Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη καταδικαστεί

Ο ΠΑΟΚ έχει ήδη καταδικαστεί

Η τιμωρία από το δικαστήριο θα είναι μικρότερη από τον διασυρμό που υπέστη ο ΠΑΟΚ στην κοινή γνώμη, για τη ρητορική και τα... επιχειρήματά του. Η επικοινωνιακή λαίλαπα εξέθεσε τις προθέσεις της διοίκησης Σαββίδη και προκάλεσε νέο τραύμα: Αυτή τη φορά όχι στο πρόσωπο του Γκαρθία, στο ίδιο το ποδόσφαιρο.

Η ΠΑΕ ΠΑΟΚ επιδίδεται εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα σε μία αμετροεπή και δίχως λογική επιθετική ρητορική. Σε μία υπόθεση που δεν σηκώνει πολλές επεξηγήσεις, αλλά είναι ξεκάθαρη και σαφής, ο ΠΑΟΚ αποφάσισε να βγάλει όλο τον κόσμο τρελό και στημένο. Με μπροστάρη τον επικοινωνιακό πυροσβεστικό κρουνό του συστήματος, Κυριάκο Κυριάκο, τα posts του Γιώργου Σαββίδη και τα «πρόθυμα» πύρινα κείμενα υπεράσπισης, επιλέγει να δικαιολογήσει έκνομες συμπεριφορές και αδιάψευστα γεγονότα. Οι εικόνες, όμως, και τα πραγματικά γεγονότα εκθέτουν ανεπανόρθωτα τους εμπνευστές της ατζέντας που αποφάσισε να ακολουθήσει ο ΠΑΟΚ, μετά τον τραυματισμό του Γκαρθία.

Οι «ψευδαισθήσεις» του Κυριάκου έγιναν πολύ γρήγορα επικοινωνιακός οχετός, άνευ προηγουμένου. Ο ίδιος που πέρυσι απειλούσε με μηνύσεις όσους αμφισβητούσαν τον τραυματισμό του Ιβιτς, τώρα για το ίδιο γεγονός, έκανε καλύτερο σάλτο και από τον Ιωάννη Μελισσανίδη. Εβγαλε ιατρική διάγνωση ότι δεν είχε τίποτα σοβαρό. Και έσκισε τα ρούχα του κατά του συμψηφισμού του γεγονότος με το αντίστοιχο του Ιβιτς! Ανέβασε σουτιέν στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook. Και μετά μας ενημέρωσε ότι ο Γκαρθία… δαγκώθηκε και ότι οι φωτογραφίες που διέρρευσε η ΠΑΕ ΠΑΟΚ και… τη βόλευαν ήταν καλύτερες. Όπως και τα ΕΠΙΣΗΜΑ βίντεο-όνειδος, που δείχνουν ξεκάθαρα το χτύπημα, αλλά για τον ΠΑΟΚ το ρολό βρήκε την κουκούλα.

Το ότι ο γιατρός που «είδε καλά τον Γκαρθία» και που διατράνωσε «κουβαλήστε τον να παίξουμε», τυγχάνει να είναι υπάλληλός της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, δεν λέει τίποτε. Όχι, βέβαια. Και χωρίς καμία διάθεση μομφής: Εάν ο γιατρός που εξέτασε πέρυσι τον Ιβιτς, τον έβρισκε καλά (σ.σ. με τον Γκαρθία δεν συνέβη αυτό, καθώς ακόμη και ο γιατρός του… ΠΑΟΚ είδε το χτύπημα) και εν συνεχεία μαθαινόταν ότι είναι υπάλληλος της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ποιο θα ήταν το αφήγημα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ; Ρητορικό ερώτημα, γνωστή η «απάντηση».

Από εκεί και πέρα, η σύλληψη του 26χρονου χούλιγκαν, που χτύπησε τον προπονητή του Ολυμπιακού, είναι μία ενέργεια που αυτομάτως κάνει όλο το (ούτως ή άλλως) σαθρό επικοινωνιακό οικοδόμημα του Δικεφάλου να γκρεμίζεται εκκωφαντικά. Με τη σκόνη από τα ερείπιά του να προκαλεί σημαντικές απορίες, που αγγίζουν άμεσα την ΠΑΕ και τους παράγοντές της. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Ο ΠΑΟΚ θα πρέπει να εξηγήσει πώς είναι δυνατόν ένας οπαδός με παρελθόν γηπεδικής βίας βρήκε τρόπο να εισέλθει στις εξέδρες του γηπέδου του. Και όχι οπουδήποτε, αλλά στα επίσημα της Τούμπας. Μπήκε με εισιτήριο στο όνομά του; Κι αν ναι, το όνομά του δεν «χτύπησε» στη βάση δεδομένων του Δικεφάλου (αλήθεια, υπάρχει τέτοια;); Δεν είδαν ποιος είναι και τι έχει κάνει; Μπήκε με «ντου»; Κομματάκι δύσκολο σε τέτοιο παιχνίδι, δεν νομίζεται; Μήπως μπήκε με πρόσκληση; Κι αν ναι, ποιος του την έδωσε; Κι αν του την έδωσε κάποιος, δεν πρέπει κι αυτός να λογοδοτήσει; Όπως θα λογοδοτήσει ο ΠΑΟΚ…

Διότι ο ΠΑΟΚ θα λογοδοτήσει στην αθλητική δικαιοσύνη (και όχι μόνο, πιθανότατα). Αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με το κοινό αίσθημα, η απόφαση για τους χειρισμούς και τους ισχυρισμούς της διοίκησης Σαββίδη, έχει βγει. Και είναι απολύτως καταδικαστική για τους Θεσσαλονικείς και προσωπικά τον πρόεδρό του. Εδώ και καιρό, όχι μόνο μετά τα όσα απαράδεκτα έγιναν στην Τούμπα.

Εξάλλου, το αφήγημα για (δήθεν) ηθικό πλεονέκτημα της (δήθεν) εξυγίανσης που πρεσβεύει ο ΠΑΟΚ, κατέρρευσε εντυπωσιακά (σε πρώτη φάση) μετά το χριστουγεννιάτικο διάγγελμα που έκανε ο διοικητικός ηγέτης του Δικεφάλου. Τότε που δήλωνε «περήφανος για το Κύπελλο που κατακτήσαμε». Περήφανος, για την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική ντροπή στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου. Για τις on camera μαχαιριές των «στρατών». Για το γκολ-οφσάιντ των δύο μέτρων. Για την εξαφάνιση του επόπτη Καλφόγλου από τον ποδοσφαιρικό-διαιτητικό χάρτη. Αν αυτοί είναι σοβαροί λόγοι για να υπερηφανεύεσαι, το να βγάλουμε τρελό όλο τον κόσμο, είναι ψεγάδι…

Η διοίκηση Σαββίδη έχει μια δική της οπτική για τα πράγματα και για το τι είναι ηθικό και τι όχι. Και προασπίζει τα δικαιώματα της ομάδας της. Καλά κάνει, αν την εκφράζει το να κάνει το άσπρο μαύρο και να δημιουργεί φανταστικούς κανονισμούς. Εστω κι αν το κάνει με τρόπο που αποτελεί ευτελισμό ενός ιστορικού σωματείου. Είναι δικαίωμά της. Δικαίωμά της είναι να διασύρεται επικοινωνιακά (και όχι μόνο), με την ευθεία παραδοχή ότι το «καλό» που ευαγγελίζεται ο ΠΑΟΚ είναι το «δικό μας καλό». Όπως ο «δικός μας» Γραμμένος. Όλα σε πρώτο πληθυντικό.

Επαναλαμβάνουμε, αυτά είναι επιλογές. Και οι επιλογές κρίνουν τον καθένα. Διότι αυτό που ξεπερνάει κάθε όριο ηθικής και αξιοπρέπειας είναι να κατηγορεί ευθέως ο ΠΑΟΚ και οι συν αυτώ τον Οσκαρ Γκαρθία για «δήθεν τραυματισμό». Διότι στη «λογική ΠΑΟΚ»… τι ξέρει η ιατροδικαστής; Είναι σαν να μέμφεται τη δικαιοσύνη ότι «δήθεν συνέλαβε» τον οπαδό που χτύπησε τον Ισπανό. Σαν να μέμφεται τον ίδιο του τον εαυτό για τον περσινό τραυματισμό του Ιβιτς στη Λεωφόρο. Σαν να υποστηρίζουν ότι οι ίδιοι… ξέρουν, γιατί έχουν την… τεχνογνωσία από «φτιαγμένες» πληγές στο κεφάλι.

Είναι λογικό να προσπαθείς να δημιουργείς εντυπώσεις για να κερδίσει κάτι, οτιδήποτε. Αλλά όταν έχεις άδικο, όσο πιο πολύ ανοίγεις την επιχειρηματολογία σου και επιτίθεσαι στο οφθαλμοφανές, τόσο εκτίθεσαι και μικραίνεις. Και ο ΠΑΟΚ τις τελευταίες ημέρες έχει κοντύνει πάρα πολύ με όσα προκύπτουν από την επικοινωνία του. Επίσημη και ανεπίσημη.

ΥΓ. Το μηχανάκι που κρεμάστηκε στα κάγκελα της Τούμπας, δίπλα στον αγωνιστικό χώρο είναι η εικόνα που χαρακτηρίζει περισσότερο από κάθε άλλη ό,τι έγινε στο ντέρμπι. Τη… φοβερή γιορτή, τη… θεατρική παράσταση, το λαμπρό «τελετουργικό» του Κυριάκου και όλες τις ανοησίες που κυκλοφορούν από το βράδυ της Κυριακής.

ΥΓ2. Για τους έχοντες κοντή μνήμη, ο ΠΑΟΚ είναι η ομάδα που πέρυσι αποχώρησε με υπόδειξη Ιβιτς (και όχι του διαιτητή) από τον αγωνιστικό χώρο του Καραϊσκάκη, επειδή άναψαν καπνογόνα και είχε πολύ… καπνό (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ). Και στη συνέχεια ο Ιβάν Σαββίδης μιλούσε για ντροπή και έκτροπα. Ενώ στις μπουνιές, τις ιπτάμενες μαλαματίνες, τις πέτρες και όλα τα κομφόρ της Τούμπας μιλούσε για «παιχνίδι ανδρών». Η οπτική κάνει τη διαφορά. Και δημιουργεί… ψευδαισθήσεις, που λέει και η επικοινωνιακή οπτασία του ΠΑΟΚ.

ΥΓ3. Αλήθεια, ο φοβερός ΠΣΑΠ τι κάνει; Υπάρχει μόνο για να βγάζει ανακοινώσεις για τον… Κούγια; Τι έχουν να μας πουν οι ποδοσφαιριστές για ποδοσφαιριστές (του ΠΑΟΚ) που υβρίζουν και ειρωνεύονται συναδέλφους τους; Αλλά ξέχασα, πού να μπλέκεις τώρα, ε;

ΥΓ4. Και ένα κοινωνικό μήνυμα: Η ΕΡΤ «απεγκλώβισε» τον Κυριάκο από τον «αέρα» της ή περιμένει ακόμη την πυροσβεστική;

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ