Δύσκολο ήταν αυτό το 2010, όχι τώρα…

Δύσκολο ήταν αυτό το 2010, όχι τώρα…

Εκείνο το καλοκαίρι σχημάτισε δεδικασμένο που κάνει όλα τα υπόλοιπα να μοιάζουν απλά!

Ήταν θέμα χρόνου. Όσοι παρατηρούν με προσοχή τον Ολυμπιακό και σε ένα βαθμό καταλαβαίνουν τις αντιδράσεις του Βαγγέλη Μαρινάκη (που πλέον κρατά οκτώ χρόνια το τιμόνι), απλώς περίμεναν για εκείνη τη μια στιγμή που θα έφερνε τα πάνω-κάτω στο μεγάλο λιμάνι. Οι προσδοκίες δικαιώθηκαν Μεγάλη Δευτέρα και ότι συμβαίνει πέραν τούδε αποτελεί κομμάτι της… επόμενης εποχής για τους Ερυθρόλευκους.

Τα όσα είπε ο ισχυρός άνδρας το μεσημέρι στα αποδυτήρια του Ρέντη μιλώντας στους ποδοσφαιριστές, έμοιαζαν βγαλμένα από τα χείλη κάθε οπαδού που θα είχε το προνόμιο να τα πει ένα χεράκι σε εκείνους που αυτόν τον καιρό φορούν τα Ερυθρόλευκα. Υπάρχει όμως μια μεγάλη διαφορά. Ο ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού μιλούσε σε κυρίους που φέτος στοίχισαν στην ΠΑΕ περί τα εβδομήντα εκατ ευρώ. Μετά από όσα είπε είναι βέβαιο ότι θα του στοιχίσουν και άλλα, καθώς θυμίζουμε ότι το καλοκαίρι λήγουν μόνο τα συμβόλαια των Ρομαό, Μποτία συν ο δανεισμός του Μιραλάς. Το να διαπιστώνουμε όλοι οι άλλοι με ευκολία ότι πρέπει να αλλάξουν όλα, είναι απλό. Το να το κάνει ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι εκατ ευρώ. Για εκείνους που θα φύγουν, αλλά κυρίως για όσους θα έρθουν.

Δεν θα φύγουν όλοι. Θα φύγουν οι περισσότεροι. Θα δημιουργηθούν και θα καλυφθούν ανάγκες πρώτης γραμμής. Δύσκολο εγχείρημα γενικώς, αλλά όχι τόσο δύσκολο όσους μπορούν να θυμηθούν το 2010 Το τι συνέβη τότε στο μεγάλο λιμάνι, αλλά και το τι ίσχυε συνολικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο εκείνη την εποχή. Ήταν οι μέρες της διοικητικής αλλαγής στον Ολυμπιακό. Άδειο ρόστερ, χρέη άνω των σαράντα εκατ ευρώ, προεισπράξεις εσόδων μελλοντικών χρήσεων και μια ομάδα που είχε μόλις καταλήξει στη πέμπτη θέση της βαθμολογίας παρέλαβε τότε ο Βαγγέλης Μαρινάκης. Το τι ακολούθησε δεν είναι μόνο κομμάτι της ιστορίας. Είναι και η καλύτερη απόδειξη, ότι ο Ολυμπιακός μπορεί μια χαρά να το ξανακάνει. Διότι ξέρει τον τρόπο. Διότι θέλει και ξέρει τον τρόπο.

Η ΑΕΚ κατακτά φέτος το πρωτάθλημα και έχει πλέον το προνόμιο να διεκδικήσει ένα μεγάλο ποσό που την περιμένει στην πόρτα των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα με βάση τις αυξήσεις που ετοιμάζει η UEFA μπορεί να μιλάμε για 35 εκατ ευρώ εξασφαλισμένα. Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη σχηματίσει ένα δυνατό ρόστερ, και προφανώς θα θελήσει να το ενισχύσει ακόμη περισσότερο καθώς έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα για εκείνον τα πρωταθλήματα στη συλλογή του παραμένουν δύο.

Ο ανταγωνισμός λοιπόν είναι σε υψηλό επίπεδο. Σε υψηλότερο από ότι συνήθως. Ούτε η ΑΕΚ όμως, ούτε ο ΠΑΟΚ ούτε και οι… δύο μαζί δεν συνθέτουν σκηνικό 2010. Τότε που ο Παναθηναϊκός όντας πρωταθλητής ετοιμάζονταν για πολυετή κυριαρχία. Τα είχαν όλα τότε οι Πράσινοι. Ένα ρόστερ με ποδοσφαιριστές σαν τον Σισέ, τον Κατσουράνη και τον Λέτο. Μια ισχυρή διοίκηση που ήλεγχε τα πάντα εκείνη την εποχή. Μεγάλη οικονομική άνεση που γίνονταν ακόμη μεγαλύτερη με την εξασφαλισμένη παρουσία στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Και το κυριότερο: Όλα αυτά, όταν ο Ολυμπιακός δεν είχε τίποτα.

Οι Ερυθρόλευκοι λοιπόν αυτό το σκηνικό το έφεραν… τούμπα μέσα σε μερικούς μήνες. Γιατί; Διότι πληρούσαν τις δύο βασικές προϋποθέσεις. Τη διάθεση να φτιάξουν κάτι από την αρχή, και την οικονομική δυνατότητα για να το υποστηρίξουν. Στην περίπτωση που πλέον εξελίσσεται εδώ και μερικές ώρες: Υπάρχουν πάλι και τα δύο. Άρα λοιπόν τα υπόλοιπα δεν είναι παρά μια καλή εφαρμογή, ενός σχεδίου που μπορεί να αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Ένας καλός νέος προπονητής, σαν τον Πέδρο Μάρτινς που προ διετίας έφτασε με τη… σφεντόνα της Γκιμαράες να πολεμά στα ίσα την ελίτ του Πορτογαλικού ποδοσφαίρου. Τέταρτος στη βαθμολογία πίσω από Μπενφίκα, Πόρτο και Σπόρτινγκ και την ίδια στιγμή στον τελικό του κυπέλλου. Στην πατρίδα του θεωρείται μια από τις πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις. Το πληροφορήθηκαν άλλωστε από πρώτο χέρι οι Πειραιώτες πριν λίγους μήνες, όταν στο περιθώριο του ματς με τη Σπόρτινγκ άκουσαν ανθρώπους του ποδοσφαίρου να λένε για εκείνον τα καλύτερα. Δεν είναι τυχαία ο Μάρτινς στο «σημάδι» του Ολυμπιακού από το περασμένο καλοκαίρι. Ούτε τώρα ο άνθρωπος από τον οποίο ξεκινά η αναζήτηση για τον επόμενο.

‘Έπειτα: Τα βήματα είναι συγκεκριμένα. Μια προσεκτική επιλογή από τους υπάρχοντες, καθώς είναι δεδομένο ότι δεν (πρέπει και δεν) θα φύγουν όλοι. Η αξιολόγηση των δανεικών που είναι πολλοί και με… κυβικά. Ο έλεγχος της εγχώριας αγοράς που ήδη διεξάγεται. Τρεις-τέσσερις μεταγραφές πρώτης γραμμής. Και τα υπόλοιπα απλά θα συμβούν.

ΥΓ. Προς ενημέρωση όσων ενδιαφέρονται για όσα συμβαίνουν εσχάτως ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Άλλο τι φαίνεται, άλλο τι βλέπουμε, άλλο τι ισχύει. Για να μην ανησυχούν κάποιοι… αδίκως.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ