Ο δρόμος του Ιβάν είχε τη δική του ιστορία και πολλά χαμένα ρούβλια

Ο δρόμος του Ιβάν είχε τη δική του ιστορία και πολλά χαμένα ρούβλια

Από μόνος εναντίον όλων, στις πρακτικές που μεταφράζονται ως «θα γίνετε όλοι υπάλληλοί μου και θα δουλεύετε για μένα» παρέα με τα φαντάσματα του σκοτεινού παρελθόντος. Και τα χαμένα ρούβλια. Πολλά ρούβλια σε λανθασμένες πρακτικές από τον κύκλο.

Στη Θεσσαλονίκη εμφανίστηκε από την Παρασκευή και πάλι το σύνδρομο των «Μακεδονομάχων» του ποδοσφαίρου, μόνο που αυτή τη φορά το παραμύθι δεν έχει δράκο.

Την τελευταία 20ετία στον προεδρικό θώκο της ΕΠΟ βρέθηκαν κυρίως παράγοντες από τη Βόρεια Ελλάδα όπως ο προερχόμενος από τις εξέδρες της Τούμπας Βασίλης Γκαγκάτσης, ή ο Καβαλιώτης Σωτήρης Αλημίσης και ο Γιώργος Γκιρτζίκης απ’ την Ξάνθη, ωστόσο ο ΠΑΟΚ μπορούσε να θεωρεί εαυτόν αδικημένο από το «κράτος της Αθήνας», το «κακό κατεστημένο της πρωτεύουσας» και τις κυβερνήσεις που «δούλευαν για τις ομάδες του τέως ΠΟΚ». Σε αυτό το άρρωστο ποδοσφαιρικά κλίμα ήρθε ο Ιβάν Σαββίδης για να σώσει τον ΠΑΟΚ και να τον επαναφέρει σε ρόλο πρωταγωνιστή.

Μολονότι εξ αρχής οι… πλανόδιοι μυαλοπωλητές που έχουν απλωμένα τα πλοκάμια τους στο ποδοσφαιρικό σύστημα, έχοντας μυριστεί χρήμα και ευκαιρίες πλησίασαν τον εκ Ρωσίας ορμώμενο επιχειρηματία, βρήκαν κλειστές πόρτες. Βλέπετε ο Σαββίδης πίστευε ότι μπορεί να χτίσει μια ομάδα με ποδοσφαιρικά κριτήρια και να πετύχει τους στόχους του.

Ωστόσο το σύστημα που εξ αρχής είχε πρόσβαση και εντός ΠΑΟΚ και στα πέριξ του Δικεφάλου του βορρά και στον ευρύτερο κύκλο του Σαββίδη, περίμενε υπομονετικά και παράλληλα πριόνιζε όποιες απόπειρες έγιναν προς τη σωστή κατεύθυνση. Πάντα εμφανιζόταν κάποιος «κακός» (τεχνικός διευθυντής, προπονητής, πρόεδρος κλπ), ο οποίος σε χρόνο ρεκόρ εξαφανιζόταν από τον χάρτη μολονότι αποτελούσε επιλογή Σαββίδη. Παράλληλα το ίδιο παρεάκι, έδειχνε στον Σαββίδη τον «άλλο» δρόμο, τον «δικό τους» δρόμο προς τη δόξα, καταφέρνοντας τελικά να τον βάλουν στο τριπάκι.

Πώς θα νικήσεις το κράτος; Θα γίνεις κράτος, θα φέρεις από κοντά την κυβέρνηση που όποια και να είναι ψάχνει επενδυτές και χρήμα που θα μοιραστεί. Η αρχή σε αυτό το κομμάτι έγινε με τη Νέα Δημοκρατία του Σαμαρά. Το «θέμα» τότε ήταν τα χρέη του ΠΑΟΚ. Δεν του έγινε το χατίρι μολονότι ο Σαββίδης «έστειλε» τον Θοδωρή Ζαγοράκη στην Ευρωβουλή και παρά τη εμφανή και παρασκηνιακή στήριξή του σε αρκετά ακόμη μεγαλοστελέχη της δεξιάς παράταξης. Ο ανερχόμενος στην εξουσία ΣΥΡΙΖΑ είδε την ευκαιρία και την άρπαξε. Μόλις έγινε κυβέρνηση πέρασε τη σχετική διάταξη για τα χρέη, από την οποία ωφελήθηκαν μεταξύ άλλων και ο ΠΑΟΚ με τον Σαββίδη που πληρώνοντας περίπου 11 εκατ. ευρώ «καθάρισε» ένα χρέος που άγγιζε και ίσως να ξεπερνούσε τα 35 εκατ. ευρώ με τις προσαυξήσεις.

Η ευκολία με την οποία ξεπεράστηκε ένας σκόπελος που βασάνιζε κοντά τρία χρόνια τον Σαββίδη, ουσιαστικά δούλεψε προς όφελος εκείνων που επέμεναν ότι με τον ίδιο τρόπο θα έπρεπε να «λύσει» και τα υπόλοιπα θέματα.

Ετσι εν μια νυκτί ο ΠΑΟΚ μπήκε στον αγώνα της προσάρτησης στο άρμα τοπικών Ενώσεων. Με τις συμβουλές του «έμπειρου» πρώην προέδρου της ΕΠΟ Βασίλη Γκαγκάτση, του Αχιλλέα Μπέου που συχνά – πυκνά εμφανιζόταν «κατά λάθος» στις μαζώξεις και φυσικά με τη «συμμαχία» με τον Δημήτρη Μελισσανίδη που είχε ενεργοποιήσει τον Θωμά Μητρόπουλο, τον Γιάννη Παπαδόπουλο και (τότε) τον Αλέξη Δέδε.

Τότε έτρεχε παράλληλα και το σχέδιο ενεργοποίησης και εμπλοκής στη λύση του «γόρδιου δεσμού» του ποδοσφαίρου της κυβέρνησης με τον Σταύρο Κοντονή, αλλά και της UEFA και της FIFA, των διεθνών συνομοσπονδιών που θα βάλουν τα πράγματα σε τάξη. Και τα έβαλαν.

Ο Κοντονής πέρα από τις επεμβάσεις του με τις αναβολές αγωνιστικών του πρωταθλήματος, της επιβολής διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές σε όλα τα γήπεδα, την αναβολή του τελικού Κυπέλλου και τη διεξαγωγή του μεταξύ συγγενών και φίλων, προχώρησε στην πλέον ριζική τομή που αποτελούσε διαχρονική απαίτηση αρκετών ομάδων. Τους τακτικούς δικαστές. Πάει κι αυτό το εμπόδιο.

Τι έχουμε λοιπόν ως τώρα; Στη Σούπερ Λίγκα προωθήθηκε ο Βασίλης Γκαγκάτσης και μπήκαν χορηγοί εταιρείες του Σαββίδη. Στην προεδρία της ΕΠΟ ο «δικός μας» Βαγγέλης Γραμμένος. Στα πειθαρχικά όργανα και στις δικαστικές επιτροπές τακτικοί δικαστές που προκύπτουν από κλήρωση.

Και παρόλα αυτά, ακόμη υπάρχει «πρόβλημα». Η πρόσφατη υπόθεση με το χτύπημα του προπονητή του Ολυμπιακού Οσκαρ Γκαρθία από σεσημασμένο χούλιγκαν οπαδό του ΠΑΟΚ που βρισκόταν στα επίσημα, προκάλεσε τη ματαίωση του αγώνα και πιθανότατα οδηγεί σε βαριά τιμωρία του Δικέφαλου του Βορρά. Από τακτικό δικαστή.

Επομένως που είναι κρυμμένος ο δράκος; Μήπως στην έκθεση του διαιτητή; Μήπως στη διαιτησία γενικότερα; Μα και εκεί ο σκοπός έχει επιτευχθεί. Ενεπλάκησαν οι διεθνείς συνομοσπονδίες και έστω και καθυστερημένα αναλαμβάνουν τα ηνία. Αυτό δεν είχε υποσχεθεί ο περίγυρος στον Σαββίδη;

Και φτάνουμε στο τέλος του δρόμου. Που περιλαμβάνει το πλεύρισμα ομάδων, ποδοσφαιριστών και παραγόντων που πάντα μπορούν να ακούσουν μια καλή «πρόταση». Πλατανιάς, Κέρκυρα, Ξάνθη, Λιβαδειά, Λαμία, Ατρόμητος και Γιάννινα όλοι δέχτηκαν επισκέψεις και άκουσαν προτάσεις. Αυτά συμβαίνουν βέβαια. Άλλωστε μιλάμε για μια ποδοσφαιρική κοινωνία που είναι από μόνη της αρκετά «κλειστή» και τα οικονομικά προβλήματα συγκεκριμένα που ολοένα μάλιστα αυξάνονται (δες τηλεοπτικά δικαιώματα, ανυπαρξία χορηγών κλπ) προσφέροντας πεδίο δράσης και αρκετές ευκαιρίες στους επιτήδειους.

Όχι πάντα βέβαια, καθώς κάπου – κάπου υπάρχουν ακόμη πόρτες κλειστές για… ευκαιρίες. Μια – δυο τέτοιες κλειστές πόρτες βρέθηκαν και στην Τρίπολη, όπου επιχείρησαν κάποιοι παλιοί γνωστοί να τρυπώσουν χωρίς αποτέλεσμα. Ή όχι. Μήπως τελικά ζαλίστηκε κανείς από τη μυρωδιά και το χρώμα;

Αποδεικνύεται ότι είτε έτσι, είτε… γιουβέτσι, ο Ιβάν θέλει να φανεί αντάξιος του συνονόματού του και να αποδειχθεί εξίσου «τρομερός», οδηγώντας τον ΠΑΟΚ στη γη της (δικής του) επαγγελίας.

Τι κι αν άλλαξε κατευθύνσεις, πολιτικές, «συμμάχους» και συνεργάτες; Τι κι αν φώναζε για την «κακή» ΕΠΟ και τις «καλές» UEFA – FIFA, ενώ τώρα αλλάζει το… ποίημα και γίνεται «καλή» η ομοσπονδία και «κακές» οι διεθνείς αρχές; Τι κι αν κάποτε φώναζε για τους «σκοτεινούς» ανθρώπους που ελέγχουν το ποδοσφαιρικό παρασκήνιο και τώρα συνεργάζεται μαζί τους επαναφέροντάς τους απ’ την αφάνεια όπου είχαν βρεθεί επί σειρά ετών; Το αποτέλεσμα μετράει και αυτό θα καθορίζει τη ρητορική ακόμη κι αν αυτή συνεπάγεται με κυβιστήσεις.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ