Παναθηναϊκός : Απλά δεν μπορούν τα παλικάρια

Παναθηναϊκός : Απλά δεν μπορούν τα παλικάρια

Η χρονιά οδεύει προς το πιο κρίσιμο κομμάτι της και ο Παναθηναϊκός ακόμη ψάχνεται. Τα play-off έρχονται και με βάση την εικόνα που παρουσιάζει εκτός έδρας δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς σε πρόκριση στο Final 4.

Ο σοφός λαός μέσα από τη λεγόμενη θυμοσοφία του μας έχει αφήσει, στο πέρασμα των αιώνων, πλήθος αποφθεγμάτων. Τα επονομαζόμενα και γνωμικά είναι λαϊκή παράδοση που διατηρήθηκε από τα αρχαία χρόνια ακόμα,  έφθασε μέχρι τις μέρες μας και περικλείουν την εμπειρία ζωής που κατακτήθηκε από το είδος μας στη διάρκεια της ιστορίας. Καλό το μάθημα, αλλά με τον μπασκετικό Παναθηναϊκό τι σχέση μπορεί να έχει; Έχει και παραέχει.

Πρώτον διότι το ολοκληρωμένο απόφθεγμα του σημερινού τίτλου βρίσκει, στην παράφραση του, την απόλυτη εφαρμογή  στην φετινή πορεία των πρασίνων στη διοργάνωση και δεύτερον διότι όσα ματς και αν περάσουν, όσες ήττες και αν κάνουν με παρόμοιο τρόπο,  δεν μαθαίνουν και επομένως δεν κατακτούν την γνώση και την εμπειρία, όπως ο άνθρωπος στη διάρκεια της εξέλιξης του αποτυπώνοντας τη στα περίφημα αυτά γνωμικά. Άρα πιο το συμπέρασμα; Ότι τα παιδιά δεν είναι ότι δεν θέλουν να νικήσουν εκτός έδρας, αλλά ότι απλά δεν μπορούν.

Αρκετά όμως με τα μαθήματα. Καιρός να πάμε στην ουσία. Να δούμε, δηλαδή, τι φταίει και οι παίκτες του Τσάβι Πασκουάλ κατάφεραν, για πολλοστή φορά φέτος, να χάσουν με τον ίδιο τρόπο σε αποστολή τους μακριά από την Αθήνα. Ίδιο το έργο και χθες το βράδυ στην πρωτεύουσα της Ισπανίας. Νωθρό ξεκίνημα στο ματς, αντεπίθεση για ένα χρονικό διάστημα, η αλήθεια είναι για μεγαλύτερο από κάθε άλλη φορά, αγωνιστικό μπλάκ – άουτ, καθίζηση και κυνηγητό του αντιπάλου μέχρι το φινάλε της αναμέτρησης με το γνωστό αποτέλεσμα. Ποιο είναι αυτό; Μα φυσικά μια ακόμη ήττα με μεγάλο σκορ και διαφορά που ντροπιάζει.

Μετά και τη χθεσινή επικράτηση της Μακάμπι στη Πόλη κόντρα στην Εφές, η ελληνική ομάδα είναι η χειρότερη από τις οκτώ πρώτες σε συγκομιδή βαθμών μακριά από την έδρα της. Ήττα με κάτω τα χέρια σε Μόσχα, κόντρα τόσο σε ΤΣΣΚΑ όσο και σε Χίμκι, σε Βαρκελώνη, σε Μαδρίτη, αλλά και στη Βαμβέργη και το Κάουνας. Μοναδικές εξαιρέσεις η νίκη στο φλεγόμενο Βελιγράδι, η επικράτηση στο Φάληρο, η νίκη στη Πόλη επί της Εφές. Από τα ματς που έχασε πάλεψε σε Φενέρ και Μπασκόνια στα οποία δικαιούται να φωνάζει και για τη διαιτησία.

Με τέτοιες επιδόσεις εκτός Αθήνας δε μπορείς να ελπίζεις σε πλεονέκτημα. Οι όποιες πιθανότητες υπήρχαν μέχρι χθες εξανεμίστηκαν. Οι Μαδριλένοι, αν και χωρίς τον Ντόνσιτς, έβγαλαν αντίδραση και εγωισμό στο παρκέ πετώντας στο καναβάτσο τους παίκτες του  Παναθηναϊκού που παρακολουθούσαν ανήμποροι να αλλάξουν τη μοίρα τους. Η ελληνική ομάδα είναι εμφανές ότι έχει θέμα ρόλων στο εσωτερικό της. Οι νέες προσθήκες την μπέρδεψαν αντί να την βοηθήσουν, ο Ισπανός κόουτς μοιάζει πελαγωμένος και το σύνολο παρουσιάζεται ασύνδετο.

Η μεταγραφή του περυσινού γνώριμου Μάικ Τζέιμς έχει βγάλει εκτός ρυθμού τον ηγέτη των πρασίνων, Νικ Καλάθη. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο το γεγονός ότι ο Αμερικανός με το καλημέρα παίρνει τόσο πολύ χρόνο στους αγώνες. Ο Πέιν από την άλλη χωρίς καμία ευρωπαϊκή εμπειρία στη καριέρα του ως τώρα δεν φαίνεται έτοιμος να.μπει από τόσο νωρίς στα βαθιά. Παρόλα αυτά όμως ο Πασκουάλ του δίνει αρκετό χρόνο συμμετοχής.

Δεν λέω πως για την εικόνα της ομάδας στα τελευταία ματς φταίνε οι μεταγραφές. Τα προβλήματα υπήρχαν και πριν την έλευση τους και δυστυχώς συνεχίζονται και μετά από αυτή. Η χρονιά οδεύει σιγά σιγά προς το πιο κρίσιμο κομμάτι της και ο εξάκις πρωταθλητής Ευρώπης ακόμη ψάχνεται. Τα play– off έρχονται και με βάση την εικόνα που παρουσιάζει εκτός έδρας δεν είναι ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς σε πρόκριση στο final– four. Μαγικά κουμπιά για να πατήσεις στον αθλητισμό δεν υπάρχουν και ο φόβος πως θα μείνει εκτός της τελικής φάσης για μια ακόμη χρονιά, έκτη στη σειρά, είναι μεγάλος.

Το φάντασμα του Ομπράντοβιτς περιπλανιέται ακόμα πάνω από το ΟΑΚΑ και πραγματικά δεν ξέρω τι χρειάζεται για να το ξορκίσουν οι πράσινοι. Καλές οι κορόνες για τη διαιτησία, για το κυνήγι από την διοργανώτρια αρχή, για τη διαφορά στην αντιμετώπιση σε σχέση με τους άλλους, όμως δεν φταίνε αυτά για μια ακόμη αποτυχία που έρχεται. Καλό το παραμύθι, αλλά ο δράκος μας ψόφησε. Σε πρώτη φάση αυτό που απαιτείται είναι να ηρεμήσουν όλοι στο εσωτερικό και να επικεντρωθούν στα επόμενα ματς μη γίνει και καμιά χειρότερη ζημιά. Να κάτσουν να συζητήσουν, να δουν ξανά και ξανά τα λάθη τους και να οπλιστούν όσο καλύτερα μπορούν ενόψει της δύσκολης συνέχειας.

Ακόμα και αυτός ο κακός εκτός έδρας Παναθηναϊκός αν πέσει με μειονέκτημα κόντρα σε Ολυμπιακό ή Ζαλγκίρις μπορεί να κάνει την ανατροπή και να περάσει. Υπομονή και πίστη στις ικανότητες τους χρειάζεται. Ταλέντο έχουν, διοίκηση που τους παρέχει τα πάντα επίσης, κόσμο που τους στηρίζει και δημιουργεί καυτή έδρα δεδομένα, οπότε τι μένει; Ηρεμία, προσήλωση στο μεγάλο στόχο, να βρεθούν οι διακριτοί ρόλοι στο παιχνίδι και όλα γίνονται.

Το επόμενο ματς, πάλι στην Ισπανία εναντίον της Μάλαγα αυτή τη φορά, είναι κομβικό για την συνέχεια. Οι πράσινοι πρέπει να κερδίσουν για να ηρεμήσουν και κυρίως για να μην κάνουν τελικούς τα δύο εναπομείναντα παιχνίδια στην Αθήνα με Ερυθρό Αστέρα και Βαλένθια. Θα μου πείτε αποκλεισμένες αμφότερες αυτές οι ομάδες. Ναι αλλά δείτε τι έπαθε και η Χίμκι του Μπαρτζώκα χθες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ