Μπασκετικό Top-10 : Από το All Star Game του Γιάννη, στο Hall of Fame του Γκάλη (vds)

Μπασκετικό Top-10 : Από το All Star Game του Γιάννη, στο Hall of Fame του Γκάλη (vds)

To10.gr σας παραθέτει το μπασκετικό TOP-10 του 2017, μιας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από πολύ σημαντικά γεγονότα, ειδικά γύρω από το ελληνικό ενδιαφέρον.

Το 2017 μας αφήνει και η αλήθεια είναι πως ήταν ένα έτος με έντονα γεγονότα για το άθλημα του μπάσκετ. Ειδικά από ελληνικής πλευράς είχαμε δύο ιστορικά γεγονότα. Τη συμμετοχή για πρώτη φορά ενός Ελληνα στο All Star Game, αυτή του Γιάννη Αντετοκούνμπο βεβαίως και φυσικά τη μυθική για το ελληνικό μπάσκετ τιμή, της εισόδου του Νίκου Γκάλη στο Αμερικάνικο Hall of Fame!

Από εκεί και πέρα σε ελληνικό επίπεδο είχαμε την επιστροφή του Παναθηναϊκού στη θέση του πρωταθλητή, ο οποίος μάλιστα πανηγύρισε την κατάκτηση και του Κυπέλλου, φτάνοντας στο νταμπλ.

Εξάλλου είχαμε την μεγάλη προσπάθεια της Εθνικής ομάδας στο Ευρωμπάσκετ που η αλήθεια είναι ότι μας άφησε μια γλυκόπικρη γεύση, αλλά και τα όσα έγιναν με την αποχώρηση του Γιάννη Αντετοκούνμπο λίγο πριν το τζάμπολ της διοργάνωσης.

Από εκεί και πέρα είχαμε τη σούπερ έκπληξη με τη Σλοβενία να κατακτά το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, την επιστροφή του Γκόλντεν Στέιτ στην κορυφή του ΝΒΑ, την κατάκτηση της Ευρωλίγκας για πρώτη φορά από τουρκική ομάδα, αλλά και τον θάνατο ενός παράγοντα που δημιούργησε μία από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του «μαγικού κόσμου» και ίσως την πιο αγαπητή στην Ελλάδα.

Πάμε να δούμε το μπασκετικό Top-10, με αξιολόγηση από το λιγότερο σημαντικό ως το περισσότερο (με βάση το ελληνικό ενδιαφέρον).

1. Ο θάνατος του παράγοντα των Μπουλς Τζέρι Κράουζε
Ο λόγος που επιλέγουμε να τον συμπεριλάβουμε στη λίστα μας, είναι διότι δημιούργησε μία από τις κορυφαίες ομάδες στην ιστορία του αθλήματος, τους Σικάγο Μπουλς. Μια ομάδα που έγινε η πιο αγαπημένη των Ελλήνων φιλάθλων ίσως, εκτοξεύοντας τη δημοτικότητα του σπορ στην χώρα μας (πέραν των επιτυχιών των ελληνικών ομάδων) κατά τη δεκαετία του ’90.

Ο Κράουζε πέθανε στις 21 Μαρτίου σε ηλικία 77 ετών αντιμετωπίζοντας επί χρόνια, σοβαρά προβλήματα υγείας. Ως τζένεραλ μάνατζερ των Μπουλς, ήταν εκείνος που επέλεξε, μεταξύ άλλων στο ντραφτ τους Σκότι Πιπεν, Χόρας Γκραντ, και Τόνι Κούκοτς. Παράλληλα όμως ήταν υπεύθυνος και για τη διάλυση εκείνης της ομάδας κατά τη ριζική ανανέωσης που επιχειρήθηκε μαζί με τον πρώην πρόεδρο, Τζέρι Ρέινσντορφ. Αξίζει να σημειωθεί πως είχε κακές σχέσεις με τον Φιλ Τζάκσον και τον Μάικλ Τζόρνταν ενώ αποσύρθηκε από τους Μπουλς το 2003. Συνέχισε να δουλεύει σε άναλογα πόστα σε ομάδες του μπέιζμπολ ενώ πριν από λίγο καιρό εισήχθη στο Hall of Fame.

2. Λούκα Ντόντσιτς, το ταλέντο!
Η περίπτωσή του χρήζει ειδικής προσοχής. Κατά καιρούς στο άθλημα του μπάσκετ βγαίνουν αρκετά ταλέντα, τα οποία όμως είτε δεν έχουν την ανάλογη εξέλιξη, είτε αποδεικνύεται τελικά ότι έγιναν απλά καλοί ή έστω πολύ καλοί παίκτες. Ο Λούκα Ντόντσιτς είναι όμως αυτό που λέμε σταρ! Ξεχωριστός, σχεδόν σπάνιος με περισσή ευφυΐα, με καλώς εννοούμενο θράσος κι ας έκανε το ξεπέταγμα του σε ηλικία μόλις 17 ετών. Το 2017 ήταν το έτος που ο πιτσιρικάς της Ρεάλ Μαδρίτης έκανε τη δική του… επανάσταση συστήνοντας τον εαυτό του στο ευρωπαϊκό και το παγκόσμιο μπάσκετ γενικότερα. Τα όσα κάνει στην Ευρωλίγκα και την ACB, αλλά και τα όσα έκανε με την Εθνική Σλοβενίας, έχοντας καθοριστική συμβολή στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ τον γνώρισαν με επιβλητικό τρόπο.

Ηδη κοιτάει στα μάτια (αν όχι αφ’ υψηλού) τους άλλους αστέρες του αθλήματος και σίγουρα το ταλέντο του θα μας απασχολήσει στο προσεχές μέλλον και λογικά για πολλά πολλά χρόνια. Ο Ντόντσιτς έχει ήδη το δικαίωμα να συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με παίκτες όπως ο Διαμαντίδης, ο Σπανούλης και ο Ναβάρο, όσον αφορά την κλάση.

3. H «Χρυσαφένια Πολιτεία» και πάλι στην κορυφή του ΝΒΑ
Μετά το «διάλειμμα» της σεζόν 2015-16, οι Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς επέστρεψαν στην κορυφή του ΝΒΑ. Με επιβλητικές εμφανίσεις, επικράτησαν στους τελικούς των Κλίβελαντ Καβαλίερς με 4-1 νίκες και πανηγύρισαν το 5ο πρωτάθλημα της ιστορίας τους. Ο Κέβιν Ντουράντ αναδείχθηκε MVP των τελικών, κατακτώντας το πρώτο τίτλο στην καριέρα του. Στο τελευταίο ματς στο οποίο η ομάδα του Στιβ Κερ (που είχε το πλεονέκτημα έδρας) σφράγισε το πρωτάθλημα με το 129-120 στο σπίτι της, στις 12 Ιουνίου. Ο διεθνής φόργουορντ των «πολεμιστών» σημείωσε 39 πόντους, μάζεψε 7 ριμπάουντ και μοίρασε 5 ασίστ, ενώ ο Στεφ Κάρι έκανε double double με 34 πόντους και 10 ασίστ.

4. Σλοβένικη «βόμβα» στο Ευρωμπάσκετ!
Τους είχαν χαρακτηρίσει δικαίως loser, καθώς στο παρελθόν δεν είχαν ποτέ καταφέρει να πετύχουν κάποια διάκριση με την Εθνική τους ομάδα. Ειδικά τα τελευταία 10-12 χρόνια είχαν βρει τον… κακό μπελά τους απέναντι στην Ελλάδα, καθώς σε όποιο χιαστί παιχνίδι του πετύχαινε τους έστελνε σπίτι τους. Ο λόγος φυσικά για τους Σλοβένους, για τους οποίους στο Ευρωμπάσκετ του 2017 είχε φτάσει το πλήρωμα του χρόνου. Με τον Γκόραν Ντράγκιτς να πραγματοποιεί εξωγήινες εμφανίσεις (αναδείχθηκε MVP της διοργάνωσης) και τον Λούκα Ντόντσιτς να αποδεικνύει γιατί θεωρείται το μεγαλύτερο ταλέντο της Γηραιάς Ηπείρου, η ομάδα του Ιγκόρ Κοκόσκοφ επικράτησε στον τελικό (στις 17 Σεπτεμβρίου στο Σινάν Ερντέμ) της Σερβίας με 93-85 και πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο.

Μάλιστα οι Σλοβένοι κατέγραψαν ιστορία, καθώς κατέκτησαν αήττητοι το χρυσό μετάλλιο (το πρώτο μετάλλιο τους γενικά ως Εθνική Ανδρών), αφού τελευταία φορά που είχε συμβεί κάτι αντίστοιχο στην διοργάνωση ήταν το 2003! Η τελευταία ομάδα που είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο ήταν η Λιθουανία στην διοργάνωση της Σουηδίας πριν από 14 ολόκληρα χρόνια!

5. Κυπελλούχος Ελλάδας και πάλι ο Παναθηναϊκός
Μετά από ένα σίριαλ που κράτησε πολύ καιρό για την πόλη και το γήπεδο που θα διεξαχθεί ο τελικός, αποφασίστηκε το παιχνίδι να γίνει στην έδρα του Άρη, το Nick Galis Hall. Εκεί, ο Παναθηναϊκός επικράτησε με 68-59 και κατέκτησε το 18ο Κύπελλο της ιστορίας του.

Ο τελικός ήταν επεισοδιακός, καθώς πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το φινάλε της αναμέτρησης, σημειώθηκε ένταση ανάμεσα ανάμεσα σε οπαδούς, παράγοντες και Αστυνομία Οσον αφορά το ματς, οι πράσινοι είχαν το πάνω χέρι σε όλη τη διάρκεια, με τον Αρη να πλησιάζει στα τελευταία λεπτά και το παιχνίδι να γίνεται ντέρμπι.

Κορυφαίοι των νικητών οι Φελντέιν (18π.) και Καλάθης (15π.), ενώ από τους κίτρινους ξεχώρισε ο Κάμινγκς με 20π. Ο Παναθηναϊκός έφτασε στο 6ο συνεχόμενο Κύπελλο Ελλάδας καθώς κερδίζει τη διοργάνωση σερί από το 2012. Μάλιστα αυτό ήταν το 11ο στα τελευταία 13 (μόνον ο Ολυμπιακός τον κέρδισε από το 2005 και μετά το 2010 και το 2011) και ο 60ος συνολικά τίτλος για το τριφύλλι.

6. Ανάμικτα συναισθήματα για την Εθνικής και «σκιές» για τον Γιάννη
Με τον Κώστα Μίσσα στον πάγκο, η Εθνική μας προσπάθησε να φτάσει σε ένα μετάλλιο για πρώτη φορά μετά το χάλκινο του 2009 ή έστω να μπει στην 4άδα. Παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε όμως, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα τερμάτισε στην 8η θέση. Στον όμιλο που διεξήχθη στη Φινλανδία και με άλλες τέσσερις ομάδες να τον συμπληρώνουν (Γαλλία, Σλοβενία, Πολωνία και Ισλανδία), η Ελλάδα θα περάσει ως 4η με απολογισμό 2-3 (νίκες με Πολωνία και Ισλανδία), χωρίς να θέλξει με την απόδοσή της.

Στη φάση των «16» όμως, με μια μεγάλη εμφάνιση, το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα θα νικήσει τη Λιθουανία με 77-64, πετώντας εκτός συνέχειας ένα εκ των φαβορί για την είσοδο στην 4άδα. Στο μεγάλο ματς των «8» όμως η Εθνική δεν θα τα καταφέρει απέναντι στη Ρωσία του Σβεντ καθώς θα ηττηθεί με 74-69, μένοντας εκτός συνέχειας.

Να σημειώσουμε ότι η Εθνική βάσιζε πολλά στον Γιάννη Αντετοκούνμπο, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είχε ενσωματωθεί κανονικά στην προετοιμασία, τελικά αποχώρησε λίγες μέρες πριν το τζάμπολ του Ευρωμπάσκετ λόγω τραυματισμού. Μια υπόθεση που άφησε «σκιές» γύρω από τους χειρισμούς του παίκτη και της ΕΟΚ, αλλά και προκάλεσε αντιδράσεις από τους Ελληνες φιλάθλους προς το Μιλγουόκι για την ασφυκτική πίεση στον παίκτη προκειμένου να μην κατέβει να αγωνιστεί.

7. Πρωταθλήτρια Ευρώπης κόντρα στον Ολυμπιακό η Φενέρμπαχτσε
Με το Final Four της Ευρωλίγκας να διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη και τη Φενέρμπαχτσε του Ζέλικο Ομπράντοβιτς να έχει δεχθεί γερές «σφαλιάρες» τα προηγούμενα χρόνια στην διοργάνωση, δεν υπήρχε άλλη επιλογή από την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου. Με τον Εκπε Ούντο να σημειώνει 18 πόντους, η ομάδα του Ομπράντοβιτς ξεπερνάει εύκολα το εμπόδιο της Ρεάλ Μαδρίτης στον ημιτελικό, ενώ μετά από ματς ντέρμπι και με μία ακόμη ανατροπή, το ίδιο κάνει ο Ολυμπιακός επί της ΤΣΣΚΑ νικώντας με 82-78 (Παπανικολάου, Πρίντεζης και Σπανούλης από 14π.).

Στον μεγάλο τελικό (21/5), η ομάδα του Ομπράντοβιτς καταθέτει στο παρκέ ένα εξαιρετικό πρόσωπο. Με το εκπληκτικό τέτοιο ματς 13/25 τρίποντα, τους Μπογκντάνοβιτς (17π.), Κάλινιτς (17π.), Ντατόμε (11π.) και Ούντο (10π., 9ριμπ., 4ασ., 5μπλοκ) να πραγματοποιούν φοβερή εμφάνιση οι Τούρκοι δεν αφήνουν κανένα περιθώριο στον Ολυμπιακό, και με 80-64 φτάνουν στο τρόπαιο. Είναι το πρώτο ευρωπαϊκό για τουρκικό σύλλογο στην ιστορία, ενώ αυτή ήταν η τρίτη κούπα Ευρωλίγκας για τον Κώστα Σλούκα.

8. Λάμψη Γιάννη Αντετοκούνμπο στο ΝΒΑ και το All Star Game
Στη σεζόν 2016 – 2017, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε το μεγάλο ξεπέταγμα, καταφέροντας να τοποθετήσει το όνομά του σχεδόν στο ίδιο ύψος με αυτό που βρίσκονται εκείνα των κορυφαίων αθλητών αυτή τη στιγμή στο ΝΒΑ. Ο Greek Freak, Με 22.9 πόντους, 8.8 ριμπάουντ, 5,4 ασίστ, 1,6 κλεψίματα και 1,9 κοψίματα, θα «αναγκάσει» φίλαθλους, Τύπο, συμπαίκτες και αντιπάλους να τον «στείλουν» στην κορυφαία γιορτή του Παγκόσμιου μπάσκετ. To All Star Game!

Ο Γιάννης συγκέντρωσε συνολικά 1.604.463 ψήφους (!) και βρέθηκε στην 2η θέση των προτιμήσεων στις θέσεις Frontcourt (αλλά και 2η στις ψήφους των παικτών αλλά και των δημοσιογράφων) πίσω μόνο από τον ΛεΜπρόν Τζέιμς (1.893.751, πρώτος σε προτιμήσεις κοινού, δημοσιογράφων και παικτών), απέχοντας πάρα πολύ από τον τρίτο Τζόελ Εμπιιντ (922.174).

Στη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στο Smoothie King Center της Νέας Ορλεάνης, έδρας των Πέλικανς, η Δύση επικράτησε της Ανατολής με το απίστευτο σκορ 192-182! Αυτό που όμως είχε σημασία ήταν η δυνατή συμμετοχή του Γιάννη. Οχι μόνο ξεκίνησε βασικός, αλλά έκανε ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία του, με 30 πόντους (14/17 εντός παιδιάς) 6 ριμπάουντ, 1 ασίστ, 3 κλεψίματα και 1 κόψιμο σε σχεδόν 23 λεπτά συμμετοχής! Φυσικά έγινε ο πρώτος Ελληνας που συμμετέχει σε αυτό το σπουδαίο παιχνίδι μαζί με τους καλύτερους παίκτες του κόσμου.

9. Η μεγάλη επιστροφή του Παναθηναϊκού στο πρωτάθλημα
Παρά το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός είχε το πλεονέκτημα έδρας και έδειχνε να έχει το πάνω χέρι στην υπόθεση «πρωτάθλημα», ο Παναθηναϊκός θα αναδειχθεί σε θριαμβευτή της σειράς. Πετυχαίνοντας τον αιώνιο αντίπαλό του σε κακή αγωνιστική κατάσταση μετά την ήττα στον τελικό της Ευρωλίγκας, το τριφύλλι θα έχει μια επιβλητική παρουσία κατακτώντας τον τίτλο με 3-2 νίκες.

Ο Ολυμπιακός θα κερδίσει με δυσκολία το πρώτο ματς (63-58), όμως ήταν εμφανές ότι δεν πατούσε καλά, εν αντιθέσει με τους πράσινους που επέδειξαν χαρακτήρα και ψυχή παρά τα όσα προηγήθηκαν με την ιστορία της επιστροφής με πούλμαν από την Τουρκία (ύστερ από τη χαμένη σειρά με τη Φενέρ στα πλέι οφ).

Έτσι ο Παναθηναϊκός του Τσάβι Πασκουάλ, παρά την έντονη κριτική που δέχθηκε ισοφαρίζει τη σειρά (1-1) επικρατώντας με 84-80 στο Νίκος Γκάλής και παρά την ήττα στο τρίτο ματς στο ΣΕΦ (64-62), απαντά με δύο νίκες. Η πρώτη εντός έδρας (71-58) και η τελευταία, εμφατική, με 51-66 μέσα στο σπίτι των Πειραιωτών (στις 11 Ιουνίου) σε μια επική επιστροφή στην κορυφή του πρωταθλήματος, μετά από δύο σερί χαμένα πρωταθλήματα.

10. Ο Νίκος Γκάλης στο Αμερικάνικο Hall of Fame!
Η ύψιστη προσωπική τιμή για έναν καλαθοσφαιριστή στο Παγκόσμιο μπάσκετ,. η οποία είναι τόσο μεγάλη, που μπορεί να κάνει περήφανη και μια ολόκληρη χώρα! Ειδικά αν αναλογιστεί κανείς οτι πλην του τεράστιου Νίκου Γκάλη, μόνο άλλοι μη Αμερικανοί που δεν έχει αγωνιστεί στο NBA έχουν καταφέρει να εισαχθούν στο Hall Of Fame. Και συγκεκριμένα οι (Σεργκέι Μπέλοφ (1992), Κρέσιμιρ Τσόσιτς(1996), Ντίνο Μενεγκίν (2003), Ντράζεν Νταλίμπαγκιτς (2004) και Όσκαρ Σμιντ (2013).

Στις 8 Σεπτεμβρίου, Νίκος Γκάλης αφίχθη στο επιβλητικό μέγαρο, όπου στεγάζεται το Naismith Memorial Basketball Hall of Fame, με λιμουζίνα. Ελαμπε κυριολεκτικά, φορώντας λευκό σακάκι με μαύρο παπιγιόν και μαύρο παντελόνι. Ο κορυφαίος Ελληνας καλαθοσφαιριστής όλων των εποχών περπάτησε στο κόκκινο χαλί που ήταν στρωμένο μέχρι την είσοδο, εκεί όπου έβγαλε τις πρώτες του φωτογραφίες.

Πριν την επίσημη εισαγωγή του Νίκου Γκάλη στο Hall Of Fame του μπάσκετ, προβλήθηκε το βίντεο του με ιδιαίτερες φωτογραφίες και στιγμιότυπα από την καριέρα του όταν πρωτοξεκινούσε στην Αμερική, με στιγμές από τον Άρη και την Εθνική ομάδα, ενώ τον αποθέωσαν μεγάλοι αντίπαλοι όπως οι Κούκοτς, Ντίβατς, Σρεμπφ, αλλά και ο προπονητής του στο Σίτον Χολ, Μπιλ Ράφτερι, χαρακτηρίζοντάς τον Μάικλ Τζόρνταν του ελληνικού μπάσκετ!

Κατόπιν ακολούθησε η λιτή αλλά συγκλονιστική ομιλία του η οποία ανάγκασε όλη την αίθουσα να τον χειροκροτήσει θερμά. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην απόφαση του να έρθει στην Ελλάδα, τονίζοντας ότι δεν μετάνιωσε ποτέ γι’ αυτή του την επιλογή. Τον Νίκος Γκάλη συνόδευσε στο βήμα ο μεγάλος αντίπαλός του από τις ιστορικές αναμετρήσεις του Άρη με την Τρέισερ, Μπομπ ΜακΑντού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ