Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Νέος Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

Στη Βουλή κατατέθηκε πριν από μερικές εβδομάδες το νομοσχέδιο του νέου ΚΟΚ, που σύμφωνα με αυτόν, τα πρόστιμα σε ορισμένες περιπτώσεις θα επιβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια. Άλλες παραβάσεις θα εξαιρούνται από το παραπάνω και όλοι θα πληρώνουν το ίδιο, ενώ καταργείται το δικαίωμα πληρωμής μισού προστίμου για όσους εξοφλούν μέσα σε 10 ημέρες. Οι κλίμακες […]

Στη Βουλή κατατέθηκε πριν από μερικές εβδομάδες το νομοσχέδιο του νέου ΚΟΚ, που σύμφωνα με αυτόν, τα πρόστιμα σε ορισμένες περιπτώσεις θα επιβάλλονται με εισοδηματικά κριτήρια. Άλλες παραβάσεις θα εξαιρούνται από το παραπάνω και όλοι θα πληρώνουν το ίδιο, ενώ καταργείται το δικαίωμα πληρωμής μισού προστίμου για όσους εξοφλούν μέσα σε 10 ημέρες.

Οι κλίμακες και τα πρόστιμα

Με βάση τον νέο ΚΟΚ, οι παραβάσεις χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

Χαμηλής επικινδυνότητας (πρόστιμο έως 100 ευρώ)

Μεσαίας επικινδυνότητας (πρόστιμο από 101 έως 300 ευρώ)

Υψηλής επικινδυνότητας (πρόστιμο από 301 έως 600 ευρώ)

Παράλληλα, υπάρχουν και δύο πρόσθετες κατηγορίες για τις παραβάσεις, που είναι οι «υψηλής συχνότητας» και «αντικοινωνικής συμπεριφοράς». Και στις δύο, προβλέπεται αφαίρεση της άδειας οδήγησης για 60 ημέρες.

Αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης

Στις παρακάτω περιπτώσεις, θα αφαιρούνται οι πινακίδες και η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

-Χρήση κινητού χωρίς ακουστικά ή αν αυτό δεν βρίσκεται στην ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση

-Παρκάρισμα σε θέσεις ή διαβάσεις ΑμεΑ

-Χρήση της ΛΕΑ

-Δεν φορούν ζώνη ή κράνος

-Δεν ασφαλίζονται τα παιδιά σε ειδικά καθίσματα ή με τη ζώνη

-Πετούν αντικείμενα εκτός του οχήματος που ρυπαίνουν το περιβάλλον ή μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά

*Στην περίπτωση που βαρέα οχήματα χρησιμοποιούν την αριστερή λωρίδα κυκλοφορίας συνεχώς ή επιχειρούν προσπέραση, αιφνιδιάζοντας τους υπόλοιπους οδηγούς που κινούνται σε αυτή, τιμωρούνται με αφαίρεση άδειας για 60 ημέρες.

Σοβαρές παραβάσεις όπως η κατανάλωση αλκοόλ, η παραβίαση ερυθρού σηματοδότη ή του STOP, η επίδειξη ικανότητας, εντυπωσιασμού, ανταγωνισμού ή η τέλεση αυτοσχέδιων αγώνων, η παράλειψη ή πλημμελής σήμανση εργασιών που εκτελούνται στις οδούς, καθώς και οι παραβάσεις των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης οχημάτων, εξαιρούνται από την κατηγορία της επιβολής προστίμων με εισοδηματικά κριτήρια.

Τα καθοριζόμενα διοικητικά πρόστιμα προσαυξάνονται κατά 100%, αν ο παραβάτης με βάση την πιο πρόσφατη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος έχει ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα από 50.001 ευρώ έως 100.000 ευρώ και κατά 200%, αν ο παραβάτης με βάση την πιο πρόσφατη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος έχει καθαρό ετήσιο φορολογητέο εισόδημα άνω των 100.000 ευρώ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ