Λούκα Ντόντσιτς : Να παιδί, να μάλαμα… (vids + pics)

Λούκα Ντόντσιτς : Να παιδί, να μάλαμα… (vids + pics)

Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι ο απόλυτος σταρ του ευρωπαϊκού μπάσκετ αυτή την περίοδο και to10.gr παρουσιάζει 13 πράγματα που πρέπει να ξέρετε γι' αυτόν.

Είναι ακόμα Μαΐος, το 2018 έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του, όμως ο παίκτης που έχει σημαδέψει τη φετινή μπασκετική χρονιά έχει ήδη βρεθεί. Ποιος μπορεί, δηλαδή, να συγκριθεί με τον Λούκα Ντόντσιτς; Όσα οι περισσότεροι μπασκετμπολίστες δεν κερδίζουν ποτέ στη ζωή τους και κάποιοι λίγοι τα κερδίζουν σε μια ολόκληρη καριέρα, αυτός τα κέρδισε φέτος σε μια μόνο σεζόν! Κι είναι μόνο 19 ετών…

Πραγματικά τρομάζει η σκέψη και μόνο της εξέλιξης που μπορεί να έχει αυτός ο τρομερός πιτσιρικάς. Αν στα 19 του είναι ήδη πρωταθλητής Ευρώπης σε εθνικό και διασυλλογικό επίπεδο και πολυτιμότερος παίκτης της Ευρωλίγκας, τότε σε λίγα χρόνια τι θα κάνει;

Του χρόνου θα αγωνίζεται στο ΝΒΑ, αυτό είναι βέβαιο. Την ομάδα θα τη μάθουμε στο ντραφτ του Ιουνίου, όμως είναι σχεδόν σίγουρο ότι κι εκεί θα αφήσει εποχή. Τέτοιος συνδυασμός σωματικών προσόντων, τεχνικής κατάρτισης και πνευματικής ωριμότητας είναι δυσεύρετος ακόμα και στην πατρίδα του μπάσκετ.

Το μέλλον θα φανερώσει πού μπορεί να φτάσει αυτός ο θαυματουργός πιτσιρικάς. To10.gr, όμως, μπορεί να διαβάσει μόνο το παρόν και το παρελθόν του. Και παρουσιάζει 14 πράγματα που πρέπει να ξέρετε γι’ αυτόν. Προς το παρόν…

1.Γεννήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1999 στη Λουμπλιάνα. Ο πατέρας του, Σάσα Ντόντσιτς, ήταν κι αυτός μπασκετμπολίστας. Έπαιξε σε διάφορες ομάδες της Σλοβενίας από το 1993 ως το 2010, κερδίζοντας μάλιστα το πρωτάθλημα με την Ντομζάλε το 2007 και την Ολίμπια Λουμπλιάνα το 2008. Έχει δύο συμμετοχές με την Εθνική Σλοβενίας και σήμερα είναι προπονητής σε μικρές ομάδες. Το μήλο, λοιπόν, έπεσε ξεκάθαρα κάτω από τη μηλιά.

2.Τη μητέρα του, Μίριαμ Πότερμπι, την είδαμε σε αρκετές περιπτώσεις στο Βελιγράδι να κουβαλά πανευτυχής τα τρόπαια του γιου της. Αυτή δεν είχε σχέση με το μπάσκετ μέχρι που γνώρισε και παντρεύτηκε τον Σάσα. Υπήρξε μοντέλο, χορεύτρια και σήμερα είναι ιδιοκτήτρια ενός κέντρου αισθητικής και κομμωτικής στη Λουμπλιάνα. Το άνοιξε η μητέρα της και συνεχίζει την οικογενειακή επιχείρηση.

3.Όταν ο Λούκα ήταν μόλις 9 ετών, οι γονείς του χώρισαν. Αυτό συνέβη το 2008 και το κουτσομπολιό της εποχής έλεγε ότι ο πατέρας του, Σάσα, ξεμυαλίστηκε από τη Νούσα Σενκ, ένας από τα πιο διάσημα φωτομοντέλα της Σλοβενίας. Την ερωτεύτηκε και αποφάσισε να αφήσει τη σύζυγό του για τα μάτια της. Πάντως ο χωρισμός δεν ήταν και τόσο… πολιτισμένος. Σάσα Ντόντσιτς και Μίριαμ Πότερμπιν ήρθαν σε αντιπαράθεση, κατέφυγαν στα δικαστήρια κι αυτά αποφάσισαν να αναθέσουν την επιμέλεια του μικρού Λούκα στη μητέρα του.

4.Το μπάσκετ δεν ήταν ο πρώτος του έρωτας. Ασχολήθηκε αρχικά με άλλα αθλήματα, όπως το τζούντο, που του άρεσε και ήταν καλός. Μπάσκετ άρχισε να παίζει στο δημοτικό σχολείο Μίραν Γιαρκ, όπου φοίτησε. Του άρεσε και σιγά σιγά άρχισε να το παίρνει όλο και πιο σοβαρά. Γράφτηκε στις ακαδημίες της Ολίμπια Λουμπλιάνα και μετά από τις πρώτες προπονήσεις άρχισε να γίνεται εμφανές πως δεν επρόκειτο απλώς για ένα ακόμα ταλέντο. Ήταν κάτι πολύ πιο σπουδαίο και μοναδικό. «Εντυπωσιάστηκα από τη φυσικότητα με την οποία χειριζόταν την μπάλα από τις πρώτες κιόλας επαφές μαζί της. Μπορούσε να παίζει επί δύο μέρες συνέχεια χωρίς να σταματήσει! Συνειδητοποίησα πως επρόκειτο για κάτι ξεχωριστό», είπε αρκετό καιρό αργότερα ο πατέρας του. Τον Απρίλιο του 2012 είχε απολογισμό 54 πόντων, 11 ριμπάουντ και 11 ασίστ στον τελικό ενός τουρνουά 13 ετών, όπου έπαιξε με την Ολίμπια απέναντι στη Λάτσιο! Φυσικά αναδείχθηκε MVP.

5.Τον Φεβρουάριο του 2012 ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με την Ρεάλ, η οποία τον δανείστηκε από την Ολίμπια για να τον χρησιμοποιήσει στο τουρνουά Minicopa της κατηγορίας παμπαίδων. Είχε λόγο που το έκανε. Σε αυτό το τουρνουά κυριαρχούσαν τα προηγούμενα χρόνια οι ομάδες της Καταλωνίας, Μπαρτσελόνα και Μπανταλόνα, και η Ρεάλ ήθελε πάση θυσία να σπάσει αυτή την κυριαρχία της. Κι ο νεαρός Λούκα τη βοήθησε με τρόπο εμφατικό. Παρότι ήταν ένα χρόνο μικρότερος από τους υπόλοιπους μετέχοντας, είχε στον τελικό 25 πόντους και 16 ριμπάουντ, η δε Ρεάλ διέλυσε την Μπαρτσελόνα με 71-47!

6.Το επόμενο πράγμα που είχε να κάνει η Ρεάλ μετά από εκείνο το Minicopa ήταν να φέρει τον θαυματουργό Λούκα στη Μαδρίτη για μόνιμη εγκατάσταση. Το έκανε το καλοκαίρι του 2012, παρά το γεγονός ότι και άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες είχαν… μυριστεί το ξεχωριστό ταλέντο του Ντόντσιτς και προσπάθησαν να τον πάρουν. «Ήταν δική του επιλογή να πάει να παίξει στη Ρεάλ», εξήγησε ο πατέρας του. Και ο τότε διευθυντής ακαδημιών της «βασίλισσας» και παλιά δόξα της, Αλμπέρτο Ανγκούλο, πρόσθεσε: «Εμείς δεν προσπαθούμε να πείσουμε κανένα νεαρό να έρθει εδώ. Απλώς τους εξηγούμε τον τρόπο που δουλεύουμε».

7.Το πρώτο του συμβόλαιο με τη Ρεάλ είχε πενταετή διάρκεια, αλλά λεφτά στα χέρια του δεν πήρε, τουλάχιστον τα πρώτα χρόνια. Το αντάλλαγμα ήταν μια υποτροφία. Η Ρεάλ του πρόσφερε στέγη σε ένα συγκρότημα κατοικιών, όπου φιλοξενούνταν πολλοί ταλαντούχοι αθλητές ποδοσφαίρου και μπάσκετ από όλο τον κόσμο, του πρόσφερε επίσης φαγητό και εκπαίδευση σε σχολείο, με το οποίο συνεργαζόταν. Ο Λούκα έπρεπε μόνο να παίζει μπάσκετ.

8.Παρ’ όλα αυτά, υπήρχε ένα πρόβλημα. Σε ηλικία μόλις 13 ετών έπρεπε να μάθει να ζει μόνος του, μακριά από τη μητέρα του, σε μια ξένη χώρα. Η Μίριαμ Πότερμπιν δεν έκρυψε πως αυτό το θέμα την απασχόλησε πολύ. «Είχα πολλές αμφιβολίες στην αρχή για το αν θα έπρεπε να τον αφήσω να φύγει. Αλλά δεν θα ξεχάσω αυτό που μου είπε ο Λούκα: «Μαμά, θέλω να κάνω την προσπάθειά μου. Νομίζω ότι είναι σωστό να μου δώσεις την ευκαιρία».

9.Την ευκαιρία όχι απλώς την πήρε, αλλά την άρπαξε από τα μαλλιά. Παρότι ήταν δύο χρόνια μικρότερος, εντάχθηκε στην εφηβική ομάδα της Ρεάλ και σύντομα άρχισε να κάνει… πλάκα με τους αντιπάλους της οδηγώντας την από νίκη σε νίκη. Ο Πάμπλο Λάσο δεν άργησε να τον προσέξει. Τον κάλεσε για προπονήσεις με την πρώτη ομάδα πριν καν κλείσει τα 16 χρόνια του. Και στις 30 Απριλίου του 2015 έγινε ο νεαρότερος παίκτης στην ιστορία που έκανε ντεμπούτο στην ACB με τη φανέλα της Ρεάλ. Σε εκείνο τον αγώνα με τη Μάλαγα ήταν 16 ετών, 2 μηνών και 2 ημερών. Σε ολόκληρη την ιστορία της ACB μόνο δύο παίκτες έχουν κάνει ντεμπούτο πιο νέοι. Ο Ρίκι Ρούμπιο (14 ετών και 11 μηνών) και ο Άνχελ Ρεμπόλο (15 ετών και 3 μηνών).

10.Το νερό είχε αρχίσει να κυλά στο αυλάκι. Στις 16 Οκτωβρίου 2015 έκανε το ντεμπούτο του και στην Ευρωλίγκα, σε έναν εκτός έδρας αγώνα με την Χίμκι. Ήταν 16 ετών και 229 ημερών, ο 12ος πιο νέος παίκτης που αγωνίστηκε στη σύγχρονη εποχή της Ευρωλίγκας. Τρεις μήνες αργότερα, τον Γενάρη του 2016, η Ρεάλ παίζει στη Μόσχα με την ΤΣΣΚΑ. Μετά από ένα καλάθι, που είχε ανεβάσει τη διαφορά στο +7 υπέρ της γηπεδούχου ομάδας, ο Λάσο παίρνει τάιμ άουτ και ωρύεται έξαλλος: «Παίξτε ένα γ…ένο σύστημα! Ένα σύστημα. Όποιο θέλετε. Δείξτε το και παίξτε το»! Μετά το τάιμ άουτ ο Λούκα δείχνει το σύστημα, βγαίνει μόνος έξω από τη γραμμή του τριπόντου, σουτάρει και… μέσα. Ακολουθεί το ίδιο σύστημα και… μέσα. Και πάλι το ίδιο σύστημα και… μέσα! Τρία απανωτά τρίποντα από τον 17χρονο Ντόντσιτς και το παιχνίδι γύρισε! Το ευρωπαϊκό μπάσκετ είχε κερδίσει ένα μεγάλο παίκτη…

11. Ο Ντόντσιτς είναι Σλοβένος, αλλά το γεγονός ότι απουσίασε από το Ευρωμπάσκετ παίδων του 2014 λόγω τραυματισμού και δεν είχε τη δυνατότητα να φορέσει τη φανέλα της εθνικής ομάδας της πατρίδας του και να κατοχυρωθεί σε αυτήν, άνοιξε την όρεξη σε κάποιες άλλες ομοσπονδίες. Αυτή της Σερβίας ήταν η πρώτη που προσπάθησε να τον «αρπάξει», επικαλούμενη τη σερβική καταγωγή του πατέρα του. Ο Σάσα Ντόντσιτς γεννήθηκε σε ένα χωριό της Σλοβενίας στα σύνορα με την Ιταλία από πατέρα Σέρβο, ο οποίος δούλευε εκεί ως τελωνειακός υπάλληλος. Άρα και στις φλέβες του Λούκα κυλά σέρβικο αίμα. Μετά τη Σερβία, ενδιαφέρον εξεδήλωσε και η Ισπανία, όπου ζει μόνιμα ο Λούκα από 13 ετών. Κάποια στιγμή ο πρόεδρος της ισπανικής ομοσπονδίας, Χόρχε Γκαρμπαχόσα, είχε πει ότι η πόρτα της Εθνικής Ισπανίας ήταν ανοικτή για τον Ντόνσιτς, ο οποίος όμως πριν από περίπου δύο χρόνια δήλωσε ρητά και κατηγορηματικά ότι δεν θα ήθελε να αγωνιστεί σε άλλη Εθνική ομάδα πλην αυτής της Σλοβενίας και τα σενάρια τελείωσαν εκεί.

12.Από τη στιγμή που φάνηκε πού πήγαινε το πράγμα, οι διαζευγμένοι γονείς του Λούκα διαπίστωσαν ότι ο γιος τους με την καριέρα του θα μπορούσε να τους λύσει τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισαν μετά το διαζύγιό τους. Και έγινε μείζον θέμα γι’ αυτούς η επιλογή του ατζέντη που θα τον εκπροσωπούσε. Άκουγαν διάφορες προτάσεις από ατζέντηδες, τις απέρριπταν, ενώ η υποχρέωση της μητέρας του να υπογράφει για λογαριασμό του Λούκα όσο αυτός ήταν ανήλικος, δημιουργούσε επιπλέον προστριβές, αφού ο Σάσα δεν συμφωνούσε πάντα με τη Μίριαμ. Τελικά, πριν από περίπου τρία χρόνια η εταιρεία BDS του Μπιλ Ντάφι τούς κάλεσε στις ΗΠΑ να τον επισκεφθούν για να τους εξηγήσει πώς δουλεύει. Έκανε φυσικά όλα τα έξοδά τους και κατάφερε να τους πείσει να παραχωρήσουν τα δικαιώματα του κανακάρη τους σε αυτόν και τον συνεργάτη του Ράντε Φιλίποβιτς.

13.Την Κυριακή το βράδυ στο Βελιγράδι ο Λούκα Ντόντσιτς πέτυχε κάτι μοναδικό. Κάτι που κανείς άλλος παίκτης στην Ευρώπη δεν έχει πετύχει. Σε ηλικία 19 ετών έγινε ο μοναδικός που την ίδια σεζόν αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική του ομάδα, πρωταθλητής Ευρώπης με το σύλλογό του και ταυτόχρονα αναδείχθηκε MVP της Ευρωλίγκας και του φάιναλ φορ της! Οι Βασίλης Σπανούλης, Δημήτρης Διαμαντίδης και Νάντο Ντε Κολό είναι οι μόνοι άλλοι που έχουν κερδίσει σε μια σεζόν Ευρωλίγκα και τίτλους MVP κανονικής περιόδου και φάιναλ φορ, αλλά δεν κατάφεραν την ίδια χρονιά να στεφθούν πρωταθλητές Ευρώπης με την Εθνική. Μόνον ο Ντόντσιτς…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ