Η μπάλα στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Η μπάλα στα χρόνια των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ

Μια μίνι ανασκόπηση στις ποδοσφαιρικές περιόδους της εποχής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εύκολα καταδεικνύει γιατί δεν αποτελεί έκπληξη η σημερινή κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου. Από τις... ιστορικές αποφάσεις Κοντονή, τους τελικούς-ντροπή και την «εξυγίανση», έως τον δικομανή ΠΑΟΚ και τον τελικό του τρόμου.

Παίζει (με την) μπάλα η πολιτική; Παίζουν (με την) μπάλα οι πολιτικοί; Το δήθεν αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου λέει ότι μάλλον όχι, ωστόσο όλοι το ξέρουν ότι κάτι τέτοιο ανήκει στη σφαίρα του ευκταίου και όχι της πραγματικότητας.

Από την πρώτη στιγμή που κατέλαβαν την εξουσία στις εκλογές του ’15, οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ απλώθηκαν σαν χταπόδι και στον χώρο του αθλητισμού και δη του επαγγελματικού. Εκεί άλλωστε είναι το «ζουμί». Εκεί μπορούν να κάνουν παιχνίδι και να νιώσουν τη δύναμη του γκρουπιέρη που μοιράζει την τράπουλα.

Τουλάχιστον έτσι εξακολουθούν να πιστεύουν κρίνοντας από την εμπλοκή του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη ακόμη και στα εσωτερικά μιας ουσιαστικά… ιδιωτικής εταιρείας, όπως είναι ο συνεταιρισμός της Σούπερ Λίγκας. Αυτό βέβαια είναι το τελευταίο και απλώς δείχνει την ανικανότητα εκείνων που διοικούν τον συγκεκριμένο συνεταιρισμό.

Κάνοντας μια μίνι ανασκόπηση στις ποδοσφαιρικές περιόδους της εποχής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κάποιος ότι δεν αποτελεί καμία έκπληξη η σημερινή κατάντια του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Η περίοδος 2015-16 ξεκίνησε με τις αποφάσεις Κοντονή για το ηλεκτρονικό εισιτήριο και την κάρτα φιλάθλου, ως μέτρα που θα περιόριζαν τα φαινόμενα βίας. Η χρονιά σημαδεύτηκε βέβαια από διαφόρων ειδών επεισόδια και από τις διακοπές του πρωταθλήματος έπειτα από κυβερνητική παρέμβαση. Θυμηθείτε το ντέρμπι των «αιωνίων» που δεν ξεκίνησε ποτέ, αλλά και τον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας μεταξύ ΠΑΟΚ και Ολυμπιακού.

Ως «κερασάκι» της πρώτης πλήρους αγωνιστικής περιόδου στην εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ ήρθε ο πρώτος τελικός – ντροπή για το Κύπελλο Ελλάδας. Ενας τελικός που άργησε να διεξαχθεί κατά ένα μήνα μέχρι να οριστούν διαιτητές του… γούστου του υφυπουργού Αθλητισμού. Ενας τελικός – ο πρώτος στην Ιστορία – που διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών! Η ιδανική «γιορτή» για το ποδόσφαιρό μας.

Η περίοδος 2016-17, η περυσινή δηλαδή, βρήκε το ελληνικό ποδόσφαιρο να εισέρχεται στην εποχή της εξυγίανσης και της κάθαρσης. Το πρώτο βήμα ήταν με την προσωρινή διοίκηση της ΕΠΟ. Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε στα δικαστήρια, όπου είχε προσφύγει ο ΠΑΟΚ, ο Πλατανιάς και ο κάθε… πικραμένος αναζητώντας το δίκιο του.

Οι τακτικοί δικαστές που εξέτασαν τις υποθέσεις σε πρώτο, δεύτερο και τρίτο βαθμό έβγαλαν τις αποφάσεις τους και εν τέλει ξεκίνησαν τα πλέι οφ, τα οποία σημαδεύτηκαν από το ματς της «μπύρας» μεταξύ Παναθηναϊκού και ΠΑΟΚ.

Πάντως ο… έρωτας ήρθε λίγο νωρίτερα, στον τελικό Κυπέλλου, ο οποίος αυτή τη χρονιά έγινε στην ώρα του. Το ζευγάρι του τελικού ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, κατέληξε να αποδεχτεί την πρόταση του κοινού… φίλου Αχιλλέα Μπέου και να συμφωνήσει στο να διεξαχθεί ο τελικός στον Βόλο.

Με τις ευλογίες της ΕΠΟ και της κυβέρνησης, στην οποία εν τω μεταξύ είχε αντικαταστήσει ο Γιώργος Βασιλειάδης τον Σταύρο Κοντονή που πήρε «προαγωγή» στο υπουργείο Δικαιοσύνης, έγινε ο δεύτερος τελικός της εποχής των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στην κυβέρνηση της χώρας. Ο δεύτερος τελικός – ντροπή, καθώς μετά από εκείνον που έγινε κεκλεισμένων των θυρών, ακολούθησε αυτός που στα προκαταρκτικά περιλάμβανε πρωτοφανή επεισόδια με πρωταγωνιστές μαχαιροβγάλτες οπαδούς των δύο ομάδων που συγκρούονταν για ώρες στην πεζογέφυρα του «Πανθεσσαλικού Σταδίου»!

Η τρίτη χρονιά είναι η εφετινή. Ξεκίνησε σχεδόν πανηγυρικά με τις εκλογές τις ΕΠΟ και την ανάδειξη της παράταξης που είχε και τις ευλογίες της κυβέρνησης. Όλα έδειχναν ιδανικά, ιδιαίτερα από τη στιγμή που η ομάδα που κατέκτησε τα προηγούμενα πρωταθλήματα ήταν στο στόχαστρο…

Μέχρι που χρειάστηκε να γίνει το ξεκαθάρισμα ανάμεσα στους υποστηρικτές της «εξυγίανσης», ένα ξεκαθάρισμα που εκ των υστέρων έβγαλε στον αφρό και εξακολουθεί να βγάζει τα εγκλήματα που έγιναν μέχρι να φτάσουμε στο συγκεκριμένο σημείο. Εγκλήματα κανονικά! Χειροβομβίδες, εμπρησμοί, απειλές, κουμπούρια, ακόμη και ουρλιαχτά στο Μέγαρο Μαξίμου για τα εκατομμύρια που έχει επενδύσει ο πρόεδρος και δικαιούται να πάρει το πρωτάθλημα…

Πλέον έμεινε μια αγωνιστική, τουλάχιστον στο γήπεδο, ωσότου να ολοκληρωθεί το πρωτάθλημα που σημαδεύτηκε από αρκετά κρούσματα βίας. Η είσοδος μάλιστα του Ιβάν Σαββίδη συνοδεία μπράβων και με ένα περίστροφο στη ζώνη, ήταν το αποκορύφωμα. Φυσικά είχαν προηγηθεί και πιο παραδοσιακές «ομορφιές» ένθεν κακείθεν. Μπούκες οπαδών σε επαρχιακά γήπεδα, κλοτσοπατινάδες οπαδών και αστυνομικών, ξυλίκι και κυνηγητό στον αγωνιστικό χώρο μεταξύ προπονητών παραγόντων και ποδοσφαιριστών κλπ.

Βέβαια ακόμη κανείς δεν ξέρει αν το πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί και τυπικά το προσεχές σαββατοκύριακο ή αν θα συνεχιστεί στα δικαστήρια, που παραδοσιακά βρίσκεται τέτοιες εποχές συνήθως ο ΠΑΟΚ. Ξεκινώντας από την πρώτη χρονιά Σαββίδη το 2012-13, ο δικέφαλος του βορρά βρίσκεται σχεδόν μόνιμα στα δικαστήρια τα καλοκαίρια. Εξαίρεση αποτελεί η περίοδος 2014-15.

  • Την πρώτη χρονιά του Σαββίδη ήταν η υπόθεση απόλυσης του Δώνη και η ιστορία με τη Μέταλιστ.
  • Τη δεύτερη χρονιά ήταν η ποινή για τα έκτροπα στον ημιτελικό Κυπέλλου ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός, που κατέληξε σε διαμάχη στο CAS με τον Παναθηναϊκό για το δεύτερο εισιτήριο του Τσάμπιονς Λιγκ.
  • Μετά το «ρεπό» της περιόδου 2014-’15, ακολούθησε το καλοκαίρι του ’16 και τα όσα επακολούθησαν του ημιτελικού ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ και που οδήγησε τον δικέφαλο του Βορρά στο να μην κατέβει στον επαναληπτικό.
  • Πέρυσι ήταν η υπόθεση του αγώνα Ολυμπιακός – Πλατανιάς, την οποία κυνήγησε ως το καλοκαίρι ο ΠΑΟΚ, όπως και η κωμικοτραγική υπόθεση με τον πρόεδρο της ΕΠΣ Μπέου-Θεσσαλίας, Λασκαράκη.
  • Ενώ εφέτος οι δικηγόροι του ΠΑΟΚ βγάζουν το… μεροκάματό τους με την υπόθεση του αγώνα ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, που ουδέποτε ολοκληρώθηκε.

Η παρένθεση με τις καλοκαιρινές νομικές υποθέσεις του ΠΑΟΚ στην εποχή Σαββίδη κλείνει για να επανέλθουμε στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και τη στενή σχέση της με τη μπάλα. Η τρίτη περίοδος της αριστεροδεξιόστροφης κυβέρνησης αναμένεται να κλείσει με τον εφετινό τελικό του Κυπέλλου, ο οποίος βρίσκει και πάλι αντιμέτωπες την ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Αυτή τη φορά το «σκηνικό» του τελικού θα είναι το ΟΑΚΑ. Και οι οιωνοί μόνο καλοί δεν είναι…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ