Παναθηναϊκός : Έγκλημα με πλήρη συνείδηση

Παναθηναϊκός : Έγκλημα με πλήρη συνείδηση

Ο Παναθηναϊκός αγνοεί την λάμψη των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και η διοίκηση υποθηκεύει την προσπάθεια ακόμα κι επίδοξων σωτήρων.

Η ζημιά που έχει προκληθεί στον Παναθηναϊκό από το 2010 κι έπειτα είναι ανεπανόρθωτη. Το ποιοι έχουν ευθύνες είναι γνωστό. Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνο ότι το «τριφύλλι» έμεινε μακριά, μ’ εξαίρεση ένα κύπελλο,  από τους τίτλους. Εχει ξεθωριάσει η λάμψη του στην Ευρώπη. Το όνομά του μπορεί να το γνωρίζουν όλοι οι ποδοσφαιρόφιλοι εκτός συνόρων, όμως, έχουν χρόνια να το ακούσουν. Εχουν καιρό να μνημονεύσουν μία επιτυχία της ελληνικής ομάδας. Και είναι πολύ πιθανό αυτό να συνεχιστεί για τουλάχιστον τρεις περιόδους, αφού η ΟΥΕΦΑ είναι έτοιμη ν’ ανακοινώσει ποινή αποκλεισμού ενός έτους από την Ευρώπη.

Το πλέον εξοργιστικό είναι ότι το έγκλημα συντελείται εδώ και μερικά χρόνια με πλήρη συνείδηση… Ειδικά, όμως, τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση ξέφυγε. Οι ευρωπαϊκές διοργανώσεις είναι οι μόνες που πραγματικά μπορεί να φέρουν έσοδα. Σαφώς και το να παίξει πλέον ελληνικός σύλλογος στο Τσάμπιονς Λιγκ δεν είναι πλέον απλό. Δεν υπάρχει και η πολυτέλεια, ωστόσο, να αντιμετωπίζεις υποτιμητικά το Γιουρόπα Λιγκ. Διότι ένα ποσό 3-4 εκατ. ευρώ που μπορείς να συγκεντρώσεις από το market pool (μεγαλύτερο αν δεν μπουν σε ομίλους κάποιες από τις υπόλοιπες ελληνικές ομάδες), τα εισιτήρια, τους βαθμούς από νίκες και ισοπαλίες, δεν το περιφρονείς. Ειδικά στην κατάσταση που βρίσκεται ο Παναθηναϊκός.

Οι «πράσινοι» αυτή τη στιγμή φιγουράρουν στο ranking της ΟΥΕΦΑ στη θέση 157! Ναι, ο μοναδικός σύλλογος που έχει πάει τελικό πρωταθλητριών κι έχει φτάσει ακόμα δύο φορές στα ημιτελικά δεν είναι καν στην 100άδα. Και δυστυχώς έχει και πιο κάτω. Αυτό που διαρρέει από την ΠΑΕ, είναι ότι μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο έως απίθανο να προλάβουν να διακανονίσουν τις οφειλές του με όλους τους πιστωτές μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Πρακτικά σημαίνει ότι η ΟΥΕΦΑ την 1η Μαρτίου, θ’ ανακοινώσει την ποινή. Ούτε στο «τριφύλλι» επίσης είναι σε θέση να γνωρίζουν τι συμβαίνει αν βρεθεί κάποιος μετά από έναν-δύο μήνες και πει «ήρθα και πληρώνω». Μπορεί ν’ αρθεί ο αποκλεισμός; Αλλά είναι τελείως υποθετική η ερώτηση.

Τα δεδομένα μετρούν κι αυτή τη στιγμή ο Γιάννης Αλαφούζος δεν βάζει το χέρι στην τσέπη για να λήξει αυτό το θέμα. Αν γλιτώσει την καμπάνα ο Παναθηναϊκός θα είναι μόνο εξαιτίας της καλής πίστης των πιστωτών. Να υπογράψουν δηλαδή έστω και στο 90’ διακανονισμό. Θα φανεί σύντομα με τη στάση που θα κρατήσουν οι Ταυλαρίδης, Βέμερ, αλλά και διάφοροι ακόμα πρώην παίκτες και ομάδες που προσέφυγαν στη ΦΙΦΑ, όπως οι Σαμπά, Ιβανόφ, το Αμβούργο και η Κιέβο Βερόνα.

Ο μεγαλομέτοχος μπορεί να μην νοιάζεται, αφού σκοπό έχει ν’ απεμπλακεί, αλλά έστω και στις καθυστερήσεις οφείλει να σεβαστεί την ιστορία της ομάδας. Κανείς απ’ όσους διοίκησαν εδώ και 15 χρόνια δεν τη σεβάστηκε στον απόλυτο βαθμό. Είναι υποχρεωμένος να μην υποθηκεύσει το ευρωπαϊκό μέλλον του Παναθηναϊκού. Αν η ΟΥΕΦΑ επιβάλει την ποινή, θα είναι μία μικρή καταστροφή που θα χρειαστεί σχεδόν μία τριετία για να συνέλθει ο σύλλογος.

Να σημειωθεί ότι η ποινή θα εξαλειφθεί, μόνο αν αγωνιστικά ο Παναθηναϊκός κερδίσει ευρωπαϊκό εισιτήριο. Φέτος είναι πλέον δύσκολο. Απέχει επτά βαθμούς από την πέμπτη θέση. Θα πρέπει δηλαδή να την κερδίσει τη σεζόν 2018-19. Και δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής τη σεζόν 2019-20. Από τη νέα δεκαετία δηλαδή Ευρώπη. Με τη βαθμολογία έως τότε στα Τάρταρα. Οπως ξεκίνησε φέτος η ΑΕΚ. Την επόμενη περίοδο για παράδειγμα θα αφαιρεθεί η σεζόν 2013-14 που ο Παναθηναϊκός δεν έπαιξε στην Ευρώπη (δεν πήρε άδεια). Εκτοτε, όμως, δεν έκανε κάτι σπουδαίο. Συμμετείχε δύο σεζόν σε ομίλους (2014-15 και 2016-17) και σε δώδεκα ματς δεν πήρε νίκη. Είχε τρεις ισοπαλίες και εννέα ήττες. Την περίοδο 2015-16 ήρθε ο αποκλεισμός από την Γκαμπάλα τον Αύγουστο, όπως και το περασμένο καλοκαίρι από τη Μπιλμπάο.

Θ’ απαιτηθεί κόπος και φυσικά πολύ χρήμα για να διορθωθεί η κατάσταση. Αν υπάρχει βέβαια ρευστό (και κατόπιν μεθοδικότητα, οργάνωση, υπομονή κι επιμονή) όλα γίνονται. Το κακό φυσικά δεν είναι μόνο η βαθμολογία. Μία ποινή θα πλήξει το πρεστίζ του Παναθηναϊκού και θα δυσφημήσει το όνομά του. Ποιος ποιοτικός παίκτης θα θελήσει να έρθει σε μία ομάδα χωρίς την πρόκληση της Ευρώπης; Ποια ομάδα θα επιδιώξει να συνεργαστεί μαζί σου;

Κάθε υποψήφιος επενδυτής δεν θα έχει την Ευρώπη ως κίνητρο και πηγή εσόδων. Αλλά όλα αυτά, όπως αναφέραμε, μπορούν να διορθωθούν όταν υπάρχει χρήμα και θέληση. Το ερώτημα που ζητάει απάντηση είναι αν και πότε θα έρθει σωτήρας. Ο οποίος υπό αυτές τις συνθήκες θα έρθει, όπως γίνεται σε όλες τις περιπτώσεις, μόνο αν έχει ανταποδοτικά οφέλη από άλλες επιχειρήσεις. Να βρεθεί Ελληνας σωτήρας μοιάζει απίθανο. Εντός συνόρων μόνο ο Γιαννακόπουλος μπορεί να έρθει ξανά στο προσκήνιο (με την προσθήκη συμπαικτών και την οικονομική στήριξη του κόσμου).

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ