Το μαύρο κουτί της ποδοσφαιρικής συντριβής, που πέρασε στα ψιλά

Το μαύρο κουτί της ποδοσφαιρικής συντριβής, που πέρασε στα ψιλά

Οι δημοσιογράφοι επιδίδονται σε εκτενή ρεπορτάζ για ένα όπλο που βρέθηκε ανάμεσα στα συντρίμμια, αποδεικνύοντας στην πράξη τους λόγους που το σχήμα του βραβείου Πούλιτζερ, παραπέμπει σε κέρμα...

Tη χθεσινή ημέρα δημοσιοποιήθηκε η έκθεση του παρατηρητή διαιτησίας στον αγώνα της Τούμπας. Σύμφωνα με αυτήν, το γκολ του Βαρέλα ήταν κανονικότατο, ενώ εγκαλείται ο Κομίνης για το γεγονός που δεν ακολούθησε το τυπικό για την επανέναρξη του αγώνα, βγαίνοντας στη σέντρα και σφυρίζοντας ώστε να παραταχθούν οι ομάδες.

Όσο είδατε εσείς την είδηση, άλλο τόσο την είδαν και οι υπόλοιποι. Στην καλύτερη περίπτωση μια τυπική αναφορά και στο καπάκι ανάρτηση αμέσως μετά ώστε τεχνηέντως, η είδηση να χαθεί. Αν δεν προέκυπτε κάτι ψιλοσοβαρό για την επισκιάσει, δεν υπήρχε πρόβλημα, η σούπερ είδηση για την  τολμηρή ανάρτηση της Σάσας Μπάστα στο Instagram, ήταν αρκετή για να συνεπάρει το φιλοθεάμων κοινό.

Κανένας σχολιασμός, καμία ανάλυση, κανένα σχετικό άρθρο, έστω και τοποθέτηση. Ούτε καν μια αποκάλυψη βρε παιδάκι μου, του τύπου «επείγον τηλεφώνημα από Μαξίμου στον Καλαθενό, με εντολή να γράψει πως το γκολ του ΠΑΟΚ ήταν πεντακάθαρο»! Πάει, χάλασε ο κόσμος…

Αν η είδηση έπαιζε κανονικά, θα γινόταν αναπαραγωγή της έκθεσης του παρατηρητή και θα προκαλούσε συζητήσεις, κατ’ αυτόν τον τρόπο όμως πέρασε στα ψιλά κι εξομοιώθηκε με τα κλασικά ξύλινα ρεπορτάζ «η ομάδα είναι πανέτοιμη για τη νίκη, ο προπονητής δήλωσε πως οι παίκτες θα ματώσουν τη φανέλα», που περνούν απαρατήρητα.

Δεν ήταν μόνο αυτό βεβαίως, τις ημέρες που μεσολάβησαν ανέβηκαν και ρεπορτάζ από πρόσφατα σεμινάρια και της ΕΠΟ και της UEFA, όπου πανομοιότυπες φάσεις σαν του Βαρέλα προβάλλονταν ως ο ορισμός των περιπτώσεων που ο εκτεθειμένος ποδοσφαιριστής δεν επηρεάζει τη φάση. Κι αυτά βεβαίως, πέρασαν στο ντούκου.

Αντίθετα, η συγκλονιστική αποκάλυψη για κάποιους αόρατους αξιωματούχους της UEFA αγνώστων λοιπών στοιχείων που βάφτισαν άκυρο το γκολ του ΠΑΟΚ, παρέμειναν καρφωμένα στην κορυφή των ιστοσελίδων, μέχρι να μας πάρουν χαμπάρι από την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία.

Τη διαφορετικότητα στην παρουσίαση και προβολή των φάσεων που είτε έτσι είτε αλλιώς αφορούσαν τον ΠΑΟΚ σε σχέση με τους υπόλοιπους, την έχω επισημάνει προ πολλού, ο προπαγανδιστικός σχεδιασμός άλλωστε, ήταν ξεκάθαρος και απολύτως προβλέψιμος.

Το πέναλτι του Κρέσπο στον τελικό του Βόλου χάθηκε, σε αντίθεση με το οφσάιντ του Ενρίκε που ήταν τόσο οφθαλμοφανές ώστε οι ηττημένοι το πήραν χαμπάρι μετά την απονομή, τα πέναλτι υπέρ του ΠΑΟΚ πνίγηκαν στις παραλίες των Χανίων και στη λίμνη των Ιωαννίνων, σε αντίθεση με το οφσάιντ του Πέλκα και το καθαρό γκολ του Πλατανιά, που αποτέλεσαν αδιάσειστο τεκμήριο της επικοινωνιακής δόμησης του ασπρόμαυρου χαλιφάτου.

Κι όταν στέρευαν οι φάσεις, βαφτιζόταν ανύπαρκτο το πέναλτι του Βαρέλα στο Αγρίνιο, ταυτόχρονα όμως σηκωνόταν θύελλα για εκείνο που δε δόθηκε στον Μποτία. Θεωρίες και απόψεις θα μου πείτε και θα έχετε δίκιο, όπως έχει πει κι ο Κλιντ Ίστγουντ ως επιθεωρητής Κάλαχαν «οι απόψεις είναι σαν τις… υφαλοκρηπίδες, ο καθένας έχει και από μία».

Η έκθεση του παρατηρητή διαιτησίας όμως δε συνιστά ούτε άποψη, ούτε θεωρία, αλλά γεγονός. Και δεν είναι απλό γεγονός, αλλά προσομοιάζοντας όσα συνέβησαν την περασμένη Κυριακή στην Τούμπα με συντριβή του εγχώριου ποδοσφαιρικού προϊόντος, η έκθεση Καλαθενού ισοδυναμεί με το μαύρο κουτί του δυστυχήματος.

Γιατί από εκεί ξεκίνησαν όλα, αν ο Κομίνης κι ο βοηθός του επέμεναν σε αυτό που είχαν υποδείξει εξαρχής -το οποίο ήταν και το σωστό παρεμπιπτόντως-, ούτε ο Σαββίδης θα έμπαινε στο γήπεδο, ούτε οι φουκαράδες ποδοσφαιριστές της ΑΕΚ θα υφίσταντο τέτοια ψυχική οδύνη ξοδεύοντας ένα κουτί πάνες ο καθένας μέχρι να φτάσουν σώοι και αβλαβείς σπίτια τους, και το κανάλι του Αλαφούζου θα έδειχνε κανονικό δελτίο ειδήσεων, αντί για την ανελέητη αναπαραγωγή της εικόνας του οπλοφόρου Ιβάν.

Για πρώτη φορά στο χρονικά λοιπόν, το άνοιγμα του μαύρου κουτιού πέρασε στα ψιλά, μαζί και τις αιτίες συντριβής του αεροσκάφους. Οι δημοσιογράφοι επιδόθηκαν σε εκτενή ρεπορτάζ για ένα όπλο που βρέθηκε ανάμεσα στα συντρίμμια, αποδεικνύοντας στην πράξη τους λόγους που το σχήμα του βραβείου Πούλιτζερ, παραπέμπει σε κέρμα…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ