Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Και όμως είναι η… πυξίδα τους

Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός: Και όμως είναι η… πυξίδα τους

Δεν του… φαίνεται, αλλά πιθανότατα όπως ήρθαν τα πράγματα το ντέρμπι είναι το σπουδαιότερο ματς για τους αιώνιους ως τον επίλογο της σεζόν, αλλά και για την αφετηρία της επόμενης!   

Σε κανέναν δεν αρέσουν ούτε οι συγκυρίες, ούτε οι συνθήκες. Εδώ όμως δεν είναι θέμα γούστου, πόσο μάλλον επιλογών και καλά θα κάνουν άπαντες να δείξουν ότι έχουν συμβιβαστεί με την ιδέα ότι όσο διαφορετικό μοιάζει το Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που έρχεται τόσο σπουδαίο είναι και για τους δύο. Για στόχους άμεσους, αλλά κυρίως για υποθέσεις που θα επηρεάσουν αισθητά την επόμενη σεζόν!

Ναι, όσο και αν μοιάζει οξύμωρο στην πραγματικότητα το ντέρμπι που βρίσκεται προ των πυλών έχει μπόλικο περιεχόμενο. Είναι –έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα- το σημαντικότερο ενενηντάλεπτο της χρονιάς για τους δύο αντιπάλους. Μια τρόπον τινά πυξίδα που από το βράδυ της Κυριακής θα μας δώσει το δικαίωμα να επεξεργαστούμε μπόλικα συμπεράσματα για τον τρόπο με τον οποίο οι «αιώνιοι» θα κλείσουν τη φετινή σεζόν, αλλά και για τον τρόπο με τον οποίο θα ανοίξουν την επόμενη.

Για τον Ολυμπιακό ας πούμε το πράγμα είναι ξεκάθαρο. Θέλει το απόλυτο μέχρι το τέλος του δρόμου. Είναι η τελευταία απόπειρα «ανατροπής» της ισχύουσας βαθμολογικής κατάστασης, και ποιος ξέρει, ίσως να αποτελέσει και την εκκίνηση μιας διαδικασίας που μπορεί να ξαναβάλει την ομάδα του Όσκαρ Γκαρθία στην κουβέντα του πρωταθλητισμού. Δεν θα πρέπει άλλωστε να ξεχνάμε ότι εκκρεμούν δικαστικά δύο υποθέσεις που τον Ολυμπιακό ο οποίος σήμερα έχει 46 βαθμούς μπορεί να τον στείλουν από τους 43 ως τους 49. Και μιας και 49+21=70 άρα οι βαθμοί που εδώ και χρόνια δίνουν τον τίτλο, δεν θα πρέπει να αφήνουμε έξω αυτή την παράμετρο.

Και τα δικαστήρια όμως να αφήσουμε απ έξω πάλι με 21 βαθμούς στα επτά ματς που απομένουν οι Ερυθρόλευκοι είναι πολύ πιθανό να πιάσουν το όριο που θα τους χωρέσει στην πρώτη δυάδα του πίνακα όταν κάποια στιγμή με το καλό αυτός θα πάρει την τελική του μορφή. Άρα λογικά ως μίνιμουμ θα καταφέρουν να πάρουν το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ που τώρα ουδόλως απασχολούν αλλά σε μερικούς μήνες θα παίξουν τον ρόλο τους για την δημιουργία της επόμενης ομάδας στο μεγάλο λιμάνι. Με το FFP πλέον να παραμονεύει κανείς δεν μπορεί να ξοδεύει αλόγιστα. Η παρουσία λοιπόν στους προκριματικούς θα δώσει αυτόματα στον Ολυμπιακό το δικαίωμα να σχηματίσει ένα μεγαλύτερο μπάτζετ για την δημιουργία της επόμενης αγωνιστικής του εκδοχής.

Οι Πειραιώτες έχουν μπροστά μετά τον Παναθηναϊκό: Πλατανιά (εκτός), Λεβαδειακό (εκτός), Κέρκυρα (εντός), Απόλλωνα (εκτός), Παναιτωλικό (εντός), ΠΑΣ (εκτός). Επικρατώντας λοιπόν του αιωνίου τους αντιπάλου όχι μόνο βγάζουν από τη λίστα την πιο «δύσκολη» αποστολή ως το τέλος, αλλά φτιάχνουν και το κέφι τους για να προχωρήσουν σε αυτό το μονοπάτι που ποιος ξέρει τι θα κρύβει στον επίλογο της σεζόν.

Και για τον Παναθηναϊκό όμως αυτό το αντάμωμα με τον κλασικό του, είναι καθοριστικό και ας έχουν οι Πράσινοι πολύ μεγαλύτερους μπελάδες αυτόν τον καιρό από το ίδιο το ποδόσφαιρο. Θα αποδειχθεί αν η ομάδα του Μαρίνου Ουζουνίδη ακόμη και με αυτό το σχεδόν «μη συμβατό» με την ιστορία της ρόστερ, είναι ικανή να ανταποκριθεί στις προσδοκίες. Και όπου προσδοκίες σε αυτή την παράξενη σεζόν, το τελευταίο κάστρο είναι η Ευρώπη.

Οι Πράσινοι θέλουν την 5η θέση του πίνακα που πιθανότατα θα έχει και φέτος ως bonus ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο (αν ο τελικός του κυπέλλου είναι ΑΕΚ-ΠΑΟΚ). Το πρόγραμμα ως το τέλος είναι πραγματικά πολύ δύσκολο και ας είναι τα εντός έδρας περισσότερα από τα εκτός. Περιλαμβάνει όλες τις ομάδες που έχουν περισσότερους βαθμούς από εκείνους. Δηλαδή  Αστέρα, Ατρόμητο, ΠΑΟΚ, Ξάνθη εντός και ΑΕΚ, Πανιώνιο εκτός. Όσο και αν μοιάζει υπερβολικό από αυτούς τους βαθμούς ο Παναθηναϊκός του 2018 είναι ικανός να μην πάρει… κανέναν. Στο Καραϊσκάκη θα απαντήσει στην ερώτηση αν μπορεί να τους διεκδικήσει όλους. Γιατί μια νίκη επί του Ολυμπιακού, όχι μόνο θα αποτελέσει μήνυμα αλλά θα φέρει και την συσπείρωση εκείνη που είναι απαραίτητη στη μάχη για το ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Και μην βιαστεί κάποιος να θυμηθεί για την πιθανότητα τιμωρίας από την UEFA που δεν θα επιτρέψει στην ομάδα του Ουζουνίδη να συμμετάσχει του χρόνου στο Europa League. Ακόμη και αν δεν παίξουν του χρόνου στην Ευρώπη, οι Πράσινοι, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν θα είναι σπουδαίο να «διαγράψουν» άμεσα την πιθανή τιμωρία τους. Πολύ πιο σπουδαίο από ότι μπορεί να εκτιμήσει ο καθένας αυτόν τον καιρό. Διότι μια ποινή αποκλεισμού ενός «χρόνου» διαγράφεται μόνο αν κατακτήσεις ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.

Σε περίπτωση που δεν συμβεί αυτό φέτος ουσιαστικά η «τιμωρία» απαγορεύει τα κύπελλα Ευρώπης ως και τη σεζόν 2019-20. Σβήνει τον… ήλιο για μια τριετία σα να λέμε. Και κυρίως αποθαρρύνει ανθρώπους που αυτόν τον καιρό μπορεί να επεξεργάζονται σενάρια για πιθανή εμπλοκή τους στην ΠΑΕ. Ανθρώπους που όντως ασχολούνται μετρώντας τα δεδομένα, αλλά που ακόμη δεν έχουν χτυπήσει την πόρτα της πράσινης ΠΑΕ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ