Super League : «Αγώνας» μετ’ εμποδίων και ομίχλη

Super League : «Αγώνας» μετ’ εμποδίων και ομίχλη

Πολλά τα προβλήματα της διοργανώτριας του πρωταθλήματος που καθιστούν αμφίβολο το μέλλον της.

Μια φορά και έναν καιρό ήταν ένας συνεταιρισμός (;). Γιατί βάζουμε και ερωτηματικό; Σε αυτό θα απαντήσει το μέλλον, φυσικά εννοούμε οι εξελίξεις. Όσο για το παρόν; Δεν είναι μυστικό ότι το άστρο της Super League δεν είναι πλέον λαμπερό, όπως στο παρελθόν, κάτι που αποτυπώνεται στα έσοδα και ως γνωστόν «η φτώχεια φέρνει γκρίνια» που μπορεί να φτάσει μέχρι και τη διάλυση.

Η διοργανώτρια ως συνεταιρισμός – προσοχή αναφερόμαστε στο παραγοντικό …γήπεδο – δεν έχει καμία σχέση με την εποχή που στο τιμόνι της καθόταν ιδιοκτήτες των ΠΑΕ (Γιάννης Βαρδινογιάννης, Βαγγέλης Μαρινάκης, ακόμη και ο Κώστας Πηλαδάκης ή ο συγχωρεμένος Απόστολος Παπουτσάκης, μέχρι και ο νυν Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης), οι οποίοι πάσχιζαν για το καλό του ελληνικού ποδοσφαίρου. Πλέον, οι ιδιοκτήτες των ΠΑΕ δεν πατάνε ούτε στις συνεδριάσεις της και ελάχιστες αποφάσεις έχουν ενδιαφέρον ή σχετίζονται με την αναβάθμιση του ποδοσφαιρικού προϊόντος.

Συνέπεια όλης αυτής της κατάστασης αποτελεί ότι αβεβαιότητα είναι μεγάλη, με χαρακτηριστική απόδειξη ότι σε κάθε ΔΣ έχουν θέμα την τήρηση της τηλεοπτικής σύμβασης με τη NOVA και για τη σεζόν 2018-19. Όμως, οι σχέσεις με τα στελέχη του συνδρομητικού δεν είναι και οι καλύτερες δυνατές, με τα εμπόδια να προκύπτουν το ένα μετά το άλλο λόγω της αναβολής των προπέρσινων πλέι οφ αλλά και της αναβολής της έναρξης του περσινού (2016-17) πρωταθλήματος, αφού υπήρξαν προστριβές λόγω της ενεργοποίησης ρητρών και με την πρόταση για μείωση του τηλεοπτικού συμβολαίου για την παραχώρηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Το αποκορύφωμα ήταν ότι όχι μόνο δεν πέρασε η μείωση του αριθμού των ομάδων στις 14, για ένα πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, αλλά καταργήθηκαν και τα πλέι οφ!

ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΜΕ ΓΚΑΓΚΑΤΣΗ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Super League Βασίλης Γκαγκάτσης, ο οποίος από τότε που ανέλαβε πόστο στη διοργανώτρια, συγκεκριμένα από τις 9 Νοεμβρίου 2-16, όχι μόνο κατάφερε να βελτιώσει την κατάσταση αλλά την οδήγησε σε αδιέξοδο, καθώς οι σχέσεις με τη NOVA επιδεινώθηκαν. Απόδειξη ότι οι παράγοντες της διοργανώτριας αποφάσισαν να τον θέσουν στο περιθώριο, όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις για το μέλλον των τηλεοπτικών δικαιωμάτων, στις οποίες πρωτοστατούσε.

«Επιτροπή του Δ.Σ. θα συναντηθεί με τη Forthnet/NOVA, προκειμένου να συζητηθεί η πρότασή της για την αγωνιστική περίοδο 2018-2019», ανακοίνωσε η Super League μετά το ΔΣ του περασμένου Νοεμβρίου (17/11). Την επιτροπή αποτελούν ο πρόεδρος της ΑΕΛ, Αλέξης Κούγιας, του Αστέρα Τρίπολης Γιώργος Μποροβήλος και του ΠΑΣ Γιάννινα, Γιώργος Χριστοβασίλης.

Το ένα σκέλος της είδησης έχει να κάνει με το ότι ο Γκαγκάτσης μπήκε στον… πάγκο. Παράλληλα ειδική μνεία θα πρέπει να γίνει στον Αλέξη Κούγια, επειδή ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ είχε σκληρή δημόσια αντιπαράθεση με τη NOVA, καταγγέλλοντας ότι δεν είναι συνεπής στην καταβολή των προβλεπόμενων δόσεων, κάτι που διέψευσε η ιδιοκτήτρια εταιρία του συνδρομητικού, όμως ο μεγαλομέτοχος της ΑΕΛ, επανήλθε επιμένοντας στην καταγγελία του και δίνοντας ραντεβού στα δικαστήρια με τη NOVA.

ΔΙΠΛΗ ΑΓΩΝΙΑ ΚΑΙ ΕΛΠΙΔΑ

Ο σκοπός της προαναφερόμενης επιτροπής (Κούγιας, Μποροβήλος, Χριστοβασίλης) έχει να κάνει με την αγωνία των παραγόντων των αποκαλούμενων μικρομεσαίων ομάδων, όχι μόνο αν θα ισχύσει το τηλεοπτικό συμβόλαιο και για την επόμενο (2018-19) σεζόν αλλά και για το ύψος του ποσού. Η πλειοψηφία των παραγόντων της διοργανώτριας ελπίζει η προσφορά να μην είναι μικρότερη των 31,2 εκατ. ευρώ που δαπανά φέτος, με τη NOVA να φέρεται να δίνει 30, ενώ η διοργανώτρια ελπίζει και σε ποσό 3-4 εκατ. ευρώ, επειδή η προαναφερόμενη πλατφόρμα εκχώρησε τηλεοπτικά δικαιώματα και σε δυο εταιρίες κινητής τηλεφωνίας!

Αν και δεν είμαστε μετεωρολογικό δελτίο, όλα δείχνουν ότι η… ομίχλη θα συνεχιστεί.  Η αβεβαιότητα θα παραμείνει, αφενός λόγω της κατάστασης με τη Forthnet, την ιδιοκτήτρια της NOVA, αφού μετά την Πρωτοχρονιά θα αρχίσει ο οικονομικός και νομικός έλεγχος από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές, αφετέρου και λόγω της κατάστασης στον Παναθηναϊκό, καθώς αν υποβιβαστεί η προσφορά δεν θα είναι πάνω από 20 εκατ. ευρώ για την Κεντρική Διαχείριση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Επίσης, δεν λείπουν και οι φόβοι των «μικρών» ότι οι «μεγάλοι» θα τη σπάσουν.

ΔΥΣΑΡΕΣΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ

Είναι δεδομένο πως αν λάβει χώρα κάποιο δυσάρεστο σενάριο, τότε θα διαλυθεί και ο συνεταιρισμός, δηλαδή η Super League. Στην περίπτωση αυτή η διοργάνωση του πρωταθλήματος θα περάσει στην ΕΠΟ και δεν υπάρχει πρόβλημα επ’ αυτού. Η ομοσπονδία δεν θα έλεγε «όχι», επειδή μιλάμε για επιπλέον έσοδα.

Σα να μην έφταναν αυτά, οι παράγοντες των «μικρομεσαίων» ομάδων δεν το λένε αλλά φοβούνται και διάσπαση της Κεντρικής Διαχείρισης. Αλλωστε, αυτό είχε συμβεί με τους ΠΑΟ και ΠΑΟΚ, οι οποίοι αρχικά διαχώρισαν τη θέση τους από το ισχύον συμβόλαιο, όμως στη συνέχεια, επανήλθαν στον… δρόμο της Κεντρικής Διαχείρισης. Αυτό που άλλαξε τώρα είναι ότι υπάρχουν ιδιοκτήτες ΠΑΕ (Σαββίδης και πιθανόν ο Μαρινάκης) που θα διεκδικήσουν τηλεοπτικές άδειες. Ηδη, άρχισε να κυκλοφορεί σενάριο ότι ο ΠΑΟΚ θα… μετακομίσει στο Ε.

Όλα αυτά σε μια εποχή που το ελληνικό ποδόσφαιρο αδυνατεί να βρει έσοδα. Μέχρι και η κεντρική χορηγία του πρωταθλήματος πέρασε από «χίλια κύματα». Την ανέλαβε η DIMERA, εταιρία συμφερόντων του Σαββίδη και η χορηγία ήταν να ξεκινήσει από πέρσι, τελικά αυτό έγινε φέτος και χορηγός είναι η Σουρωτή. Όμως, ήδη στη διοργανώτρια υπάρχουν «μουρμούρες» για καθυστερήσεις στην πληρωμή των δόσεων, καθώς η άλλη πλευρά φέρεται να επικαλείται διάφορες προφάσεις.

«ΤΑ ΧΡΥΣΑ ΑΒΓΑ»

Όλα αυτά σε μια εποχή που τα τηλεοπτικά δικαιώματα για το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο παραμένουν «η κότα με τα χρυσά αβγά» που όχι μόνο δεν χάνουν τη λάμψη τους αλλά γίνονται και περισσότερα (= έσοδα). Ας δούμε τι γίνεται στα προηγμένα πρωταθλήματα:

– Ρremier League (Αγγλία): Είναι το πρωτάθλημα που σπάει τα… κοντέρ από πλευράς δημοτικότητας και εσόδων. Αποδεικνύεται και από το ότι για τα τηλεοπτικά δικαιώματα θα δαπανηθούν για την περίοδο 2016-19 ποσό ύψους 1,9 δις ευρώ.

La Liga (Ισπανία), Serie A (Ιταλία): Οι ομάδες βάζουν στα ταμεία τους από 1 δις ευρώ τον χρόνο. Σημειώστε ότι στην Ισπανία υπήρξε αύξηση 65% στην πρώτη χρονιά της κεντρικής διαχείρισης. Αντίθετα στην Ιταλία υπάρχει πτώση, άρα και ανησυχία, για αυτό και άρχισαν επενδύσεις σε μεταγραφες.

Bundesliga (Γερμανία): Η συμφωνία που ξεκίνησε από το καλοκαίρι του 2017 και ισχύει και για τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι ότι για τα δικαιώματα των αγώνων της Μπουντεσλίγκα και της Τσβάιτελίγκα θα δοθούν 4,64 δις ευρώ! Πρόκειται για αύξηση 85% συγκριτικά με την προηγούμενη και είναι φυσικά η πρώτη φορά που τα χρήματα που αντιστοιχούν ανά σεζόν θα ξεπερνούν το 1 δις.

Ligue 1 (Γαλλία): Υπάρχει αυξητική τάση, ενώ τώρα οι ομάδες εισπράττουν 800 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Super Ligi (Τουρκία): Τα έσοδα ανέρχονται στα 550 εκατ. ευρώ.

Eredivisie: Εσοδα ύψους 150 εκατ. ευρώ.

Και κάτι τελευταίο για τα προηγμένα πρωταθλήματα (Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Ιταλία, Γαλλία): Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα, το 48% των εσόδων των ομάδων προέρχονται από τα δικαιώματα σε ραδιοτηλεοπτικές μεταδόσεις, το 35% προήλθαν από χορηγίες ή άλλες εμπορικές πηγές και το 8% από τα εισιτήρια.

Δεν τολμάμε καν να κάνουμε συγκρίσεις με την… Ψωροκώσταινα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ