Το όπλο στην Τούμπα ήταν μαγικό, έκανε την ΑΕΚ-Ολυμπιακό

Το όπλο στην Τούμπα ήταν μαγικό, έκανε την ΑΕΚ-Ολυμπιακό

Για μια βρώμικη κατσαρόλα και μερικές στιγμές επιτηδευμένης χαράς, δέχτηκαν το χάραγμα του ποδοσφαιρικού θηρίου και θα μείνουν σταμπαρισμένοι, ως οι γαύροι της Φιλαδέλφειας.

Πριν από κάνα δυο δεκαετίες σε μια σειρά εκπομπών για την ΕΤ3 , παρουσίασα μια με θέμα «τα τραγούδια της κερκίδας», που πραγματευόταν τα συνθήματα που ακούγονται στα γήπεδα, τους ρυθμούς που συναρπάζουν τον κόσμο στις κερκίδες κι εμπνέουν τους εκεί παροικούντες ποιητές. Υπήρχε μια κοινή ερώτηση προς όλους, που αφορούσε ποιους οπαδούς θεωρούν τους κορυφαίους του είδους, όλοι ανεξαιρέτως ψήφισαν ΠΑΟΚ και μη φανταστείτε πως ήταν όλοι ασπρόμαυρων πεποιθήσεων.

Ενδεικτικά αναφέρω τον ανερχόμενο τότε, Αντώνη Ρέμο, το στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον αρχηγό της Original Δημήτρη Χατζηχρήστο, ο οποίος για ευνόητους λόγους είχε μοιράσει την πρώτη θέση μεταξύ των οπαδών του ΠΑΟΚ και της δικής του ομάδας.

Όταν ζήτησα από τον τελευταίο εξήγηση για τους λόγους που θεωρεί πως είμαστε πιο εμπνευσμένοι από τους υπόλοιπους, απάντησε πως «είναι θέμα συναισθημάτων, το τραγούδι και η μουσική παράγουν συναισθήματα, όσοι έχουν συνδυάσει το γήπεδο με τη σιγουριά της νίκης με άνωθεν βοήθεια, πως να βγάλουν συναίσθημα; Εμείς πονάμε, εμείς αγωνιούμε, εμείς νοιώθουμε και το εκδηλώνουμε…»

Αυτά βέβαια ίσχυαν τότε, αν η συνέντευξη με το Χατζηχρήστο ή κάποιον διάδοχο του γινόταν σήμερα, θα άρπαζε το μικρόφωνο και θα τραγουδούσε «χάρτινο το φεγγαράκι»…

Χθες στην Τούμπα, εν μέσω στιχουργικής έξαρσης για το κλεμμένο πρωτάθλημα και την κάθοδο στην Αθήνα, ακούστηκε μεταξύ άλλων το σύνθημα «το όπλο στην Τούμπα ήταν μαγικό, έκανε την ΑΕΚ-Ολυμπιακό», που περιγράφει με τον πιο εύγλωττο και παραστατικό τρόπο, το φετινό πρωτάθλημα. Τα τραγούδια της εξέδρας όπως και όλα τα συνθήματα άλλωστε, αυτό το χαρακτηριστικό έχουν, να αποτυπώνουν την πραγματικότητα σε λίγες λέξεις, που ο κοινός νους χρειάζεται πολλές ώρες και σελίδες για να περιγράψει.

Το ότι «το όπλο στην Τούμπα ήταν μαγικό, έκανε την ΑΕΚ-Ολυμπιακό» δεν αποδίδει μόνο όλη την εικόνα του πρωταθλήματος, είναι και πολυδιάστατο.

Σημαίνει πως ένα όπλο κατάφερε να κάνει την -εν δυνάμει τότε- χάρτινη, να ακολουθήσει την πεπατημένη που είχε χαράξει ο Ολυμπιακός δυο εβδομάδες νωρίτερα πριν και να την κάνει μ΄ελαφρά από το χορτάρι..

Σημαίνει επίσης πως έφτασε τη χάρτινη στο έσχατο σημείο ξεπεσμού, να υιοθετήσει ίδιες και χειρότερες τακτικές από αυτές που παραδοσιακά εφάρμοζε ο γαύρος, προκειμένου να σηκώνει πρωταθλήματα.

Θυμίζει ταυτόχρονα τις κραυγές της για πρωταθλήματα που πρέπει να κρίνονται στους αγωνιστικούς χώρους και όχι στα δικαστήρια, αναδεικνύοντας την υποκρισία και τον καιροσκοπισμό της..

Το έγραψα αρκετές φορές όσο πιο διακριτικά γινόταν, πως αυτό το πρωτάθλημα θα τους βγει από τη μύτη, θα φτάσει η ώρα που θα αναθεματίζουν τη στιγμή που αποφάσισαν να σκαρφιστούν, να σκηνοθετήσουν και να πρωταγωνιστήσουν στον ιστορικά πρωτοφανή αγωνιστικό-δικαστικό θίασο, με αντάλλαγμα μια βρώμικη κατσαρόλα.

Είναι πολύ χειρότερα από τα αντίστοιχα του γαύρου, ή του βάζελου, που έστω και με mvp το στραγάλι έπαιρναν τίτλους που ακόμα κι έτσι, κρίνονταν στο χορτάρι.

Εντελώς διαφορετικό να υπάρχεις στον αγωνιστικό χώρο και να σε σπρώχνει ο διαιτητής κι άλλο να μη βγαίνεις στο γήπεδο και να κρύβεσαι επειδή έφαγες γκολ, επικαλούμενος φόβο από μια φωτογραφία,, κατά δήλωση του ψητά-προπονητή.

Σε ελεύθερη μετάφραση, ο πρόεδρος που έβλεπε τον αγώνα στην τηλεόραση, είδε σε φωτογραφία μια εικόνα κι έδωσε εντολή στους παίκτες να τρομοκρατηθούν, ακούγεται ανέκδοτο, όπως ακριβώς το πρωτάθλημα που κατέκτησαν και έτσι θα μείνει στην ιστορία.

Δύσκολο να το καταλάβουν τώρα που ο «κοινός εχθρός» Ιβάν Σαββίδης έχει προκαλέσει την επανασύσταση των ΠΟΚεμον, αύριο μεθαύριο όμως, θα τους το κοπανάν χωρίς οίκτο οι κοκκινοπράσινοι όψιμοι υποστηρικτές τους.

Με απλά λόγια, για μια βρώμικη κατσαρόλα και μερικές στιγμές επιτηδευμένης χαράς, δέχτηκαν το χάραγμα του ποδοσφαιρικού θηρίου και θα μείνουν σταμπαρισμένοι εσαεί, ως οι γαύροι της Φιλαδέλφειας.

Κι αυτό το χάραγμα δε θα σβήσει ποτέ, όπως έκαναν κάποτε με τα χρέη τους φεσώνοντας δυο φορές το δημόσιο, θα μείνει γραμμένο με ανεξίτηλα γράμματα, ακόμα κι αν αποφασίσουν τα ρίξουν την ομάδα τους στο τοπικό.

Ενδεδειγμένη κίνηση αν το καλοσκεφτείς, χθες έγιναν ο πρώτος σύλλογος που έχει σηκώσει πρωτάθλημα σε όλες τις εθνικές κατηγορίες, θα ήταν πρώτης τάξεως ευκαιρία να ξεπεράσουν τους εαυτούς τους, διευρύνοντας το ρεκόρ…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ