Ο στρατός δεν είναι προεκλογικό τσιφλίκι του Πάνου Καμμένου

Ο στρατός δεν είναι προεκλογικό τσιφλίκι του Πάνου Καμμένου

Για άλλη μια φορά ο Πάνος Καμμένος αντιμετωπίζει τον ελληνικό στρατό ως προεκλογικό τσιφλίκι του και ως μηχανισμό για να αντιμετωπίσει την αναπόφευκτη εκλογική καταβαράθρωσή του.

Τελευταίο κρούσμα η ιδέα περί εξαγοράς του συνόλου των στεγαστικών δανείων (κόκκινων και εξυπηρετούμενων) των αξιωματικών και των αποστράτων στις συστημικές τράπεζες μέσω των διαθεσίμων των ταμείων του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών (ΑΟΟΑ).

Μάλιστα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας διευκρίνισε ότι η πρωτοβουλία περιλαμβάνει και ορισμένα εξυπηρετούμενα δάνεια ακόμη και καταναλωτικά: «Συλλέγοντας αυτά τα στοιχεία ετοιμάζουμε μια πρόταση για εξαγορά όλων των δανείων κόκκινων και πράσινων. Εμείς θα ζητήσουμε την αγορά τους με την έκπτωση που μπορεί να υπάρχει σε αυτές τις περιπτώσεις». Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είπε επίσης ότι η ρύθμιση θα αφορά και τους απόστρατους.

Στα χαρτιά η ιδέα φαίνεται πάρα πολύ ωραία και είναι βέβαιο ότι θα «κάνει γκελ» στα αυτιά πάρα πολλών… δανειόπληκτων στελεχών και αποστράτων των ενόπλων δυνάμεων. Ως γνωστόν οι τράπεζες προσπαθούν να ξεφορτωθούν όσο το δυνατόν περισσότερα «κόκκινα δάνεια» μπορούν. Αυτό που κάνουν είναι να τα πωλούν με έκπτωση σε ειδικά fund τα οποία αναλαμβάνουν να εισπράξουν προσπαθώντας να καλύψουν αυτά που έδωσαν αλλά και να βγάλουν και κέρδος. Η έκπτωση στην αρχική πώληση είναι πολύ μεγάλη και συχνά οι δανειολήπτες παραπονιούνται και λένε: εάν είναι να πωληθεί στο 20% ή στο 30% της αξίας της η οφειλή μου γιατί δεν μπορώ να πάω να τα δώσω αυτά (γιατί αυτά μπορώ να τα δώσω ή μπορώ να κάνω διακανονισμό πάνω σε αυτή τη βάση) και τα δίνετε στο fund που μετά θα με κυνηγήσει; Γιατί να μην τα πάρει τα δημόσιο, με έκπτωση και μετά να τα αποπληρώσουν οι δικαιούχοι στο δημόσιο (που με αυτή την έννοια δεν θα χάσει) με ευνοϊκούς όρους και στο τέλος όλοι να είναι χαρούμενοι;

Ως γνωστόν, στη ζωή δεν υπάρχουν ποτέ καταστάσεις στις οποίες όλοι να είναι στο τέλος χαρούμενοι. Το ίδιο και στο συγκεκριμένο.

Δεν είναι μόνο ότι ο ΑΟΟΑ είναι ένας «αμαρτωλός» οργανισμός για τον οποίο έχουν υπάρξει σοβαρές καταγγελίες κακοδιαχείρισης στο παρελθόν –μάλιστα αιτήματα διερεύνησης έκανε και ο ίδιος ο Πάνος Καμμένος όταν έγινε υπουργός.
Πάνω από όλα υπάρχει η πραγματικότητα ότι είναι πολύ δύσκολο ο ΑΟΟΑ να μπορεί να πιστοποιηθεί ως τέτοιος οργανισμός που μπορεί να αγοράσει «κόκκινα δάνεια» (ή και εξυπηρετούμενα), να έχει τα απαραίτητα κεφάλαια, η αγορά χρέους να μη δημιουργεί προβλήματα με το δημόσιο λογιστικό και βεβαίως να εξασφαλίσει την αποπληρωμή χωρίς αυτό να μας βάλει σε μεγαλύτερες περιπέτειες.

Για να μην αναφερθούμε στο ερώτημα που γεννάται ως προς την επιλογή να είναι οι στρατιωτικοί οι μόνοι δικαιούχοι μιας τέτοιας ευνοϊκής ρύθμισης; Γιατί να μην επεκταθεί στο σύνολο του δημόσιου τομέα και άρα για όλους τους δημοσίους και λειτουργούς αξιοποιώντας τυχόν άλλα διαθέσιμα του δημοσίου; Και γιατί «τυχεροί» να είναι αυτοί που έτυχε να εργάζονται κάπου και να μην μπορούν να είναι όλοι οι πολίτες αυτής της χώρας με κριτήριο το πόσο οικονομικά πιεσμένοι είναι; Γιατί να μη φτιάξουμε ένα μεγάλο δημόσιο ταμείο αλληλεγγύης σε δανειόπληκτους Έλληνες, να αγοράζει το κράτος τα δάνειά μας με έκπτωση και μετά να του τα αποπληρώσουμε όποτε μπορούμε;

Γιατί πολύ απλά δεν θα γίνει… Είτε γιατί δεν θα μπορεί οικονομοτεχνικά να γίνει είτε επειδή δεν θα περάσει η ιδέα την επιτήρηση της Τρόικας.

Όμως, στη διαδρομή ο Πάνος Καμμένος θα έχει κάνει προεκλογική εκστρατεία ψηφοθηρώντας πάνω στην αγωνία δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ