Το ποδόσφαιρο της αλάνας και του κακομαθημένου παιδιού του Ιβαν

Το ποδόσφαιρο της αλάνας και του κακομαθημένου παιδιού του Ιβαν

Εφέτος που γίναμε χαλίφηδες θέλουμε να παίξουμε με άλλους κανόνες. Αλλιώς θα πάρουμε τη μπάλα μας και θα παίξουμε με άλλα παιδάκια. Όπου μπάλα βάλτε χορηγία, επενδύσεις, στήριξη και ό,τι άλλο νομίζετε ότι κολλάει στην περίπτωση των κακομαθημένων παιδιών.

Οι παλιότεροι θυμούνται πώς έκαναν τα πρώτα τους βήματα στο ποδόσφαιρο. Με μια μπάλα, συνήθως δανεική με τα παιδιά της γειτονιάς που ξεχύνονταν κάθε μέρα στην αλάνα. Και οι κανόνες εκείνου του ποδοσφαίρου; Ο,τι βολεύει, ο,τι θυμάται – ξέρει – άκουσε ο πιο μεγάλος της παρέας ή τις περισσότερες φορές αυτό που θέλει ο ιδιοκτήτης της μπάλας.

Αυτό το περίεργο déjà vu που ζούμε δηλαδή και τις τελευταίες ημέρες, όπου τον ρόλο κακομαθημένου ιδιοκτήτη της μπάλας παίζουν με επιτυχία τα πειθήνια στρατιωτάκια του Ιβάν Σαββίδη.

Ο,τι βολεύει τα παιδιά. Πέρυσι ήταν λάθος του Παναθηναϊκού να βγάλει «δυναμόμετρο» στο χτύπημα που δέχτηκε από την πράσινη εξέδρα ο προπονητής του ΠΑΟΚ. Φέτος βέβαια, βγήκε το δυναμόμετρο, γιατί προφανώς έτσι βολεύει.

Πέρυσι ο επικοινωνιακός μηχανισμός των ρεπόρτερ – σχολιογράφων ήταν πιο συντονισμένοι κι απ’ την περίφημη χορωδία του Κόκκινου Στρατού, ξετυλίγοντας με κάθε λεπτομέρεια ακόμη και τις τελευταίες βούλες του ΚΑΠ και του Πειθαρχικού Κώδικα της ΕΠΟ. Ζούσαμε ακόμη την εποχή της εξυγίανσης, της κάθαρσης, του «θέλουμε πίσω τις Κυριακές μας» και φυσικά του «οι κανόνες ισχύουν για όλους».

Εφέτος όμως, που γίναμε χαλίφηδες θέλουμε να παίξουμε με άλλους κανόνες. Αλλιώς θα πάρουμε τη μπάλα μας και θα παίξουμε με άλλα παιδάκια. Οπου μπάλα βάλτε χορηγία, επενδύσεις, στήριξη και ό,τι άλλο νομίζετε ότι κολλάει στην περίπτωση των κακομαθημένων παιδιών.

Μα, κακομαθημένος ο ΠΑΟΚ θα αναρωτηθεί κάποιος; Πώς αλλιώς μπορείς να χαρακτηρίσεις την ομάδα που όχι μόνο υποθάλπει αλλά ενίοτε και υποκινεί τη γηπεδική βία, πληρώνοντας σε ελάχιστες φορές το αντίστοιχο τίμημα;

Οι κύριες επικοινωνιακές αιχμές του ΠΑΟΚ είναι εκτός από τον διευθυντή επικοινωνίας Κυριάκο, ο υιός Σαββίδη ο Instagrammer και το σάιτ που αντέχει – δεν αντέχει την αλήθεια ανάλογα με την περίπτωση. Και οι τρεις στέλνουν μονότονα και άκομψα το ίδιο μήνυμα από το βράδυ της περασμένης Κυριακής, το οποίο ανεξάρτητα από το αν περνάει σοβαρά ή με διάθεση δήθεν σάτιρας και χιούμορ συνοψίζεται στο «δεν έγινε και τίποτα φοβερό».

Μην κολλάτε σε λεπτομέρειες ότι και αντικείμενο απ’ την εξέδρα των επισήμων χτύπησε τον προπονητή του Ολυμπιακού και ο τραυματισμός καταγράφηκε απ’ όλους τους γιατρούς που τον εξέτασαν και ο σεσημασμένος χούλιγκαν συνελήφθη απ’ την αστυνομία και του απαγγέλθηκαν κατηγορίες. Τα «παιδιά» θέλουν τη μπάλα τους. Και τους κανόνες τους.

Για να τελειώνουμε με την πλάκα, οι κανόνες υπάρχουν και (πρέπει να) ισχύουν για όλους. Δεν εμποδίζει κανένας την ΠΑΕ ΠΑΟΚ να υπερασπιστεί εαυτόν όπως θεωρεί καλύτερα στο δικαστήριο. Ωστόσο το να δίνουν εν χορό το σύνθημα «πετάτε αντικείμενα, σημαδέψτε τους αντιπάλους, ξαπλώστε τους κάτω, δεν έγινε και τίποτα αν δεν… πεθάνουν» όπως μέσες – άκρες μας λένε τις τελευταίες ημέρες, είναι εγκληματική και διαρκής παρακίνηση βίας.

Ναι υπάρχει το άτυπο τελετουργικό με τα χιλιάδες χαρτάκια και τις κορδέλες, αλλά απ’ όσο γνωρίζω δεν είναι πουθενά θεσμοθετημένο και «αναγνωρισμένο» ώστε να «αθωώνει» οποιοδήποτε ατύχημα μπορεί να προκαλέσει ένα ρολό που εκσφενδονίζεται με στόχο έναν αντίπαλο τον οποίο και ξαπλώνει κάτω πετυχαίνοντάς τον στο πρόσωπο.

Μέχρι και πριν από λίγο καιρό «τελετουργικό» θεωρούνταν οι κροτίδες, οι πυρσοί κι οι φωτοβολίδες και από μια τέτοια έχασε τη ζωή του ο Χαράλαμπος Μπλιώνας στη Λάρισα πριν από τρεις δεκαετίες.

Ο ΠΑΟΚ του Γκιόργκι Σαββίδη, όχι μόνο οπλίζει τα χέρια των φιλάθλων μοιράζοντας χαρτάκια και ρολά ταμειακής μηχανής, αλλά με τις συνεχείς προκλητικές δηλώσεις του οπλίζει και τα μυαλά των χούλιγκαν που φιλοξενούνται ακόμη και στα επίσημα του γηπέδου της Τούμπας κάτι πολύ πιο επικίνδυνο ακόμη κι απ’ το να πάρει τη… μπάλα και τα κουβαδάκια του και να πάει σε άλλη παραλία.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ