Οι πολιτικές διεργασίες για το «κόμμα Σαββίδη»

Οι πολιτικές διεργασίες για το «κόμμα Σαββίδη»

Ο Ιβάν Σαββίδης ποτέ δεν έκρυψε ότι έχει και πολιτικά σχέδια. Είτε μιλάμε για τη Ρωσία όπου έφτασε μέχρι του σημείου να είναι βουλευτής του κόμματος του Πούτιν, είτε μιλάμε για την Ελλάδα όπου φαίνεται ότι με βάση την Βόρεια Ελλάδα ετοιμάζεται για παρέμβαση την κεντρική πολιτική σκηνή.

Αν νομίζετε ότι η Λέγκα του Βορρά, το κόμμα που έκανε την έκπληξη στις πρόσφατες ιταλικές εκλογές καθώς αναδείχτηκε πρώτη δύναμη στο χώρο της δεξιάς, αποτελεί μια ιδιαιτερότητα της Ιταλίας, κάνετε λάθος. Ολοένα και περισσότερο στα μάτια αρκετών φαντάζει ως μια διέξοδος στο ελληνικό πολιτικό σκηνικό.

Δείτε για παράδειγμα την ένταση πίσω από τα ζητήματα που αφορούν τον ΠΑΟΚ και παραμερίστε τα στερεότυπα για τους οπαδούς γενικά. Είναι σαφές ότι ο ΠΑΟΚ για την Βόρεια Ελλάδα και τον Ποντιακό Ελληνισμό δεν είναι απλώς ένα σημείο αναφοράς, αλλά και το υποκατάστατο της πολιτικής έκφρασης ενός αιτήματος. Καλώς ή κακώς η αίσθηση ότι το «κράτος των Αθηνών» δεν φροντίζει όσο πρέπει τη Βόρεια Ελλάδα και τους Ποντίους είναι διάχυτη, ιδίως σε μια περίοδο οικονομικής και κοινωνικής κρίσης όπου αρκετοί άνθρωποι είδαν την οικονομική και κοινωνική τους θέση να υποβαθμίζεται. Αυτό μπλέκεται με μια ιδιαίτερη ταυτότητα που συνδυάζει την διεκδίκηση του πατριωτισμού, την αναφορά στην Εκκλησία και την Ορθοδοξία και την ανάγκη αντίστασης σε υποτιθέμενες απειλές για τα εθνικά συμφέροντα.

Τέτοιες ταυτότητες, σε παραλλαγές, συναντάς σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, όμως στη Βόρεια Ελλάδα η ταυτότητα αυτή είναι πολύ πιο έντονη, αφορά κατεξοχήν λαϊκό κόσμο και έχει και δύο παραδοσιακούς μηχανισμούς που μπορούσαν να την μετατρέψουν και σε πολιτική δύναμη, ικανή να επηρεάζει συσχετισμούς κομμάτων και εκλογές βουλευτών: την εκκλησία και τον ΠΑΟΚ.

Ταυτόχρονα, αυτές οι ταυτότητες είναι και οι ιδανικές για όποιον θέλει να οραματίζεται μια «σκληρή δεξιά» ή ακόμη και ακροδεξιά με «λαϊκή βάση». Μια τέτοια προσπάθεια δεν μπορεί να ξεκινήσει όπως ήθελαν διάφορα ορφανά της εποχής Σαμαρά από τη Νότια Ελλάδα και την προσπάθεια απόσπασης επιρροής από Χρυσή Αυγή. Μια τέτοια προσπάθεια χρειάζεται γερή και αυτόνομη τοπική βάση και ένα δυναμικό που να μην το μοιράζεται με άλλο φορέα. Ο «λαός του ΠΑΟΚ» είναι ιδανική αφετηρία για μια τέτοια προσπάθεια.

Ο Ιβάν Σαββίδης φαίνεται να τα αντιλαμβάνεται όλα αυτά. Μπορεί κάποτε να είπε ότι δεν μπορεί να ασχοληθεί με την πολιτική, εφόσον κατά τη γνώμη του ο βουλευτής πρέπει να ξέρει τουλάχιστον ελληνικά, όμως τη μοιραία Κυριακή στην Τούμπα δεν ήταν λίγοι αυτοί που παρατήρησαν ότι στους οπαδούς του ΠΑΟΚ μίλησε ελληνικά. Και η διαβόητη συνέντευξή του στο Πρώτο Θέμα πέρσι, εκεί όπου μίλησε αρνητικά για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υποστήριξε ότι ο Τσίπρας τού θυμίζει τον Πούτιν, ήταν ένα σαφές πολιτικό διάβημα. Άλλωστε, είναι από τα χαρακτηριστικά κείμενα όπου κανείς βλέπει να αντανακλάται και η ιδιαίτερη ιδεολογία του, ένα μίγμα νεοφιλελευθερισμού, συντηρητισμού, Ορθοδοξίας και αναφοράς στους Ποντίους. Σε αυτή τη συνέντευξη μάλιστα υποστήριξε ότι έχει ήδη βοηθήσει αρκετούς βουλευτές.

Τον περασμένο Αύγουστο, σε ανύποπτη στιγμή και χωρίς να συζητείται το ενδεχόμενο ίδρυσης κόμματος από τον Σαββίδη, ο ποινικολόγος Μπάμπης Αποστολίδης, πρώην αντιπρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, είχε πει κάτι που στην Αθήνα πέρασε απαρατήρητο, αλλά είχε τη σημασία του: «Πιστεύω ότι θα ιδρύσει αρχικά έναν πολιτικό φορέα και αμέσως μετά ένα νέο πολιτικό κόμμα, γιατί είναι πολιτικός και δεν του έχει φύγει ποτέ από το μυαλό η ιδέα να πολιτευθεί, όπως είχε κάνει στη Βουλή της Δούμας της Ρωσίας».

Όμως, η μεγάλη τομή ήταν το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. Θυμίζουμε ότι ήταν ένα συλλαλητήριο που στην αρχή ήταν «πολιτικά ορφανό». Πέραν της κυβέρνησης στην ουσία το είχαν αποκηρύξει και η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι. Ούτε καν η εκκλησία στο σύνολό της το στήριζε. Παρ’ όλα αυτά το συλλαλητήριο είχε μεγάλη επιτυχία, πρώτα και κύρια γιατί ενεργοποιήθηκε ένα μηχανισμός άμεσα συνδεδεμένος με τον Ιβάν Σαββίδη.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι χωρίς την οικονομική συνδρομή του και χωρίς την παγκινητοποίηση των οπαδών του ΠΑΟΚ και των Ποντιακών σωματείων (που στηρίζονται στην οικονομική ενίσχυση του Σαββίδη) το συλλαλητήριο αυτό δεν θα είχε αυτή την εντυπωσιακή μαζικότητα.

Αυτή ήταν στην πραγματικότητα η πρώτη ισχυρή εμφάνιση του «μηχανισμού Σαββίδη», δηλαδή ενός συνόλου πολιτικών, οργανώσεων, παραγόντων που έχουν ως συνδετικό στοιχείο την ιδιαίτερη αναφορά στη Βόρεια Ελλάδα, στη Μακεδονία, στον ΠΑΟΚ. Καλύτερη μαγιά για την ελληνική «Λέγκα του Βορρά» δεν θα μπορούσε να υπάρξει.

Προσθέστε σε όλα αυτά και μία παράμετρο ακόμη που είναι ακριβώς η σχέση με τη Ρωσία. Στα μάτια μεγάλου μέρους της κοινωνίας η ιδέα ενός «Ρωσικού» κόμματος εξακολουθεί να έχει μεγάλη απήχηση, την ίδια ώρα που η πλειοψηφία των ελλήνων έχει θετική γνώμη για τη σημερινή Ρωσία, κατά τρόπο ανάλογο της παλαιότερης συμπάθειας για την ΕΣΣΔ.

Και βέβαια, πλέον υπάρχει και η επιχειρηματική στροφή του Ιβάν Σαββίδη. Πουλώντας την βασική εταιρεία του ως προς τα καπνά και δηλώνοντας ότι θα στραφεί σε άλλες επενδύσεις, έχοντας εξασφαλίσει ένα σημαντικό διαθέσιμο ποσό (1,6 δισεκατομμύρια δολάρια) έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει και σε ακόμη περισσότερες επενδύσεις στην Ελλάδα αλλά και να δοκιμάσει να συνδυάσει οικονομική και πολιτική επιρροή.

Η πολιτική μεθόδευση αποτυπώνεται σε διάφορες πλευρές. Τα ποστ του γιου του Γιώργου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ χαρακτηριστικά, όπως και άλλων μελών της οικογενείας του. Ενδεικτική η πρόσφατη ανάρτηση της ανιψιάς του Σαββίδη, Σόνιας, συζύγου του πρώην γραμματέα της Νέας Δημοκρατίας Αντρέα Παπαμιμίκου: «Επιζήσαμε από τις σφαγές των τούρκων. Επιβιώσαμε στη Σιβηρία της Γεωργίας. Σταθήκαμε όρθιοι τη δεκαετία του ’90 στη Ρωσία. Όλα αυτά τα χρόνια ζούσαμε με το όνειρο και με την αγάπη για την Ελλάδα. Και επειδή τώρα κάποιοι νομίζουν πως με αυτές τις επιθέσεις θα μας αναγκάσουν να φύγουμε… Ήρθαμε για να μείνουμε. Εδώ είναι η πατρίδα μας».

Μάλιστα, μόλις σήμερα ο Γιώργος Σαββίδης έσπευσε να κάνει ολομέτωπη επίθεση στην Νέα Δημοκρατία αλλά και να κάνει σαφές με ανάρτησή του ότι η οικογένεια Σαββίδη θα αναβαθμίσει την πολιτική, οικονομική και μηντιακή παρουσία της: «Με αφορμή των τελευταίων δηλώσεων διάφορων στελεχών της ΝΔ σας υπενθυμίζω πως καθήκον σας είναι να εξασφαλίζετε την νομιμότητα στη χώρα η οποία έχει χαθεί προ πολλού και όχι το βράδυ της 11ης Μαρτίου!

Η εκπλήρωση γραμματειών, οι σκιώδεις πολιτικές, η δημιουργία σκανδάλων (Novartis, Siemens, κτλ), κάθε άλλο συμβάλουν σε αυτό…

1. Ο κόσμος περιμένει τις απαντήσεις σας όπως και κάθε βουλευτή για τα περιστατικά της φωτογραφίας. Θα αργήσετε πολύ;

2. Τα πρόστιμα της ΣΕΚΑΠ έγιναν από προηγούμενη διοίκηση που ήταν διορισμένη από το κράτος επί της δικιάς σας Κυβερνήσεως… Ατυχές παράδειγμα να αναφέρεστε σε αυτό μη το αναλύσουμε γιατί θα σας πιάσει λόξιγκας, μια βόλτα στην περιοχή της Ξάνθης, συνομιλώντας με τους εργαζόμενους θα σας βοηθούσε! Άλλον επιχειρηματία παρακαλούσαν να πάρει τον ΔΟΛ φοβούμενοι μη πέσει σε «ξένα» χέρια.

3. Κάποιοι ετοίμαζαν «περήφανες» πωλήσεις σε Τούρκους και κάποιοι πουλάνε σε μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες στον κόσμο!!

4. Άλλοι πτωχεύουν δυστυχώς κανάλια (MEGA) και άλλοι πραγματοποιούν deal αναβάθμισης ολόκληρης της περιοχής της Ξάνθης… Αλλά είναι πατριώτες ξέχασα και έχουν καλούς κουμπάρους.

5. Όσο για διαρροές από ελεγχόμενα media σας ενημερώνω πως δεν πωλείται ΤΙΠΟΤΑ. Νέα πρότζεκτ έρχονται σύντομα.

6. Στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία και ο πολιτισμός μην υποτιμάτε τη νοημοσύνη του κόσμου.

Όμως, πέραν αυτών υπάρχουν και άλλες ενδείξεις πολιτικών διεργασιών. Το «αστέρι» του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης, ήταν ο απόστρατος στρατηγικός Φραγκούλης Φράγκος, το όνομα του οποίου ανακυκλώνεται συχνά για τη θέση του επικεφαλής ενός «σκληρού δεξιού» κόμματος. Όμως, ο στρατηγός Φράγκος είναι ταυτόχρονα και μέλος της διοίκησης του ΠΑΟΚ, άρα και κοντά στον Σαββίδη. Έπειτα, υπάρχει ο περιφερειάρχης Θεσσαλονίκης Α. Τζιτζικώστας. Νέος, δυναμικός, με γερή βάση στη Θεσσαλονίκη, με ισχυρά οικογενειακά «πιστοποιητικά» εθνικοφροσύνης (και με άνοιγμα και στο μικρό αλλά υπαρκτό τμήμα των βασιλοφρόνων), διεκδικητής της ηγεσίας της ΝΔ (είχε θεωρηθεί το δυνάμει αντίπαλο δέος απέναντι στον Κυριάκο), είναι άνθρωπος που διατηρεί καλές σχέσεις με το περιβάλλον Σαββίδη.

Όμως, υπάρχουν και άλλες ενδείξεις. Η παρουσία της ευρωβουλευτού Εύας Καϊλή, που αμφισβήτησε τη ρητή εντολή της Φ. Γεννηματά για αποστάσεις από τα συλλαλητήρια, δεν ήταν απλώς έκφραση «πατριωτικού αισθήματος» αλλά και πολιτική υποθήκη για το μέλλον.
Τα όσα έγιναν πρόσφατα στη Βουλή όπου βουλευτές διαφορετικών κομμάτων βγήκαν και υποστήριξαν ανοιχτά τον Ιβάν Σαββίδη ήταν επίσης χαρακτηριστικά. Ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Γιώργος Λαζαρίδης συγκρούστηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Βασιλειάδη, τασσόμενος στο πλευρό του Σαββίδη, και ο Αριστείδης Φωκάς (Ενωση Κεντρώων) αμφισβήτησε ότι ο επιχειρηματίας εισέβαλε στο γήπεδο έχοντας μαζί του το όπλο.

Ειδικά, για την Ένωση Κεντρώων, καλό είναι να θυμόμαστε ότι τα δύο υψηλότερα ποσοστά της τα είχε στην Α΄ και τη Β΄ Θεσσαλονίκη, με διάφορους να εκτιμούν ότι αυτό ήταν αποτέλεσμα και της ανοιχτής στήριξης που είχε από μερίδα οπαδών του ΠΑΟΚ.

Σε όλα αυτά ας προσθέσουμε και το πρώτο κόμμα με το οποίο ο Σαββίδης ανέπτυξε σχέσεις, που ήταν οι ΑΝΕΛ. Ο περίφημος εορτασμός του Δεκαπενταύγουστου του 2014, με τον Πάνο Καμμένο να παραβρίσκεται εκεί μαζί με τον Ιβάν Σαββίδη και τον Δ. Μελισσανίδη, μπορεί ως προς τις σχέσεις ανάμεσα στους προέδρους του ΠΑΟΚ και τη ΑΕΚ να είναι μια ενοχλητική ανάμνηση, όμως για τον Πάνο Καμμένο αποτέλεσε μια σημαντική πολιτική επένδυση.

Ας μην ξεχνάμε ότι εντός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ αποτέλεσε σε διαφορετικές φάσεις βασικό στήριγμα του Σαββίδη και βασικός δίαυλος επικοινωνίας ώστε να αποκτήσει ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ άμεση πρόσβαση στο ίδιο το Μαξίμου.

Και εδώ πρέπει να υπογραμμίσουμε ότι τουλάχιστον μέχρι τώρα τα πολιτικά σχέδια του Ιβάν Σαββίδη είχαν αν όχι τη στήριξη σίγουρα την ανοχή του Αλέξη Τσίπρα και του ηγετικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λόγος είναι απλός: η δημιουργία ενός «πατριωτικού δεξιού» κόμματος, σε ευθεία σύγκρουση με την Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη και με γερή λαϊκή βάση στη Βόρεια Ελλάδα, συμφέρει τον ΣΥΡΙΖΑ γιατί κάνει πιο ρευστό το πολιτικό σκηνικό. Επίσης ένα τέτοιο κόμμα θα μπορούσε να αποτελέσει και το δυνάμει εκλογικό εταίρο του Πάνου Καμμένου που γνωρίζει ότι αυτή τη στιγμή κάθε άλλο βέβαιο είναι το 3% για τους ΑΝΕΛ. Γιατί να μην θέλει μια τέτοια εξέλιξη ο Αλέξης Τσίπρας; Ούτε είναι τυχαίο ότι ακόμη και τώρα ο Γ. Σαββίδης με τη ΝΔ τα βάζει και όχι με τον ΣΥΡΙΖΑ, δίνοντας ένα σαφές στίγμα.

Βέβαια από την άλλη, ο τρόπος που κινήθηκε εσχάτως ο Σαββίδης, ο τρόπος που θεώρησε ότι έχει σχεδόν προαγοράσει το πρωτάθλημα με βάση τον όγκο των επενδύσεών του και κυρίως η εικόνα του με το όπλο, έχουν δυσκολέψει αρκετά τις πολιτικές του σχέση με την κυβέρνηση, με τον Μαξίμου να θέλει να δείξει ότι συγκρούεται και δεν συμπορεύεται με τέτοιες πρακτικές. Αυτό θα μπορούσε να είναι και ο καταλύτης για να επιταχυνθεί η αυτοτελής παρουσία του Σαββίδη στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Οι εξελίξεις θα είναι σίγουρα ενδιαφέρουσες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ