Φρένο στην τρέλα που θα επικρατήσει

Φρένο στην τρέλα που θα επικρατήσει

Οι φίλοι του Παναθηναϊκού θ’ ακούσουν πολλά το προσεχές διάστημα και θα πρέπει να είναι ψύχραιμοι και υπομονετικοί, γιατί υπάρχουν δυσκολίες και θα παρουσιαστούν μεγαλύτερες.

Όταν από τα μεγαλεία κατρακυλάς στη μιζέρια, είσαι άφραγκος και ξαφνικά βλέπεις μπροστά σου ξανά μία αχτίδα φωτός, τότε θα ενθουσιαστείς. Και θα γίνεις ανυπόμονος. Θα θελήσεις το συντομότερο να βρεθείς εκεί που ήσουν. Στις καλές εποχές. Θα τρελαθεί το μυαλό σου. Το μόνο που θα σκέφτεσαι θα είναι να γίνουν όλα γρήγορα. Όλα βιαστικά.

Κάπως έτσι νιώθουν εδώ και δύο μέρες οι οπαδοί του Παναθηναϊκού. Έχουν δει την αγαπημένη τους ομάδα από τα μεγαλεία του παρελθόντος να φτάνει στον γκρεμό. Ακούγοντας τον Γιαννακόπουλο και τους ισχυρούς συμπαίκτες του, εκ των κορυφαίων ο καθένας στο είδος του, είναι λογικό να μην σκέφτονται μόνο πως δεν έπεσαν τελικά στον γκρεμό, αλλά ξαφνικά θ’ απογειωθούν κιόλας. Πώς να μην συμβεί αυτό όταν κυκλοφορεί ότι η επένδυση θα ξεπεράσει το ένα δις; Είναι δεδομένο ότι θα ακουστούν πάρα πολλά το προσεχές διάστημα που ο κόσμος θα χάσει το μυαλό του. Είναι τέτοια η προσμονή, που πολλά μπορεί να μην έχει ο καθένας την ψυχραιμία να τα φιλτράρει.

Ο ίδιος ο Γιαννακόπουλος  έστειλε πρώτος το μήνυμα. «Χαμηλά τη μπάλα». Αλλά θα εισακουστεί; Αν όλα κυλήσουν ομαλά θα είναι ευχής έργον, ο κάθε οπαδός του τριφυλλιού θα βρει το χαμόγελό του και θα όπως τονίσαμε και αφού διέρρευσε το ενδιαφέρον, θα αρχίσει να ονειρεύεται. Αν, όμως, κάτι στραβώσει η προσγείωση πάλι θα είναι απότομη. Στο τι θα επακολουθήσει θα παίξουμε ρόλο φυσικά εμείς οι δημοσιογράφοι. Πρώτοι εμείς πρέπει να μεταφέρουμε στον κόσμο ότι τα πράγματα δεν είναι απλά. Μπορεί όλοι επίσης να λένε ότι το θέμα θα ξεκαθαρίσει άμεσα. Μακάρι. Προσωπικά τόσο μεγάλα πρότζεκτ ειδικά σ’ αυτή τη χώρα δεν έχω δει να τελειώνουν σε 1-2 μήνες. Εδώ ένα απλό γήπεδο πάει να φτιάξει η ΑΕΚ κι έχει γίνει χαμός.

Θα επικρατήσει τρέλα σε όλους γι’ αυτό κι ο κόσμος θα πρέπει να είναι συγκρατημένος. Είναι καλό να σκεφτεί ο καθένας κάποιες καταστάσεις πριν βιαστεί. Η υπομονή είναι ο καλύτερος σύμμαχος. Πρώτον, έχουμε να κάνουμε με μία ιδιωτική πρωτοβουλία που θέλει να επενδύσει σε ολυμπιακές εγκαταστάσεις που ανήκουν στο Υπερταμείο. Η κυβέρνηση λέει ότι θα παραμείνει στη ΓΓΑ κι ότι δεν θα χρειαστεί η έγκριση των δανειστών. Αν έχει έτσι καλώς. Αν όχι, μπλέξαμε. Αυτό είναι το πρώτο που θα κοστίσει λίγο ή αρκετό χρόνο.

Πάμε στα έσοδα του κράτους. Θα πάρουν απλώς την εκμετάλλευση των εγκαταστάσεων οι συμπαίκτες του Γιαννακόπουλου και θ’ αποδίδουν ποσοστό από τα έσοδα; Ή, θα προσφέρουν ένα φιξ ποσό; Θ’ απαιτηθεί διαγωνισμός; Τι θα ζητήσει η Πολιτεία ως αντάλλαγμα; Είναι κάτι που αφορά διαπραγματεύσεις των εμπλεκόμενων πλευρών. Επίσης, δεν είναι σίγουρο τι ακριβώς θέλουν να κάνουν οι επενδυτές. Μόνο γήπεδα μπορεί να μην φτάνουν για τα πλάνα που έχουν οι Αγγλοι (εκεί εδρεύουν οι Redstone, Bluerock και στις ΗΠΑ η AECOM). Χρειάζονται κι εμπορικοί χώροι για να έρθουν τρομερά έσοδα που θα δικαιολογούν μία επένδυση που φημολογείται, όπως αναφέραμε ότι ξεπερνάει το 1 δις. Θα γίνουν ξενοδοχεία, καζίνο, πάρκο, αθλητικά κέντρα για να έρχονται ομάδες για προετοιμασία (ακούστηκε κι αυτό); Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι αυτά όλα εξετάζονται από τους επενδυτές.  

Σ’ αυτό το σημείο θα φέρουμε ένα παράδειγμα και θα κάνουμε κάποιες επισημάνσεις. Ας υποθέσουμε με όσα ακούγονται, ότι οι επενδυτές έχουν στο μυαλό τους ένα πρότζεκτ σαν του Ελληνικού. Ένα «Ελληνικό» σε μικρότερη κλίμακα ενδεχομένως στα βόρεια προάστια. Θυμίζουμε ότι εκεί εμπλέκεται ένας από τους πιο πλούσιους Έλληνες, ο Λάτσης, με τα δις να «σφυρίζουν» κι ακόμα όλοι βλέπουν τις καθυστερήσεις. Επισημαίνουμε και το εξής. Στα βόρεια προάστια υπάρχουν ήδη εμπορικά κέντρα. Τα συμφέροντα είναι πολλά. Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε τι μπορεί να παιχθεί. Ας βάλει ο καθένας με το μυαλό του.

Ο κόσμος του Παναθηναϊκού θα πρέπει να κάνει υπομονή. Όλοι να κάνουν υπομονή. Πρώτον, ακόμα κι αν αύριο που λέει ο λόγος, πουν οι δύο πλευρές «τα βρήκαμε», υπάρχουν θέματα που δεν είναι εύκολο να ξεπεραστούν. Η ποδοσφαιρική ΑΕΚ δεν μπορεί να φύγει πριν γίνει το γήπεδό της. Δεν θα είναι βέβαια, παράλογο αν υπάρχει χρήμα και θέληση κι έχει προβλεφθεί στο πρότζεκτ, να κατασκευαστεί παράλληλα άλλο γήπεδο δίπλα στο ΟΑΚΑ. Αλλά τι θα γίνει με το ΟΑΚΑ, με το στέγαστρο Καλατράβα;

Η ομάδα θα παίζει στη Λεωφόρο μέχρι να μεταφερθεί στη νέα της έδρα. Αλλά ποια θα είναι αυτή; Το ΟΑΚΑ ως έχει; Θα είναι κοινή έδρα με την ΑΕΚ; Θα γίνει ένα άλλο γήπεδο χωρίς στίβο 40.000, 50.000, 60.000 θέσεων; Αν χρειαστεί να γκρεμιστεί το ΟΑΚΑ και να γίνει άλλο γήπεδο απαιτείται χρόνος. Ο Γιαννακόπουλος και οι επενδυτές, λοιπόν, χωρίς να έχουν τα έσοδα που προσδοκούν πως θα τρέξουν την ομάδα; Θα ρίξουν αρκετά χρήματα περιμένοντας να υλοποιείται κομμάτι-κομμάτι στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις, η επένδυσή τους; Επαναλαμβάνουμε ακόμα ότι θα πρέπει να βρεθεί λύση και με τη Λεωφόρο. Ν’ απεμπλακεί από τη Διπλή Ανάπλαση. Λογικά αν όλος ο Παναθηναϊκός μετακομίσει στο Μαρούσι, τότε η ιστορική έδρα πάει στον Δήμο Αθηναίων.

Όπως και να έχει, οι φίλοι του τριφυλλιού θα πρέπει να φιλτράρουν το οτιδήποτε. Να μην έχουν υπερβολικές προσδοκίες όπως είπε ο Γιαννακόπουλος. Ο ίδιος, άλλωστε, γνωρίζει πώς να προστατεύσει τον κόσμο που έχει ταλαιπωρηθεί από υπερβολές. Αν δει ότι ξεφεύγει η κατάσταση λογικά θα το πράξει. Γνωρίζει ότι όλοι κρέμονται από τα χείλη του και δεν είναι και το πλέον σωστό να φορτωθεί μεγαλύτερο βάρος απ’ ό,τι του αναλογεί.

ΥΓ.: Τον να μπούμε στη διαδικασία, πριν καλά καλά υπάρξει συμφωνία του Γιαννακόπουλου και των συμπαικτών του με την κυβέρνηση και φυσικά και με τον Αλαφούζο, ν’ αναλύσουμε το πώς θα διοικείται η ΠΑΕ μεταξύ των Άγγλων και του ισχυρού άνδρα της ΚΑΕ είναι ανώφελο, επικίνδυνο, ανώριμο. Ό,τι ποσοστό και να διαθέτει η κάθε πλευρά, το σημαντικό αρχικά είναι ότι θα έχει σωθεί ο Παναθηναϊκός.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ