Ολυμπιακός : Απόψε δεν αρκεί μόνο η κατάθεση ψυχής

Ολυμπιακός : Απόψε δεν αρκεί μόνο η κατάθεση ψυχής

Τι χρειάζεται απόψε ο Ολυμπιακός για να φύγει νικητής από την έδρα της Ζαλγκίρις; Πρωτίστως να βρει εύκολα καλάθια κι εν συνεχεία να βρει σκορ και από άλλους παίκτες, όχι μόνο από τον Σπανούλη.

Σε λίγες ώρες από τώρα στο μακρινό Κάουνας, την έδρα της Ζαλγκίρις, ο Ολυμπιακός δοκιμάζει τις αντοχές του. Μετά τη νίκη του στο ματς της Παρασκευής στο ΣΕΦ, που έφερε τη σειρά στο 1-1, άπαντες και στα δύο στρατόπεδα γνωρίζουν ότι η αποψινή μάχη ισούται με κάτι παραπάνω από τη μίση πρόκριση. Γιατί; Μα, γιατί αν οι Λιθουανοί επικρατήσουν και κάνουν το 2-1, με βάση τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ερυθρόλευκοι, μέσα σε λιγότερο από δύο εικοσιτετράωρα, σε ανάλογη καυτή ατμόσφαιρα και με την πρόκληση επιστροφής σε finalfour μετά από είκοσι σχεδόν χρόνια θα είναι το απόλυτο φαβορί.

Από την άλλη αν οι περυσινοί φιναλίστ της διοργάνωσης κάνουν το break και επανακτήσουν το πλεονέκτημα έδρας φέρνοντας εκ νέου τη σειρά στο Πειραιά, δεν νομίζω να υπάρχει κάποιος που θα πόνταρε σε νέα έκπληξη από την ομάδα του Σάρας στο πέμπτο ματς. Οι μέχρι τώρα αναμετρήσεις τους στα playoffs χαρακτηρίζονται από τις πολύ σκληρές, στα όρια του φάουλ, άμυνες εκατέρωθεν, τα σχετικά χαμηλά σκορ και τις διαμαρτυρίες για τις διαιτητικές αποφάσεις.

Το γαϊτανάκι των δηλώσεων το ξεκίνησε ο Λιθουανός προπονητής μετά το τέλος του αγώνα της κανονικής περιόδου, στη συνέχεια το γάντι το σήκωσε ο Γιάννης Σφαιρόπουλος μετά το σπάσιμο έδρας και το ξαναπήρε ο συνάδελφος του μετά τη νίκη της ελληνικής ομάδας. Έχει καταντήσει κουραστικό για όλους αυτό το παιχνιδάκι εντυπώσεων και ψυχολογικού εκβιασμού των ρέφερι της επόμενης αναμέτρησης. Η αλήθεια είναι ότι και οι δύο ομάδες παίζουν πολύ δυνατά και υπηρετούν, ενίοτε, το δόγμα ας κάνουμε όσο δυνατόν περισσότερα φάουλ αποκλείεται να τα σφυρίξουν όλα. Άλλωστε τόσο οι Λιθουανοί όσο και οι ερυθρόλευκοι αποτελούν αγαπημένα παιδιά της Euroleague και είναι πραγματικά σπάνιο να έχουν βάση οι όποιες διαμαρτυρίες τους. Πάμε και στο αγωνιστικό τώρα.

Σήμερα στη καυτή Zalgirio Arena δεν αρκεί μόνο η κατάθεση ψυχής από πλευράς των παικτών του Ολυμπιακού. Η αντίπαλος του αναμένεται να παίξει πολύ σκληρά, ίσως και αντιαθλητικά, γνωρίζοντας τα πολλά προβλήματα τραυματισμών που κουβαλούν κομβικοί παίκτες των ερυθρόλευκων. Βγάζουν τρομερό πάθος στα παιχνίδια τους εκεί και πιέζουν τρομερά φιλοξενούμενους και διαιτητές. Θετικό για την ελληνική ομάδα ότι στερούνται εμπειριών.

Αν εξαιρέσει κανείς τον προπονητή τους κανείς άλλος δεν έχει βρεθεί ποτέ ως τώρα στη καριέρα του σε τέτοιο επίπεδο αγώνων. Αν οι γηπεδούχοι μπουν στο τρυπάκι του φαβορί θα την πατήσουν ή θα τους καταβάλει το άγχος. Αντίθετα αν παραμείνουν προσγειωμένοι και με το σκεπτικό ότι δεν πρόκειται να χάσουν, σε αντίθεση με τους αντιπάλους τους, τίποτα σε περίπτωση αποκλεισμού θα συνεχίσουν να είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και να αποτελούν σοβαρό εμπόδιο στο δρόμο για το Βελιγράδι.

Τι χρειάζεται απόψε η ομάδα του Έλληνα κόουτς για να φύγει νικήτρια από την έδρα της Ζαλγκίρις; Πρωτίστως να βρει εύκολα καλάθια. Αν το σκορ πάει πάνω από τους 75 πόντους οι ερυθρόλευκοι την έχουν δύσκολα. Για να βρεις εύκολα καλάθια πρέπει να τρέξεις περισσότερο από τον άλλον. Πρέπει να βρει σκορ και απειλή και από άλλους παίκτες. Δεν αρκεί ο Σπανούλης και ένας – δύο ακόμα. Πρέπει να βρεθεί ένας ήρωας που θα δεν θα τον περιμένουν. Υπάρχει κάποιος να παίξει αυτόν τον ρόλο; Κατά τη γνώμη μου ο Ρόμπερτς.

Ο Αμερικάνος γκαρντ είναι μια περίεργη περίπτωση. Εξαφανισμένος στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν έχει κάνει τα καλύτερα παιχνίδια του στις πιο καυτές και αφιλόξενες έδρες. Ήταν ακρογωνιαίος λίθος στις νίκες στην Πόλη κόντρα στη Φένερ και στο ΟΑΚΑ κόντρα στον Παναθηναϊκό. Αν κάνει απόψε μια ανάλογη εμφάνιση τότε ο Ολυμπιακός έχει τύχει να ξαναπάρει το πλεονέκτημα που έχασε. Δεύτερον να συνεχίσει να κρατά εκτός εξίσωσης τον Παούλιους Γιανκούνας.

Ο φυσικός ηγέτης των γηπεδούχων είναι πρακτικά απών στα δύο πρώτα ματς της σειράς. Αν συνεχίσει έτσι τότε η δουλειά θα γίνει ευκολότερη. Βέβαια εντός έδρας συνήθως σκοράρει περισσότερο και πασάρει καλύτερα. Τρίτον και ίσως σημαντικότερο. Να μην αφήσει τη Ζαλγκίρις να πάρει ρυθμό στο σουτ. Αν το επιτρέψει αυτό μπορεί να τον σκοτώσει με συνοπτικές διαδικασίες η γηπεδούχος. Ρόλο στην τελική επικράτηση θα παίξει και η αντοχή στη ρακέτα της ελληνικής ομάδας. Αν αντέξουν θα μείνουν μέσα στη διεκδίκηση της νίκης αν όχι τότε αντίο ζωή. Τα υπόλοιπα μετά το ματς…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ