Ευρωλίγκα : Τελική αναμέτρηση

Ευρωλίγκα : Τελική αναμέτρηση

Η Ευρωλίγκα ετοιμάζει τη μεγάλη αντεπίθεση για να εξαφανίσει το Τσάμπιονς Λιγκ.

Γράψαμε για το νέο φορμάτ της Ευρωλίγκας, αλλά δεν είχαμε καταγράψει όλες τις σκέψεις των ανθρώπων της. Είχαμε προαναγγείλει ότι θα έχει και συνέχεια κι όπως θα αντιληφθείτε κρατήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Γιατί η… τελική μάχη δεν θα δοθεί σε επίπεδο Ευρωλίγκας -εκεί το παιχνίδι έχει κριθεί-, αλλά στο επίπεδο του Eurocup. Κι αυτή θα είναι η τελική αναμέτρηση με τη FIBA!

Στόχος των ανθρώπων της Ευρωλίγκας, γράψαμε στο προηγούμενο κείμενό μας, είναι η αύξηση των ομάδων σε 20. Ζητούμενο, όμως, δεν είναι μόνο η αύξηση, αλλά να αυξηθεί ταυτόχρονα το ενδιαφέρον για το Eurocup. Αν συμβεί αυτό, είναι μαθηματικά βέβαιο πως ουδείς (σοβαρός) θα ασχοληθεί με το Τσάμπιονς Λιγκ και το παιχνίδι θα κριθεί οριστικά υπέρ της Ευρωλίγκας. Πώς θα γίνει αυτό;

Η Νταρουσάφακα είναι παράδειγμα προς αποφυγή. Είχε ισχυρό χορηγό (Dogus), έφτιαξε γήπεδο, αλλά δεν είχε παρά μία wild card για ένα χρόνο. Ως εκ τούτου, μία και καμία, χάθηκαν χορηγοί και όνειρα, η ομάδα πήγε από εκεί που ήρθε. Κι αυτό είναι κακό και συνάμα αποτρεπτικό για επενδυτές. Η Ευρωλίγκα δεν θέλει να συμβεί ξανά, αλλά παράλληλα δεν μπορεί (και δεν θέλει) να απαλλαγεί από τα συμβόλαια που τη δεσμεύουν.

Τι θα συμβεί; Το πλάνο είναι να λειτουργήσει το Eurocup ως… Ευρωλίγκα 2! Οι τέσσερις πρώτες ομάδες θα ανεβαίνουν στην Ευρωλίγκα, οι τέσσερις τελευταίες από τις 20 θα πέφτουν στο Eurocup. Έτσι η… Νταρουσάφακα θα μπορεί να διεκδικήσει την παρουσία της στη διοργάνωση, για όσο καιρό διαθέτει ομάδα υψηλού επιπέδου. Θα είναι στο χέρι της.

Βεβαίως κι αυτό δεν είναι τόσο απλό, χρειάζεται και συζήτηση, και οργάνωση. Βλέπετε, ακόμα κι αν τερματίσει τελευταία η Μπαρτσελόνα, δεν μπορεί να υπάρξει Ευρωλίγκα χωρίς το μεγαλύτερο κλαμπ του πλανήτη. Κάποιες ομάδες θα είναι στο απυρόβλητο, γιατί είναι το στοιχείο αναφοράς για να βγάζει χρήματα η Ευρωλίγκα.

Πρέπει να γίνει έτσι ο σχεδιασμός, ώστε να μην θιγούν άλλα κλαμπ, να υπάρχει ισονομία, να υπάρχει ανταγωνισμός και προοπτική. Αυτά είναι που συζητούν πίσω από τα κλειστά γραφεία κι ας βγαίνει μπροστά ο Μπερτομέου και λέει ότι δεν έχουμε πρόβλημα με τη FIBA κι έχουμε καταθέσει προτάσεις.

Σίγουρο είναι πως αν υπάρχει προοπτική ανόδου και αντίστοιχα πτώσης, και η Ευρωλίγκα, και το Eurocup, θα αποκτήσουν μεγαλύτερο ανταγωνισμό κι ενδιαφέρον.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ