Δεν ξέρει (καλά) Ελληνικά, αλλά ξέρει τι λέει

Δεν ξέρει (καλά) Ελληνικά, αλλά ξέρει τι λέει

Ο Κώστας Καίσαρης, ασχολείται με την πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου. Αναφέρεται στη συνάφεια Ουγκάντας-Ελλάδας και αποκωδικοποιεί, την υπόσχεση Τσίπρα, ότι θα πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ.

ΥΠΟΘΕΣΗ εργασίας: Βγαίνει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ο Εντουάρ Σαρλ Φιλίπ και λέει, «ήρθε η ώρα να πάρει το πρωτάθλημα, η Σεντ Ετιέν» (που ειρήσθω εν παρόδω, έχει να το πάρει από το 1981). Θα τον πάρει κανείς στα σοβαρά; Προφανώς και όχι. «Ένα αστείο έκανε ο  Φιλίπ», θα πούνε, οι Γάλλοι. Βγαίνει ο πρόεδρος της Ουγκάντα, ο Γιουέρι Καγκούτα Μουσεβένι και λέει, «ήρθε η ώρα να πάρει το πρωτάθλημα, η Οντουπαράκα». Θα το λάβεις σοβαρά υπόψη σου; Προφανώς και ναι. Ερώτηση: Η Ελλάδα, που, ο  πρωθυπουργός της, έχει πει, «ήρθε η ώρα να πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ», πού είναι πιο  κοντά; Και δεν μιλάμε γεωγραφικά. Στη Γαλλία ή στην Ουγκάντα; Όποιος έχει την εντύπωση,  ότι η Ελλάδα, είναι πιο κοντά στη Γαλλία, να πάει παρακάτω. Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να διαβάσει τη συνέχεια.

ΚΡΑΤΑΜΕ λοιπόν σαν δεδομένο, ότι όταν μιλάνε για ποδόσφαιρο, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας και ο πρόεδρος της Ουγκάντα, οφείλουμε να τους παίρνουμε στα σοβαρά και πάμε στη γείτονα Τουρκία. Όπου πρωτοπόρος του πρωταθλήματος, με τη λήξη του πρώτου γύρου, είναι η Μπασακεσχίρ. Δεύτερη και καταϊδρωμένη η Γαλατά κι από κάτω  Φενέρμπαχτσέ και Μπεσίκτας. Η εν λόγω Μπασακεσχίρ, ιδρύθηκε το 1990 κι ανέβηκε στη πρώτη κατηγορία μόλις το 2007. Και δεν έχει πάρει ποτέ πρωτάθλημα. Η καλύτερη θέση που έχει τερματίσει είναι η 6η. Κι όλες τις άλλες φορές, από τη 10η και κάτω. Μικρότερο μέγεθος δηλαδή από τον Πανιώνιο, που έχει κατακτήσει δύο Κύπελλα. Εύλογα θα αναρωτηθεί κάποιος; Από πού κι ως πού πρώτη η παγκοσμίως άγνωστη, Μπασακσεχίρ; Υπάρχει εξήγηση. Αν γκουγκλάρεις, θα βρεις ότι πρόκειται για την ομάδα, που υποστηρίζει ο Ταγίπ Ερντογάν.

Όταν πρόκειται για την ομάδα του Σουλτάνου, όλα γίνονται. Κάθε ομοιότητα με τη δήλωση-Τσίπρα για τον ΠΑΟΚ, ίσως να είναι τυχαία και συμπτωματική. Κι όποιος, έχει την εντύπωση, ότι η Ελλάδα, δεν είναι κοντά στη λογική και πρακτική που επικρατούν στη Τουρκία, να πάει παρακάτω.  Δεν υπάρχει λόγος να διαβάσει τη συνέχεια.

ΕΔΩ να σας πω κι αυτό. Τζάμπα, στον δημόσιο λόγο, δεν υπάρχει. Όποιος μιλάει στην τηλεόραση, είτε για πολιτικό πρόκειται, είτε για δημοσιογράφο, είτε για αναλυτή της πυρκαγιάς, δεν λέει τη γνώμη του. Λέει αυτό που τον συμφέρει. Αυτό που θέλει να πουλήσει, στα ψιμάρια που τον ακούνε. Ο πάντα χαμογελαστός και χαρούμενος Αλέξης λοιπόν, ήξερε τι έλεγε πέρυσι, στις 9 Σεπτεμβρίου στη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ότι, «μετά το Μετρό, το μόνο που μένει, είναι να πάρει πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ». Ο Αλέξης, μπορεί να μην ξέρει καλά ελληνικά. Μπορεί να μην ξέρει, ότι Λέσβος και Μυτιλήνη είναι το ίδιο νησί. Μπορεί  να μην ξέρει, ότι δεν υπάρχει στροφή 360 μοιρών. Μπορεί τα εγγλέζικά του, να είναι χειρότερα από καμακιού της πλατείας Συντάγματος της δεκαετίας του 60. Μπορεί να μην ξέρει, ότι το Ιράν δεν συμπεριλαμβάνεται στις Αραβικές χώρες, αλλά τη δουλειά του, την ξέρει και πολύ καλά μάλιστα.

ΔΕΝ μπορεί να γίνει, κάποιος τυχαίος, πρωθυπουργός στα 41 του χρόνια. Οταν είπε για πρωτάθλημα στον ΠΑΟΚ, ήξερε. Ήξερε, ότι πριν λίγες μέρες, είχαν γίνει οι εκλογές στην ΕΠΟ. Και ποιος,  τις είχε κερδίσει. Ηξερε, ότι ο ΠΑΟΚ είχε πάρει το Κύπελλο και πώς το είχε πάρει. Με τον Κύζα στον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό και τον Καλφόγλου στον Τελικό. Κι όταν ο Μητσοτάκης είχε αναφερθεί  στο «πέτσινο γκολ» του ΠΑΟΚ, το  Μαξίμου του είχε απαντήσει, «άντε και στην Αθλητική Κυριακή ή στη Δίκη της Δευτέρας».

ΝΑ το ξαναπούμε λοιπόν, για μία ακόμα φορά. Μπορεί ο Αλέξης, σε ό,τι έχει να κάνει με τη την ελληνική γλώσσα, να τα μπερδεύει, αλλά σε ό,τι έχει να κάνει με τη πολιτική, καλιγώνει τον ψύλλο. Αετός είναι. Ήξερε πολύ καλά, τι έλεγε και πού το έλεγε, για πρωτάθλημα του ΠΑΟΚ. Σε ποιους ήθελε να το πουλήσει. Δεν ήταν ένα αστείο. Ένα χωρατό. Ήταν ένα χάιδεμα στ’ αυτιά,  μετά λόγου γνώσεως. Κι αν αύριο πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, ο Αλέξης θα το έχει πει. Εμμέσως πλην σαφώς, εκφράζοντας την επιθυμία του, θα το έχει υποσχεθεί. Όταν μιλάνε άλλωστε,  οι  ηγέτες της Ουγκάντας και της Ελλάδας, για ποδόσφαιρο, οφείλουμε να τους ακούμε προσεκτικά. Κι εδώ που τα λέμε, σε σχέση με όλες τις άλλες υποσχέσεις του, το να πάρει το πρωτάθλημα ο ΠΑΟΚ, είναι η πλέον εφικτή…

Στη μουσική επιλογή Buddy Guy – Five Long Years.

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ