Ο ΠΑΟΚ την ποιότητα, η ΑΕΚ την…

Ο ΠΑΟΚ την ποιότητα, η ΑΕΚ την…

Ο Γιώργος Χελάκης επιχειρεί μια αποκρυπτογράφηση των δυο Δικέφαλων συμμετέχοντας στην συζήτηση για την έκβαση της μάχης του τίτλου.

Δεν ήταν οι τρεις βαθμοί που του αφαιρέθηκαν για την εισβολή οπαδών του στο γήπεδο μετά το ντέρμπι πρωταθλήματος με την ΑΕΚ. Αυτοί ήρθαν να επικυρώσουν την απομάκρυνση του Ολυμπιακού από την κορυφή και να ελαχιστοποιήσουν μέχρι εξαφανίσεως τις πιθανότητές του να διεκδικήσει τον τίτλο. Αν δεν συμβεί κάποια εντυπωσιακή ανατροπή , οι Δικέφαλοι είναι που θα φάνε τα μουστάκια τους για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Οι δυο βαθμοί που βρίσκεται μπροστά ο ΠΑΟΚ είναι σοβαρή παρακαταθήκη, που του επιτρέπει και με μια ισοπαλία μέσα στην έδρα του να εξακολουθεί να διατηρεί το πλεονέκτημα. Το γράφω αυτό γιατί έχω την εντύπωση πως όσο δύσκολο κι αν είναι για την ομάδα του Λουτσέσκου, το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό άλλο τόσο δύσκολη είναι η έξοδος της ομάδας του Χιμένεθ στο Περιστέρι.

Η συζήτηση γύρω από την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δυο Δικέφαλοι φουντώνει σε μια προσπάθεια να γίνουν ασφαλείς προβλέψεις για την τελική έκβαση της μάχης. Η ΑΕΚ έχει ένα σοβαρό ντεζαβαντάζ έναντι του ΠΑΟΚ κι αυτό αφορά την καταπόνησή της από τις μάχες για την Ευρώπη. Μέχρι τώρα ο Χιμένεθ -κι αυτό πρέπει να του πιστωθεί- κατάφερε να αντιμετωπίζει την επιβάρυνση με αλλαγές στην σύνθεση ακόμα και τέτοιες που δοκίμαζαν τις αντοχές των οπαδών της Ενωσης κι ίσως ήταν αυτές που κρατούν την ΑΕΚ δυο βαθμούς πίσω από τον ΠΑΟΚ. Ωστόσο και παρά τους συνεχείς τραυματισμούς που ταλαιπωρούν τους κιτρινόμαυρους η ομάδα διατηρεί την συνοχή και την ομοιογένειά της.

Οι παίκτες μπαινοβγαίνουν στην εντεκάδα αλλά από την ΑΕΚ βλέπουμε πάνω-κάτω, τα ίδια πράγματα. Δεν θυμάμαι άλλη ομάδα να έχει χτυπηθεί τόσο από μακρόχρονες απουσίες βασικών στελεχών της και να διατηρεί ίσως και να αυξάνει το αξιόμαχό της και την αποτελεσματικότητά της. Με αυτό το δεδομένο και ανεξάρτητα από ορισμένες ποιοτικές μονάδες της, η ΑΕΚ είναι κυρίως μια δουλεμένη ομάδα με συγκεκριμένο πλάνο που δεν το παίρνει αέρας ακόμα κι αν στραβώσει ένα ματς. Τουναντίον η ΑΕΚ βρίσκει τρόπους για να επανέλθει ακόμα κι αν ο Μανόλο στέκεται τυχερός στις αλλαγές που κάνει ή κάνει αλλαγές γιατί η τύχη τα φέρνει έτσι που τραυματίζονται παίκτες του κατά τη διάρκεια των αγώνων…

Ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα που βρήκε αγωνιστικό ρυθμό εδώ και δυόμιση μήνες πηγαίνοντας από νίκη σε νίκη. Στο διάστημα αυτό συμβαίνουν τρία πράγματα. Το πρώτο είναι ο τραυματισμό του Ελ Καντουρί. Στην θέση του Μαροκινού που δεν έβγαινε ποτέ μπαίνει ο Δημήτρης Πέλκας ο οποίος κάνει εξαιρετικές εμφανίσεις δημιουργώντας και σκοράροντας. Το δεύτερο είναι ότι αρχίζει να βρίσκει τα πατήματά του ο Βιεϊρίνια. Ο Πορτογάλος αν και παίζει αριστερός μπακ επωφελείται από την χαμηλή δυναμικότητα των ομάδων που αντιμετωπίζει η ομάδα του και έτσι δεν έχει ιδιαίτερη δουλειά ως αμυντικός. Του δίνεται έτσι η δυνατότητα να βγαίνει συνέχεια μπροστά και να οργανώνει το παιχνίδι της ομάδας του δημιουργώντας επιπλέον ρήγματα στις αντίπαλες άμυνες.

Το τρίτο είναι η καθιέρωση του Πασχαλάκη κάτω από τα δοκάρια. Ο ασταθής Ρέις που δεν εμπνέει εμπιστοσύνη κάθεται στον πάγκο και ο θηριώδης πορτιέρο αναλαμβάνει δράση και κάνει ορισμένες εντυπωσιακές επεμβάσεις. Ο ΠΑΟΚ μεταβάλλει αγωνιστική εικόνα και η πληθώρα επιλογών που έχει μεσοεπιθετικά του δίνει τη δυνατότητα να παίρνει παιχνίδια με τις ατομικές ενέργειες παικτών που έχουν ξεχωριστή ποιότητα. Εκεί βρίσκεται η εξήγηση για την παραμονή του ΠΑΟΚ στο κορυφαίο σκαλοπάτι της βαθμολογίας.

Το σημείωμα αυτό δεν στέκεται στην συμπεριφορά των διαιτητών διότι δεν θεωρεί ότι έχει διαμορφώσει την βαθμολογική διαφορά ανάμεσα στις δυο ομάδες. Ούτε μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το πώς θα εξελιχτεί μια μάχη ανάμεσα στην ΑΕΚ που υπερέχει σε συνοχή και ομοιογένεια και στο ΠΑΟΚ που υπερτερεί σε ατομική ποιότητα παικτών μεσοεπιθετικά, των ακραίων μπακ συμπεριλαμβανομένων…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ