Τα 5 σημεία που θα κρίνουν το ντέρμπι!

Τα 5 σημεία που θα κρίνουν το ντέρμπι!

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Η μάχη στο 3-4, ο «εγκέφαλος» Καλάθης, ο κυρίαρχος Μιλουτίνοφ, η απειρία των ρούκι και η αμυντική δυσκολία των Σπανούλη και Φριντέτ.

Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός κοντράρονται στο ΟΑΚΑ για την 12η αγωνιστική της Ευρωλίγκας. Ένα ματς σαν όλα τα άλλα του θεσμού, το οποίο για την Ελλάδα πάντα είναι ξεχωριστό, αφού πρόκειται για τα αιώνιο ντέρμπι με την έχθρα των δύο αντιπάλων να είναι γνωστή σε όλη την Ευρώπη.

Αμφότερες οι ελληνικές ομάδες θέλουν να βελτιώσουν το ρεκόρ τους στην Ευρωλίγκα, με τον Παναθηναϊκό να είναι στο 7-4 και τον Ολυμπιακό στο 5-6, σε μία διοργάνωση που κάθε αποτέλεσμα είναι μέσα στο… παιχνίδι. Είναι άξιο αναφοράς ότι η Ευρωλίγκα φέτος έχει 34 αγωνιστικές, κάτι που σημαίνει ότι τα πάντα είναι πιθανά μέχρι το τέλος της κανονικής διάρκειας και κάθε νίκη είναι σημαντική σε μία άκρως ανταγωνιστική λίγκα.

Που θα κριθεί όμως το παιχνίδι στο ΟΑΚΑ; Τι πρέπει να προσέξουν οι δύο προπονητές; Ας τα χωρίσουμε σε πέντε διαφορετικά σημεία…

ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ

Το μυαλό του Παναθηναϊκού. Ο άνθρωπος ορχήστρα των Πρασίνων που οφείλονται κάτι παραπάνω από τους 40 πόντους της ομάδας του Ρικ Πιτίνο, αφού βάζει 13,8 πόντους κατά μέσο όρο και πασάρει 9,2 ασίστ ανά παιχνίδι. Οι Πράσινοι εξαρτούνται 100% από τις ορέξεις του στο παρκέ, ενώ ο Νικ είναι και ο πολιορκητικός κριός της ομάδας στην περιφέρεια, αφού πάντα πέφτει επάνω στον κορυφαίο γκαρντ του αντιπάλου και αναλαμβάνει το μαρκάρισμά του. Ο Πιτίνο θα προσπαθήσει μοιραία να τον κρατήσει φρέσκο στο ματς. Εννοείται ότι θα του δώσει την μπαγκέτα στα πάντα (άμυνα-επίθεση), περιμένοντας να κάνει καλύτερους τους συμπαίκτες του, όπως το συνηθίζει πάντα. Εάν το καταφέρει αυτό, τότε έχει πολλές ελπίδες για το θετικό αποτέλεσμα το βράδυ της Παρασκευής.

Πως τον αντιμετωπίζει ο Κεμζούρα; Το λογικό είναι ότι θα έχει έναν παίκτη επάνω του (ίσως τον Μπόλντγουιν) που θα προσπαθήσει με τα άκρα του να κόψει τις πάσες του. Ταυτόχρονα θα «παίξει» με το μυαλό του (ίσως του δώσει τα σουτ), ενώ η άμεση εντολή, ανεξαρτήτου προσωπικού φρουρού, θα είναι να του κοπεί ο διάδρομος, γιατί τα ντράιβ του είναι «φονικά» και συνήθως καταλήγουν ή σε καλάθι ή σε κάποιο πικ εν ρολ. Εάν βγει εκτός ρυθμού ο Καλάθης, ο Πιτίνο δεν έχει κάποιο πλέι μέικερ που θα του δώσει όσα του λείπουν από τον Νικ. Ούτε ο επιθετικογενής Ράις, ούτε ο Παππάς.

ΝΙΚΟΛΑ ΜΙΛΟΥΤΙΝΟΦ

Ένας παίκτης καθοριστικός για τον Ολυμπιακό. Το πρόβλημα που καλείται να λύσει ο Πιτίνο εάν θέλει να έχει ένα νικηφόρο βράδυ την Παρασκευή στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων. Ο Σέρβος σέντερ είναι κυριαρχικός στην Ευρωλίγκα. Εκ των κορυφαίων ψηλών της διοργάνωσης, που είναι ικανός και στην κακή του βραδιά να κάνει double double και αναγκάσει μία άμυνα να είναι 100% προσαρμοσμένη επάνω του. Μέχρι στιγμής στην Ευρωλίγκα οι αριθμοί του είναι τέλειοι. Έχει λοιπόν 10,5 πόντους κατά μέσο όρο σε 26:31 λεπτά συμμετοχής, ενώ κατεβάζει 9,8 ριμπάουντ ανά παιχνιδι! Μοιράζει μία τάπα και δίνει 1,2 ασίστ, την ώρα που καθαρίζει φάσεις πάνω από το καλάθι με τα τεράστια άκρα του. Κερδίζει 3,6 φάουλ κατά μέσο όρο και στο «ζωγραφιστό» είναι ανίκητος. Είναι μετρημένα τα κουκιά. Ο Πιτίνο θα προσπαθήσει να μην περάσει η μπάλα στα χέρια του και θα περάσει όλους τους σέντερ που διαθέτει (λιγότερο τον Ουάιλι, ίσως παραπάνω τον Μήτογλου) επάνω του για να τον φθείρει. Εάν δεν παίξει μάλιστα ο Ριντ, τότε ο Μιλουτίνοφ θα βρεθεί για πάνω από 30 λεπτά στο παρκέ.

Από την μεριά του ο Κεμζούρα θα τον εκμεταλλευτεί απόλυτα, με τον Σέρβο να έχει την διορατικότητα να βλέπει τους ελεύθερους συμπαίκτες του και τις κινήσεις του. Η μπάλα θα περνάει συχνά από το χέρια του, θα παιρνει τις αποφάσεις που χρειάζεται και ανάλογα την περίσταση θα εκτελεί ή θα πασάρει. Από την άλλη στην άμυνα είναι ένα… σκιάχτρο, το footwork του είναι βελτιωμένο αισθητά και τα μακριά του χέρια δεν αφήνουν και περιθώρια.

ΜΑΧΗ ΣΠΑΝΟΥΛΗ-ΦΡΙΝΤΕΤ

Ο ένας είναι ένας θρύλος της Ευρωλίγκας και ο άλλος ένας «δολοφόνος» με εξαιρετική επιθετική αντίληψη. Τόσο ο Βασίλης Σπανούλης όσο και Τζίμερ Φριντέτ, έχουν την Αχίλλειο πτέρνα τους: την άμυνα. Ο αντίπαλος προπονητής πάντα ψάχνει τον τρόπο για να τους «χτυπήσει» εκεί. Να σημαδέψει τα πόδια τους και την απροθυμία τους να σπαταλήσουν πολύτιμη ενέργεια στα μετόπισθεν.

Ο Φριντέτ είναι ρούκι σε τέτοια ματς, όμως έχει το θετικό ότι παίζει στην έδρα του και σε ένα γήπεδο που το γνωρίζει καλά και το οποίο θα ξεχειλίζει από κόσμο. Στον αντίποδα, ο Σπανούλης ξέρει τέλεια αυτό το γήπεδο, έχει ηττηθεί αλλά και φύγει νικητής από το ΟΑΚΑ και μπορεί να φέρει εις πέρας άλλη μία αποστολή. Έχει το θετικό πως πλέον στο πλευρό του υπάρχουν αρκετοί περιφερειακοί, όμως θα έχει τεράστιο ενδιαφέρον αν ο Μύθος της Ευρωλίγκας τεθεί αντιμέτωπος με τον «killer» των Πράσινων. Είναι δεδομένο πως ο Πιτίνο θα προσπαθήσει να ανακόψει την οργάνωση του παιχνιδιού και να τον βγάλει εκτός παιχνιδιού. Όσο για τον Κεμζούρα; Ο Παπανικολάου θα έχει μπόλικη δουλειά στο να τον επιτηρεί και να τον κυνηγάει παντού.

Η ΑΠΕΙΡΙΑ ΤΩΝ ΝΤΕΡΜΠΙ

Είναι δύο τα τινά για έναν παίκτη που δεν έχει ζήσει αυτά τα ματς. Ή θα «χλωμιάσει» και δεν θα υπάρχει στο γήπεδο, ή θα… γουστάρει από την αντιπαλότητα στις κερκίδες και την ανεβασμένη λίμπιντο και αυτό θα τον κάνει να ξεχωρίσει. Οι «ρούκι» οι εξαφανίζονται στα ντέρμπι ή ξεχωρίζουν. Και αυτοί είναι αρκετοί στο παιχνίδι που θα λάβει χώρα στο ΟΑΚΑ την Παρασκευή. Από την μεριά του Παναθηναϊκού οι Ταϊρίς Ράις, Ουέσλι Τζόνσον, Ριόν Μπράουν (αν παίξει), Τζίμερ Φριντέτ, Τζέικομπ Ουάιλι και Μπετζαμιν Μπέντιλ δεν έχουν αντιμετωπίσει ποτέ ξανά τον Ολυμπιακό φορώντας την πράσινη φανέλα.

Οσο για το τι συμβαίνει με τους Ερυθρόλευκους; Εκεί υπάρχει ακόμα λιγότερη εμπειρία από τέτοια ματς αφού… ψάρια σε τέτοια παιχνίδια είναι οι: Κέβιν Πάντερ, Τέιλορ Ρότσεστι, Ουέιντ Μπόλτγουιν, Μπράντο Πολ, Αντώνης Κόνιαρης, Ογκουστίν Ρούμπιτ και Γουίλι Ριντ (αν παίξει).
Όπως γίνεται κατανοητό, όλοι τους θα έχουν μάθει από τους… παλαιότερους την σημαντικότητα της εν λόγω αναμέτρησης για το κύρος των δύο μονομάχων. Όντας επαγγελματίες βέβαια, οι περισσότεροι από αυτούς ανυπομονούν για τέτοιες αναμετρήσεις, αφού έχουν ακούσει τόσα πολλά για αυτές που τους δημιουργεί περισσότερο κίνητρο.

Ο ΧΑΜΟΣ ΣΤΟ 3-4

Σε αυτές τις θέσεις, δηλαδή στους φόργουορντ, υπάρχει συνωστισμός στον Παναθηναϊκό, με τον Ολυμπιακό να είναι πολύ ξεκάθαρα τα πράγματα. Ίσως πλέον στον Πειραιά, οι θέσεις «3» και «4» να είναι και αυτές που κρίνουν τα αποτελέσματα. Το ποστ παιχνίδι του Πρίντεζη, το γεγονός ότι ο Ρούμπιτ (με τον Ριντ στην 12άδα), παίζει καλύτερα ως πάουερ φόργουορντ, και ο Βεζένκοφ, είναι παίκτες που δημιουργούν πονοκεφάλους σε κάθε αντίπαλο. Όσο για το «3»; Η επιστροφή του Κωστα Παπανικολάου και τα… κλειδιά που του έχει δώσει ο Κεμζούρα, σε συνδυασμό με την επιθετική δεινότητα του Ριντ, καταστούν ακόμα πιο επικίνδυνη την κατάσταση για τον Πιτίνο.

Τι έχει να αντιπαρατάξει ο προπονητής του Παναθηναϊκού; Το δίδυμο Παπαπέτρου και Τζόνσον στο «3» και τους Μήτογλου, Τόμας και Μπέντιλ στο «4». Δυνατά κορμιά όλοι τους, με περιορισμένες επιθετικές ικανότητες και τρωτά σημεία. Βέβαια εκτός του Μπέντιλ (παίζει συχνά και ως σέντερ), όλοι τους στην καλή τους μέρα είναι πολυεργαλεία.

Ο Τόμας είναι ο πιο «καυτός» παίκτης του Παναθηναϊκού. Στο «4» θα τεθεί αντιμέτωπος με τον Πρίντεζη που δεν έχει και τις καλύτερες αναμνήσεις. Ίσως αυτό εν τέλει θα είναι και το «κλειδί» για το ματς την Παρασκευή. Όποιος εξουδετερώσει τον άλλον, θα δώσει και το πλεονέκτημα στην ομάδα του.
Μέχρι τότε; Στους δέκτες σας την Παρασκευή ή στο ΟΑΚΑ…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ