VAR: Ευλογία ή κατάρα;

VAR: Ευλογία ή κατάρα;

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το VAR δεν είναι... μόδα κι έχει έρθει για να μείνει, αλλά έχει ακόμα αρκετές αδυναμίες σε βαθμό που άνετα θα μπορούσε κανείς να του βάλει μία ταμπέλα «Work in progress».

Τα πρώτα δείγματα γραφής του Video Assistant Referees, το οποίο από την επόμενη χρονιά θα το έχουμε και στην χώρα μας, έχουν αφήσει για την ώρα ικανοποιημένους τους ανθρώπους της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Ο Τζιάνι Ιφαντίνο βλέπει με έκδηλη χαρά, πως παρά τα προβλήματα, που έχουν υπάρξει ακόμα και σε ποδοσφαιρικά προηγμένα κράτη, όπως η Γερμανία, αυτό που ξεκίνησε πιλοτικά από το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων τον προπερασμένο Δεκέμβριο και πέρασε από το στάδιο της δοκιμής στην standard διαδικασία στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών όχι μόνο εξελίσσεται, αλλά και αρχίζει να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι, αλλά ακόμα όχι αρκετό προκειμένου να μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν το πείραμα της ακόμα μεγαλύτερης διείσδυσης της τεχνολογίας στο ποδόσφαιρο είναι πετυχημένο ή αποτυχημένο. Ακόμα και οι πιο παραδοσιακοί Άγγλοι πάντως το έθεσαν ήδη σε εφαρμογή για πρώτη φορά πριν από μερικές μέρες σε αγώνα Κυπέλλου της Μπράιτον με την Κρίσταλ Πάλας και στην Premier League θα το δούμε πιθανότατα από την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Το πρώτο βήμα «εκσυγχρονισμού» της διαιτησίας είχε γίνει στο Μουντιάλ της Βραζιλίας με τη χρήση της Goal Line Technology. Υπάρχει όμως μια πολύ μεγάλη ειδοποιός διαφορά. Στη διαδικασία ελέγχου της γραμμής του τέρματος, τα στοιχεία που μπαίνουν προς επεξεργασία στο «μηχάνημα» είναι αντικειμενικά δεδομένα και η «ετυμηγορία» δεν επιδέχεται οποιαδήποτε αμφιβολία, αν και ακόμα κι έτσι «μουρμούρες» και ενστάσεις μέχρι και στο ευγενές άθλημα του τένις δεν έχουν πλήρως εκλείψει! Φανταστείτε τι μπορεί να συμβεί στην Ελλάδα με το VAR, το οποίο δεν αντικαθιστά τον διαιτητή, όπως συμβαίνει στην περίπτωση του Hawk Eye, αλλά απλώς λειτουργεί ως ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο στα χέρια του ανθρώπινου παράγοντα για τη λήψη της σωστής απόφασης.

Δεν πάει πολύς καιρός από τότε που η γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αναγκάστηκε να καρατομήσει τον επικεφαλής του VAR, Χέλμουτ Κρουγκ, μετά από δημοσιεύματα και καταγγελίες περί προσπάθεια επηρεασμού από την πλευρά του προκειμένου ευνοηθεί η ομάδα της πόλης του, Σάλκε, σε δύο περιπτώσεις «τηλεοπτικού ελέγχου» αμφισβητούμενων πέναλτι στο κεντρικό κοντρόλ στην Κολονία, όπου στέλνεται η εικόνα απ’ όλα τα γήπεδα. Οι «φωνές» που ακούστηκαν έφτασαν μέχρι του σημείου να ζητήσουν την κατάργηση του VAR μόλις μερικούς μήνες μετά το «ντεμπούτο» του και παρά το γεγονός πως μέχρι τα Χριστούγεννα τα αποδεδειγμένα διαιτητικά λάθη σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές είχαν πέσει από τα 52 που ήταν ο μέσος όρος στα 23! Όχι κι άσχημα δηλαδή, έστω κι αν οι περιπτώσεις φάσεων που τελικά μπήκαν στο «μικροσκόπιο» ήταν πολύ περισσότερες κατά παράβαση των κανόνων που έχει θέσει το Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (IFAB).

Αν τέτοια φαινόμενα απασχολούν τους «ψυχρούς» και μεθοδικούς Γερμανούς, οι οποίοι παρεμπιπτόντως «τσέκαραν» για μια ολόκληρη αγωνιστική περίοδο το σύστημα «offline», ανακαλύπτοντας 104 προφανή διαιτητικά λάθη, εκ των οποίων τα 77 θα μπορούσαν να έχουν «διορθωθεί» και εκπαιδεύοντας παράλληλα τους διαιτητές τους για το τι θα αντιμετωπίσουν, στην Ελλάδα της προχειρότητας, της έλλειψης κατάλληλων γηπέδων, της βιασύνης και της διαιτητολαγνείας μπορούμε να περιμένουμε τα χειρότερα, την ώρα που ήδη, μόλις μερικά 24άωρα μετά την ανακοίνωση για την χρήση του στη Σούπερ Λιγκ, έχει αρχίσει, σε επικοινωνιακό επίπεδο, μια άτυπη «μάχη» για το «καπάρωμα» κομβικών θέσεων στην κεντρική διαχείριση ελέγχου του νέου συστήματος.

Με λίγα λόγια το VAR έχει ακόμα αρκετές αδυναμίες σε βαθμό που άνετα θα μπορούσε κανείς να του βάλει μία ταμπέλα «Work in progress». Ορισμένες δε από αυτές, στα δικά μας γήπεδα με την, σε πολλές περιπτώσεις, αναγκαστικά κακή τοποθέτηση των καμερών, θα υπερτονιστούν! Το ελληνικό πρωτάθλημα με το χαμηλό τέμπο και τις πολλές διακοπές θα υποφέρει και θα γίνει ακόμα πιο… αργό την στιγμή που ο στόχος των έξι δευτερολέπτων, που είχε θέσει εξ αρχής η ΦΙΦΑ, για τον έλεγχο των φάσεων μοιάζει με ουτοπικό σενάριο μια και η… σκληρή πραγματικότητα συνήθως δεκαπλασιάζει αυτό τον αριθμό!

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το VAR δεν είναι… μόδα κι έχει έρθει για να μείνει και αυτό άλλωστε αποδεικνύεται κι από τα νούμερα. Έτσι κι αλλιώς, είναι αστείο εν έτη 2018, που η ταχύτητα του σπορ επέβαλε ουσιαστικά πριν λίγα χρόνια τη συμμετοχή επιπρόσθετων βοηθών διαιτητή και που ο κάθε φίλαθλος στο γήπεδο έχει τη δυνατότητα να «τσεκάρει», μέσω του κινητού του, οποιαδήποτε αμφισβητούμενη φάση μέσα σε δευτερόλεπτα, ο μοναδικός που δεν θα έχει γνώση της πληροφορίας να είναι ο αρμόδιος για την απονομή δικαιοσύνης στον αγωνιστικό χώρο! Ο δρόμος για την… κατάκτηση της τεχνολογίας, αλλά και η διαχείριση της είναι αυτά που προβληματίζουν εν΄ όψει της έλευσης της στην δική μας… μοναδική Σούπερ Λιγκ! Διότι μια εικόνα με ΜΑΤ παρατεταγμένα έξω ΚΑΙ από τον κεντρικό σταθμό ελέγχου του VAR, αν τελικά υπάρξει τέτοιος, δεν μοιάζει δε και με σενάριο επιστημονικής φαντασίας…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ