Εθνική χωρίς Γιάννη, αλλά… γιατί;

Εθνική χωρίς Γιάννη, αλλά… γιατί;

Η λίστα των 24 παικτών στους οποίους θα βασιστεί ο ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Σκουρτόπουλος, στα δύο εκτός έδρας παιχνίδια που θα δώσει η Εθνική ομάδα στις 28 Ιουνίου και στις 2 Ιουλίου με Ισραήλ και Εσθονία αντίστοιχα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ίσα ίσα που προκαλεί ικανοποίηση η παρουσία […]

Η λίστα των 24 παικτών στους οποίους θα βασιστεί ο ομοσπονδιακός προπονητής, Θανάσης Σκουρτόπουλος, στα δύο εκτός έδρας παιχνίδια που θα δώσει η Εθνική ομάδα στις 28 Ιουνίου και στις 2 Ιουλίου με Ισραήλ και Εσθονία αντίστοιχα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2019, δεν περιλαμβάνει ιδιαίτερες εκπλήξεις. Ίσα ίσα που προκαλεί ικανοποίηση η παρουσία του Κώστα Κουφού, αλλά και του Τάιλερ Ντόρσεϊ, οι οποίοι πέρυσι το καλοκαίρι είχαν θέσει σε προτεραιότητα το ΝΒΑ και είχαν κάνει αρκετό κόσμο να αμφιβάλει για την επιθυμία τους να φορέσουν τη φανέλα με το εθνόσημο.

Γεννά, ωστόσο, μια απορία. Γιατί δεν κλήθηκε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο;

Περί της χρησιμότητάς του στην ομάδα, ούτε λόγος. Αγωνιστική δράση στο ΝΒΑ δεν υπάρχει εκείνο το διάστημα. Ο Κουφός και ο Ντόρσεϊ έρχονται. Άρα γιατί έμεινε εκτός αυτός;

Η απάντηση είναι απλή και δεν παραπέμπει σε θεωρίες συνωμοσίας. Μετά από σχεδόν 90 παιχνίδια που έπαιξε φέτος με τους Μπακς στα… κόκκινα, πραγματοποιώντας την καλύτερη σεζόν της καριέρας του, ακολουθεί ένα πολύ συγκεκριμένο πρόγραμμα αποκατάστασης και προετοιμασίας, ώστε την επόμενη αγωνιστική περίοδο να παρουσιαστεί ακμαίος και φρέσκος.  Ένα πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί από τους Μιλγουόκι Μπακς και είναι υποχρεωμένος να τηρήσει απαρέγκλιτα.

Από τη στιγμή που ολοκληρώθηκε η σεζόν για τους Μπακς και για έναν ολόκληρο μήνα δεν… βλέπει καν την μπάλα του μπάσκετ, πόσο μάλλον να την πιάσει στα χέρια του. Πλήρης αποτοξίνωση μέχρι και το τέλος αυτού του μήνα, του Μαΐου. Και από εκεί και μετά έναρξη ατομικών προπονήσεων, με σταδιακή αύξηση της επιβάρυνσης, αλλά σε αργούς ρυθμούς.

Ο ίδιος είπε στον Θανάση Σκουρτόπουλο πως εκ των πραγμάτων δεν θα μπορεί να είναι σε θέση να αγωνιστεί στο τέλος Ιουνίου. Συμφώνησαν λοιπόν και οι δύο πως υπό αυτές τις συνθήκες καλύτερο θα ήταν να μην έρθει τώρα στην Εθνική, αλλά να συνεχίσει να ακολουθεί το πρόγραμμά του. Κι ο Γιάννης διαβεβαίωσε τον Σκουρτόπουλο ότι θα είναι παρών στους αγώνες του Σεπτεμβρίου.

Τελευταία ευκαιρία

Αυτοί οι αγώνες, του Σεπτεμβρίου, θα αποτελέσουν ουσιαστικά την τελευταία ευκαιρία για όσους δεν έχουν παίξει από πέρυσι στην Εθνική για διάφορους λόγους, να αποδείξουν ότι νοιάζονται για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και να θέσουν υποψηφιότητα για την ομάδα που θα πάει στο Παγκόσμιο Κύπελλο του χρόνου, εφόσον φυσικά εξασφαλίσει το εισιτήριο.

Κάτι που είναι πολύ πιθανό να συμβεί αν κερδίσει τώρα τα δύο παιχνίδια με Ισραήλ και Εσθονία και τερματίσει πρώτη και αήττητη στον όμιλό της (στη δεύτερη φάση μεταφέρονται τα αποτελέσματα της πρώτης, άρα η Εθνική θα ξεκινήσει με 2-0 και με δεδομένο ότι προκρίνονται οι τρεις πρώτες ομάδες από τον νέο όμιλο των έξι, θα είναι πράγματι δύσκολο να μείνει εκτός).

Στα παιχνίδια του Ιουνίου και του Σεπτεμβρίου δεν υπάρχει η δικαιολογία του ΝΒΑ και της Ευρωλίγκας, που δε διακόπτουν τους αγώνες τους για τα «παράθυρα» των εθνικών ομάδων. Όλοι όσοι είναι υγιείς θεωρητικά μπορούν να παίξουν και ο Θανάσης Σκουρτόπουλος τους θέλει κοντά του για να ξέρει αν μπορεί να τους υπολογίζει.

Διότι αν εξασφαλιστεί η πρόκριση και φτάσει η ώρα της συμμετοχής στο Παγκόσμιο Κύπελλο, θα πρέπει ο ομοσπονδιακός προπονητής να επιλέξει ανάμεσα σε παίκτες με όνομα και αξία, που δεν αγωνίστηκαν καθόλου με την Εθνική επί μία διετία, και σε άλλους παίκτες με μικρότερο όνομα, οι οποίοι ωστόσο τράβηξαν όλο το κουπί αυτή τη διετία και βοήθησαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στην επίτευξη του στόχου του. Και τότε οι επιλογές μπορεί να μην είναι αυτές που ενδεχομένως θα περίμεναν οι περισσότεροι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ