ΑΕΚ : Ο «μεταφυσικός» κ. Χιμένεθ

ΑΕΚ : Ο «μεταφυσικός» κ. Χιμένεθ

Ο Μανόλο υπονόμευσε το δημιούργημά του πιστεύοντας πως όσα μέχρι εκείνη την ώρα του στερούσε το εκρηκτικό παιχνίδι της ΑΕΚ θα του τα πρόσφερε η τύχη. Άλλαξε τους ικανούς με ακατάλληλους για το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Πριν από λίγες μέρες επιχειρούσα να εξηγήσω από αυτή τη στήλη γιατί η ΑΕΚ είναι η πιο δουλεμένη και συμπαγής ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα. Η αλήθεια είναι πως γράφοντας το κείμενο σκεφτόμουν μήπως αδικών τον Ατρόμητο και την εξαιρετική δουλειά που κάνει εκεί ο Νταμίρ Κάναντι.

Ωστόσο είναι γεγονός πώς ο Ατρόμητος όταν αναγκάζεται να παίξει χωρίς τους τρεις δανεικούς από τον ΠΑΟΚ χάνει μέρος της δυναμικότητάς του αν και δεν αλλοιώνεται ο χαρακτήρας της ομάδας. Με την ΑΕΚ όμως συμβαίνει κάτι εκπληκτικό. Όποιους και να χάσει, σε όποια θέση και να τους χάσει εξακολουθεί να παρουσιάζεται συμπαγής, συνεκτική και με τα ίδια αγωνιστικά χαρακτηριστικά. Με μια σημαντική εξαίρεση για την οποία θα μιλήσουμε παρακάτω.

Είναι γεγονός ότι ο Χιμένεθ ενώ διακρίθηκε ως ένας καλό προπονητής στην Ισπανία η καριέρα του ως προπονητής περιορίστηκε από κάποια περάσματα σε πάγκους της πατρίδας του χωρίς κάτι το αξιοσημείωτο. Δεν θυμάμαι μάλιστα να στεναχωρήθηκε κάποιος ιδιαίτερα όταν η ΑΕΚ διέκοπτε την συνεργασία μαζί του πριν από λίγα χρόνια. Και η επιστροφή του σαν λύση ανάγκης αντιμετωπίστηκε. Ακόμα και μετά τις πρώτες φετινές επιτυχίες το όνομά του δεν γινόταν και δεν γίνεται ακόμα σύνθημα στα χείλη των οπαδών. Η εξήγηση δεν βρίσκεται στην πολλές φορές αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά του , τις απρεπείς χειρονομίες και τις συνεχείς διαμαρτυρίες προς τους διαιτητές.

Όλα αυτά οι οπαδοί πολλές φορές τα εκλαμβάνουν ως ένδειξη πίστης και αφοσίωσης στην ομάδα τους. Το πρόβλημα με τον Σεββιγιάνο κόουτς ήταν κάποιες επιλογές του στην εντεκάδα που στοίχιζαν στην ομάδα βαθμούς ή την άφηναν πίσω στο σκορ. Έτσι προκαλούσε μια δυσθυμία που να μην ξέρει ο οπαδός τι να κάνει. Να τον σιχτιρίσει για την ακατανόητη σύνθεση ή να του υποκλιθεί για τις αλλαγές που έσωσαν την παρτίδα. Η ΑΕΚ εγκαταλείπει το Γιουρόπα Λιγκ αήττητη κάνοντας στο «Ολιμπίνσκι» μια συγκλονιστική εμφάνιση για το μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού.

Είχε καθηλωμένη την αντίπαλό της στο παγωμένο τερέν και εξαπέλυε επιθέσεις κατά κύματα. Ήταν θέμα τύχης δηλαδή ατυχίας που ή πρόκριση δεν ήρθε στο κιτρινόμαυρο στρατόπεδο. Πρέπει να γυρίσουμε δεκάδες χρόνια πίσω για να αναζητήσουμε παρόμοια εμφάνιση ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Ίσως είδαμε το καλύτερο φετινό παιχνίδι της ΑΕΚ. Ο Χιμένεθ δεν είχε διαθέσιμους τον Λιβάγια, τον Βράνιες που ήταν τιμωρημένοι. Τον Κονέ, τον Λόπες και τον Τσόσιτς που προέρχονται από τραυματισμό, τον Μοράν και τον Χουλτ που δεν είχαν δηλωθεί στην σχετική λίστα και τον Γιόχανσον και τον Μάνταλο που είναι από καιρό εκτός μάχης, σοβαρά τραυματισμένοι. Κάθε άλλη ομάδα το πιθανότερο θα έχανε την συνοχή της με τόσες απουσίες και έλλειψη εναλλακτικών λύσεων.

Αυτό με την ΑΕΚ δεν συνέβη όπως δεν συμβαίνει σε πλείστα όσα παιχνίδια του πρωταθλήματος και του κυπέλλου. Ο Χιμένεθ βρίσκει τρόπους να κρατά αξιόμαχη την ομάδα του. Η ΑΕΚ που βλέπουμε και πολλές φορές θαυμάζουμε είναι δικό του δημιούργημα. Ωστόσο μετά το ματς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν από παράπονα κι αναθέματα για τις αλλαγές που έκανε ο κόουτς στα τελευταία είκοσι λεπτά της αναμέτρησης με τον Ντιναμό και είχαν ως αποτέλεσμα να «σβήσει» η πίεση της ΑΕΚ και να αναλάβει η εξαφανισμένη Ντιναμό την πρωτοβουλία των κινήσεων.

Εδώ είναι η σημαντική εξαίρεση για την οποία σας μιλήσαμε στην αρχή του κειμένου. Ο Χιμένεθ προκάλεσε πάλι την τύχη του υπολογίζοντας πως όπως μέχρι τώρα οι αλλαγές που έκανε τον έβγαζαν ασπροπρόσωπο και του έδιναν τα ματς κάτι ανάλογο θα συνέβαινε και στο «Ολιμπίνσκι». Δεν πρόκυψε όμως διότι στο πιο κρίσιμο ματς η τύχη στάθηκε απαθής απέναντι στον Μανόλο. Οι αλλαγές μπήκαν και δεν ακούμπησαν. Η αντικατάσταση του εντυπωσιακού Λάζαρου ήταν μοιραίο λάθος. Η ταλαιπωρημένη άμυνα των Ουκρανών ανακουφίστηκε κι ο Λάζαρος έμεινε να κοιτάζει απορημένος από τον πάγκο.

Ο Μανόλο υπονόμευσε το δημιούργημά του πιστεύοντας πως όσα μέχρι εκείνη την ώρα του στερούσε το εκρηκτικό παιχνίδι της ΑΕΚ θα του τα πρόσφερε η τύχη. Άλλαξε τους ικανούς με ακατάλληλους στο συγκεκριμένο παιχνίδι. Δεν ήταν θέμα κατανομής δυνάμεων με το νου στο παιχνίδι της Δευτέρας στο Περιστέρι. Ήταν η τύχη την οποία συνηθίζει να προκαλεί ο Χιμένεθ.

Ο κόουτς πίστεψε πως όπως ο Μασούντ πλάσαρε άουτ έτσι από κάποια ποδοσφαιρική συνομωσία θα βρεθεί τρόπος να πάει γη μπάλα στα δίχτυα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι στο γήπεδο και ποια εικόνα εμφανίζει η ομάδα του. Ήταν μια μεταφυσική προσέγγιση που στοίχισε στην ΑΕΚ έναν αποκλεισμό. Μην τον σταυρώνουμε όμως. Είναι κρίμα για την ομάδα που έχει δημιουργήσει. Αφήστε που δεν μπορούμε να τον πείσουμε πως αν δεν έκανε τις αλλαγές θα έμπαινε το γκολ και θα ερχόταν η πρόκριση…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ