Ο «Φέτφα» και οι εξτρέμ με ανάποδο πόδι…

Ο «Φέτφα» και οι εξτρέμ με ανάποδο πόδι…

Ο Γιώργος Χελάκης επιχειρεί να αναλύσει τις επιπλέον επιλογές ανάπτυξης παιχνιδιού που προκύπτουν για τον Ολυμπιακό με την διαφαινόμενη απόκτηση του Γιάννη Φετφατζίδη.

Ας επιστρέψουμε στην δεκαετία του ενενήντα τότε που άρχιζε η αγωνιστική κυριαρχία του Ολυμπιακού στα πρωταθλήματα. Από τότε μέχρι και τώρα όποτε οι ερυθρόλευκοι όχι μόνο έπαιρναν πρωταθλήματα αλλά έπαιζαν ωραίο ποδόσφαιρο είχαν ως ομάδα εξαιρετικούς χαφ-εξτρέμ. Ενδεικτικά αναφέρονται οι αξεπέραστοι Τζόρτζεβιτς-Γιαννακόπουλος, και στη συνέχεια ο Γ.Χ Γεωργιάδης, ο Γκαλέτι, ο Κάμπελ, ο Μιραλάς.

Όποτε ο Ολυμπιακός είχε παικταράδες στις άκρες του, παρουσίαζε θέαμα και αποτελεσματικότητα. Πέρσι επί Μπέντο και φέτος επί Χάσι και υπολοίπων που δεν είχε, η αγωνιστική του εικόνα ήταν από μέτρια ως αποκαρδιωτική. Το πρόβλημα αυτό, μαζί με άλλα, φαίνεται να επιδιώκουν να λύσουν όσοι είναι υπεύθυνοι για τον μεταγραφικό σχεδιασμό της ομάδας. Πρόβλημα δυσεπίλυτο γιατί το είδος αυτό (εξτρέμ) είναι εν ανεπαρκεία στην ευρωπαϊκή αγορά και πολύ περισσότερο στην ελληνική.

Η απόκτηση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου μπορεί όπως εξηγήσει σε άλλα σημειώματα να αλλάξει την αγωνιστική εικόνα της ομάδας του λιμανιού. Το κατά πόσον ο Λάζαρος μπορεί να επαναλάβει όσα έκανε πέρσι κανείς δεν μπορεί να το ξέρει. Ωστόσο ο Ολυμπιακός θα ωφεληθεί από τον τρόπο παιχνιδιού του συγκεκριμένου παίκτη ακόμα κι αν η στατιστική του σε γκολ και ασίστ δεν φτάσει στα επίπεδα της χρονιάς που πέρασε. Κι αυτό γιατί θα διευκολυνθεί το παιχνίδι των υπολοίπων και ειδικά των παικτών της μεσαίας γραμμής.

Η διαφαινόμενη απόκτηση του Γιάννη Φετφατζίδη έρχεται να προσθέσει μια ακόμα δυνατότητα στο παιχνίδι του Ολυμπιακού. Ετσι, μπορεί να έχει στο γήπεδο δυο παίκτες στα «φτερά» που θα με ανάποδο πόδι. Η ομάδα έτσι θα μπορεί να ανοίγει και να κλείνει σαν φυσαρμόνικά δίνοντας επιπλέον δυνατότητα στους πλάγιους μπακ να βγαίνουν στις πλάτες των εξτρέμ όταν αυτοί θα συγκλίνουν. Σε αυτό το σύστημα βάσισε η Μπάγερν Μονάχου την δική της αγωνιστική κυριαρχία για χρόνια.

Ο Φετφατζίδης, στον βαθμό που είναι έτσι όπως τον ξέραμε (δεν αποκλείεται να εμφανιστεί ακόμα καλύτερος) θα προσθέσει επιλογές για διαφορετικούς τρόπους παιχνιδιού είτε εξελιχτεί ως βασικός είτε αποτελέσει ισχυρή εναλλακτική επιλογή. Γίνεται φανερό ότι η ομάδα των ερυθρόλευκων θα γίνει πιο επιθετική και θα φέρνει πολλές φορές την μπάλα κοντά στην αντίπαλη περιοχή. Στον βαθμό που θα εξασφαλιστεί η γρήγορη και αξιόπιστη μετάβαση της μπάλας από την άμυνα στην επίθεση η πίεση που θα ασκεί ο Ολυμπιακός στις αντίπαλες άμυνες θα είναι μεγαλύτερη και το ποσοστό κατοχής θα ανέβει ακόμα περισσότερο.

Μην ξεχνάμε ότι ένας ασφαλής τρόπος για να απαλλάξεις την άμυνα από κινδύνους, είναι να κρατάς περισσότερη ώρα την μπάλα στα πόδια σου. Ο Φετφατζίδης, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, θα βοηθήσει ουσιαστικά και σε αυτή την παράμετρο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ