Η αντεπίθεση της Αθήνας

Η αντεπίθεση της Αθήνας

Επέστρεψε με άγριες διαθέσεις το Περιστέρι, έρχεται ο Ιωνικός, στην πρωτεύουσα ανθίζουν ξανά οι… πορτοκαλιές

Πριν από κάποιες δεκαετίες, πολύ πριν αναπτυχθεί το διαδίκτυο, κεντρικό σύνθημα στο (τότε) «καλύτερο πρωτάθλημα της Ευρώπης» ήταν η αποκέντρωση. Η παρουσία ομάδων από την περιφέρεια θα άπλωναν το μπάσκετ και θα έφερναν κοντά ανθρώπους, οι οποίοι γνώριζαν το άθλημα, δίχως να έχουν εμπειρική επαφή με αυτό. Κι επειδή τα πάντα είναι μόδα, κι επειδή εμείς ως λαός το… παρακάνουμε, η βάρκα αναποδογύρισε και ψάχναμε (με το σταγονόμετρο) αθηναϊκές ομάδες.

Για να μην παρεξηγηθώ, όποιος αξίζει πρέπει να είναι στην κορυφή της πυραμίδας, δεν προκύπτει από… κληρονομικό δίκαιο η συμμετοχή στην Α1, όμως υπήρχαν ομάδες με τις οποίες… μεγαλώσαμε κι οι οποίες χάθηκαν στη μετριότητα μικρότερων κατηγοριών.

Η επιστροφή του Περιστερίου στην Α1, έρχεται να μας θυμίσει μια ομάδα που υλοποίησε ένα… όνειρο τρελό, που έφτασε στην Ευρωλίγκα, που έπαιξε εντυπωσιακό μπάσκετ (επί ημερών Αργύρη Πεδουλάκη, ειδικά όταν πρώτο βιολί ήταν ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ ή ο τεράστιος Πιτ Μάικλ), που «κοίταξε στα μάτια» τους «μεγάλους».

Το Περιστέρι, εύρωστο ξανά, έχοντας πάρει (ελπίζουμε) το μάθημά του, έχοντας μείνει καιρό μακριά από το κορυφαίο πρωτάθλημα στη χώρα (κι όχι πλέον στην ήπειρο), έρχεται για να μείνει, όχι ως ιστορική αναδρομή (όπως συνέβη με τον Πανιώνιο), αλλά ως πρόταση για το αύριο.

Ακολουθεί ο Ιωνικός Νικαίας, που μόλις προβιβάστηκε στην Α2. Έσπασε κάθε ρεκόρ, μέτρησε τις περισσότερες 100άρες στην ιστορία του σπορ, ξεπερνώντας την επίδοση των Αμπελοκήπων. Με μια ομάδα που θα μπορούσε να σταθεί στην Α1, όχι μόνο έκανε περίπατο στη Β’ εθνική, αλλά ήδη (το ανακοίνωσε ο Βαγγέλης Τσάπας κι επίσημα, μέσω της σελίδας του στο facebook) έκανε την πρώτη ηχηρή μεταγραφή, αποκτώντας την καλαθομηχανή του Φάρου, τον Στιβ Μπαρτ τζούνιορ.

Ο Ιωνικός κι αν έχει ιστορία, με τον Παναγιώτη Γιαννάκη να είναι το πιο λαμπρό αστέρι, τον Κώστα Αλεξανδρίδη (τον «υπόγειο») να θυμάται πως κόντρα στον Κυριάκο Ραμπίδη είχε κάνει το δικό του ρεκόρ καριέρας. Περασμένα μεγαλεία, που όμως δεν τα διηγείται κανείς κλαίγοντας, αλλά που όλοι περιμένουν να ζήσουν ξανά.

Η παρέα από τη Νίκαια υπόσχεται να βρεθεί με… φόρα στη «μεγάλη» κατηγορία και να μετατρέψει το πρωτάθλημα της Α2 σε σταθμό μετεπιβίβασης. Κι αν τα καταφέρει, κι αν το Περιστέρι κρατηθεί στην κατηγορία κι είναι ανταγωνιστικό, κι αν παράλληλα ο Φάρος (με τον Παντελή Μπούμπουρα να ενσαρκώνει την ελπίδα για μια νέα δύναμη στο άθλημα) δικαιώσει τις προσδοκίες, ο Προμηθέας συνεχίσει να σαγηνεύει, ο Κολοσσός παραμείνει ανταγωνιστικός, θα έχουμε -ίσως για πρώτη φορά- ένα απόλυτα ισορροπημένο πρωτάθλημα, με ομάδες εντός κι εκτός Λεκανοπεδίου.

Μπορεί να μην είναι ορατό δια γυμνού οφθαλμού, όμως το μπάσκετ είναι σε… καλό φεγγάρι, το πρωτάθλημα δυναμώνει κι οι ομάδες που θα τεθούν στην αφετηρία αναμένεται να είναι πολύ ισχυρές. Και θα γίνουν ισχυρότερες με αυτές που θα έρθουν.

Μπορεί να πιστεύετε ακόμα σε… μύθους, ότι το ποδόσφαιρο είναι βασιλιάς των σπορ, όμως στην Ελλάδα το μπάσκετ δεν είναι μόνο το εθνικό σπορ, αλλά και το πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Με τους αγώνες και να αρχίζουν, και να τελειώνουν… Κι «όπλο» την αγάπη για το σπορ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ