Παναθηναϊκός :  Βάλτε το καλά στο μυαλό, το συναίσθημα τελείωσε…

Παναθηναϊκός : Βάλτε το καλά στο μυαλό, το συναίσθημα τελείωσε…

Η απόφαση των συνεργατών του Γιαννακόπουλου να μην εμπλακούν άμεσα στην ΠΑΕ δείχνει πως λειτουργεί παγκοσμίως η αγορά.

Το ποδόσφαιρο είναι ένα μείγμα business και συναισθήματος. Και γενικά πλέον στον αθλητισμό ισχύει αυτό. Στο μπάσκετ, το βόλεϊ, το ράγκμπι, το τένις…

Από τη στιγμή, λοιπόν, που μπαίνει το χρήμα στη συζήτηση, τα υπόλοιπα έρχονται σε δεύτερη μοίρα. Ο απλός οπαδός του Παναθηναϊκού και κάθε μεγάλης ομάδας, αυτό πρέπει να το βάλει καλά στο μυαλό του. Μας το έδειξε περίτρανα η άρνηση των συμπαικτών του Δημήτρη Γιαννακόπουλου να παίξουν άμεσα μπάλα στην ΠΑΕ.

Ναι, το συναίσθημα μπορεί να είναι σημαντικό. Διότι όσο χρήμα και να ρίξεις εκτός από το ταμείο στο τέλος (το οικονομικό) υπάρχει και το ταμείο της καρδιάς. Αν πήρες τίτλο, αν πήγες καλά στην Ευρώπη, χαίρεσαι. Ανεβαίνουν τα έσοδα, άρα όλα καλά. Αν έχεις αποτύχει τότε η πίκρα του οπαδού συμβαδίζει με το ταμείο της ΠΑΕ. Το χρήμα με τη χαρά ή τη λύπη θεωρητικά συμβαδίζουν στον αθλητισμό.

Αλλά αυτός που βάζει το χέρι στην τσέπη, πονάει πρώτα για το ταμείο και μετά για την επιτυχία. Σίγουρα για τον εγωισμό του, την υστεροφημία του, τη δημοφιλία του στον κόσμο, ο κάθε παράγοντας θέλει τίτλους. Αν, όμως, οι αριθμοί στο τέλος της σεζόν, εκεί γύρω στον Μάιο ή τον Ιούνιο που κλείνει η κάθε χρήση, είναι πράσινοι αντί για κόκκινοι, πάλι χαμογελαστός θα είναι. Τρανό παράδειγμα πολλές ομάδες στην Ευρώπη. Πρώτη και καλύτερη η Άρσεναλ. Η Ντόρτμουντ. Ο Αγιαξ τις τελευταίες δεκαετίες στην Ευρώπη δεν τα πάει καλά, αλλά συνεχίζει να πουλάει. Μερικά παραδείγματα αναφέρουμε. Διότι όλοι νοιάζονται για τα έσοδα και μετά για τους τίτλους.

Στην Ελλάδα δυστυχώς το προϊόν δεν φέρνει έσοδα, έτσι όπως το έχουμε απαξιώσει όλοι μας, ενώ οι παράγοντες κυριαρχούν. Σκεπάζουν με κάθε τρόπο τους πραγματικούς πρωταγωνιστές στον χλοοτάπητα, στο παρκέ… Η άρνηση, λοιπόν, των συνεταίρων του Γιαννακόπουλου θα πρέπει να είναι η ευκαιρία, ώστε και ο τελευταίος συναισθηματίας οπαδός ν’ αντιληφθεί τι συμβαίνει. Και να γίνει ρεαλιστής. Να σταματήσουν ορισμένοι να είναι άπλες με τα χρήματα των άλλων.

Συχνά διαβάζουμε ή ακούμε απόψεις οπαδών, να παροτρύνουν τον μεγαλομέτοχο «βάλε τόσα και πάρε εκείνον. Τι είναι για σένα δύο και τρία εκατομμύρια;». Δεν έχω διάθεση να κάνω τον λογιστή ή τον υπερασπιστή του κάθε επιχειρηματία, που δεν γνωρίζω αν έβγαλε χρήμα με τον ιδρώτα του, την ευφυΐα του, ακόμα και την τύχη ή με άλλους τρόπους… Σπάνια, άλλωστε, ένας πάμπλουτος πάει με τον σταυρό στο χέρι.

Το έχουμε, όμως, στην Ελλάδα το χόμπι να κάνουμε κουμάντο στην τσέπη των άλλων. Στον αντίποδα όταν νοιαζόμαστε οι δημοσιογράφοι, ή και ορισμένοι οπαδοί, πέφτουμε και σε επικίνδυνους. Στο πρόσφατο παρελθόν, όταν σε πηγαδάκι οι ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού εκφράσαμε την άποψή μας σε κάποιον που έφερε παίκτη στον Παναθηναϊκό, ότι μοιάζει ιδιαίτερα υψηλό το κόστος, μας απάντησε: «Γιατί δανεικά σας ζητήσαμε;». Ωραία εξυπνάδα. Γι’ αυτό ο Παναθηναϊκός έφτασε εδώ…

Οι σοβαροί προσωπικά θεωρώ ότι είναι οι συνεργάτες του Γιαννακόπουλου και ο ίδιος. Όπως κι ο κάθε επιχειρηματίας που σέβεται την επένδυσή του και δεν απλώνει τα πόδια πιο μακριά από το πάπλωμα. Μόνο κάποιος που έχει άλλους λόγους, σκορπάει χρήμα ανεξέλεγκτα χωρίς να τον νοιάζει να τα πάρει πίσω. Από την πρώτη στιγμή είχαμε ξεκαθαρίσει ότι για να μπει οποιοσδήποτε σοβαρός στον Παναθηναϊκό, ειδικά τώρα που είναι υπερχρεωμένος, θα πρέπει να υπάρξουν ανταποδοτικά οφέλη.

Κανείς δεν έρχεται να πάρει μία ΠΑΕ με συσσωρευμένες ζημίες, σε ένα απαξιωμένο προϊόν, χωρίς σύγχρονο και λειτουργικό γήπεδο και οποιοδήποτε περιουσιακό στοιχείο, αν δεν έχει εξασφαλίσει κέρδη από αλλού. Με λίγα λόγια είπαν το αυτονόητο στον Γιαννακόπουλο. Και ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ, άλλωστε, μιλούσε για υπερπροσπάθεια και δεν έτρεφε πολλές ελπίδες.

Υπάρχει, λοιπόν, ένα πρότζεκτ το «Athens Alive». Η κοινοπραξία ανακοίνωσε ότι η επένδυση στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ θα αγγίξει το 1,1 δις. Ελπίζει φυσικά σε πολλαπλάσια έσοδα. Εκ των οποίων ένα μερίδιο θα καταλήγει στην ΠΑΕ. «Κερδίζω εκεί και το περίσσευμα το επενδύω στο ποδόσφαιρο». Απλά πράγματα. Μετά φυσικά θα μπει στο παιχνίδι και το συναίσθημα. Αλλά προέχουν οι αριθμοί και η ευρωστία μίας εταιρίας.

Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε όλοι, τόσο πιο γρήγορα θα γίνει και το ποδόσφαιρό μας, όπως είναι στο εξωτερικό. Χωρίς υπέρμετρο φανατισμό και θυσία κάθε ηθικής στον βωμό της επιτυχίας. Με τις όποιες παθογένειες υπάρχουν κι εκεί. Γιατί και στο εξωτερικό δεν είναι όλα αγγελικά πλασμένα. Εγκλήματα βλέπουμε και στο Τσάμπιονς Λιγκ κάθε χρόνο. Ομορφιές θα δούμε και στο Μουντιάλ. Αλλά έχει μπει στο μυαλό όλων η φράση «μιλάει το χρήμα». Καλώς ή κακώς. Όποιος δεν το έχει αντιληφθεί ας κατέβει από το συννεφάκι…

ΥΓ.: Ο κανονισμός που προβλέπει υποβιβασμό για τις ομάδες που δεν θα αδειοδοτηθούν είναι πιθανό ν’ αλλάξει. Όχι μόνο προς όφελος του Παναθηναϊκού. Πολλές ομάδες, ειδικά από τη στιγμή που δεν έχουν και τηλεοπτικό συμβόλαιο αντιμετωπίζουν πρόβλημα. Απλώς το «τριφύλλι» είναι το όχημα…

ΥΓ.1: Το φαινόμενο με απλήρωτους παίκτες, στους οποίους οφείλονται δύο και τρεις δόσεις δεν συμβαίνει μόνο στον Παναθηναϊκό. Αλλά επειδή το μέγεθος είναι διαφορετικό, όλοι ασχολούνται με το «τριφύλλι». Και είναι λογικό. Δεν χρειάζεται, λοιπόν, συνεργάτες του Αλαφούζου να μας φέρνουν παράδειγμα, τα παραδείγματα προς αποφυγή… Ο Παναθηναϊκός πρέπει να είναι κύριος και να μην ασχολείται τι κάνουν οι μικρότεροι. Ή και οι άλλοι μεγάλοι.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ