΑΕΚ και οι θεωρίες συνωμοσίας

Η μεταγραφική στρατηγική της ΑΕΚ και οι θεωρίες συνωμοσίας

Όταν μια ομάδα κάνει την μέγιστη των επενδύσεων, κατασκευάζοντας από την αρχή το γήπεδό της είναι απολύτως λογικό να το βάζει σε προτεραιότητα από οικονομική σκοπιά ακόμα κι αν έχει να προσδοκά σε αυξημένα έσοδα.

Ορισμένα πράγματα είναι πολύ πιο απλά από όσο θέλουν να μας τα παρουσιάζουν οι ειδικοί της επικοινωνίας.

Ας αρχίσουμε από τα βασικά. Κανένας δεν παίρνει πρωτάθλημα από το καλοκαίρι. Στην χώρα μας και σε καμιά άλλη χώρα δεν έχει θεσπιστεί ο θεσμός του πρωταθλητή μεταγραφών. Ούτε πρόκειται να θεσπιστεί ποτέ για τον απλούστατο λόγο ότι τα συμβόλαια δεν παίζουν μπάλα. Καλό είναι να αντικρίζουμε ορισμένα πράγματα με νηφαλιότητα και ψυχραιμία.

Στην προκειμένη περίπτωση ούτε η ΑΕΚ μπορεί να πάρει ή να κρατήσει όποιον παίκτη θέλει ούτε ο Ολυμπιακός μπορεί να της «χαλάει» κάθε μεταγραφή που πάει να κάνει. Τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα για να τα απλοποιούμε πυροδοτώντας την οπαδική τύφλωση και τον φανατισμό. Η ΑΕΚ κατάφερε, τα δυο τελευταία χρόνια ξοδεύοντας πολύ λιγότερα λεφτά από τους ανταγωνιστές της, να φτιάξει καλύτερη ομάδα από αυτούς. Κάθε καλόπιστος οφείλει να το αναγνωρίσει και να αποδώσει τα εύσημα στην διοίκησή της και στον Μελισσανίδη.

Παίκτες όπως ο Λάζαρος, ο Γκάλο , ο Τσιγκρίνσκι, ο Μπακασέτας, ο Βράνιες κόστισαν ελάχιστα ή καθόλου για να ενταχτούν στην ΑΕΚ τα δε συμβόλαιά τους περιορίζονται σε ελάχιστες εκατοντάδες ευρώ. Πρόκειται λοιπόν για μια μεγάλη επιτυχία της ΑΕΚ και των ανθρώπων που υλοποίησαν αυτό τον σχεδιασμό.

Για λόγους που τους ξέρει καλύτερα από όλους η διοίκηση και ορισμένους από αυτούς εμείς απλώς υποθέτουμε, η ΑΕΚ θα κινηθεί και πάλι σε αυτό τον δρόμο με ελάχιστες εξαιρέσεις. Με αυτό το δεδομένο είναι λογικό και παίκτες να μην ανανεώσουν και κάποιοι μεταγραφικοί στόχοι να χαθούν. Υπό την έννοια αυτή η δήλωση ότι όποιον θέλουμε παίρνουμε κι όποιον θέλουμε κρατάμε υπήρξε από υπερβολική ως άστοχη κυρίως γιατί στον κόσμο της ΑΕΚ δημιούργησε υψηλές προσδοκίες.

Μια δήλωση του στιλ, «εμείς θα έχουμε και του χρόνου καλή ομάδα που θα χτυπήσει και θα πάρει το πρωτάθλημα», θα ήταν πιο συνετή. Κι αυτό διότι η ΑΕΚ εξ αντικειμένου δεν μπορεί να πάρει όποιον θέλει. Μπορεί όμως να της βγει ο Αλμπάνης και να κάνει φοβερές εμφανίσεις του χρόνου. Μπορεί να βρει και να φέρει νέο Σιμόες και νέο Βράνιες. Όταν μια ομάδα κάνει την μέγιστη των επενδύσεων, κατασκευάζοντας από την αρχή το γήπεδό της είναι απολύτως λογικό να το βάζει σε προτεραιότητα από οικονομική σκοπιά ακόμα κι αν έχει να προσδοκά σε αυξημένα έσοδα.

Είναι λοιπόν λογικό να ξοδεύει συγκρατημένα προκειμένου να θωρακίσει την  χρηματοδότηση του μεγαλύτερου πρότζεκτ στην ιστορία της. Αν γινόταν αυτή η καθαρή εξήγηση ίσως να μην χρειαζόταν ούτε οι μεγαλοστομίες για τις μεταγραφές ούτε οι διαρροές για τους κακούς ανταγωνιστές που της «χαλάνε» τις μεταγραφές. Η ΑΕΚ είναι φανερό πως έχει χαράξει μια συγκεκριμένη τακτική από την οποία δεν θέλει να ξεφύγει. Επειδή τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής την δικαιώνουν ούτε γκρίνιες ούτε θεωρίες συνωμοσίας έχουν θέση…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ