Άπλετο φως στη νέα εποχή…

Άπλετο φως στη νέα εποχή…

Οι πιθανότητες συμφωνίας με τον Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ δεν είναι πολλές, αλλά ο κόσμος, θα πρέπει να είναι έτοιμος να συνειδητοποιήσει ότι πολλά μπορεί ν’ αλλάξουν. Τα ερωτήματα που ζητούν απαντήσεις.

Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού σε λίγο καιρό θα γνωρίζουν αν προχωράει η υπόθεση της «Pan Asia Investments».

Ο Παϊρότζ Πιεμπονγκσάντ είναι ένας ικανός και έμπειρος μεσολαβητής σε deal που αφορούν την αγοραπωλησία ομάδων. Το απέδειξε πρωτίστως στη Μάντσεστερ Σίτι. Ο Γιάννης Αλαφούζος έχει καθίσει αρκετές φορές στο ίδιο τραπέζι μαζί του, διότι όπως διαρρέει, διακρίνει προοπτική. Για τον ίδιο φυσικά. Για τον Παναθηναϊκό δεν είμαστε σίγουροι ότι τον νοιάζει η επόμενη μέρα. Για παράδειγμα, είναι δεδομένο ότι δεν τον απασχολεί το γεγονός ότι ο Ταϊλανδός έριξε στο τραπέζι και το ποσό των 20 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της ομάδας. Τον Αλαφούζο μάλλον ελάχιστα τον απασχολεί αν η νέα ιδιοκτησία θα βάλει ένα εκατ. ή πενήντα εκατ. Αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να απαλλαγεί απ’ όσο το δυνατόν μεγαλύτερο βάρος των χρεών.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού δεν μπορεί να κάνει τίποτα άλλο από το να περιμένει. Θα πρέπει, ωστόσο, ο καθένας να επεξεργαστεί τα νέα δεδομένα. Και να απαντήσει αν είναι έτοιμος να τα αποδεχθεί. Σε πολλές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης, πλέον, κουμάντο κάνουν Κινέζοι, Άραβες και Αμερικανοί. Στην Ελλάδα όλοι είναι μαθημένοι στο μοντέλο τους ενός ισχυρού ντόπιου επιχειρηματία. Πόσο γρήγορα, λοιπόν, θα είναι σε θέση να υποδεχθεί και να αποδεχθεί ο φίλος του Παναθηναϊκού, μία νέα τάξη πραγμάτων που ενδέχεται να διαμορφωθεί; Και θα είναι διαφορετική απ’ αυτή που θα περίμενε ή θα ήλπιζε και ακούει στο όνομα Δημήτρης Γιαννακόπουλος (προσοχή δεν λέμε ότι τελείωσε θετικά τον Ασιατών και υποχωρεί το «Athens Alive», απλώς οι εξελίξεις σε κάθε πρότζεκτ παρουσιάζουν άλλη ταχύτητα). Διότι στην Ελλάδα, όταν κάτι δεν πάει καλά, ή δεν γίνεται σύμφωνα με τα δικά μας «θέλω» (οπαδών και δημοσιογράφων) ακούγεται συχνά η φράση «δεν έχει καταλάβει που βρίσκεται. Δεν ξέρει τι σημαίνει Παναθηναϊκός».

Αυτό είναι το ένα κομμάτι, που αφορά το πώς έχει δουλέψει ή θα δουλέψει ο καθένας το μυαλό του, στο ενδεχόμενο να κάνει κουμάντο ένας Ασιάτης… Στο πρότζεκτ, βέβαια, εμπλέκεται και Έλληνας εφοπλιστής. Ο Βίκτωρας Ρέστης συμμετέχει δεδομένα στην υπόθεση. Έχει εξαιρετικές σχέσεις εδώ και πολλά χρόνια με τον Πιεμπονγκσάντ, από τη συνεργασία που είχαν στη Σίτι, αλλά έως τώρα δεν έχει βγει μπροστά. Οι πληροφορίες τον θέλουν να έχει μιλήσει αρκετές φορές με τον Αλαφούζο, όμως, αυτός που τρέχει τις διαπραγματεύσεις είναι ο Ταϊλανδός κι έχει συνεργάτη Έλληνα δικηγόρο, ο οποίος έχει τη βάση του στην Αθήνα, αλλά δραστηριοποιείται έντονα στο Σαν Μαρίνο.

Στην κατάσταση, παράλληλα, που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός προέχει να μπει ζεστό χρήμα και να σταματήσει η απαξίωση. Πιο κάτω μπορεί να υπάρχει, δηλαδή άλλη κατηγορία, όπου εκεί το πάει η νυν διοίκηση όπως λειτουργεί, αλλά επειδή αυτό μάλλον θα αποφευχθεί κι επειδή φυσικά απαγορεύεται για το μέγεθος του συλλόγου, θα θέσουμε ως πάτο του βαρελιού τις υπάρχουσες συνθήκες. Άρα, όσο διστακτικός κι αν είναι κάποιος στο άκουσμα Ασιατών επενδυτών –με την εμπλοκή και του Ρέστη-, το πιθανότερο είναι να προκρίνει την αλλαγή. Η μιζέρια που επικρατεί τώρα, σε όλα τα επίπεδα, δεν αντέχεται.

Τα ερωτήματα, ωστόσο, είναι πολλά και θα μας απασχολήσουν αν προχωρήσει η ιστορία, αν και οι πιθανότητες δεν είναι πολλές. Είναι καλό, πάντως, οι ενδιαφερόμενοι σταδιακά να δώσουν εξηγήσεις. Ο Αλαφούζος και όλοι θεωρούν τον Πιεμπονγκσάντ ικανό συνομιλητή. Είναι, όμως και ικανός ηγέτης; Θα είναι αυτός που θα διοικήσει; Ή θα συμμετέχει απλώς στο νέο σχήμα σε έναν συμβουλευτικό ρόλο; Θα είναι ο Ρέστης; Θα εμπλακούν κι άλλοι Έλληνες επιχειρηματίες; Ποιος θα διακινεί τα χρήματα; Θα εμφανιστούν ξαφνικά κι άλλοι ξένοι; Και πως εμπλέκονται σε ένα προϊόν και σε μία χρεωμένη ΠΑΕ χωρίς να ζητούν ανταποδοτικά οφέλη; Ακόμα και στον Βοτανικό, χρήμα θα πρέπει να ρίξουν χωρίς να έχουν εικόνα για επιπλέον έσοδα από εμπορικές χρήσεις.

Απάντηση σε όλα αυτά δεν έχει δοθεί. Κανείς επίσης δεν γνωρίζει ακόμα ποια είναι η «Pan Asia Investments». Όλες οι πηγές αναφέρουν ότι ουσιαστικά είναι μία υπό σύσταση εταιρία που θα διαχειριστεί τα κεφάλαια που θα καταλήγουν στον σύλλογο. Από πού θα προέρχονται; Ο Βαρδινογιάννης, ο Αλαφούζος ξέρουμε την ενασχόληση τους. Των Μαρινάκη, Μελισσανίδη, Σαββίδη επίσης. Όπως και του Ρέστη. Αλλά απολύτως άπλετο φως δεν έχει πέσει στην υπόθεση. Ακούμε ότι ο Πιεμπονγκσάντ εκπροσωπεί ένα fund και τίποτα άλλο. Ποιοι είναι δηλαδή μαζί του. Θα πρέπει να υπάρξει ειλικρίνεια. Ο σύλλογος και ο κόσμος δεν νοείται να ταλαιπωρηθούν κι άλλο.

Αλλά επειδή λογιστές, δεν είμαστε, ούτε δανεικά μας ζήτησαν, ας μπει χρήμα κι ας μην ξέρει κανείς την προέλευση… Αρκεί ο Παναθηναϊκός να πηγαίνει μπροστά. Και να μην ζήσει προσωρινά μία φούσκα που μπορεί στο μέλλον να σκάσει με επικίνδυνες συνέπειες. Το ότι δίνουν χρήμα οι αγοραστές για να μειωθεί το χρέος άμεσα είναι θετικό σημάδι. Η προσφορά 13 εκατ. ευρώ στον Αλαφούζο ουσιαστικά αποτελεί μία ταμειακή διευκόλυνση, επειδή έχει θέμα ρευστότητας, για να αποπληρώσει μέρος των χρεών σε εφορία, ασφαλιστικά, αλλά και σε δάνεια που τον βαραίνουν προσωπικά. Αν θα αυξήσουν την προσφορά τους, ώστε να υπάρξει deal είναι άγνωστο. Κινούνται γρήγορα, πάντως και λογικά δεν θα ζήσουμε ένα πολύ μεγάλο σίριαλ. Αργά ή γρήγορα θα ξέρουμε τις τύχες της υπόθεσης.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ