Παναθηναϊκός : Στον πλανήτη Νικ Καλάθης

Παναθηναϊκός : Στον πλανήτη Νικ Καλάθης

Ήταν ένα διάστημα πέρσι στο οποίο ο Νικ Καλάθης ήταν σε πολύ κακή αγωνιστική κατάσταση. Χωρίς αυτοπεποίθηση, με λάθος τρόπο προσέγγισης του προβλήματός του, με κακή «χημεία» στην περιφέρεια του Παναθηναϊκού και με τεράστια πίεση από την εξέδρα.

Οι ειρωνείες για την αστοχία του έφταναν στα όρια του εξευτελισμού. «Δεν είναι η Πανσέληνος, είναι η μπάλα από σουτ του… Στεφάνη», «Να δώσει πίσω τα μισά από τα λεφτά που παίρνει» έκραζαν τα social media.

Εκείνος βυθιζόταν ακόμα περισσότερο και πάλευε να βρει τρόπο να ξεφύγει. Την ίδια ώρα όμως κοίταζε δίπλα του και δεν έβλεπε κανέναν. Ούτε ο Τζέιμς, ούτε ο Παππάς, ούτε ο Μποχωρίδης, για δικούς τους ο καθένας λόγους βέβαια, μπορούσαν να τον βοηθήσουν κι έπρεπε αυτός σε κάθε ματς να κουβαλήσει την ομάδα στις πλάτες του.

Ναι. Υπήρχε αυτή η κατάσταση με τον Ελληνοαμερικανό στο «μάτι του κυκλώνα» να δουλεύει ακατάπαυστα. Με λύσσα να παλεύει πρώτα με το μυαλό του και μετά με τις ατέλειές του.

«Τακτοποίησε» το μυαλό του

Και φτάνουμε στο σήμερα. Ο Νικ είναι ο πιο φορμαρισμένος και ένας από τους καλύτερους γκαρντ της Ευρώπης. Με περίσσευμα ενέργειας, με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά στο σουτ, με «καθαρό μυαλό», με απόλυτο έλεγχο της τετράδας που έχει να καθοδηγήσει πάνω στο παρκέ.

Όλη αυτή η αλλαγή οφείλεται στην τελείως διαφορετική προσέγγισή του στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει το δεδομένο πρόβλημά του στο σουτ.

Το λάθος που έκανε ο Καλάθης ήταν πως προσπαθούσε μέσα από το σουτ να «τακτοποιήσει» το μυαλό του και να χτίσει αυτοπεποίθηση μέσα στο ματς. Όταν τα πρώτα σουτ έμπαιναν, θα είχε καλό βράδυ, αν όχι, η διστακτικότητα και η αμφιβολία βρίσκονταν μπροστά από κάθε του απόφαση.

Με συζήτηση, δουλειά και ανάλυση στο βίντεο, ο Τσάβι Πασκουάλ τον βοήθησε να βρει τον τρόπο. Του άλλαξε θέση στα συστήματα, έτσι ώστε να μην μένει μόνος στο τρίποντο, όταν ο αντίπαλος τον «προκαλούσε» να σουτάρει παίζοντας με το μυαλό του.

Του έδωσε περισσότερες προσπάθειες με μπάσιμο στο ξεκίνημα του αγώνα, «άνοιξε» την αντίπαλη άμυνα για να τον βοηθά να φτάνει στο λεϊ απ, του έβαλε περισσότερους πικ εντ ρολ παίκτες δίπλα του.

Πέρσι ο μοναδικός τέτοιος παίκτης ήταν ο Γκιστ και ο Καλάθης ένιωθε σαν να παίζει με… ένα χέρι, αφού η δημιουργία του είναι πιο παραγωγική με το συγκεκριμένο τρόπο.

Οι Αντετοκούνμπο, Ογκαστ, μπορούν να παίξουν πάνω από το καλάθι, ενώ υπάρχουν πολλά συστήματα για τους Λοτζέσκι και Ρίβερς, οι οποίοι παίζουν τα λεγόμενα «ψεύτικα» πικ στην πλάτη της άμυνας.

Ο Πασκουάλ κατάλαβε πως έχει στα χέρια του ένα «κομπιούτερ» και το συνέδεσε με ο, τι γκάτζετ είχε στα χέρια του, κάνοντας τον Παναθηναϊκό πολυμορφικό και πολυδύναμο.

Ο «Μήτσος» και οι αποφάσεις

Φυσικά έχουν αρχίσει και οι συγκρίσεις του με τον Διαμαντίδη. Τελείως διαφορετικοί παίκτες, αν και έχουν αρκετά κοινά σημεία. Ο Καλάθης είναι περισσότερο «εγκεφαλικός» πλέι μέικερ, λιγότερο ολ αράουντ, όπως ήταν ο «Μήτσος» με το επιβλητικό του παιχνίδι σε όλες τις αλλαγές στα μαρκαρίσματα και την ηγετική του προσωπικότητα.

Ο Διαμαντίδης μπορεί να χτυπιόταν, να διαμαρτυρόταν, να είχε διακόσιους σφυγμούς, δεν έχανε ποτέ την αυτοκυριαρχία του και την στόχευσή του. Είναι ένα σημείο που ο Νικ θα πρέπει να δουλέψει. Όταν «κλείνουν» τα παιχνίδια να κρατά τον αυτοέλεγχό του και να παίρνει τις σωστές αποφάσεις.

Μην ξεχνάμε πως ο Καστοριανός είχε σχεδόν πάντα δίπλα του έναν γαλαξία αστεριών που συνέθεταν ομάδες εκατομμυρίων ευρώ κι ένα προπονητικό πρόγραμμα με την υπογραφή του Ζέλικο Ομπράντοβιτς…

Η Μόσχα, το ΝΒΑ και η Αθήνα

Κι από εδώ και πέρα; Η ιστορία με το ξενύχτι στη Μόσχα και η αφαίρεση της αρχηγίας, έχουν πειράξει πολύ τον Ελληνοαμερικανό. Μιλώντας σε δικούς του ανθρώπους μάλιστα θεωρεί πως δεν έχει τόσο άδικο, όσο βγήκε προς τα έξω και πως έχει γίνει λάθος από την πλευρά της ομάδας.

Έτσι λοιπόν οι συζητήσεις για την ανανέωση του συμβολαίου του έχουν «παγώσει». Για την ώρα τουλάχιστον.

Κι εκεί υπάρχει το ΝΒΑ. Το όνειρο της επιστροφής και της δεύτερης ευκαιρίας ποτέ δεν έφυγε από το μυαλό του. Ειδικά τώρα με την αύξηση του σάλαρι καπ, ο Νικ αισιοδοξεί πως θα βρει ένα πολύ καλό συμβόλαιο. Κυρίως όμως θέλει να βρει τις σωστές προϋποθέσεις για να παίξει μπάσκετ και να καθιερωθεί στο κλαμπ των «παικτών ΝΒΑ».

Είναι σαφές πως θα υπάρξουν και ευρωπαϊκοί σύλλογοι με ανοιχτό προϋπολογισμό που θα στρώσουν στα πόδια του εκατομμύρια ευρώ για να τον δελεάσουν.

Μόνο που και ο Παναθηναϊκός έχει τα δικά του ατού. Του προσφέρει ένα πρόγραμμα το οποίο τον εξελίσσει ως παίκτη, τον καθιερώνει στους τοπ αθλητές της Ευρώπης και φυσικά είναι διατεθειμένος να του προσφέρει ένα πολύ καλό συμβόλαιο.

Υπάρχει όμως και ο παράγοντας Αθήνα, αφού του αρέσει πάρα πολύ εδώ, έχει προσαρμοστεί οικογενειακώς στην ελληνική πραγματικότητα κάτι που μετρά πολύ στην κρίση του.

Η συζήτηση βέβαια είναι ακόμα πρόωρη, μια και όλες οι πλευρές θέλουν να επικεντρωθούν στους στόχους που υπάρχουν με τον Νικ να είναι το «πυρηνικό όπλο» στα χέρια του Πασκουάλ.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ