Παναθηναϊκός : Σισέ, η απόδειξη ενός μπερδεμένου κόσμου

Παναθηναϊκός : Σισέ, η απόδειξη ενός μπερδεμένου κόσμου

Ο Γάλλος φορ ήθελε να έρθει, αλλά ο ΠΑΟ δεν ασχολήθηκε. Κανείς δεν μπορεί να ξέρει που θα έγερνε η ζυγαριά…

Ο Γιάννης Μυστακίδης αγωνίστηκε σε 1,5  παιχνίδι και βγήκε off. Ήρθε μ’ ενοχλήσεις στον μηνίσκο, οι οποίες δεν ήταν έντονες, οπότε ο δανεισμός προχώρησε με δεδομένο ότι δεν θα κόστιζε τίποτα στον σύλλογο (άλλη κουβέντα το οπαδικό κι αν έπρεπε να μπει στη διαδικασία ο Παναθηναϊκός να πάρει παίκτη από τον ΠΑΟΚ), αλλά μόλις έπαιξε σε δύο σερί ματς, οι πόνοι εντάθηκαν.

Θα μείνει έπειτα από την αρθροσκόπηση έναν μήνα έξω κι επειδή είχε ήδη απουσία μηνών εξαιτίας των χιαστών, μέχρι να ξαναβρεθεί στο επιθυμητικό επίπεδο φυσικής κατάστασης και ρυθμό, καληνύχτα… Αμέσως, λοιπόν, ξεκίνησε η συζήτηση «δεν μας έκανε ο Σισέ…». Ο  Γάλλος στράικερ, ο οποίος λατρεύτηκε όσο λίγοι την τελευταία δεκαετία στον Παναθηναϊκό, ήθελε πολύ να έρθει. Οι Ουζουνίδης, Διαμαντόπουλος και η διοίκηση δεν ασχολήθηκαν καν κι έτσι παρέμεινε στην Ελβετία. Στην Υβερντόν, ομάδα τρίτης κατηγορίας.

Σε μία γαλλόφωνη κωμόπολη, όπου ο Παναθηναϊκός πήγε δύο φορές για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας. Μία με τον Πεσέιρο και μία με τον Τεν Κάτε. Ο Σισέ εκεί μετράει την τρέχουσα σεζόν 15 γκολ σε 16 αγώνες. Σε όλες τις αναμετρήσεις ήταν βασικός και στις 14 έβγαλε 90λεπτο. Λογικό ν’ απορεί κάποιος γιατί δεν ήρθε από τη στιγμή που ο Παναθηναϊκός είχε ανάγκη από φορ.

Πρώτα απ’ όλα δεν γνωρίζει κανείς κάτι σημαντικό. Ας υποθέσουμε ότι ο Σισέ, ο οποίος συνεχώς ανεβάζει φωτογραφίες στο instagram για το «τριφύλλι» κι εκφράζει την αγάπη του για τον κόσμο και τη θ13, δεχόταν κρούση από την ομάδα. Θα ζητούσε χρήματα; Και πόσα; Υπάρχει ακόμα θέμα με την εφορία; Και πόσα οφείλονται. Μπορεί να ζητούσε για παράδειγμα να τα πληρώσει ο Παναθηναϊκός.

Δεν θα μπούμε σε μπακαλίστικες λογικές κι αν ήθελε 30.000, 50.000 ή 100.000 ευρώ. Αυτό που ξέρουν όλοι είναι ότι τον Γενάρη ο Αλαφούζος ζήτησε αφαίμαξη του ρόστερ και μπάτζετ λίγο περισσότερο από τις μεσαίες ομάδες της Σούπερ Λίγκας. Οπότε αν ο Σισέ ήθελε ένα σεβαστό ποσό, τζάμπα το συζητάμε. Αν και ορισμένοι με αφορμή τον Γάλλο βρήκαν ευκαιρία να ρίξουν τις βολές τους στον Διαμαντόπουλο και να αγγίξουν έτσι και τον Ουζουνίδη.

Αν οικονομικά ο Σισέ δεν κόστιζε τίποτα κι έπρεπε οπωσδήποτε να επιλέξω, θα έλεγα «Σισέ». Κι ας θεωρούσα ότι στην παρούσα φάση αγωνιστικά ο Μυστακίδης –αν ήταν σε καλή κατάσταση- ενδεχομένως μπορούσε να μου δώσει περισσότερα. Μην ξεχνάμε επίσης πως ο κόσμος ξεσηκωνόταν κάποτε με την ατάκα «ομάδα με δανεικούς;», που έρχονταν από το εξωτερικό. Πως να νιώθει, λοιπόν, τώρα που παίρνει δανεικούς από την Ελλάδα;

Όποιος, βέβαια, έλεγε Σισέ κι όχι Μυστακίδη και ο Γάλλος έβγαζε κι αυτός θέματα τραυματισμού ή δεν απέδιδε, θα έπρεπε να έχει το θάρρος να αποδεχθεί την κατάσταση. Γιατί θα υπήρχε κόσμος, ακόμα κι αυτοί που τώρα λένε «γιατί δεν τον φέρατε», ο οποίος θα γύριζε το τροπάριο στο «καλά τι περιμένατε με τον παλαίμαχο που φέρατε;». Κοντολογίς γίνεται μία ατέρμονη συζήτηση. Εμείς θα παραθέσουμε ορισμένα στοιχεία (μην ξεχνάει κανείς το οικονομικό που είναι σημαντικό στη ζυγαριά) κι ο καθένας ας κάνει την επιλογή του.

Τα θετικά: Ο κόσμος θα έβλεπε ξανά στο «τριφύλλι» έναν σπουδαίο παίκτη, πρωταγωνιστή στο τελευταίο νταμπλ. Στη Λεωφόρο, λοιπόν, θα μπορούσε να προσελκύσει αρκετό κόσμο. Να πουληθούν φανέλες του. Θα είχε, όμως, αντίκρισμα η άφιξή του; Γιατί φάνηκε ότι αν δεν έρθουν αποτελέσματα ο κόσμος δεν ψήνεται να πάει στο γήπεδο. Όπως και να έχει, θα ήταν ένα κίνητρο για τον κάθε οπαδό να πάει στο γήπεδο. Τώρα αν θα πήγαινε για να μπουν λίγα χρήματα στο ταμείο είναι άγνωστο.

Είναι έντονη προσωπικότητα με νοοτροπία νικητή και στα αποδυτήρια, αλλά και τον αγωνιστικό χώρο αυτό το στοιχείο απουσιάζει. Το πάθος του, μία ομιλία του θα μπορούσε να ταρακουνήσει τους συμπαίκτες του. Ακόμα κι απλήρωτους. Θα έδινε το σύνθημα. Εμείς απλώς να σημειώσουμε ότι τη δεύτερη χρονιά του (2010-11) κι επειδή υπήρχαν πολλές έντονες προσωπικότητες στο ρόστερ, δεν ήταν όλα μέλι γάλα με τον Σισέ στο αποδυτήρια. Τώρα όμως μάλλον θα τον είχε ανάγκη η ομάδα.

Ενδεχομένως να έστελνε και το μήνυμα στους αντιπάλους ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει μικρύνει έχοντας έναν Σισέ στο ρόστερ. Σε συζητήσεις με οπαδούς αντίπαλων ομάδων άκουγα το εξής. «Να δούμε ποιος θα σταματήσει τον Σισέ». Και δευτερόλεπτα μετά απαντούσαν οι ίδιοι με μία γκριμάτσα απογοήτευσης. Σαν να έλεγαν «τι να σταματήσεις και πως;».

Πάμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Ο Σισέ γεννήθηκε στις 12/8/81. Είναι 36,5 ετών και παίζει στην τρίτη κατηγορία της Ελβετίας. Με 15 γκολ σε 16 ματς επαναλαμβάνουμε. Το στοίχημα έχει μπει στη ζωή όλων των ποδοσφαιρόφιλων. Ας μας πει κάποιος μετά τις Βασιλεία (αυτή θα διεκδικούσε πρωτάθλημα),  Γκρασχόπερς, Ζυρίχη, Γιουνγκ Μπόις αν υπάρχει κάποια άλλη ομάδα στην πρώτη κατηγορία που θα μπορούσε να τερματίσει στην πρώτη οκτάδα του ελληνικού πρωταθλήματος. Δεν το συζητάμε για τη δεύτερη. Φανταστείτε, λοιπόν, το επίπεδο στην τρίτη κατηγορία.

Θα ερχόταν δηλαδή ο Σισέ στον Ιωνικό ή την Προοδευτική και δεν θα είχε διψήφιο αριθμό; Αν και στην Ελλάδα και η τρίτη κατηγορία, συγκριτικά μπορεί να είναι μία κλάση πάνω. Τα 15 γκολ σε 16 ματς μπορεί να μην λένε τίποτα. Αυτό που κάτι λέει σαφώς είναι τα 90λεπτα. Άλλο, όμως, να παίζεις στην τρίτη κατηγορία της Ελβετίας κι άλλο κόντρα σε Ατρόμητο, Πανιώνιο, Αστέρα Τρίπολης (για την πρώτη τριάδα δεν κάνουμε λόγο).

Διανύουμε την περίοδο 2017-18. Ο Σισέ τελευταία φορά πριν την Υβερντόν, όπου πήγε το περασμένο καλοκαίρι, αγωνίστηκε τη σεζόν 2014-15! Είχε σοβαρά προβλήματα στο ισχίο και ουσιαστικά σταμάτησε το ποδόσφαιρο. Μέχρι και στο νησί Ρεϊνιόν (στον Ινδικό Ωκεανό, κοντά στη Μαδαγασκάρη) είχε σκεφτεί να πάει να παίξει. Στη Μπαστιά τη σεζόν 2014-15 έπαιξε στο πρωτάθλημα σε οκτώ ματς. Όλα αλλαγή και συνολικά μέτρησε 67 λεπτά! Χωρίς γκολ φυσικά. Είχε τρία τέρματα σε τρία ματς στο Λιγκ Καπ κι ένα στο Κύπελλο Γαλλίας με την ερασιτεχνική Κεβιγί. Μετά τον Παναθηναϊκό, σε καμία από τις Λάτσιο, ΚΠΡ, Αλ Γκαράφα, Κράσνονταρ δεν πέτυχε διψήφιο αριθμό γκολ στο πρωτάθλημα.

Ο Σισέ επιπλέον για όσους θυμούνται, είναι ο killer, που όλοι δουλεύουν γι’ αυτόν. Η ομάδα με την έλλειψη ποιότητας που έχει, ειδικά στο δημιουργικό κομμάτι, θα μπορούσε να τον τροφοδοτήσει; Να τον εκμεταλλευτεί; Διότι στα 36,5 του χρόνια μοιάζει δύσκολο να έπαιζε ο ίδιος για την ομάδα. Και δεν εννοούμε σ’ επίπεδο θέλησης, αλλά φυσικής κατάστασης. Να τρέξει, να πιέσει, ν’ ανοίξει χώρους.

Ας συμπληρώσει ο καθένας ό,τι άλλο στοιχείο θέλει, ας τα βάλει όλα στη ζυγαριά και ας αποφασίσει, αν στη θέση των Ουζουνίδη, Διαμαντόπουλου, θα έφερνε πίσω τον Σισέ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ