Η υπερασπιστική γραμμή του γαύρου,  θα εμπνεύσει το Σεφερλή

Η υπερασπιστική γραμμή του γαύρου, θα εμπνεύσει το Σεφερλή

Ανέφερα κι εχθές πως δεν έχω νομικές γνώσεις, αν και οι βαθμοί που είχα πάρει κάποτε στις πανελλήνιες μου εξασφάλιζαν είσοδο στη Νομική σχολή, έβρισκα πολύ βαρετό το επάγγελμα. Και μόνο που θα ήμουν υποχρεωμένος να διαβάζω με τις ώρες μέχρι να πάρω πτυχίο και το ότι αυτό θα συνεχιζόταν στην πορεία της ζωής μου […]

Ανέφερα κι εχθές πως δεν έχω νομικές γνώσεις, αν και οι βαθμοί που είχα πάρει κάποτε στις πανελλήνιες μου εξασφάλιζαν είσοδο στη Νομική σχολή, έβρισκα πολύ βαρετό το επάγγελμα. Και μόνο που θα ήμουν υποχρεωμένος να διαβάζω με τις ώρες μέχρι να πάρω πτυχίο και το ότι αυτό θα συνεχιζόταν στην πορεία της ζωής μου όντας υποχρεωμένος να μελετώ εξονυχιστικά μαρτυρίες, καταθέσεις, αποφάσεις, νόμους, διατάξεις, μου προκαλούσε υπνηλία.

Ωστόσο έχω μπόλικη εμπειρία από δικαστήρια, έχοντας πάει ως κατηγορούμενος αρκετές φορές. Η πιο τρανταχτή υπόθεση μου ήταν μήνυση και αγωγή που κατέθεσε σε βάρος μου ο Μπατατούδης, επειδή τον είχα αποκαλέσει «απατεώνα, που έχει ως μοναδικό στόχο να “φάει” το γήπεδο της Τούμπας».

Ήταν εποχές που ο Μπάτμαν ήταν πανίσχυρος, οι γλαφυροί δημοσιογράφοι της πόλης τον παρουσίαζαν ως μεγιστάνα και θυμάμαι χαρακτηριστικά πως ένα από τα πιο σοβαρά εξ αρχής προβλήματα, ήταν πως δε μπορούσα να βρω μάρτυρα υπεράσπισης στο δικαστήριο. Δεν ερχόταν κανείς, όλοι έτρεμαν τον παντοδύναμο μπατίρη, ο οποίος την ημέρα που αγόρασε το πλειοψηφικό πακέτο των μετοχών της ΠΑΕ, είχε 273 (!!!!) ακάλυπτες επιταγές.

Μέχρι Άρειο Πάγο με έφτασε ο μπαγάσας, αποτελούσα αγκάθι βλέπετε για έναν από τους βασικότερους πρωταγωνιστές της χρηματιστηριακής φούσκας που επιβαλλόταν να περνάει την εικόνα του φραγκάτου.

Αποδεικτικά για το ότι ήταν μπατίρης είχα, όπως με είχε ενημερώσει ο δικηγόρος μου όμως «ακόμα κι αν τεκμηριώσεις πως ο μπατίρης είναι μπατίρης, θα καταδικαστείς, διότι το έγραψες». Για καλή μου τύχη λίγο πριν το Εφετείο έσκασε το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου, έτσι κι ο Μπάτμαν περνούσε το κατώφλι του Δικαστικού Μεγάρου θα ηχούσαν όλοι οι συναγερμοί στο κτίριο, οπότε προτίμησε να αποσυρθεί μ’ ελαφρά, όπως λέμε.

Υπάρχουν φορές  στα δικαστήρια λοιπόν, που πας για μαλλί και βγαίνεις κουρεμένος και οι πιθανότητες αυξάνουν όποτε κάνεις το λάθος να επενδύσεις σε ένα ψέμα…

Δικαστικό κυνήγι είχα φάει κι από το Γούμενο, έχω μια σχετική εμπειρία λοιπόν που μου επιτρέπει να κάνω κάποιες βασικές εκτιμήσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει πως γνωρίζω τους νόμους και δύναμαι να τους ερμηνεύσω, γι’ αυτό και άφησα χθες εντελώς ασχολίαστη τη διαρροή της ΠΑΕ ΠΑΟΚ περί εκπρόθεσμης δήλωσης Γκαρσία στο φύλλο αγώνα, δεν είμαι σε θέση να αξιολογήσω τη σημασία και τις προεκτάσεις της.

Έχετε υπόψιν πως σε γενικές γραμμές τα δικαστήρια δε διαφέρουν και πολύ από μια κλασική καθημερινή διένεξη με ένα φίλο, συνεταίρο, ή έναν καυγά με τη γυναίκα, που σε βλέπει να επιστρέφεις σπίτι αργοπορημένος κι όταν προσπαθείς να της εξηγήσεις πως ήσουν σε επαγγελματικό δείπνο, σου δίνει την πληρωμένη απάντηση «αφού ήσουν σε δείπνο, γιατί το πρώτο πράγμα που έκανες ήταν να ψάχνεις φαγητό στην κατσαρόλα, βρε αχαΐρευτε». Είναι αυτό που ονομάζουμε αντιφάσεις, που έχουν ισχύ και στη ζωή και στα δικαστήρια και παντού.

Μια δικαστική υπόθεση δεν είναι το ίδιο βέβαια, δεν είναι όμως και εντελώς διαφορετικό πράγμα, ειδικά όταν αφορά δημόσιο γεγονός όπως ένας ποδοσφαιρικός αγώνας κι ένας τραυματισμός που επίσης «συνελήφθη» από την κάμερα.

Δεν είναι υπόθεση Novartis, όπου η όποια άποψη του κοινού σχηματίζεται από διαρροές καταθέσεων που ίσως γίνονται επιλεκτικά και μεταξύ μας τώρα, αν ρωτούσες τυχαία 100 Έλληνες στο δρόμο πριν σκάσει η υπόθεση «τι είναι η Novartis», οι 99 θα απαντούσαν  «κλαμπ στη Μύκονο».

Με τα περισσότερα δεδομένα της υπόθεσης γνωστά μέχρι στιγμής (οι αντίδικοι ενδεχομένως να έχουν κάποια κρυφά χαρτιά στα χέρια τους και πάλι όμως αυτά αφορούν τους δικαστές που γνωρίζουν τους νόμους, επαναλαμβάνω), το μόνο σημείο που ποντάρει ο Ολυμπιακός για να αποδείξει πως ο Γκαρσία δεν ήταν σε θέση να συνεχίσει οπότε καλώς έφυγε, ήταν οι ζαλάδες που ο ίδιος υποστήριξε πως αισθανόταν. Υπόψιν πως οι ζαλάδες και οι περισσότεροι πόνοι που παράγονται στον εγκέφαλο δεν είναι ιατρικώς διαγνώσιμοι, δεν είναι δηλαδή «αμάν γιατρέ τα ούρα μου είναι κόκκινα, έχω κάτι σοβαρό;» για να σε υποβάλλει σε εξετάσεις και να σου πει «παντζάρια έφαγες χθες ρε καραγκιόζη, γιατί δε μου το είπες από την αρχή;»

Για πόνο στο κεφάλι δεν υπάρχει γιατρός που να μη σε προσέξει ιδιαίτερα και αυτός είναι ο λόγος που εκεί πόνταρε ο Γκαρσία. Αυτό βέβαια είναι και κακό για τη γραμμή του Ολυμπιακού, καθώς δε μπορεί να τεκμηριωθεί από πουθενά. Στην περίπτωση Ίβιτς είχαμε ράμματα στο κεφάλι, όχι στα χείλη και μάλιστα ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

Δε μπορώ να κάνω διάγνωση εξ αποστάσεως, ούτε να απορρίψω το ενδεχόμενο να λέει αλήθεια ο Γκαρσία, μπορεί όντως ο άνθρωπος να είχε ζαλάδες. Σε ένα δικαστήριο όμως, δε μετράει ούτε τι συνέβη, ούτε αν ο καθένας δηλώνει πως νοιώθει ζαλάδες ή έχει ορμές, αλλά τι μπορεί να αποδειχτεί.

Η απορία μου λοιπόν είναι η εξής, με μοναδικό όπλο τη μαρτυρία του προπονητή πως ζαλιζόταν, πως θα ανταπεξέλθει ο Ολυμπιακός στη βάσανο των ερωτήσεων από την έδρα.

Κάπως έτσι το έφτιαξα μέσα στο μυαλό μου, με τον πρώτο λόγο να ανήκει στον πρόεδρο της έδρας:

-Εσείς κύριε Θεοδωρίδη τι έχετε να καταθέσετε για την υπόθεση:

– Φοβερά πράγματα συνέβησαν κύριε πρόεδρε, δεν έχω δει τέτοιον τραυματισμό ξανά, ο άνθρωπος ζαλιζόταν, λίγο ακόμα και θα  έμενε στα χέρια μας, νέο παλικάρι κύριε πρόεδρε

-Καλά όλα αυτά, γιατί δηλώσατε όμως πως φεύγετε, χωρίς να γνωρίζετε την κατάσταση του προπονητή:

-Δε μπορώ να σας περιγράψω πόσο ζαλιζόταν κύριε πρόεδρε, αφού τον βλέπαμε και αναρωτιόμασταν «πως έμαθε τόσο καλό ζεϊμπέκικο, σε λιγότερο από δυο μήνες»…

-Τα είπαμε αυτά κύριε μάρτυς, εξηγήστε μας γιατί προαναγγείλατε την αποχώρηση σας πριν διαπιστωθεί η σοβαρότητα του τραυματισμού του;

-Σας απάντησα κύριε πρόεδρε, ζαλιζόταν ο άνθρωπος! Ίσως η ζάλη του να επηρέασε κι έμενα, πρόκειται για  μεταδιδόμενο νόσημα, όπως αναφέρει η γνωμάτευση του Διαβαλκανικού

-Να προσέλθει ο κύριος Γκαρσια, για εξηγείστε μας εσείς κύριε κόουτς

-Πολύ ζαλάδα κύριε πρόεδρε, από τότε που είχα πετύχει την Πενελόπε Κρουζ να κάνει γυμνισμό στην Ίμπιζα, είχα να πάθω τέτοιο πράγμα

-Και γιατί δεν δεχόσασταν να εξεταστείτε από γιατρό, αφού ζαλιζόσασταν;

-Από τη ζαλάδα ήταν κύριε πρόεδρε, ήταν ντυμένοθ θτ’ άθπρα και νόμιζα πως ήταν ο Θαν Πέδρο που ήρθε να με πάρει, «φύγε φύγε άσε με να ζήσω» φώνακθα, ίθως έγινε παρεκθήγηθη.

-Μα όταν κατευθύνεστε στο ασθενοφόρο, φαίνεστε ότι περπατάτε κανονικά

-Από τη ζαλάδα ήταν κύριε πρόεδρε, ένοιωθα ζάλη από πριν επειδή με έκοβα για ντόρτι, μου μετά είπαν να ζαλίζομαι πολύ και η κανονική ζαλάδα μ’ αυτή που μου είπαν αλληλοεκθουδετερώθηκαν προφανώς και προχώρησα κανονικά.

Λίγο ακόμα να δώσω, θαρρώ πως θα καλύψω την επόμενη επιθεώρηση του Σεφερλή, οπότε κάπου εδώ το κόβω, με τη δέσμευση πως μεθαύριο (αύριο υπάρχει Κύπελλο) θα αναφέρω το σημείο κλειδί της υπόθεσης, που η συντριπτική πλειοψηφία δε λαμβάνει καθόλου υπόψιν, είτε λόγω στεναχώριας είτε λόγω πώρωσης για να τιμωρηθεί ο ΠΑΟΚ.

Ακολουθώ την τακτική της προηγούμενης εβδομάδας που ξεκίνησα χαλαρά με κωδικοποιημένες αναφορές κι έφτασα στην κορύφωση την Παρασκευή, όπου έγραψα νέτα σκέτα πως ο γαύρος θα κατέβει για να διακόψει το ματς με κάθε τρόπο!

Όπως κι έγινε τελικά…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ