Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει βούληση

Λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρχει βούληση

Οι λύσεις για να «ξεφύγει» από την κατάσταση που βρίσκεται το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι απλές, αρκεί να θέλεις να τις βρεις.

Τετάρτη αισίως σήμερα και το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Η συντεταγμένη Πολιτεία μέσω των εκπροσώπων της, θεσμικών και μη, δηλώνει με κάθε ευκαιρία και σε όλους τους τόνους τη θέληση της να φθάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Αλήθεια πόσες φορές έχετε ακούσει ή διαβάσει τη συγκεκριμένη φράση όταν γεγονότα, όπως αυτά που ζήσαμε την προηγούμενη Κυριακή, λαμβάνουν χώρα; Αμέτρητες θα πω εγώ.

Η ουσία είναι ότι πλέον δυστυχώς δεν ακούγεται ούτε καν σαν ευχολόγιο, αλλά περισσότερο ως μια γραφική διατύπωση άποψης στα πλαίσια του ξύλινου λόγου που εκφωνούν οι πολιτικοί σε τέτοιες περιπτώσεις. Τα γεγονότα της Τούμπας θα περάσουν και αυτά στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου αργά ή γρήγορα. Το θέμα είναι αν μπορούν να αποτελέσουν επιτέλους την αφορμή για να διορθωθεί η αρρωστημένη αυτή κατάσταση που βιώνουμε όσοι ασχολούμαστε είτε λόγω επαγγέλματος είτε λόγω ενδιαφέροντος με αυτό που ονομάζεται Superleague και ελληνικό πρωτάθλημα.

Οι πρώτες εξελίξεις που ακολούθησαν το ντέρμπι δυστυχώς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια για αισιοδοξία. Ο Υφυπουργός Αθλητισμού μετά τη συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό δήλωσε πως αποφάσισαν να διακόψουν, για μια ακόμη φορά από τότε που ήρθαν στην εξουσία, το πρωτάθλημα στη λογική πονάει το δάκτυλο κόψε τότε ολόκληρο το χέρι. Η απόφαση αυτή είναι δεδομένα προς τη λάθος κατεύθυνση. Δεν έχει νόημα να σταματάς το άθλημα επειδή εσύ ως Πολιτεία δεν έχεις την ικανότητα να το προστατεύσεις  κάνοντας απλά το αυτονόητο. Ποιο είναι αυτό; Μα να φροντίσεις να τηρηθούν οι νόμοι. Είναι ανέκδοτο να ακούγονται δικαιολογίες για τη διακοπή του στυλ να κάτσουν κάτω και να φτιάξουν ένα σωστό νομικό πλαίσιο. Κύριοι, νόμοι υπάρχουν και μάλιστα αρκετά αυστηροί.

Το πρόβλημα είναι η εφαρμογή τους. Εκεί χωλαίνει το όλο θέμα. Αντί οι κυβερνώντες να σταματούν την αθλητική δραστηριότητα θα έπρεπε να προβληματιστούν για το πως βγήκε η απόφαση – τερατούργημα ξημερώματα Κυριακής, ελάχιστες ώρες πριν το ματς, για την τιμωρία του ΠΑΟΚ και έδωσε τη δυνατότητα στο Σύλλογο της Θεσσαλονίκης να παίξει το παιχνίδι με κόσμο εν μία νυκτί. Οι φορείς της Πολιτείας έχουν ιερή υποχρέωση να εξασφαλίζουν την ισονομία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής της χώρας. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση των παικτών της ΑΕΚ. Κοιμήθηκαν το Σάββατο το βράδυ γνωρίζοντας ότι θα αγωνιστούν σε μια άδεια Τούμπα και με τον αντίπαλο τους σε άλλη βαθμολογική απόσταση και ξύπνησαν με εντελώς διαφορετικά δεδομένα.

Το κακό επομένως δεν είναι η έλλειψη νόμων, αλλά το κατά πόσο θέλεις να τους εφαρμόσεις με τον ίδιο τρόπο προς όλες τις κατευθύνσεις. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι τωρινό. Πριν τον ΠΑΟΚ υπήρχαν άλλοι που ενεργούσαν με αντίστοιχο τρόπο και συμπεριφορά έχοντας την κάλυψη των υπευθύνων. Η κυβέρνηση της Αριστεράς που βγήκε με σημαία τον πόλεμο εναντίον της διαπλοκής και της διαφθοράς σε όλα τα επίπεδα δείχνει και είναι εγκλωβισμένη στα ίδια γρανάζια με τους προηγούμενους. Μπορεί η παλαιά διαπλοκή να μας άφησε χρόνους, θεωρητικά, αλλά νέα υφαίνεται μέρα με τη μέρα. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ συμπεριφέρεται ως ολιγάρχης που του ανήκει η χώρα. Από που πήρε αυτό το δικαίωμα άραγε; Το γεγονός ότι έχει επενδύσει σε διάφορες δραστηριότητες εντός των συνόρων μας τον νομιμοποιεί να κινείται με αυτόν τον τρόπο; Το θέμα άρα βρίσκεται αλλού.

Οι λύσεις είναι απλές αρκεί να θέλεις να τις βρεις. Πρώτον θα πρέπει να θεσπιστεί νόμος που να απαγορεύει σε όποιον είναι ιδιοκτήτης ομάδας να έχει εξαρτημένη σχέση με το Δημόσιο. Δεύτερον συνολική κατάργηση των συνδέσμων και δημιουργία επίσημων λεσχών των ομάδων με την ευθύνη να την έχουν το διοικητικό συμβούλιο και ο εκάστοτε ιδιοκτήτης τόσο σε ποινικό όσο και σε αστικό επίπεδο με την προσωπική τους περιουσία. Τρίτον δεν θα ξεκινήσει κανένα πρωτάθλημα αν πρώτα δεν βελτιωθούν οι γηπεδικές εγκαταστάσεις όσων συμμετέχουν σε επαγγελματικά πρωταθλήματα. Τέταρτον όποιος συλληφθεί για επεισόδια σε γήπεδο οι ποινές να μην έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα ή δυνατότητα εξαγοράς. Θέλεις να σπάσεις αυγά; Θέλεις να κάνεις τομές και ρίξεις; Ορίστε η ευκαιρία να το αποδείξεις. Τα υπόλοιπα είναι μόνο για φθηνή εσωτερική κατανάλωση και εξυπηρέτηση μικροσυμφερόντων…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ