Κώστας Σλούκας : Έλληνας μύθος των Final Four με επτά γράμματα!

Κώστας Σλούκας : Έλληνας μύθος των Final Four με επτά γράμματα!

Μπορεί ένας παίκτης σε σχεδόν 10 χρόνια καριέρας να έχει αγωνιστεί σε 8 Final Four της Ευρωλίγκας και να έχει και 3 κατακτήσεις. Και βέβαια μπορεί, αν λέγεται Κώστας Σλούκας!

Η Φενερμπαχτσέ κατάφερε να επικρατήσει με 3-1 νίκες στη σειρά κόντρα στην Μπασκόνια και πήρε την πρόκριση για το Final Four του Βελιγραδίου. Ο Κώστας Σλούκας ήταν εκ των ηγετών της τουρκικής ομάδας, μετρώντας 9.5 πόντους και 9 ασίστ κατά μ.ό στα τέσσερα παιχνίδια.

Ο Έλληνας γκαρντ κατάφερε να προκριθεί στο 8ο Final Four της καριέρας του (5 με τον Ολυμπιακό και 3 με τη Φενερμπαχτσέ) και να γράψει ιστορία ξεπερνώντας τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, που μετρούσε 7 Final Four και ήταν ο Έλληνας με τις περισσότερες συμμετοχές!

Παράλληλα, ο «Σλούκι Λουκ» κυνηγάει ακόμα ένα ρεκόρ του εμβληματικού πρώην αρχηγού του Παναθηναϊκού, καθώς αν η Φενερμπαχτσέ φύγει νικήτρια από το Βελιγράδι, θα φτάσει στις τέσσερις κατακτήσεις (2012,2013, 2017 οι άλλες τρεις) και θα πλησιάσει πολύ κοντά στις 5 του «Φράγκι»! Και όλα αυτά σε ηλικία μόλις 28 ετών!

Όπερ μεθερμηνευόμενον εστί, ότι αν συνεχίσει σε αυτό το ρυθμό τόσο αυτός όσο και η Φενέρ, με την οποία έχει υπογράψει συμβόλαιο έως το 2020, τότε μπορεί να «διαλύσει» τα ρεκόρ του Αλβέρτη και να μείνει μόνος πρώτος.

Πάμε να δούμε τα κατορθώματα του Σλούκα στα Final Four…

Το βάπτισμα του πυρός

Η αρχή έγινε το 2009, όταν στην μόλις πρώτη του σεζόν στον Ολυμπιακό ο 19χρονος τότε γκαρντ έζησε έστω και με «πολιτικά» από την άκρη του πάγκου την εμπειρία ενός Final Four, με τους «ερυθρόλευκους» να αποκλείονται στα ημιτελικά από τον Παναθηναϊκό (84-82) και να χάνουν και στον μικρό τελικό από την Μπαρτσελόνα (95-79).

Την αμέσως επόμενη σεζόν οι Πειραιώτες επανέλαβαν την πορεία τους μέχρι το Final Four στο Παρίσι. Ο Σλούκας εκείνη τη χρονιά πραγματοποίησε το ντεμπούτο του στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση, αγωνιζόμενος για 5:23 κόντρα στην Ορλεάν

Το back to back με τον Ολυμπιακό 

Τη σεζόν 2010-11 ο Έλληνας γκαρντ αγωνίστηκε ως δανεικός στον Άρη και με την επιστροφή του στον Ολυμπιακό αγωνίστηκε σε ακόμα ένα Final Four (2011-12). Τότε τα «μωρά» του Ίβκοβιτς έφτασαν μέχρι την κορυφή της Ευρώπης, κάνοντας μια μυθική ανατροπή κόντρα στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας (62-61) στον τελικό. Ο Σλούκας μέτρησε 4 πόντους, 3 ριμπάουντ και 2 ασίστ στον τελικό, ενώ στον ημιτελικό κόντρα στην Μπαρτσελόνα είχε 2 πόντους, 2 ριμπάουντ και 1 ασίστ.

Το καλοκαίρι του 2012 ο Γιώργος Μπαρτζώκας αντικατέστησε τον Ίβκοβιτς, αλλά ο ρόλος του Σλούκα δεν άλλαξε, με τον Έλληνα γκαρντ μάλιστα να γίνεται ένα από τα πιο καθοριστικά «όπλα» στη φαρέτρα του Ολυμπιακού, κυρίως όταν ήθελε να αλλάξει τον ρυθμό του αγώνα.

Οι «ερυθρόλευκοι» έφτασαν ξανά στο Final Four, και αφού αρχικά κατατρόπωσαν την ΤΣΣΚΑ Μόσχας στον ημιτελικό (69-52), με τον Σλούκα να μετράει 5 πόντους, 4 ριμπάουντ και 3 ασίστ, κατέκτησαν το τρόπαιο παίζοντας ολοκληρωτικό μπάσκετ στον τελικό κόντρα στη Ρεάλ (100-88), με τον Έλληνα γκαρντ να είναι καθοριστικός με 11 πόντους.

Ο τελευταίος «ερυθρόλευκος» χορός

Σεζόν 2014-15. Ο Κώστας Σλούκας πραγματοποιεί την καλύτερη σεζόν της μέχρι τότε καριέρας του (6.7π, 3.1 ασίστ σε 18′ μ.ό) και είναι από τους πρωταγωνιστές του Ολυμπιακού στην πορεία του μέχρι το Final Four της Μαδρίτης.

Οι «ερυθρόλευκοι» επικρατούν ξανά της ΤΣΣΚΑ στον ημιτελικό με 70-68, με τον Σλούκα να μετράει 10 πόντους σε 18′, όλους σε καίρια σημεία του αγώνα. Στον τελικό, όμως, το εμπόδιο της γηπεδούχου Ρεάλ αποδείχτηκε ιδιαίτερα υψηλό (78-59), με τον Έλληνα γκαρντ να πραγματοποιεί και εκεί μια θετική εμφάνιση με 10 πόντους, 2 ριμπάουντ και 2 ασίστ σε 22′.

Η «χρυσή» συνεργασία με τον Ομπράντοβιτς

Το καλοκαίρι του 2015 το συμβόλαιο του Σλούκα με τον Ολυμπιακό λήγει και ο ίδιος επιλέγει να μην το ανανεώσει, όντας ο μοναδικός του ελληνικού κορμού που αποχώρησε για άλλη ευρωπαϊκή ομάδα, υπογράφοντας στη Φενερμπαχτσέ του Ζέλικο Ομπράντοβιτς. Και δεν θα μπορούσε να δικαιωθεί περισσότερο.

Στην πρώτη του σεζόν υπό την καθοδήγηση του Σέρβου προπονητή, ο Σλούκας παίρνει ηγετικό ρόλο στην τούρκικη ομάδα και ιδιαίτερα μετά το Top 16 είναι εξαιρετικός, συμβάλλοντας τα μέγιστα στην πρόκριση της Φενέρ στο Final Four. Στον ημιτελικό θα έρθει από τον πάγκο και θα παίξει καθοριστικό ρόλο στη νίκη επί της Μπασκόνια στην παράταση (88-77), μετρώντας 13 πόντους, 5 ριμπάουντ και 7 ασίστ. Η απόδοση του Έλληνα γκαρντ έπεσε στον τελικό (10π., 31′) και η τούρκικη ομάδα ηττήθηκε στην παράταση από την ΤΣΣΚΑ Μόσχας (101-96).

«Πληγώνοντας» τον πρώην

Τη σεζόν 2016-17 τα πάντα έμοιαζαν ιδανικά για τη Φενέρ, ούτως ώστε να κατακτήσει το τρόπαιο. Το Final Four, άλλωστε γινόταν στην έδρα της, στην Κωνσταντινούπολη και η ομάδα του Ζέλικο Ομπράντοβιτς δεν θα μπορούσε να λείπει.

Ο Σλούκας θα αναλάβει ηγετικό ρόλο και θα πραγματοποιήσει την καλύτερη χρονιά της καριέρας του (9.2π., 4.5 ασίστ σε 26.1′), «κουβαλώντας» την τούρκικη ομάδας σε πολλές περιπτώσεις.

Στα προημιτελικά «σκούπισε» τον Παναθηναϊκό με 3-0 και στον ημιτελικό επικράτησε με 84-75 της Ρεάλ, με τον Σλούκα να μετράει 9 πόντους, 3 ριμπάουντ και 1 ασίστ σε 18:55, κλείνοντας στον τελικό ένα ραντεβού με το παρελθόν του. Τον Ολυμπιακό.

Ο Έλληνας γκαρντ αν και δεν ήταν ιδιαίτερα καλός στο επιθετικό κομμάτι στον τελικό (3π., 5 ασίστ σε 24:22), βοήθησε αρκετά την ομάδα του να φτάσει στην κατάκτηση του τροπαίου κόντρα στους «ερυθρόλευκους» (80-64), «πληγώνοντας» έτσι την πρώην ομάδα του.

Ο Κώστας Σλούκας έφτασε για τέταρτη διαδοχική σεζόν στο Final Four και έκτη στα τελευταία επτά χρόνια, διεκδικώντας τον τέταρτο συνολικά τίτλο του και δεύτερο συνεχόμενο με τη Φενέρ. Έχει σίγουρα το know how και μένει να δούμε αν μπορεί να βγει ξανά μπροστά και να οδηγήσει την ομάδα του ξανά στην κατάκτηση του τροπαίου…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ