Η απόφαση απαγόρευσης μετακίνησης οπαδών αλλάζει τις ισορροπίες στη μάχη του τίτλου, ενώ η νέα κυβερνητική παρέμβαση δημιουργεί συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμoύ για όλες τις ομάδες που μετέχουν στο «πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα των τελευταίων ετών» κατά τον υφυπουργό.
Πριν από έναν μήνα στηλιτεύαμε τις επιλεκτικές αποφάσεις του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη για τη μετακίνηση ή μη των οπαδών ανάλογα με το ματς.
Είχαμε σημειώσει και τις ενστάσεις που εξέφρασε δημόσια ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο οποίος λίγο έλλειψε να χαρακτηρίσει το μέτρο ως φασιστικό: «Για μένα κάθε απαγόρευση σε πολίτες να πηγαίνουν σε ένα γήπεδο και να παρακολουθούν έναν ποδοσφαιρικό αγώνα δεν είναι σωστή, για να μην τη χαρακτηρίσω με άλλους βαρύτερους χαρακτηρισμούς» είχε δηλώσει τότε.
Τώρα θα είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απόψεις του για τη… μονιμοποίηση του μέτρου από τον Βασιλειάδη. Επίσης εξαιρετικό ενδιαφέρον υπάρχει και από το αν υπάρξει οποιαδήποτε αντίδραση από τις ομάδες της Σούπερ Λίγκας, οι οποίες βλέπουν το κράτος να μπαίνει στα χωράφια τους και να… φυτεύει σπόρους αθέμιτου ανταγωνισμού.
Δεν είναι μόνο η μάχη της κορυφής και η όποια πραγματική, ψυχοπνευματική υποστήριξη και δύναμη μπορεί να αποκτά μια ομάδα έχοντας στο πλευρό της μια μερίδα των φίλων της να προσπαθούν να τη σπρώξουν προς τη νίκη. Σίγουρα και εκεί αλλάζουν οι συσχετισμοί, καθώς για παράδειγμα στα Γιάννινα υπήρξε κόσμος της ΑΕΚ και κόσμος του ΠΑΟΚ, αλλά μετά από τα επεισόδια και τις καταστροφές που προκάλεσαν οι οπαδοί του ΠΑΟΚ η ηπειρώτικη ΠΑΕ δεν επέτρεψε στους φίλους του Παναθηναϊκού να ταξιδέψουν, ενώ η απόφαση του Βασιλειάδη βάζει στοπ και στα όποια σχέδια είχαν οι φίλοι του Ολυμπιακού.
Ο Βασιλειάδης δίνει μικρό πλεονέκτημα στον ΠΑΟΚ
Το ίδιο ισχύει και για τους αγώνες του Πλατανιά που απομένουν στο πρωτάθλημα. Από τα Χανιά «παρέλασε» ο κόσμος του ΠΑΟΚ, ο οποίος χάρη και στη διαιτητική βοήθεια έφυγε με τη νίκη, ωστόσο μετά την απόφαση του υφυπουργού Αθλητισμού, δεν θα έχουν αντίστοιχη υποστήριξη ούτε ο Ολυμπιακός, ούτε η ΑΕΚ. Μειονέκτημα σε σχέση με τον συνδιεκδικητή του τίτλου ΠΑΟΚ, θα έχει η ΑΕΚ και στις «εξόδους» της σε Κέρκυρα και Ριζούπολη, όπου ο Δικέφαλος του Βορρά είχε ισχυρή παρουσία του κόσμου του.
Στη Λαμία το διπλό μειονέκτημα θα το έχει ο ΠΑΟΚ, καθώς ΑΕΚ και Ολυμπιακός την αντιμετώπισαν όχι μόνο με κόσμο, αλλά και σε ουδέτερη έδρα μιας και τις πρώτες αγωνιστικές του πρωταθλήματος το γήπεδο της ομάδας από τη Φθιώτιδα δεν ήταν έτοιμο και χρησιμοποίησε αυτό του Ατρομήτου. Επιπλέον ο ΠΑΟΚ θα έχει μειονέκτημα σε σχέση με ΑΕΚ και Ολυμπιακό όταν θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Αστέρα στην Τρίπολη.
Δεδομένου ότι στα ματς με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι όπου είχε κόσμο ο Ολυμπιακός, δεν θα έχουν ούτε η ΑΕΚ, ούτε ο ΠΑΟΚ και αν υποθέσουμε ότι αυτός θα κριθεί πια ανάμεσα στους δύο Δικέφαλους, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι το μέτρο του Βασιλειάδη βγάζει ελαφρώς σε πλεονεκτική θέση την ομάδα του Ιβάν Σαββίδη.
Συγκεκριμένα μέχρι το φινάλε του πρωταθλήματος ο ΠΑΟΚ δε θα έχει κόσμο σε τρεις απ’ τις εξόδους του (με Παναθηναϊκό δε θα είχε ούτως ή άλλως κόσμο στην Αθήνα), ενώ η ΑΕΚ δεν θα έχει κόσμο σε τέσσερις εξόδους της.
Η ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θεωρία περί ισονομίας
Ο Βασιλειάδης ανακοινώνοντας την απόφασή του να απαγορεύσει όλες τις μετακινήσεις οπαδών των τεσσάρων «μεγάλων» ομάδων του πρωταθλήματος, ουσιαστικά παραδέχτηκε την αδυναμία της κυβέρνησης και της αστυνομίας να κάνει τη δουλειά της και κατέληξε να λάβει μέτρα τα οποία κυριολεκτικά δεν υπήρξαν ούτε επί Χούντας. Της κανονικής.
Παράλληλα χαρακτήρισε το πρωτάθλημα ως το πιο ενδιαφέρον των τελευταίων χρόνων. Σίγουρα, σε επίπεδο κορυφής είναι ενδιαφέρον, αλλά ο κόσμος δε φαίνεται να συμμερίζεται ιδιαίτερα αυτή την άποψη, μιας και επέστρεψαν στην καθημερινότητα του ελληνικού ποδοσφαίρου πρόσωπα που είχαν εκλείψει τα τελευταία χρόνια και μόνο ευχάριστες δεν είναι οι αναμνήσεις που έχουν αφήσει. Βασίλης Γκαγκάτσης, Θωμάς Μητρόπουλος και Αχιλλέας Μπέος είναι μόνο μερικά από τα ονόματα που έχουν επανέλθει στην εποχή της εξυγίανσης με την κυβέρνηση να λειτουργεί σαν… πλυντήριο ποδοσφαιρικών αμαρτιών και να κάνει τα στραβά μάτια.
Παράλληλα από το πιο ενδιαφέρον πρωτάθλημα των τελευταίων ετών αποχώρησε ο βασικός χρηματοδότης, η Nova, η οποία μάλλον δε συμμερίζεται την ίδια άποψη με τον υφυπουργό Αθλητισμού, ο οποίος εκτός από τις ισορροπίες που αλλάζει με την απόφαση απαγόρευσης μετακινήσεων στην κορυφή του πρωταθλήματος, δημιουργεί και συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού ακόμη και στους μικρομεσαίους.
Για να γίνουμε λίγο πιο κατανοητοί. Στον προϋπολογισμό των ομάδων, εκτός από τα τηλεοπτικά έσοδα, σημαντικό μερίδιο αποτελούν και τα εισιτήρια. Και αν οι «μεγάλοι» εκτός από τα ντέρμπι θέλουν να γεμίζουν το γήπεδό τους και στα υπόλοιπα ματς, οι «μικροί» περιμένουν πώς και πώς τα ματς με τους ισχυρούς για να γεμίσουν το γήπεδό τους.
Και η απόφαση Βασιλειάδη εν μέσω της περιόδου αλλάζει αυτές τις ισορροπίες. Για παράδειγμα η Ξάνθη έπαιξε όλα της τα ματς με τους μεγάλους έχοντας στο γήπεδό της στα Πηγάδια και θεατές της αντιπάλου ομάδας. Αντίθετα στον Παναιτωλικό ο υφυπουργός Αθλητισμού απαγόρευσε τη μετακίνηση οπαδών του Ολυμπιακού, της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ (έστω κι αν οι δύο Δικέφαλοι αγνόησαν την κυβερνητική εντολή χωρίς να υπάρξουν κυρώσεις).
Ο Ατρόμητος από την άλλη πλευρά είχε κόσμο στου Ολυμπιακού, αλλά δε θα έχει ούτε στο ματς με την ΑΕΚ, ούτε σε αυτό με τον ΠΑΟΚ μετά την απόφαση Βασιλειάδη. Ανάλογες αναντιστοιχίες προκύπτουν φυσικά και στις υπόλοιπες ομάδες που υποτίθεται ότι συμμετέχουν σε ένα πρωτάθλημα του ΔΙΚΟΥ ΤΟΥΣ συνεταιρισμού με κανόνες που υποτίθεται ότι θα ισχύουν για όλους.
Βέβαια στην Ελλάδα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και του συνεταιρισμού «ό,τι να’ ναι» της Σούπερ Λίγκας που έχει εκτελεστικό διευθυντή τον Βασίλη Γκαγκάτση, δε θα μπορούσαμε να περιμένουμε κάτι καλύτερο… Για αυτό και αμφιβάλλουμε αν θα υπάρξει οποιαδήποτε συντονισμένη αντίδραση από τον συνεταιρισμό της Σούπερ Λίγκας που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο έχει βάλει την κυβέρνηση με τις «ευλογίες» ΕΠΟ στο άλλοτε «άβατο» και αυτοδιοίκητο ελληνικό ποδόσφαιρο…