Χαλίφη μου, χαλίφη μου…

Χαλίφη μου, χαλίφη μου…

Στις υπηρεσίες του νέου αφεντικού του ποδοσφαίρου; Γιατί όχι. Ας μιλήσουμε λοιπόν για ανθρώπινα λάθη διαιτητών, και την ομορφιά του παιχνιδιού στο πρώτο «καθαρό» πρωτάθλημα που (μας) έτυχε την τελευταία 20ετία.

O διασημότερος ήταν της… Βαγδάτης! Στα μέρη μας πάντως τον περίφημο ηγεμονικό μουσουλμανικό κληρονομικό τίτλο, δεν τον χρησιμοποιούμε έχοντας κατά νου τη δυναστεία των Αββασιδών. Εδώ όταν λέμε Χαλίφης, εννοούμε «σας έχω όλους στο ένα πόδι». Και όταν η κουβέντα αφορά στο ποδόσφαιρο; Το πράγμα γίνεται σχεδόν διασκεδαστικό.

Γιατί; Διότι ποια «αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι». Που να δει με κανείς με προσοχή την αγωνία των πιστών του νέου Χαλίφη, όταν έρχεται η ώρα να καταπιούν την γλώσσα τους και να αρχίσουν τις «κυβιστήσεις». Τι έλεγαν πριν; Στημένοι οι διαιτητές, βρώμικο το πρωτάθλημα, σαπίλα και αηδία, να παρέμβει η Κυβέρνηση. Τι λένε τώρα που όντως παρενέβη η Κυβέρνηση σε μια ακόμη υπερβατική της απόπειρα; Τώρα τα λάθη των διαιτητών «είναι ανθρώπινα». Τώρα το πρωτάθλημα είναι πλυμένο και γυαλισμένο. Τώρα είναι η ώρα «να μιλήσουμε και λίγο για ποδόσφαιρο». Ναι, ντε. Για μπαλίτσα. Νισάφι μια με όσους φαγώθηκαν να μας δηλητηριάσουν τις Κυριακές μας!

Αν σας θυμίζει κάτι όλο το παραπάνω; Προφανώς. Άλλαξε η ατζέντα τώρα που ήρθε η… εξυγίανση, και ας είπε ο Βίκτωρας Μητρόπουλος πως στοίχισε στον Ιβάν Σαββίδη (και τους άλλους που μπήκαν στον πλειστηριασμό) έξι εκατ ευρώ.

Τώρα δεν τρέχει τίποτα αν ο πρόεδρος της ΕΠΟ πήρε την ομοσπονδία στην πλάτη και τη πήγε να συνεδριάσει στο ξενοδοχείο που διατηρεί ο ιδιοκτήτης του ΠΑΟΚ στη Θεσσαλονίκη. Τώρα δεν ενοχλεί κανέναν που οι οπαδοί των Θεσσαλονικιών βολτάρουν ανά την Επικράτεια όταν την ίδια στιγμή οι τοπικές αστυνομίες σηκώνουν απαγορευτικό όπου αγωνίζεται ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός.

Τώρα δεν είναι πρόκληση για την κοινωνία πως εκείνοι που ορίζουν τους διαιτητές κοστίζουν 50.000 ευρώ τον μήνα. Δεν υπάρχει πρόβλημα που έπειτα από κάθε ματς του ο Γιώργος Σαββίδης ποστάρει στα social media την φράση «πρωτάθλημα εμείς ή κανείς» λες και δεν πρόκειται για τον γιο του μεγαλο-ιδιοκτήτη αλλά για κάποιο περιθωριακό οπαδό. Τώρα που ο ίδιος ο Πρωθυπουργός βγαίνει δημόσια και εύχεται στον ΠΑΟΚ την κατάκτηση του πρωταθλήματος, την ώρα που ο Υπουργός Άμυνας δείχνει το μεσαίο δάχτυλο στους φίλους του Ολυμπιακού και αποκαλεί τους πρωταθλητές «εγκληματική ομάδα».

Και όσο για πάνω στο… χορτάρι: Εκεί το πράγμα απογειώνεται. Ξεκίνησε από το περσινό κύπελλο και την «σφαγή» του Παναθηναϊκού στη Τούμπα. Ακολούθησε ο αιματοβαμμένος τελικός της ντροπής στο Βόλο, όπου όταν τελείωσαν οι μαχαιριές, κρίθηκε από ένα γκολ-οφσάιντ σε βάρος της «συμμάχου» ΑΕΚ. Συνεχίζεται στην φετινή Super League.

Το εντός με τον Ατρόμητο στην άδεια Τούμπα. Το ματς του Σαββάτου με τον Πλατανιά στην Κρήτη όπου το ίδιο γκολ ακυρώθηκε για τους γηπεδούχους, αλλά αργότερα ο ίδιος επόπτης σωστά το κατοκύρωσε υπέρ του ΠΑΟΚ. Ομορφιές…

Τι χαλάει το αφήγημα για τον Ιβάν Σαββίδη που ως εδώ δεν μπορεί να απολαύσει τα προνόμια που του προσφέρει η ανάδειξη του σε «Χαλίφη»; Πρώτον το γεγονός ότι η ήρεμη δύναμη που ακούει στο όνομα Δημήτρης Μελισσανίδης έχει κάνει τα «κουμάντα» του σε σημείο που η ΑΕΚ να νιώθει συχνά-πυκνά ισχυρότερη από τον Δικέφαλο του Βορρά σε ότι αφορά στην αντιμετώπιση της από τον ποδοσφαιρική ομοσπονδία του Γραμμένου (με κραυγαλέο παράδειγμα τον τρόπο που γλίτωσε την αφαίρεση βαθμών για τα επεισόδια στο ΟΑΚΑ στο ντέρμπι με τον ΠΑΟΚ).

Δεύτερον ο (πρώτος) Ολυμπιακός. Ο… προηγούμενος Χαλίφης, ο οποίος έχει αναπτύξει τέτοια ποδοσφαιρικά αντισώματα που ακόμη και έτσι καβάλα είναι στη μάχη του τίτλου.

Απαραίτητη σημείωση: Το φετινό πρωτάθλημα θα «παραμείνει» καθαρό και αμόλυντο μόνο αν ΔΕΝ το πάρει ο Ολυμπιακός. Το μοναδικό… καθαρό όπως μας ενημερώνουν διάφοροι σοφοί της δημοσιογραφίας, που διεκδικούν τον τίτλο του ΠΑΟΚάρχη στο χαλιφάτο. Άνθρωποι που προσπαθούν να πείσουν ακόμη και τους εαυτούς τους, πως ο ΠΑΟΚ είναι μια ομάδα αδικημένη από το σύστημα που τις έχει στερήσει τίτλους.

Ποιο σύστημα; Προφανώς της ΕΠΟ του Γκαγκάτση, που ο γιος του ο Μάκης, είναι αυτή τη στιγμή το «δεξί» χέρι του Ιβάν Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη. Ο άνθρωπος που «τρέχει» ολόκληρο το πρότζεκτ στη Θεσσαλονίκη και ο οποίος έχει βάλει στη γωνιά πολλούς παραδοσιακούς παράγοντες της λαοφιλούς ομάδας.

Μην έχει κανείς την ψευδαίσθηση πως ο Βασίλης Γκαγκατσης (νυν διευθύνοντας σύμβουλος της Λίγκας παρότι έχει στην πλάτη δύο-τρεις κατηγορίες για κακουργήματα) άφησε την ομοσπονδία πολλά χρόνια νωρίτερα. Το δικό του… σύστημα ανθρώπων ήταν στα πράγματα μέχρι να έρθει η «εξυγίανση» του Βαγγέλη Γραμμένου.

Μην χάσουμε τον δρόμο μας, όμως. Λέγαμε για τον νέο Χαλίφη. Για τον Ιβάν του ΠΑΟΚ. Για τον επιχειρηματία με:

1) Την αδιαμφισβήτητη οικονομική δύναμη.
2) Τις εξαιρετικές σχέσεις με την Κυβέρνηση (έστω αν εσχάτως κάποιος ισχυρός «ποδοσφαιρικός» ανταγωνιστής, φρόντισε να… προσθέσει συννεφάκια στο τοπίο).
3) Το προνόμιο να κρατά στα χέρια του έναν τόσο μεγάλο σύλλογο που έχει τα κυβικά να «ηγηθεί» στο προσκήνιο αλλά και στο παρασκήνιο.
4) Το δεδομένο λαϊκό έρισμα, ειδικά μετά την απόφαση του να μην «κατεβάσει» την ομάδα του στο Καραϊσκάκη σε εκείνον τον περίφημο επαναληπτικό ημιτελικό Κυπέλλου του 2016.
5) Τον στρατό των media που είτε του ανήκουν, είτε του «ανήκουν» στο φάσμα της Επικράτειας.
6) Την επιρροή στα κέντρα αποφάσεων ποδοσφαίρου και… περιχώρων έπειτα απο την «καμπάνια» που έκανε για την ανάδειξη Γραμμένου.
7) Την επικράτηση που έστειλε μια ώρα αρχύτερα στο σπίτι του, τον Γιάννη Αλαφούζο ο οποίος εγκατέλειψε τον Παναθηναϊκό όταν κατάλαβε ότι χρωστάει εκατ ευρώ για να είναι σύμμαχος σε μια ιστορία που άλλοι έχουν τα… πόστα.

Αν κάνει καλά ο Ιβάν; Προφανώς. Μια μάχη ισχυρών σε μια χώρα… φάρσα εξελίσσεται. Ο Σαββίδης, ο Μαρινάκης, ο Μελισσανίδης, ο Τσίπρας, ο Καμμένος, ο Κοντoνής. Η οικονομική και κοινωνική κρίση που διέλυσε κάθε οχυρό ενδοιασμών.

Έπαθε, μαθαίνει, πληρώνει και προχωρά κατακτώντας τα περισσότερα από όσα χρειάζεται προκειμένου να γίνει ο άνθρωπος που θα ξαναδώσει στον ΠΑΟΚ ένα πρωτάθλημα έπειτα από 32-33 χρόνια. Χαλίφης χωρίς… κούπα δεν υπήρξε.

Υπάρχουν όμως όλα εκείνα τα γιουσουφάκια της δημοσιογραφίας, τα οποία έχουν προλάβει να γίνουν ρεντίκολο μετατρέποντας το άσπρο σε μαύρο. Οι Αθηναίοι που έχουν πιάσει τα πόστα, και μοιράζουν την τράπουλα όπως θέλουν. Και οι Θεσσαλονικείς που τους ακολουθούν με την ελπίδα ότι κάποια στιγμή δεν θα έρθει μόνο το πρωτάθλημα στα μέρη τους, αλλά και το… κουμάντο. Προς το παρόν παραμένουν… φιλοξενούμενοι, έστω και αν μας προτρέπουν «να χαρούμε το πρωτάθλημα με τα ανθρώπινα λάθη» λες και πρόκειται για οικοδεσπότες.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ