Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Μπάγερν και οι… Κυριακές στην ησυχία τους!

Μπαρτσελόνα, Γιουβέντους, Μπάγερν και οι… Κυριακές στην ησυχία τους!

Η… εξυγίανση δεν έχει φτάσει ακόμη στην Ευρώπη όπου σε κορυφαία πρωταθλήματα είναι φυσιολογικό μια ομάδα να παίρνει 7+ στα 10 πρωταθλήματα. Στην Ελλάδα κατά τα άλλα το σερί του Ολυμπιακού που διακόπηκε φέτος παρουσιάστηκε εντέχνως από τους «εξυγιαντές» ως απόδειξη πως υπάρχει «σύστημα» που τον ευνοεί.

Για πρώτη φορά μετά από εφτά συνεχόμενα πρωταθλήματα ο Ολυμπιακός έμεινε μακριά από την κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Ήταν η αλλαγή άλλωστε που «βαφτίστηκε» εξυγίανση ώστε να φτάσουμε στο σημείο που ήθελαν όλες οι δυνάμεις που ενώθηκαν για να το πετύχουν, ξέχωρα αν και ο Ολυμπιακός «βοήθησε» με τα αγωνιστικά του προβλήματα.

Η ατάκα άλλωστε «μόνο στην Ελλάδα γίνεται να το παίρνει συνεχώς η ίδια ομάδα» ήταν η χαρακτηριστικότερη μαζί με διάφορες άλλες βεβαίως που αποσκοπούσαν στον «μηδενισμό» των όσων είχε πετύχει ο Ολυμπιακός την τελευταία 20ετία, 21 χρόνια για την ακρίβεια.

Η σύγκριση γινόταν πάντα με την Ευρώπη, με τα υπόλοιπα πρωταθλήματα για να… αποδείξουν οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού πως αυτό που συμβαίνει στην χώρα μας δεν συμβαίνει πουθενά αλλού, άρα δεν είναι δίκαιες οι κατακτήσεις.

Ποσώς βεβαίως ενδιαφέρει αν ο αντίπαλος αναγνωρίζει την ανωτερότητα του πρωταθλητή, εδώ άλλωστε φέτος που πήρε τον τίτλο η ΑΕΚ, ο ΠΑΟΚ που μάλιστα είχε αγαστές σχέσεις με τους κιτρινόμαυρους έκανε σημαία το «χάρτινη πρωταθλήτρια».

Με τον Ολυμπιακό λοιπόν να χάνει τον τίτλο (τρίτο τα τελευταία 22 χρόνια) έχουμε στα τελευταία 10 χρόνια δύο ακόμη ομάδες να έχουν πάρει το πρωτάθλημα. 8 δηλαδή ο Ολυμπιακός, ένα ο Παναθηναϊκός (2010) και ένα η ΑΕΚ.

Ρίχνοντας μια ματιά στα πέντε καλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης διαπιστώνουμε πως τελικά δεν έχουν και πολύ μεγάλη διαφορά από ότι συνέβη στην Ελλάδα την τελευταία 10ετία. Για την ακρίβεια έχουν ελάχιστη διαφορά, με μοναδική εξαίρεση την Αγγλία που παραδοσιακά τα πρωταθλήματα «σπάνε».

Όπως μπορείτε να δείτε και στην φωτογραφία στην Ισπανία από το 2009 έως και το 2018 η Μπαρτσελόνα έχει κατακτήσει τα 7 πρωταθλήματα! Δύο η Ρεάλ και ένα η Ατλέτικο από εκεί και πέρα.

Στην Ιταλία η Γιουβέντους πήρε φέτος το 7ο συνεχόμενο πρωτάθλημα! Δύο η Ίντερ, ένα η Μίλαν, συμπληρώνουν την 10αδα.

Στην Γερμανία έχουμε και πάλι την ίδια αναλογία. 7 πρωταθλήματα η Μπάγερν, τα 6 σερί, 2 η Ντόρτμουντ και ένα η Βόλσφμπουργκ.

Πάμε και στην Γαλλία όπου και η εκεί υπάρχει ομάδα που κυριαρχεί έχοντας πάρει τα μισά πρωταθλήματα στα 10 χρόνια. Ο λόγος για την Παρί Σεν Ζερμέν με πέντε τίτλους (4 εκ των οποίων σερί) και από εκεί και πέρα έχουν από ένα οι Μονπελιέ, Μονακό, Μαρσέιγ, Μπορντό και Λιλ.

Όσον αφορά στην Αγγλία υπάρχουν τρεις… Ολυμπιακοί καθώς Γιουνάιτεντ, Τσέλσι και Σίτι έχουν από τρία πρωταθλήματα η κάθε μια και η Λέστερ ένα, στο θαύμα των θαυμάτων.

Ας το ανοίξουμε όμως και πέρα των πέντε κορυφαίων πρωταθλημάτων της Γηραιάς Ηπείρου.
Στην Πορτογαλία, πάντα στα δέκα τελευταία χρόνια, έχουν μοιραστεί τους τίτλους Πόρτο και Μπενφίκα με την τελευταία να έχει 4 σερί έως ότου έχασε το φετινό.

Στην Ουκρανία η Σαχτάρ έχει 7 πρωταθλήματα (5 σερί) και 3 η Ντινάμο Κιέβου, στην Ελβετία η Βασιλεία έχει 8 σερί, ένα η Ζυρίχη και το φετινό η Γιουγκ Μπόις, στην Αυστρία η Ζάλτσμπουργκ έχει πάρει 8 πρωταθλήματα (5 σερί) και από ένα Στουρμ και Αούστρια ενώ στην Κροατία έχει 9 η Ντινάμο Ζάγκρεμπ (8 από αυτά σερί) και ένα η Ριέκα.

Κατεβαίνοντας κάτω από την Ελλάδα στην βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ βρίσκουμε στην Δανία την Κοπεγχάγη με 7 πρωταθλήματα (Άαλμποργκ, Νόρτζελαντ, Μίντιλαντ τα υπόλοιπα), στην Λευκορωσία με 10 την Μπάτε Μπορίσοφ, και στην Σκοτία την Σέλτικ με 7 (σερί) και 3 την Ρέιντζερς.

Όπως φαίνεται λοιπόν είτε μιλάμε για πρωτοκλασάτα πρωταθλήματα (Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία) είτε για δεύτερης και τρίτης ταχύτητας υπάρχουν ομάδες που κυριαρχούν χωρίς να χρειάζεται κάποιοι να… πάρουν τις Κυριακές τους πίσω.

Προφανώς η «εξυγίανση» δεν έχει ακόμη φτάσει στους Ευρωπαίους…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ