Απίθανη ιστορία: Έτσι έχασαν οι Χοκς τον Αντετοκούνμπο

Απίθανη ιστορία: Έτσι έχασαν οι Χοκς τον Αντετοκούνμπο

Μετά από μια κακή σεζόν οι Ατλάντα Χοκς βρίσκονται σε φάση πλήρους αναδόμησης με στόχο ένα καλύτερο μέλλον. Θα μπορούσαν, ωστόσο, να βρίσκονται στη θέση των Μιλγουόκι Μπακς, που μετά από δύο συνεχόμενες παρουσίες στα πλέι οφ, στοχεύουν κάποια στιγμή στο σχετικά άμεσο μέλλον να διεκδικήσουν ακόμα και το πρωτάθλημα. Ο λόγος που δεν βρίσκονται […]

Μετά από μια κακή σεζόν οι Ατλάντα Χοκς βρίσκονται σε φάση πλήρους αναδόμησης με στόχο ένα καλύτερο μέλλον. Θα μπορούσαν, ωστόσο, να βρίσκονται στη θέση των Μιλγουόκι Μπακς, που μετά από δύο συνεχόμενες παρουσίες στα πλέι οφ, στοχεύουν κάποια στιγμή στο σχετικά άμεσο μέλλον να διεκδικήσουν ακόμα και το πρωτάθλημα. Ο λόγος που δεν βρίσκονται σε αυτή τη θέση είναι ο Γιάννης Αντετοκούνμπο!

Αν το καλοκαίρι του 2013 οι Χοκς είχαν επιλέξει στο ντραφτ τον Γιάννη, τώρα θα έκαναν άλλου είδους σχέδια και όνειρα. Σαν κι αυτά που κάνουν στο Μιλγουόκι. Τον ήθελαν πολύ, αλλά δεν τον επέλεξαν. Γιατί όμως;

Η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Atlanta Journal Consitution έκανε μια έρευνα βασισμένη σε ανώνυμες μαρτυρίες, προκειμένου να μιλήσουν πιο εύκολα οι εμπλεκόμενοι, σχετικά με το τι έγινε στο ντραφτ του 2013. Πώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ενώ όλα έδειχναν ότι θα πήγαινε στην Ατλάντα, τελικά κατέληξε στο Μιλγουόκι; Η ιστορία έχει μεγάλο ενδιαφέρον, διότι, εκτός των άλλων, κρύβει και κάποιες θεωρίες συνωμοσίας!

Μυστικό ταξίδι του Γιάννη στις ΗΠΑ

Όλα άρχισαν με ένα βίντεο από αγώνα του Αντετοκούνμπο με τον Φιλαθλητικό για την Α2, το οποίο είδαν στελέχη των Χοκς. Αμέσως ο general manager, Ντάνι Φέρι, αποφάσισε να ταξιδέψει στην Αθήνα για να τον δει από κοντά. Ο βοηθός του, Ουές Ουίλκοξ, έκανε στη συνέχεια μερικά ακόμα ταξίδια. Αποφάσισαν ότι άξιζε τον κόπο. Ο 18χρονος τότε Γιάννης ήταν ένα ακατέργαστο διαμάντι.

Οι Χοκς δεν ήταν οι μόνοι που είχαν εντοπίσει τον Αντετοκούνμπο. Κι άλλες ομάδες τον είχαν σημειωμένο στα κιτάπια τους. Ήταν, ωστόσο, οι μόνοι που τον πήγαν στις ΗΠΑ πριν από το ντραφτ. Και μάλιστα υπό καθεστώς άκρας μυστικότητας!

Ο Γιάννης πήγε πρώτα στη Νέα Υόρκη, όπου τον πέρασαν από ιατρικά τεστ όχι οι γιατροί των Χοκς, αλλά κάποιοι άλλοι, άσχετοι με το ΝΒΑ. Μετά πήγε στην Ατλάντα για ορισμένες ατομικές προπονήσεις και έμεινε για δύο μέρες στο σπίτι του Ντάνι Φέρι. Ακόμα και υψηλόβαθμα στελέχη των Χοκς δεν ήξεραν τίποτα γι’ αυτή την επίσκεψη. Ο φόβος να διαρρεύσει το ενδιαφέρον και να χαθεί το κελεπούρι ήταν μεγάλος.

Διότι οι Χοκς είχαν μεν δύο επιλογές στον πρώτο γύρο του ντραφτ, αλλά όχι πολύ ψηλά. Στα νούμερα 17 και 18. Επομένως ο κίνδυνος να πάρει κάποια άλλη ομάδα που θα επέλεγε νωρίτερα τον Γιάννη ήταν μεγάλος. Όσο λιγότεροι ήξεραν, λοιπόν, τόσο καλύτερα. Και οι στόχοι είχαν «λοκαριστεί». Ο Αντετοκούνμπο και ο Γερμανός Ντένις Σρέντερ.

Η ανταλλαγή που δεν έγινε

Το πρωί της 27ης Ιουνίου 2013, ημέρας του ντραφτ, φτάνει η πληροφορία στο επιτελείο των Χοκς ότι οι Μπακς ήταν πιθανό να ενδιαφέρονται για τον Αντετοκούνμπο. Αυτό ήταν πρόβλημα, διότι η ομάδα του Μιλγουόκι επέλεγε δύο νούμερα πιο πριν, στο 15. Η πρώτη σκέψη ήταν να γίνει μια προσπάθεια μέσω ανταλλαγής να ανέβουν οι Χοκς ψηλότερα από το 15 ώστε να προλάβουν. Τελικά εγκαταλείφθηκε γρήγορα αυτή η προοπτική. Αποφάσισαν να περιμένουν.

«Πιστεύαμε πραγματικά ότι ήταν ένας πολύ καλός παίκτης. Θεωρούσαμε μάλιστα ότι θα μπορούσε να γίνει και σταρ, αλλά αυτή η προοπτική τότε φαινόταν πολύ μακρινή. Αν ξέραμε ότι θα γινόταν MVP, πιθανότατα θα είχαμε ανταλλάξει όλη την ομάδα για λογαριασμό του», παραδέχεται σήμερα ένας από τους πρωταγωνιστές εκείνης της ημέρας!

Καθώς η ώρα του ντραφτ πλησίαζε, όλα τα στελέχη των Χοκς μαζεύτηκαν στη Philips Arena προκειμένου να παρακολουθήσουν από τηλεοράσεως τη διαδικασία. Μέσα στο «στρατηγείο», όμως, στο δωματιάκι απ’ όπου θα συντονίζονταν όλες οι κινήσεις, είχαν πρόσβαση ελάχιστοι. Οι gm Ντάι Φέρι και ο βοηθός του, Ουίλκοξ, ο κόουτς Μάικ Μπαντενχόλτζερ (ναι, ο σημερινός προπονητής των Μπακς!), που μόλις είχε προσληφθεί, και 3-4 άλλα στελέχη. Κανείς άλλος.

Μέσα στο δωματιάκι υπήρχαν τηλεοπτικές οθόνες, υπολογιστές, μαυροπίνακες και πολλά κινητά τηλέφωνα. Ένα από αυτά ήταν αποκλειστικά συνδεδεμένο με το ΝΒΑ προκειμένου να γίνονται γνωστές οι επιλογές και οι άλλες κινήσεις.

Η γλάστρα που εκτοξεύτηκε!

Κάποια στιγμή η διαδικασία άρχισε. Στο νούμερο 1 επελέγη ο Άντονι Μπένετ, στο 2 ο Βίκτορ Ολαντίπο… στο 12 οι Θάντερ πήραν τον Στίβεν Άνταμς, στο 13 οι Σέλτικς τον Κέλι Όλινικ, στο 14 οι Τίμπεργουλβς τον Σαμπάζ Μουχάμεντ. Το νούμερο 17, όπου επέλεγαν οι Χοκς, πλησίαζε και οι ομάδες που επέλεγαν πιο πριν προσπερνούσαν τον Αντετοκούνμπο. Η αγωνία μεγάλωνε.

Στο νούμερο 15 ήταν η σειρά των Μιλγουόκι Μπακς να διαλέξουν. Διάλεξαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο!

Στο άκουσμα του ονόματος μια γλάστρα που υπήρχε μέσα στο «στρατηγείο» των Χοκς εκτοξεύτηκε στον απέναντι τοίχο! Το ίδιο κι ένα ποτηράκι με αναψυκτικό. Οι καθαρίστριες έτρεχαν να φέρουν σφουγγαρίστρες για να καθαρίσουν. «Απογοήτευση. Αυτό ήταν το πρώτο πράγμα που νιώσαμε», λέει σήμερα ένας από εκείνους που βρέθηκαν τότε σε εκείνο το δωματιάκι.

Οι θεωρίες συνωμοσίας

Ακολούθησε ένα περίεργο τηλεφώνημα από το Μιλγουόκι. Κάποιος από τους γυμναστές των Μπακς ζήτησε να μάθει τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων στις οποίες είχαν υποβάλει οι Χοκς τον Αντετοκούνμπο όταν τον είχαν φέρει στις ΗΠΑ. Αλλά… για μισό λεπτό. Πώς το ήξεραν; Αφού, υποτίθεται, ότι εκείνη η επίσκεψη είχε κρατηθεί μυστική από όλους!

Το επόμενο διάστημα αναπτύχθηκαν κάποιες θεωρίες συνωμοσίας με σκοπό να δοθεί εξήγηση σε αυτή τη διαρροή.

 

-Ο Λάρι Ντρου ήταν προπονητής των Χοκς τη σεζόν 2012-13. Στο τέλος της αποχώρησε και ένα μήνα πριν απο το ντραφτ του 2013 προσελήφθη από τους Μπακς. Προφανώς γνώριζε για το ενδιαφέρον της ομάδας της Ατλάντα για τον Αντετοκούνμπο, αφού όταν αυτό ανέκυψε, εκείνος ήταν ακόμα προπονητής της. Μήπως ήταν αυτός που αποκάλυψε αυτό το ενδιαφέρον στη νέα του ομάδα, τους Μπακς, θέλοντας να εκδικηθεί την προηγούμενη, που τον απέλυσε; Δεν αποκλείεται…

-Ο Τζεφ Τιγκ ήταν ένας από τους καλύτερους παίκτες των Χοκς τότε και μια μέρα που πήγε στο γήπεδο, είδε τον Αντετοκούνμπο να κάνει προπόνηση. Εκείνη την περίοδο είχε στα χέρια του μια καλή προσφορά από τους Μπακς. Ζήτησε λοιπόν από την ομάδα της Ατλάντα να μην τη ματσάρει, όπως είχε το δικαίωμα, για να τον αφήσει να φύγει, όμως δεν του έγινε το χατίρι (έφυγε τελικά ένα χρόνο αργότερα). Μήπως ήταν αυτός που «κάρφωσε» το ενδιαφέρον των Χοκς για τον Γιάννη για να πάρει μια ρεβάνς; Ούτε αυτό αποκλείεται…

-Ο Αντετοκούνμπο και ο Ντένις Σρέντερ, τον οποίον επίσης ήθελαν και τελικά επέλεξαν οι Χοκς, είχαν τον ίδιον ατζέντη. Αυτός προφανώς ήξερε ότι και άλλες ομάδες ενδιαφέρονταν για τον Γιάννη. Μήπως αυτός μίλησε για το ενδιαφέρον των Χοκς προκειμένου να πετύχει την επιλογή του Έλληνα παίκτη πιο ψηλά στο ντραφτ ώστε να εξασφαλίσει καλύτερο συμβόλαιο; Με δεδομένο μάλιστα ότι έτσι κι αλλιώς θα έβαζε τον Σρέντερ στους Χοκς, άρα θα έκανε δουλειά και με αυτούς; Κι αυτό επίσης δεν αποκλείεται…

Ακούστηκαν κι άλλα πολλά εκείνες τις μέρες. Τίποτα, όμως, δεν αποδείχθηκε. Στο κάτω κάτω, όπως λέει σήμερα κι ένας από τους πρωταγωνιστές αυτής της ιστορίας, «στο ντραφτ δεν είναι ασυνήθιστο να μην πηγαίνουν τα πράγματα όπως ακριβώς τα έχεις σχεδιάσει».

Μόνος τυχερός ο Μπαντενχόλτζερ!

Μετά την απώλεια του Αντετοκούνμπο οι Χοκς έκαναν ένα γρήγορο deal με τους Μάβερικς και επέλεξαν στο νούμερο 16 τον Βραζιλιάνο Λούκας Νογκουέιρα και στο δεύτερο γύρο τον Μάικ Μούσκαλα, ενώ με το νούμερο 17, που ήταν εξ αρχής δικό τους, πήραν τον Σρέντερ. Ο Νογκουέιρα έφυγε τον επόμενο χρόνο για το Τόροντο, οι Μούσκαλα, Σρέντερ παραμένουν ακόμα στην ομάδα, αλλά κανείς τους δεν είχε την επιρροή που έχει ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στο Μιλγουόκι.

Υπ’ αυτή την έννοια οι Χοκς μπορούν να αισθάνονται άτυχοι. Είχαν διαγνώσει τις προοπτικές του Γιάννη, έκαναν σχεδόν τα πάντα σωστά (εκτός από εκείνη την ανταλλαγή που θα μπορούσαν να είχαν κάνει πριν από το ντραφτ ώστε να επιλέξουν ψηλότερα από το 15), αλλά στο τέλος την… πάτησαν. Ίσως ο μόνος τυχερός να είναι τελικά ο Μάικ Μπαντενχόλτζερ, ο οποίος δεν είχε τότε την ευκαιρία να κοουτσάρει τον Αντετοκούνμπο, αλλά θα το κάνει τώρα.

Στο Μιλγουόκι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ