Η αυτοκριτική Σαββίδη και το διπλό δύσκολο έργο του Ολυμπιακού

Η αυτοκριτική Σαββίδη και το διπλό δύσκολο έργο του Ολυμπιακού

Έστω και αργά, στους πανηγυρισμούς για το Κύπελλο ο Ιβάν Σαββίδης παραδέχτηκε πως πιάστηκε «κορόιδο». Όχι από «εχθρό» αλλά από «σύμμαχο». Πως τα δεδομένα που διαμόρφωσε η σεζόν που τελείωσε κάνουν ακόμη πιο δύσκολη την προσπάθεια επιστροφής του Ολυμπιακού.

Είναι δεδομένο πως την σεζόν που τελείωσε θα την θυμόμαστε για πολλά χρόνια. Όχι γιατί αποτέλεσε «το καλύτερο πρωτάθλημα της 20ετιας», ούτε γιατί «πήραμε τις Κυριακές μας πίσω».

Η πρώτη χρονιά της «σκληρής εξυγίανσης» θα μείνει στην ιστορία ως μια από τις χειρότερες σε όλα τα επίπεδα. Με την ΑΕΚ πρωταθλήτρια, τον ΠΑΟΚ κυπελλούχο, τον Παναθηναϊκό να σώζεται μέσα από παράτυπες αλλαγές κανονισμών και τον Ολυμπιακό να μένει για πρώτη φορά μετά από 7 σερί χρόνια χωρίς τίτλο «χτυπημένος» από την… εξυγίανση και τα δικά του λάθη.

Μέσα σε όλη την διάρκεια της σεζόν έχουμε αναφερθεί ουκ ολίγες φορές για όλα τα τραγελαφικά που ζήσαμε, όλα όσα πλέον πέρασαν στην ιστορία καταρρίπτοντας αφηγήματα «στημένα» στην… άμμο και συγκυριακά.

Οι τελευταίες εντυπώσεις, λένε πως μένουν, και με αυτή την λογική η εμφατική παρουσία του ΠΑΟΚ στον τελικό… γιορτή του ΟΑΚΑ, με τον Γραμμένο να υποστηρίζει πως «κέρδισε το στοίχημα» (προφανώς νομίζει πως απευθύνεται σε παντελώς ηλιθίους), τις κέρδισε κατά κράτος.

Βεβαίως και η λογική πως σε ένα 90λεπτο ματς, το τελευταίο της χρονιάς, απέδειξε πως είναι η καλύτερη ομάδα πάσχει στο 100% ποδοσφαιρικά, αλλά μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Πάμε όμως παρακάτω αφήνοντας πίσω μια χρονιά στην οποία ζήσαμε για πρώτη φορά μετά το 1975 και ξένο διαιτητή να σφυρίζει ματς ελληνικής διοργάνωσης.

Πάνω στους πανηγυρισμούς για το δεύτερο σερί Κύπελλο του ΠΑΟΚ ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να κάνει δημόσια της αυτοκριτική του. Η «απολογία» του για το πώς «πιάστηκε κορόιδο» ήταν σαφέστατα όλα τα λεφτά.

Μετά από μήνες που στον ΠΑΟΚ επιχείρησαν να δημιουργήσουν την δική τους πραγματικότητα, την οποία πίστεψαν μάλιστα (και αυτό αγωνιστικά τους έκανε καλό καθώς τους κράτησε συσπειρωμένους με αποτέλεσμα την εικόνα του τελικού) ο Ιβάν Σαββίδης είπε την «ωμή» αλήθεια.

Πήρε πάνω του την ευθύνη για την απώλεια ενός πρωταθλήματος που ήταν «κομμένο και ραμμένο» για τον ΠΑΟΚ. «Πιάστηκα κορόιδο» είπε ο ισχυρός άνδρας του ΠΑΟΚ. Και το χειρότερο πιάστηκε κορόιδο όχι από κάποιον «εχθρό» αλλά από τον «σύμμαχο» του ή αν προτιμάτε από τον μέχρι πρότινος συνοδοιπόρο στην… εξυγίανση.

Ουσιαστικά ο Ιβάν Σαββίδης ανέλαβε την ευθύνη για την καταστροφική για την ομάδα του κίνηση που έκανε στο ντέρμπι με την ΑΕΚ δείχνοντας πως καταστάσεις που ακόμη μένουν «θαμμένες» τον οδήγησαν να υποπέσει σε ένα τόσο μεγάλο παράπτωμα το οποίο τελικά στέρησε από τον ΠΑΟΚ την δυνατότητα να πάρει το πρωτάθλημα μετά από 33 χρόνια.

Πολλές από τις ατάκες Σαββίδη θα συζητηθούν καθώς δεν ήταν μόνο αυτές κατά του Μελισσανίδη ουσιαστικά που δεν κατονόμασε αλλά είναι ξεκάθαρο πως αυτόν εννοεί για την κοροϊδία και την προδοσία. Όπως αυτή που είπε για τον Παναθηναϊκό. «Εγώ τον έσωσα» είπε και λογικά αναφέρετε στην συγκατάθεση του να στηρίξουν και οι ομάδες της επιρροής ΠΑΟΚ την απόφαση για αλλαγή της ποινής για τη μη αδειοδότηση με την οποία οι πράσινοι παρέμειναν στην κατηγορία.

Μπορεί να υπάρχει και κάτι άλλο που δεν ξέρουμε, μπορεί να έχει να κάνει και με τις ξεκάθαρες προσπάθειες της φιλικής προς τον Ιβάν Σαββίδη, Κυβέρνησης που μέσω του Βασιλειάδη δημοσίως διατράνωνε πως κάνει τα πάντα για να μην πέσει ο Παναθηναϊκός ακόμη και κόντρα στους κανονισμούς.

Όπως και να έχει πλέον το ζητούμενο είναι η επόμενη μέρα του ποδοσφαίρου. Τι θα συμβεί τελικά με την υπόθεση Grexit, ποιοι θα σφυρίζουν στο νέο πρωτάθλημα αλλά και την δυναμική που αποκτούν πια η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ κάνοντας ακόμη πιο δύσκολο το έργο του Ολυμπιακού για επιστροφή στην κορυφή.

Στην ΕΠΟ και την ΚΕΔ δήλωναν δικαιωμένοι για την επιλογή Μπορμπαλάν. Ομολογούν δηλαδή πως καλά έκαναν που έβαλαν ξένο διαιτητή γιατί ένας Έλληνας στην θέση του το πιθανότερο ήταν να τα έκανε μαντάρα.

Ο Ισπανός όντως τα πήγε περίφημα, εξαιρετικός διαιτητής ήταν άλλωστε και κανένα άγχος πίεσης από τις δύο ομάδες δεν είχε. Το… αυτογκόλ που έβαλαν βεβαίως οι… εξυγιαντές με αυτή την κίνηση δεν το βλέπουν ή κάνουν πως δεν το βλέπουν.

Αφού λοιπόν βρήκαμε την λύση για την διαιτησία ας την ακολουθήσουμε και στο νέο πρωτάθλημα. Ξένοι διαιτητές ώστε καμία ομάδα να μην έχει το άλλοθι της διαιτησίας αν αποτυγχάνει.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι η ΑΕΚ έχει την ευκαιρία της μέσω των προκριματικών του Τσάμπιονς Λιγκ να διεκδικήσει την οικονομική εκτίναξη. Έχει πρωτίστως όμως να διαχειριστεί υποθέσεις παικτών (και του Χιμένεθ) που ήταν βασικοί πρωταγωνιστές φέτος αλλά μόνο σίγουρο δεν είναι ότι θα βρίσκονται και τη νέα σεζόν στην ομάδα. Τρανό παράδειγμα ο Λάζαρος που άλλωστε είναι στο στόχαστρο του Ολυμπιακού.

Από την άλλη ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει το πιο δύσκολο δρόμο στα καλοκαιρινά προκριματικά αλλά και πιο έτοιμη ομάδα δείχνει να έχει και τεράστια «δίψα» να πετύχει ότι δεν κατάφερε φέτος. Βάλτε και την… εξυγίανση στο «κόλπο» και τότε το πακέτο του ΠΑΟΚ γίνεται πανίσχυρο σε συνδυασμό με την δέσμευση Σαββίδη προς τον Λουτσέσκου για απεριόριστο μπάτζετ.

Στην απέναντι πλευρά ο Ολυμπιακός στην προσπάθεια επανεκκίνησης. Με νέο προπονητή και με «δίψα» για επιστροφή στην κορυφή του ελληνικού ποδοσφαίρου. Με το έργο του όμως αυτή την φορά να είναι ξεκάθαρα πιο δύσκολο από ότι την τελευταία χρονιά που είχε βρεθεί και πάλι στην ίδια θέση. Τότε άλλωστε ούτε η περίφημη… εξυγίανση υπήρχε ούτε δύο βασικούς αντιπάλους είχε, όπως τώρα.

Το διπλό δύσκολο έργο του Ολυμπιακού για επιστροφή είναι δεδομένο σε μια χρονιά που θα έρθει και δεδομένα θα έχει από την αρχή της πολλά εμπόδια για να ξεπεραστούν.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ