Ολυμπιακός : Των φρονίμων τα παιδιά, από την άμυνα αρχίζουν…

Ολυμπιακός : Των φρονίμων τα παιδιά, από την άμυνα αρχίζουν…

Αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης λογαριάζει να χρυσοπληρώσει και τη νέα χρονιά ας το κάνει για την άμυνα. Για παίκτη με εμπειρία, ηγετικά χαρακτηριστικά και ικανότητα να κάνει πλάγια βήματα χωρίς να χάνει την ισορροπία του.

Ενδεικτικά αναφέρω: Βασίλης Σιώκος-Λάκης Γκλέζος, Μάρτιν Νοβοσέλατς-Σταύρος Παπαδόπουλος, Κυριάκος Καραταϊδης-Γιώργος Ανατολάκης, Ολαφ Μέλμπεργκ-Αβραάμ Παπαδόπουλος. Η αναφορά είναι ενδεικτική αλλά η ουσία προκύπτει. Από την άμυνα αρχίζεις να χτίζεις τις ομάδες που κυριαρχούν.

Είναι δυσάρεστο για τους οπαδούς του Ολυμπιακού να γίνονται συγκρίσεις με άλλες ομάδες ή να τις επικαλούνται για να αποδείξουν την αξία των επιχειρημάτων τους αλλά στην προκειμένη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει διαφορετικά: Η ΑΕΚ δεν πήρε το φετινό πρωτάθλημα γιατί πέταγε φωτιές μπροστά. Το πήρε γιατί η άμυνά της δέχτηκε μόλις δώδεκα γκολ σε τριάντα παιχνίδια.

Η άμυνα του Ολυμπιακού τα έτρωγε με όλους τους τρόπους και από όποιον περνούσε μέσα στην μεγάλη περιοχή του. Αυτό γινόταν από την αρχή της περιόδου και όταν ήρθε η ώρα τον χειμώνα να διορθωθεί δεν διορθώθηκε. Και η κατάσταση χειροτέρεψε. Πολλοί θα πουν ότι το πρόβλημα δεν είναι σωστό να περιορίζεται σε αυτούς που παίζουν στην άμυνα, είναι γενικότερο και αφορά την ανασταλτική λειτουργία της ομάδας.

Η παρατήρηση ισχύει γενικά, μόνο που στον Ολυμπιακό τα πράγματα δεν είναι έτσι ακριβώς. Εχει δεχτεί γκολ από στημένες φάσεις ενώ τα σέντερ μπακ του είναι τα πιο ψηλά στην διοργάνωση. Εχει δεχτεί γκολ γιατί τα σέντερ μπακ έκαναν λάθος σε παράλληλη πάσα στην δική τους περιοχή. Εχει δεχτεί γκολ γιατί έπαιζε ψηλά άμυνα και οι στόπερ δεν μπορούσαν να κόψουν τις πάσες που έβγαιναν στις πλάτες τους και οι αντίπαλοι τους άφηναν πίσω στο σπριντ.

Ηταν λοιπόν πρόβλημα ανασταλτικής λειτουργίας συνολικά που δεν το έλυσαν οι προπονητές αλλά ήταν κυρίως πρόβλημα ποιότητας αμυντικών. Πρόβλημα ατομικών χαρακτηριστικών των συγκεκριμένων παικτών. Και κάτι ακόμα. Ηταν το τεράστιο έλλειμμα προσωπικότητας και εμπειρίας, ηγετικής φυσιογνωμίας.

Παραδοσιακά ο Ολυμπιακός είχε στην άμυνά του προσωπικότητες. Παίκτες που δούλευε και το μυαλό τους εκτός από τα πόδια τους. Φέτος, κακά τα ψέματα δεν είχε. Η άμυνά του ήταν μια Βαβυλωνία από παίκτες που είχαν δυσκολία να συνεννοηθούν μεταξύ τους και με τον τερματοφύλακα.

Ο Πέδρο Μαρτίνς σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ζήτησε να αρχίσει η αναδιοργάνωση της ομάδας από τα σέντερ μπακ. Το δίκιο του βουνό. Αν ο Βαγγέλης Μαρινάκης λογαριάζει να χρυσοπληρώσει και τη νέα χρονιά ας το κάνει για την άμυνα. Για παίκτη με εμπειρία, ηγετικά χαρακτηριστικά και ικανότητα να κάνει πλάγια βήματα χωρίς να χάνει την ισορροπία του.

Άλλος δρόμος για να δημιουργηθεί ομάδα από την αρχή δεν υπάρχει. Κι ας μην πάνε οι οπαδοί στο αεροδρόμιο. Αρκεί στο κέντρο της άμυνας να βρεθεί ένας παίκτης που να κουμαντάρει και να παίρνει τις σωστές θέσεις μέσα στο γήπεδο. Ας μην έχει την αρχοντιά του Νοβοσέλατς και την ταχύτητα του Καραταΐδη. Δεν μπορεί, θα υπάρχει τουλάχιστον ένας..

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ