Παναθηναϊκός : Έπρεπε να σκέφτεται τον τίτλο ή έστω το Τσάμπιονς Λιγκ

Παναθηναϊκός : Έπρεπε να σκέφτεται τον τίτλο ή έστω το Τσάμπιονς Λιγκ

Στο τριφύλλι δεν αξίζει να φτάνει στο σημείο να παίζει αδιάφορα βαθμολογικά ντέρμπι. Η περσινή στρωμένη ομάδα σήμερα θα είχε το μυαλό της στον τίτλο ή έστω θα συζητούσε για τη συμμετοχή της στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Η μιζέρια δεν πρέπει να έχει θέση στον Παναθηναϊκό. Οι πράσινοι υποδέχονται σε λίγες ώρες τον ΠΑΟΚ για την προτελευταία αγωνιστική και έξω από τη Λεωφόρο, αν ο Παναθηναϊκός ήταν… κανονικός, η ατμόσφαιρα τώρα θα έπρεπε να είναι γιορτινή.

Σε ένα ντέρμπι, όπου έχουν γίνει πολλά ανάμεσα στις δύο ομάδες τα τελευταία χρόνια, σήμερα θα έπρεπε να βρίσκονται όλοι στην πρίζα. Ο ΠΑΟΚ διεκδίκησε το πρωτάθλημα, ο Παναθηναϊκός δεν του επετράπη εκ των έσω, ούτε καν να διεκδικήσει την πεντάδα. Δυστυχώς στον σύλλογο εδώ και χρόνια –με ορισμένες εξαιρέσεις- πολλοί έχουν συμβιβαστεί με την αποτυχία. Έχει μπολιαστεί το τριφύλλι με τη μιζέρια.

Μοναδικό κίνητρο σήμερα να δείξουν, ο Ουζουνίδης και οι παίκτες, ότι παρά τα προβλήματα, στα δύσκολα είναι σε θέση να τα καταφέρουν. Μα, είναι κίνητρο αυτό; Ο Παναθηναϊκός που ονειρεύεται ο κόσμος του και σίγουρα τον ονειρευόταν και ο 50χρονος τεχνικός όταν ήρθε, σε ένα ντέρμπι δύο στροφές πριν τον τερματισμό θα έπρεπε να συζητάει για το αν θα πάρει το πρωτάθλημα, αν το ματς θα μετατραπεί σε φιέστα ή στη χειρότερη να διεκδικεί τη δεύτερη θέση, που θα του έδινε το δικαίωμα να βλέπει το σεντόνι. Όσο δύσκολο κι να είναι αυτό με τα προκριματικά, όπως έχουν εξελιχθεί.

Ο Αλαφούζος, όμως, έκλεισε την κάνουλα, ουσιαστικά εδώ κι 1,5 χρόνο. Και μία στρωμένη ομάδα πέρσι, διαλύθηκε. Με αφαιρέσεις βαθμών θα τερματίσει στην καλύτερη στην 7η θέση. Ακόμα κι αυτές να μην υπήρχαν, βέβαια, έπεσε τόσο η ποιότητα, που ο Παναθηναϊκός δεν είχε το πλεονέκτημα για την πεντάδα (κι αυτός ο στόχος για να εκτίσει την ποινή, όχι να παίξει στην Ευρώπη, αφού τιμωρήθηκε). Όταν δεν συμπλέουν διοίκηση-τεχνικός διευθυντής-προπονητής-παίκτες και φυσικά και ο κόσμος, όταν δεν υπάρχει ποδοσφαιρική προσέγγιση –παρά λογιστικά τρικ- κι οργάνωση, η απαξίωση και η καταστροφή δεν απέχουν πολύ.  

Ας υποθέσουμε ότι δεν έμενε ο Εμποκού γιατί ήταν δύσκολο να τον αγοράσεις από την Κιέβο Βερόνα. Ότι έφευγαν και οι Κλωναρίδης, Λέτο, αφού ο ένας ήταν επίσης δανεικός και ο Αργεντινός έμενε ελεύθερος. Τρεις σημαντικοί παίκτες της περσινής ομάδας. Κι όμως. Με Μπεργκ, Ζέκα, Βιγιαφάνιες, Μολέντο στον βασικό του κορμό, ο περσινός Παναθηναϊκός ήθελε μετρημένες προσθήκες. Τρεις παίκτες μάξιμουμ σε ό,τι αφορά παίκτες που θα έκαναν τη διαφορά και 3-4 κινήσεις για να γεμίσει τον πάγκο του. Μία ομάδα με αυτούς τους τέσσερις ποδοσφαιριστές συν Λουντ, Βλαχοδήμο, Κουρμπέλη, Χουλτ θα συζητούσε για την πεντάδα; Ή για το πρωτάθλημα; Ακόμα και το ρόστερ που υπήρχε στο τέλος Αυγούστου, αν ήταν ομαλές οι συνθήκες θα ήταν δεδομένα πολύ ψηλά.

Να δεχθούμε επίσης ότι επειδή ο Παναθηναϊκός είναι αδύναμος στο παρασκήνιο, μπορεί να… μην τον άφηναν να φτάσει έως το τέλος. Αλλά δεν θα είχε τη δυνατότητα φέτος να κυνηγάει τη δεύτερη θέση; Με το μυαλό στο σεντόνι και τη μιζέρια μακριά από τη Λεωφόρο; Δεν λέμε ότι θα ήταν επιτυχία η δεύτερη θέση. Αυτό, ωστόσο, που βιώνει τώρα ο σύλλογος δεν αντέχεται άλλο. Δεν χωνεύεται. Να παίζει ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, την ΑΕΚ, τώρα με τον ΠΑΟΚ και να λέμε όλοι «Να παίξει για την ιστορία του και την αξιοπρέπειά του. Στόχος του να δείξει ότι έχει βαριά φανέλα». Χρειάζεται ν’ αποδείξει δηλαδή το «τριφύλλι» ότι έχει βαριά φανέλα;

Σε κάθε περίπτωση το αποψινό παιχνίδι δίνει την ευκαιρία στους μαχητές του Ουζουνίδη να δείξουν ότι φέτος άξιζαν κάτι καλύτερο. Κυρίως σεβασμό. Αυτά τα παιδιά φέτος έχασαν στα δικαστήρια έξι κερδισμένους, με μεγάλη προσπάθεια, βαθμούς. Είναι απλήρωτοι, αρκετοί δεν έχουν την ποιότητα για να σταθούν στον Παναθηναϊκό που θα ήθελε ο Ουζουνίδης και ο κόσμος του κι όμως παλεύουν. Σέβονται τον σύλλογο. Κάτι που εξακολουθούν να μην κάνουν όσοι διοικούν.

ΥΓ.: Το αποψινό ματς θα κριθεί στα τρεξίματα στον άξονα, αλλά κυρίως στα άκρα. Εκεί είναι η δύναμη του ΠΑΟΚ. Αν καταφέρει το «τριφύλλι» να περιορίσει τους εξτρέμ και τους επιθετικούς μπακ των Μακεδόνων, τότε θα αυξήσει τις πιθανότητες για νικηφόρο αποτέλεσμα.

ΥΓ1.: Η Κ15 πήρε το πρωτάθλημα, η Κ17 θα το διεκδικήσει και η Κ20, εκτός απροόπτου, το χάνει στο νήμα, αφού δεν μπόρεσε να νικήσει τον ΠΑΟΚ και είναι σε απόσταση τριών βαθμών. Ορισμένα παιδιά απ’ αυτά πρέπει να προωθηθούν. Είτε μείνει ο Αλαφούζος είτε αναλάβει ο Πιεμπονγκσάντ. Δεν γίνεται πλέον να λέμε «είναι μικροί, ας πάνε δανεικοί να ψηθούν». Είναι υποχρεωμένος να αναδείξει παίκτες ο Παναθηναϊκός, ακόμα κι αν οι υποψήφιοι επενδυτές σκοπεύουν να ρίξουν όπως λένε 20 εκατ. ευρώ.

ΥΓ2.: Μόνο στη σκέψη ότι ο Παναθηναϊκός για τρία χρόνια δεν θα έχει ευρωπαϊκό ματς,  εκτός κι αν πέσει χρήμα στο άμεσο μέλλον και υπάρξει η δυνατότητα να αρθεί από του χρόνου η ποινή, σε πιάνει η καρδιά σου…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ