Η Ακρόπολη, το αρχαίο πνεύμα αθάνατο κι ο Προμηθέας

Η Ακρόπολη, το αρχαίο πνεύμα αθάνατο κι ο Προμηθέας

Η επίκληση του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού στο όνομα της αποφυγής επεισοδίων και ο Προμηθέας ήταν τα βασικά σημεία αναφοράς της παρουσίασης των ημιτελικών σειρών των πλέι οφ της Basket League.

Κάτω απ’ την Ακρόπολη δεν παίζουνε… Μονόπολη, όπως λέει το τραγούδι του Κώστα Τουρνά, αλλά μπάσκετ. Πλέι οφ, μάλιστα, τα οποία από την Πέμπτη μπαίνουν πλέον στην πιο κρίσιμη φάση τους. Στις δύο σειρές, αυτές των ημιτελικών και των τελικών, που θα αναδείξουν τον πρωταθλητή.

Κι επειδή αυτή την περίοδο συμβαίνουν συνήθως τα πιο σοβαρά παρατράγουδα στο ελληνικό μπάσκετ, ο ΕΣΑΚΕ επέλεξε να παρουσιάσει τους φετινούς ημιτελικούς κάτω από τον ιερό βράχο της Ακρόπολης. Μην τυχόν και η αύρα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και των αξιών του φυσήξει πάνω από τα γήπεδα της Basket League και διαλύσει τους μαύρους καπνούς της βίας και της στείρας οπαδικής αντιπαράθεσης, που κάθε χρόνο μολύνουν κυρίως τη σειρά των τελικών.

«Επιλέξαμε το Μουσείο της Ακρόπολης, το σημαντικότερο μνημείο της ανθρωπότητας, επειδή ο αθλητισμός είναι συνδεδεμένος με τον πολιτισμό», εξήγησε ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ, Βαγγέλης Γαλατσόπουλος, και έδωσε την υπόσχεση: «Θα κάνουμε το παν για να μη δημιουργηθούν επεισόδια».

Όλοι στο πάνελ αποκήρυξαν τη βία και ευχήθηκαν το αρχαίο πνεύμα αθάνατο να φωτίσει και να εμπνεύσει τους μετέχοντες στους φετινούς ημιτελικούς: «Εμείς, οι πρωταγωνιστές, πρέπει να είμαστε οι αγωγοί του σωστού μηνύματος. Αυτοί που θα δώσουμε το παράδειγμά μας ώστε να μην υπάρχει βία σε κανένα από τα γήπεδά μας», είπε ο Τσάβι Πασκουάλ.

«Τα φαινόμενα βίας είναι κατακριτέα. Αλλά θα πρέπει να αποκτήσουμε σωστή παιδεία, ώστε να μπορούμε να παρακολουθούμε όμορφα και ανταγωνιστικά παιχνίδια χωρίς βία», είπε και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος, ενώ ο Μάκης Γιατράς πρόσθεσε: «Πρέπει να υπάρχει πολιτισμός. Είναι κάτι το οποίο πρεσβεύουμε ως σύλλογος και το έχουμε δείξει και στην πράξη».

Μόνον ο Ηλίας Παπαθεοδώρου διαφοροποιήθηκε ελαφρά ως προς το πού πρέπει να κατευθυνθεί η κουβέντα περί βίας: «Οι προπονητές και οι παίκτες δίνουμε πάντα το καλό παράδειγμα και δεν θυμάμαι, τα τελευταία χρόνια τουλάχιστον, να προκαλούνται επεισόδια από συμπεριφορές μας. Άλλοι παράγοντες του αθλητισμού είναι αυτοί που ανάβουν τη σπίθα για να αρχίσουν τα επεισόδια».

Το παράδειγμα του Προμηθέα

Η βία είναι το απευκταίον για την ελληνική Basket League. Το ευκταίον είναι ο Προμηθέας. Μια ομάδα που μόλις στο δεύτερο χρόνο της παρουσίας της στη μεγάλη κατηγορία φτάνει στα ημιτελικά των πλέι οφ και έγινε η δεύτερη ομάδα της ελληνικής περιφέρειας μετά τον Κολοσσό, που κατάφερε ποτέ να κάνει κάτι τέτοιο. Το ελληνικό πρωτάθλημα χρειάζεται κι άλλους Προμηθείς και αυτό ήταν ένα ακόμα βασικό σημείο αναφοράς στη συνέντευξη Τύπου του ΕΣΑΚΕ.

«Η φετινή πορεία του Προμηθέα αποτελεί καλό παράδειγμα για όλες τις πόλης της ελληνικής περιφέρειας, γιατί δείχνει ότι μέσα από το όραμα, το μεράκι και τον ενθουσιασμό κάποιων ανθρώπων μπορούν να δημιουργηθούν καλές ομάδες, ικανές να συμβάλουν στην ανάπτυξη του ελληνικού μπάσκετ», δήλωσε ο Ηλίας Παπαθεοδώρου, ενώ ο Γιάννης Σφαιρόπουλος τόνισε κάτι εξίσου σημαντικό:

«Πέρα από τη βιτρίνα, ο Προμηθέας έχει να επιδείξει πολύ αξιόλογη πορεία και στα τμήματα υποδομής. Δίνει μεγάλη βάση στα τμήματα υποδομής κι αυτό είναι πολύ σημαντικό. Διότι μόνο αν προσέξουμε το κομμάτι της παραγωγής παικτών, το μπάσκετ θα παραμείνει νούμερο ένα άθλημα στην Ελλάδα».

Μέχρι κι ο Τσάβι Πασκουάλ, παρότι είναι ξένος και δεν ζει πολύ καιρό στη χώρα μας, έχει αντιληφθεί τη σημασία της φετινής επιτυχίας του Προμηθέα: «Αυτό που πέτυχε φέτος, προήλθε από τη σοβαρή δουλειά όλων στην ομάδα. Και μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για πολλές άλλες ομάδες στο μέλλον».

Περί χορηγών

Κατά τα λοιπά, η εκτενής παρουσίαση των χορηγών του ΕΣΑΚΕ σε μια συνέντευξη για τους ημιτελικούς των πλέι οφ, δείχνει μια μικρή αγωνία της λίγκας να προσφέρει τη μέγιστη δυνατή ανταπόδοση της βοήθειας που παίρνει από τις εταιρείες που συνεργάζονται μαζί της. Αγωνία η οποία είναι πιο μεγάλη αυτό τον καιρό, που πρέπει να αναζητηθούν νέες συμφωνίες τόσο για τον κεντρικό χορηγό του πρωταθλήματος όσο και για το τηλεοπτικό συμβόλαιο των 11 από τις 14 ομάδες (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ είναι «κλειδωμένες» στην Cosmote TV).

Οι περσινές συμφωνίες λήγουν με το τέλος της σεζόν και το ψάξιμο έχει αρχίσει χωρίς αποτέλεσμα μέχρι στιγμής. Την Τετάρτη το μεσημέρι δεν ειπώθηκε τίποτα σχετικό με αυτά κάτω από την Ακρόπολη, όμως είναι προφανές πως ο Βαγγέλης Γαλατσόπουλος και οι συνεργάτες του έχουν μεγάλη έννοια.

«Θέλω να κάνουμε καινούργια πράγματα, θέλω να φέρουμε χορηγούς δίπλα μας. Είναι στόχος να φέρουμε τις οικογένειες στα γήπεδα. Έχουμε μεράκι και όρεξη. Είναι δουλειά όλου του ΔΣ και προσπαθούμε να δημιουργήσουμε νέες συνθήκες για το καλό του μπάσκετ και το καλό των ομάδων», δήλωσε στη δευτερολογία του ο πρόεδρος του ΕΣΑΚΕ. Και τα λόγια του πρόδιδαν αυτή την έννοια…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ