Τώρα αρχίζει το πραγματικό παιχνίδι

Τώρα αρχίζει το πραγματικό παιχνίδι

Οι οκτώ πρώτοι της βαθμολογίας της Euroleague μπαίνουν στη φάση των play-offs της διοργάνωσης, με τις ομάδες που πέρασαν να έχουν πια μπροστά τους τη μεγάλη πρόκληση, την πρόκριση στη γιορτή του μπάσκετ το final- four. Πάμε να δούμε τα ζευγάρια πιο αναλυτικά.

Τα ψέματα τελείωσαν κύριοι. Κάθε κατεργάρης στο πάγκο του από αύριο. Η κανονική περίοδος ανήκει πια στο παρελθόν. Όσα λάθη και αν έγιναν από τους παίκτες, τους προπονητές και τις διοικήσεις πλέον δεν έχουν κανένα απολύτως νόημα. Οι οκτώ πρώτοι της βαθμολογίας μπαίνουν στη φάση των νοκ- άουτ ματς ή αλλιώς στα περίφημα play-offs της διοργάνωσης. Για πολλούς τώρα ξεκινάει το πραγματικό παιχνίδι. Τώρα κορυφώνεται η αγωνία, τώρα κρίνονται τα πάντα.

Οι ομάδες που πέρασαν έχουν πια μπροστά τους τη μεγάλη πρόκληση, την πρόκριση στη γιορτή του μπάσκετ το final- four. Για τις περισσότερες δεν θα είναι η πρώτη φορά. Από τους οκτώ μονομάχους όλοι έχουν πάρει γεύση από την τελική φάση πλην Χίμκι. Η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα δεν έχει καταφέρει στη μέχρι τώρα ιστορία της να φθάσει ως το τέρμα. Άλλωστε είναι και η ομάδα με τις λιγότερες συμμετοχές στην Euroleague.

Ποιοι συγκροτούν την οκτάδα; Πέντε πρώην πρωταθλήτριες, η ΤΣΣΚΑ από τη Ρωσία, η Ζαλγκίρις από τη Λιθουανία, οι δικοί μας Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός και η βασίλισσα Ρεάλ. Μια νυν πρωταθλήτρια, η Φενέρ του μεγάλου Ζοτς και η Μπασκόνια, που μπορεί να μην έχει κατακτήσει το τρόπαιο είναι όμως μια από τις λεγόμενες παλιές καραβάνες της διοργάνωσης. Πάμε να δούμε τα ζευγάρια πιο αναλυτικά :

ΤΣΣΚΑ- ΧΙΜΚΙ: Ο μοναδικός εμφύλιος των play- offs. Ζευγάρι με ξεκάθαρο φαβορί για να μην πω απόλυτο. Αξιοσημείωτο ότι στους πάγκους των δύο κάθονται Έλληνες προπονητές. Ιτούδης και Μπαρτζώκας έχουν μάλιστα κατακτήσει και το τρόπαιο. Ο μεν πρώτος με την ΤΣΣΚΑ πριν από δύο χρόνια ενώ ο δεύτερος με τον Ολυμπιακό στο Λονδίνο παίζοντας για πολλούς καταπληκτικό μπάσκετ. Δεν βλέπω προσωπικά τον τρόπο που μπορεί η Χίμκι να πετάξει έξω την συμπατριώτισσα της. Για την ακρίβεια δεν πιστεύω ότι μπορεί να πάρει έστω και ένα παιχνίδι. Μεγάλη η διαφορά δυναμικότητας ανάμεσα τους. Η ΤΣΣΚΑ είναι πολύ πιο γεμάτη, ίσως με το πληρέστερο ρόστερ των τελευταίων ετών, παίζει πειθαρχημένα, διαθέτει πολύ επιθετικό ταλέντο, πλουραλισμό και τρομερή δυνατότητα εναλλαγής σχημάτων. Η Χίμκι από την άλλη στηρίζει πολλά στις διαθέσεις του Σβεντ και παίζει αρκετά άναρχα. ΤΣΣΚΑ εδώ λοιπόν και ίσως και με σκούπα.

ΦΕΝΕΡ- ΜΠΑΣΚΟΝΙΑ: Και σε αυτό το ζευγάρι υπάρχει μεγάλο φαβορί. Οι πρωταθλητές Ευρώπης είναι καλύτερη ομάδα από τους Βάσκους και αυτό φάνηκε σε όλη την κανονική περίοδο. Η Φενέρ του Ζοτς μετά την τεράστια περυσινή της επιτυχία στην Κωνσταντινούπολη θέλει να κάνει το repeat. Μπορεί για πολλούς να αποδυναμώθηκαν με τη φυγή των Μπογκντάνοβιτς και Ούντο, όμως οι Τούρκοι, χάρη στην τεράστια προσωπικότητα που έχουν στην άκρη του πάγκου τους, βρήκαν τους τρόπους να καλύψουν τα όποια κενά με σχετικά ικανοποιητικό τρόπο. Με έμφαση στην άμυνα, από τις καλύτερες στο πρωτάθλημα, με αρχές στο παιχνίδι τους, αλλά και παίκτες με ταλέντο και κότσια οι περυσινοί νικητές μπορούν να φθάσουν στο Βελιγράδι και να υπερασπιστούν εκεί τον τίτλο τους. Φένερ εδώ με την Μπασκόνια να είναι σε θέση να πάρει ένα ματς.

ΠΑΟ- ΡΕΑΛ: Εδώ πρακτικά μιλάμε για το πιο αμφίρροπο ζευγάρι των προημιτελικών. Οι πράσινοι, χάρη στο διπλό του Σάρας στο ΣΕΦ, πήραν κυριολεκτικά στο νήμα το πολυπόθητο πλεονέκτημα από τους αντιπάλους τους. Βέβαια και πέρυσι το είχαν, αλλά δεν τα κατάφεραν. Ας ελπίσουμε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι φέτος. Δυο αντίπαλοι με παρελθόν και μεγάλη ιστορία θα βρεθούν αντιμέτωποι στη σκιά της πιθανής αποχώρησης των εξάκις πρωταθλητών Ευρώπης από την Euroleague του χρόνου. Δύσκολο στην ανάλυση, ακόμα πιο δύσκολο στην πρόβλεψη, το ζευγάρωμα τους. Αν και θα πούμε περισσότερα αύριο για την πρώτη αναμέτρηση αξίζει να αναφέρουμε  ότι αν οι παίκτες του Πασκουάλ προσέξουν το παιχνίδι στο ζωγραφιστό θα έχουν τον πρώτο λόγο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δούμε πολύ θεαματικά παιχνίδια μιας και μιλάμε για δύο από τις γρηγορότερες ομάδες της διοργάνωσης.

ΟΣΦΠ- ΖΑΛΓΚΙΡΙΣ: Οι ερυθρόλευκοι πήραν μια ακόμη σεζόν το πλεονέκτημα έδρας χάρη στη σταθερότητα που επέδειξαν στο μεγαλύτερο κομμάτι της κανονικής περιόδου. Απέναντι τους μια ομάδα ορισμός της φράσης ομάδα του προπονητή της. Ο Σάρας έχει βάλει φαρδιά πλατιά την υπογραφή και σφραγίδα του στη Ζαλγκίρις. Οι παίκτες του αγωνίζονται για την πάρτη του και ακολουθούν πιστά τις εντολές του. Μπορεί να μην διαθέτει τον πολύ μεγάλο σταρ, όμως έχει παίκτες προσωπικότητες που θα μπορούσαν να σταθούν σε όλα τα μεγάλα club της Ευρώπης. Γιανκούνας, Πάνγκος αλλά και Μιλάκνις θα έβγαζαν το μεροκάματο με ευκολία αν έφευγαν από το Κάουνας. Περισσότερα και γι’ αυτό το ζευγάρι στην ανάλυση της Τετάρτης πριν την πρώτη αναμέτρηση. Σημαντικό στοιχείο οι τραυματισμοί που ταλανίζουν ακόμα και τώρα που μιλάμε τους ερυθρόλευκους και μπορούν να επηρεάσουν την εξέλιξη της μονομαχίας. Ένα είναι πάντως σίγουρο. Αν οι παίκτες του Γιάννη Σφαιρόπουλου δώσουν στους Λιθουανούς αντίστοιχο δικαίωμα σαν αυτό που έδωσαν πέρυσι στην Εφές θα περάσουν πολύ δύσκολα….

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ