Άρης : Ο Λάσκαρης, ο Λετονός κι… ανάμεσα ο Αυτοκράτορας

Άρης : Ο Λάσκαρης, ο Λετονός κι… ανάμεσα ο Αυτοκράτορας

To10.gr θυμίζει όλες τις πτυχές της υπόθεσης του Νίκου Λάσκαρη και της συζύγου του Τζώρτζιας Ευσεβίου με τον Λετονό αντίδικό και τα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί.

Σχεδόν δύο μήνες έχουν κυλήσει από τότε που η ΚΑΕ Άρης ανακοίνωσε επισήμως την είσοδο του Τανιέλ Γιλμάζ στο Δ.Σ. των κιτρινόμαυρων (στις 25/11/17) με την ιδιότητα του Vice President Business Communication και ακόμη τίποτα…

Ο Τούρκος πρόεδρος της «212 PR» (εταιρίας που διαχειρίζεται τις δημόσιες σχέσεις και το προφίλ τρίτων), υποτίθεται ότι θα δραστηριοποιούταν άμεσα, προκειμένου να φέρει «ζεστό» χρήμα στον Άρη, όμως δεν υπάρξει η παραμικρή εξέλιξη. Παράλληλα, περίπου μία εβδομάδα αργότερα (1/12), γινόταν γνωστός ο «διορισμός» του Αλί Σαχίν ( πρόεδρος του φυσικού αερίου του Ιράν και επίτιμος διπλωμάτης της χώρας στα Βαλκάνια) ως πρεσβευτή του αυτοκράτορα σε θέματα χορηγιών στα Βαλκάνια, στην Τουρκία και στη Μέση Ανατολή.

Μια ανακοίνωση που είχε προκαλέσει ερωτηματικά, καθώς δεν την είχε κάνει επισήμως η ΚΑΕ (όπως είναι το λογικό) αλλά ο Ηλίας Κολοβέτσιος, που έχει τον ρόλο του μεσολαβητή στο συνολικό deal με τους Τούρκους- αναρτώντας ίδιος στην σελίδα του στο Facebook το επίσημο έγγραφο του συλλόγου. Μάλιστα πρόθεση της ΚΑΕ ήταν να δημιουργηθεί ένα δίκτυο και με άλλους τέτοιους «πρεσβευτές» (όχι μόνο Τούρκοι), ακόμη και σε διψήφιο αριθμό που θα βοηθούσαν την κίτρινη εταιρεία να «εισχωρήσει» σε διάφορα επιχειρηματικά και χορηγικά deals.

«Παγωμάρα» τον τελευταίο καιρό
Πάνω από 1,5 μήνα μετά όμως, η όλη υπόθεση έχει «παγώσει» με το τελευταίο σημείο… ζωής να είναι το θέμα που προέκυψε με τα δαχτυλίδια «Άρης». Συγκεκριμένα, εμφανίστηκε στο twitter ένας λογαριασμός στα Τούρκικα («ARIS TYRKIYE OFFICIAL» ), όπου σημειωνόταν πως ήταν ο επίσημος της ΚΑΕ Άρης, χωρις όμως να ζητηθεί η συγκατάθεσή της. Σελίδα στην οποία αναρτήθηκαν διάφορες φωτογραφίες με τα δαχτυλίδια πάνω στα οποία έχει χαραχτεί το σήμα της ομάδας. Ενας λογαριασμός που παρά την εντολή της ΚΑΕ να κατέβει άμεσα ο, υφίσταται στον «αέρα» ακόμη και σήμερα…

Μετά από το παραπάνω επικρατεί άκρα του τάφου σιωπή και από τις δύο πλευρές. Χαρακτηριστικό είναι ότι η τελευταία ανάρτηση (και μάλιστα κοινή) στο Facebook του Ελληνα μεσολαβητή, Ηλία Κολοβέτσιου, αλλά και του κεμαλικών πεποιθήσεων (βάσει τον πολλών σχετικών αναρτήσεων του) Τανιέλ Γιλμάζ σχετικά με την Άρη, έχει πραγματοποιηθεί στις 31 Δεκεμβρίου! Κι ενώ προηγουμένως αμφότεροι πόσταραν για τους Θεσσαλονικείς πολύ συχνά, σχεδόν καθημερινά.

«Θαύμα» αν υπάρξει θετική εξέλιξη
Σε θεωρητικό επίπεδο η συνεργασία των δύο πλευρών υφίσταται ακόμη (καθώς δεν έχει ανακοινωθεί κάτι αντίθετο) όμως πλέον με όσα προκύπτουν θα αποτελέσει τεράστια έκπληξη αν τελικά υπάρξει θετική εξέλιξη. Άλλωστε τίποτα δεν έχει υπογραφεί στο χαρτί και όπως βγαίνει, υπήρξαν μεγάλες διαφορές σε σημαντικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Η σχέση τους κλονίστηκε όταν το τελικό ραντεβού για την επικύρωση της συμφωνίας, πήγαινε από βδομάδα σε βδομάδα. Οι Τούρκοι κατηγορούσαν τον Λάσκαρη για αθέτηση της υπόσχεσης για τελική συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη με σκοπό την οριστικοποίηση του μεταξύ τους «γάμου». Από την πλευρά του ο Λάσκαρης είχε σοβαρές αντιρρήσεις για το θέμα της εκταμίευσης των χρημάτων. Ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ Άρης πρότεινε την δημιουργία μίας εταιρείας από τον ίδιο, μέσω της οποίας θα έρθουν τα χρήματα στην ΚΑΕ, την στιγμή που οι Τούρκοι επιχειρηματίες φέρονταν να επιμένουν ότι αυτό πρέπει να γίνει μέσω της Kronos Holdings, δικών τους συμφερόντων.

Οι σχέσεις τους έφτασαν σε σημείο παρεξηγήσεως σε εκείνο το σημείο, και παρά το γεγονός ότι ο Ηλίας Κολοβέτσιος είχε διαψεύσει ότι υπήρξε πρόβλημα, από κει κι έπειτα το πράγμα άρχισε να φθίνει… Ακόμη και η συνάντηση του Παναγιώτη Γιαννάκη με τους Τούρκους (υπήρξε πολύωρη κουβέντα), δεν μπόρεσε να «γλυκάνει», όπως αποδείχθηκε την κατάσταση.

Υποσχέσεις για του… πουλιού το γάλα
Θυμίζουμε ότι αρχικά όταν αυτή η ιστορία είχε η όλη ιστορία είχε βγει αρχικά, ελέγετο για μεγάλη επένδυση του Τούρκου επιχειρηματία, Αϊχαν Γκιουνέρ (είχε συναντηθεί με τον Λάσκαρη στη Θεσσαλονίκη) ιδιοκτήτη της αλυσίδας κοσμηματοπωλείων «Storks». Υποτίθεται πως θα άνοιγε καταστήματα στη Θεσσαλονίκη, με την πρώτη χορηγία να κάνει λόγο για 1.000.000 ευρώ.

Επίσης είχε ειπωθεί (από πλευράς Τούρκων) για χορηγική συμφωνία τριετούς διάρκειας, με ένα ποσό ΄ύψους 5.000.000 ευρώ το οποίο θα έμπαινε στα ταμεία της ΚΑΕ. Η συμφωνία θα αφορά τέσσερις εταιρείες οι οποίες θα αποτελούν τους βασικούς «πυλώνες». Συγκεκριμένα η Sotus (γαλακτοκομική), η Turkish Airlines, αλλά και μία ακόμη κατασκευαστική.

Σιωπή από τον Λάσκαρη
Οσον αφορά τον ίδιο τον Νίκο Λάσκαρη, τηρεί σιγή ιχθύος. Θυμίζουμε ότι ισχυρός άνδρα της ΚΑΕ έδωσε το τελευταίο δημόσιο στίγμα του στις 11 Δεκεμβρίου, όταν και απολογήθηκε μαζί με τη σύζυγό του Τζώρτζια Ευσεβίου στην ανακρίτρια για την υπόθεση του Σουμπότινς. Το ζεύγος αφέθηκε ελεύθερο με την προϋπόθεση να καταθέσει έκαστος από 200.000 ευρώ εγγύηση, ενώ οι περιοριστικοί όροι αφορούν την παρουσία τους σε αστυνομικό τμήμα μια φορά τον μήνα.

«Ουσιαστικά τελειώσαμε ένα κομμάτι της διαδικασίας της υπόθεσης, μπήκαν οι βάσεις για να αποδείξουμε την αθωότητα μας. Τώρα, πρέπει να ασχοληθούμε περισσότερο με τον Άρη, να δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας και να συνεχίσουμε το 5ετές πρόγραμμα που ξεκινήσαμε και έμεινε πίσω το τελευταίο 1,5 χρόνο. Ευχαριστώ όλους για την στήριξη σας και θα τα πούμε σύντομα στη Θεσσαλονίκη», είπε ο Λάσκαρης βγαίνοντας από την αίθουσα ωστόσο εξελίξεις που να δείχνουν «φως στο τούνελ» για την ιστορική ΚΑΕ, δεν υπάρχουν.

Δεν καταβλήθηκε η εγγύηση
Πάντως, η εγγύηση αυτή δεν έχει καταβληθεί μέχρι τώρα. Συνεπώς οι δύο κατηγορούμενοι πρέπει να κλείσουν το θέμα της εγγυοδοσίας, ώστε να μην τους προφυλακίσει. Το ζεύγος Λάσκαρη θα πρέπει εντός 10 – 15 ημερών, να καταβάλλουν 200.000 ευρώ ο καθένας, διαφορετικά θα συλληφθούν και θα οδηγηθούν στη φυλακή.

Από εκεί πέρα, ο κ. Λάσκαρης συμμετείχε σε κάποια Δ.Σ. τις επόμενες ημέρες και ενημερώθηκε για κάποια πράγματα γύρω από τη ΚΑΕ, ωστόσο δεν προέκυψε κάτι το ουσιαστικό στο οικονομικό και διοικητικό επίπεδο. Ουσιαστικά ο Άρης «τρέχει» από τον αδελφό του Μάνο Λάσκαρη, με τη συμβολή του Δημήτρη Παπακυριάκη, χωρίς να έχει στελεχωθεί πλήρως και όπως απαιτείται. Ούτε τα «task forces» (ομάδες δράσης) που έλεγε ο Λάσκαρης προχώρησαν, ούτε καν ο ίδιος έχει εμφανιστεί για να ενημερώσει πως και με ποιο τρόπο θα συνεχίσει το 5ετες πλάνο που ισχυρίζεται ο ίδιος ότι εφαρμόζει.

Τα χρέη μιας κομβικής σεζόν
Η φετινή χρονιά ωστόσο είναι άκρως κομβική για τη βιωσιμότητα της ΚΑΕ, που ενώ βρισκόταν σε πολύ καλό δρόμο για την οριστική αποπληρωμή των χρεών, βρίσκεται και πάλι σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Συγκεκριμένα, όταν ανέλαβε η οικογένεια Λάσκαρη τα οφειλόμενα ανέρχονταν στο ποσό των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Μετά το μπλοκάρισμα των λογαριασμών του από πέρσι που άρχισε το πρόβλημα με την υπόθεση του Λετονού επιχειρηματία, τα χρέη αυτή τη στιγμή υπολογίζονται περίπου στα 3 εκατομμύρια. Η ΚΑΕ βρίσκεται σε καλό επίπεδο όσον αφορά τα χρέη προς το Δημόσιο (ΙΚΑ, εφορία) καθώς έχουν πληρωθεί όλες οι υποχρεώσεις της χρονιάς 2016-17, αλλά και οι δόσεις για το «άρθρο 99».

Από την άλλη όμως υπάρχουν χρέη προς πιστωτές και ειδικά παίκτες, κυρίως από την περσινή ομάδα (έμεινε απλήρωτη για περίπου 6-7 μήνες), οι περισσότεροι εκ των οποίων κατέθεσαν προσφυγή. Ενδεικτικά να αναφέρουμε τις περιπτώσεις των προσφυγών Μαρμπλ και Καββαδά που αφέθηκαν στο… έλεος του Κυρίου που για ένα ποσό τις τάξεις των 120.000 ευρώ οφειλομένων συνολικά, τελικά τους επιδικάστηκαν 310-320.000 ευρώ!

Οι μόνες κινήσεις Λάσκαρη τις τελευταίες εβδομάδες, είναι οι προσθήκες των Μποχωρίδη, Προύιτ, Μάρας και Ντουβιέρ που έγιναν μετά τις αποχωρήσεις των πέντε από τους έξι συνολικά Αμερικάνους. Κι αυτές φυσικά ούσες πιο οικονομικές, για να εξασφαλιστούν χρήματα την ώρα που το μπάτζετ της φετινής ομάδας, παρά τα οικονομικά προβλήματα, δεν ήταν και τόσο χαμηλό (περίπου 800.000 ευρώ).

Γλιτώνει το ελβετικό ένταλμα σύλληψης
Οσον αφορά το που βρίσκεται η υπόθεση της δικαστικής περιπέτειας με τον Μίχαλ Σουμπότινς, το ζεύγος Λάσκαρη ξεπερνάει ένα ακόμη εμπόδιο. Συγκεκριμένα το ελβετικό κράτος είχε ζητήσει από την ελληνική δικαιοσύνη να εκδοθεί αυτός και η σύζυγός του για τη συγκεκριμένη υπόθεση. Πολύ δύσκολα ωστόσο οι ελληνικές Αρχές θα ικανοποιήσουν το συγκεκριμένο αίτημα, καθώς η μήνυση που είχε καταθέσει ο Λετονός στην Ελλάδα, είχε προηγηθεί από εκείνη της Ελβετίας και ήδη η ελληνική Δικαιοσύνη έχει ανοίξει σχετική δικογραφία για τα ίδια αδικήματα.

Εξάλλου, η αλήθεια είναι οτι όλο αυτόν τον καιρό τα περισσότερα πράγματα που γίνονταν γνωστά, ήταν από την πλευρά του Λετονού. Κι αυτό καθώς εκείνη του Λάσκαρη δεν άφηνε να διαρρεύσει το παραμικρό. Τον τελευταίο καιρό όμως και μετά την ανάληψη της νομικής εκπροσώπησης των Λάσκαρη-Ευσεβίου από τους Αθανάσιου Βαρλάμη και Ηλία Μπίσια, έγιναν γνωστά κάποια παραπάνω πράγματα όσον αφορά τη στάση του ζευγαριού.

«Θύμα εκβιασμού από τον Λετονό»
Συγκεκριμένα υποστηρίζει οτι έχει πέσει θύμα εκβιασμού από τον Σουμπότινς, έχοντας προσκομίσει στις Αρχές όλα τα συμφωνητικά που οι δύο πλευρές έχουν υπογράψει από το ξεκίνημα της συνεργασίας τους το 2015. Και τα οποία σύμφωνα με την πλευρά των ιδιοκτητών του Άρη, θα παίξουν καταλυτικό ρόλο στην έκβαση της υπόθεσης.

Μεταξύ άλλων, υποστηρίζουν οτι ο Σουμπότινς ήταν ουσιαστικά ήταν χειριστής της διαδικτυακής πλατφόρμας του χρυσού και όχι ιδιοκτήτης όπως ο ίδιος ισχυρίζεται. Επίσης διατείνονται οτι εκείνος τους χρωστάει λεφτά, επειδή δεν υπέκυψαν στον εκβιασμό του ώστε να του καταβάλουν το ποσό των 20 εκατομμυρίων ευρώ, καθώς επίσης και ποσοστά από την τράπεζα που είχαν ήδη λάβει άδεια να ιδρύσουν στην Ελβετία.

Μάλιστα στα πολυσέλιδα υπομνήματα που κατέθεσε το ζεύγος (102 και 100 σελίδων αντίστοιχα) υποστηρίζουν ότι ο Λετονός απειλούσε ότι θα τους καταστρέψει αν δεν ικανοποιήσουν τις αξιώσεις του. Κάτι το οποίο θα πετύχαινε μέσω της σαϊεντολογίας της οποίας είναι κοινωνός…

Από εκεί και πέρα, σε κομμάτι που αφορά την ΚΑΕ Άρης, ο Νίκος Λάσκαρης έχει προσκομίσει αποδεικτικό χαρτί (με ημερομηνία 10/8/15) δικηγόρου προς την Ελληνική Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, σύμφωνα με το οποίο αποδεικνύεται ότι έχει αποσταλεί ποσό ύψους 900.000 ευρώ στην τράπεζα της Ζυρίχης που αφορά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΚΑΕ. Συμπληρώνοντας δε, ότι αυτά τα κεφάλαια ανήκουν στη σύζυγό του κα Ευσεβίου και είναι «καθαρά». Εχουν δηλαδή φορολογηθεί στην Ελβετία και ελεγχθεί σχετικά.

Οσον αφορά τα όσα υποστηρίζει ο Λετονός επιχειρηματίας στην αγωγή του στην Ελβετία, η πλευρά Λάσκαρη υποστηρίζει οτι έχει παραλείψει να καταθέσει τα απαραίτητα πειστήρια (έγγραφα και αποδεικτικά στοιχεία) για να μπορέσει να αποδείξει όσα υποστηρίζει.

Η θέση της άλλης πλευράς
Σημειώνουμε ότι δεν έχει γίνει γνωστό το πότε θα εκδικαστεί το κύριο μέρος της υπόθεσης, ωστόσο το σίγουρο είναι οτι θα χρειαστούν αρκετά δικαστήρια καθώς μιλάμε για πολυεπίπεδη υπόθεση. Αλλωστε προσφάτως, ο νομικός εκπρόσωπος της του Σουμπότινς, Αλέξανδρος Λυκουρέζος, είχε δηλώσει σε ραδιοφωνικό σταθμό: «Αναμένεται απόφαση από το πολιτικό δικαστήριο και εκκρεμεί και η απόφαση από την Ελβετία. Το ποινικό σκέλος εκκρεμεί ακόμη και έχει δρόμο ακόμη. Το αστικό σκέλος υπάρχει η αγωγή που εκκρεμεί και θα δοθεί μια απόφαση», ενώ για την εμπλοκή της ΚΑΕ Άρης ο κ. Λυκουρέζος πρόσθετε: «Η αγορά του Άρη από τον Λάσκαρη είναι ένα πολύ μικρό κομμάτι στην ιστορία αυτή. Το τι θα συμβεί με τη σχέση του Άρη με το Λάσκαρη είναι κάτι διαφορετικό. Δεν γνωρίζω εάν υπάρχει απόφαση για την κατάσχεση της ΚΑΕ Άρης. Η απόφαση των ασφαλιστικών μέτρων που εκδόθηκε πέρυσι αφορά την κατάσχεση των 60.000.000 της περιουσίας του ζεύγους».

Οι προσπάθειες από άλλους παράγοντες
Οπως προκύπτει, τον τελευταίο καιρό γίνεται μια προσπάθεια από διάφορους επιφανείς παράγοντες ώστε να υπάρξει μια ομάδα δράσης (στυλ «Γένεσις») ώστε να βρεθεί κάποια λύση, τουλάχιστον για τις άμεσες υποχρεώσεις της ομάδας. Το αν ευοδωθεί μένει να φανεί, ωστόσο βάσει των ποσών που προαναφέραμε τα χρήματα που χρειάζονται είναι αρκετά.

Η πολύτιμη παρουσία του Παναγιώτη Γιαννάκη
Στο αγωνιστικό, ο Αρης είναι τυχερός που έχει έναν άνθρωπο σαν τον Παναγιώτη Γιαννάκη. Εναν άνθρωπο με προσωπικότητα και εκτόπισμα ο οποίος μάλιστα λειτουργεί ως «στρατιώτης» της ομάδας. Οι άνθρωποι του περιβάλλοντός του λένε οτι «σχεδόν δεν κοιμάται, σκεπτόμενος 24 ώρες το 24ωρο πως μπορούν να βελτιωθούν τα πράγματα για το σύλλογο σε αγωνιστικό και όχι μόνο επίπεδο».

Πάντως μετά τις αλλαγές στο ρόστερ, ο Αρης είναι σαφώς πιο ελκυστικός και ανταγωνιστικός και δείχνει πως θα βγάλει τη σεζόν με αξιοπρέπεια. Αρκεί φυσικά να μην προκύψουν ανάλογα προβλήματα οικονομικής φύσεως που αποδόμησαν μέρος της ομάδας που ξεκίνησε τη σεζόν και όσο το δυνατόν πιο σύντομα να βρεθεί λύση βιωσιμότητας. Με Λάσκαρη ή χωρίς…

 

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ