O Παναθηναϊκός και το κορίτσι με τα σπίρτα

O Παναθηναϊκός και το κορίτσι με τα σπίρτα

Η ιστορία του Χαν Κρίστιαν Αντερσεν είχε στο επίκεντρο την ελπίδα και τα όνειρα ενός παιδιού που δεν έχασε το χαμόγελό του ούτε στο τέλος. Στον Παναθηναϊκό έχει χαθεί κάθε ελπίδα, κάθε όραμα, κάθε χαμόγελο.

Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της ελπίδας, η νίκη του φωτός επί του σκοταδιού, η περίοδος που χαίρεται όλη η πλάση. Τουλάχιστον ας συμφωνήσουμε ότι το προσπαθεί… Το ίδιο συμβαίνει και με τις περισσότερες εορταστικές ιστορίες. Σπανίζουν αυτές οι ιστορίες που σου αφήνουν μια πικρή γεύση. Η πιο γνωστή δεν είναι άλλη απ’ το «κορίτσι με τα σπίρτα» του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν.

Μια ιστορία που θυμίζει τις εφετινές γιορτές που ετοιμάζεται να περάσει ο Παναθηναϊκός. Χρεωμένος ως τον λαιμό, κατάφερε όχι απλώς να παραμείνει ζωντανός, αλλά και μέχρι τον περασμένο Σεπτέμβριο να μην έχει καταλάβει κανείς τίποτα. Και ποιος να καταλάβει εδώ που τα λέμε, όταν το καλοκαίρι ο Παναθηναϊκός προχώρησε σε 13 μεταγραφές;

Όπως το κοριτσάκι με τα σπίρτα, την ιστορία μικρού μήκους που έγραψε ο Δανός παραμυθάς το 1845, αργοπεθαίνει από το κρύο ένα από τα χιονισμένα εορταστικά βράδια που κυκλοφορούσε ξυπόλητο στην πόλη, προσπαθώντας να πουλήσει κάποια κουτιά με σπίρτα, έτσι κι ο Παναθηναϊκός μοιάζει να έχει χάσει την ελπίδα για οικονομική σωτηρία περιφερόμενος στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκας, όπου απλώς προσπαθεί να αποφύγει το μοιραίο, όσο υπάρχει και μπορεί ο Ουζουνίδης να κρατάει κάποια… γκέμια.

Την ίδια στιγμή που ο Παναθηναϊκός παλεύει με τις ημερομηνίες, τις προσφυγές, τις άδειες συμμετοχής στο πρωτάθλημα και στην UEFA, οι υπόλοιποι «μεγάλοι» δίνουν μεγάλη μάχη για τους εγχώριους τίτλους και ετοιμάζονται όλοι για τα χειμερινά τους ψώνια. Τα εορταστικά τους ψώνια.

Το κοριτσάκι με τα σπίρτα, όταν το κρύο το είχε… περικυκλώσει, προσπάθησε να βρει ένα απάνεμο σημείο και άρχισε να ανάβει ένα – ένα τα σπίρτα του για να ζεσταθεί. Με κάθε σπίρτο που άναβε έβλεπε και ένα όραμα. Στην αρχή ήταν ένα ζεστό αναμμένο τζάκι που την έλουζε φως. Κάτι ανάλογο έβλεπαν και στον Παναθηναϊκό όταν ο κόσμος πληροφορήθηκε ότι υποτίθεται ότι υπήρξε ενδιαφέρον για εμπλοκή του ελληνικής καταγωγής Ρώσου επιχειρηματία Φιλάρετου Καλτσίδη.

Ανάβοντας ένα άλλο σπίρτο το κοριτσάκι είδε ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο δέντρο, πιο μεγάλο και πιο όμορφα στολισμένο απ’ αυτό του άρχοντα της πόλης. Στον Παναθηναϊκό – εντάξει αυτό έγινε λίγο πιο πριν – ονειρεύονταν μέχρι πριν μερικούς μήνες νέο γήπεδο στο Γουδή, σχέδιο το οποίο είχε και κυβερνητική στήριξη! Ξεχνιέται κοτζάμ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σκυμμένος πάνω απ’ τους χάρτες της Αθήνας;

Το κορίτσι με τα σπίρτα όταν είδε μέσα από ένα στολισμένο παράθυρο μια τρυφερή μανούλα να ταΐζει το παιδάκι της με στοργή και αγάπη, βούρκωσε. Γιατί το κορίτσι με τα σπίρτα δεν είχε οικογένεια. Εκεί στη γωνιά που βρήκε καταφύγιο απ’ το κρύο, άναψε κι άλλο ένα σπίρτο και είδε τη γιαγιά της που είχε πεθάνει. Ηταν ο μόνος άνθρωπος που την είχε αντιμετωπίσει με καλοσύνη και αγάπη. Το κοριτσάκι για να μη χάσει το όραμα με τη γιαγιά της άναψε κι άλλο σπίρτο. Κι άλλο. Κι άλλο…

Το κορίτσι με τα σπίρτα πέθανε χαμογελαστό και η γιαγιά του ήταν εκείνη που μετέφερε το πνεύμα του στον παράδεισο.

Αυτά συνέβησαν στο παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Αντερσεν. Στον Παναθηναϊκό ακόμη ψάχνουν ποια είναι εκείνη η έρημη η γιαγιά που αγαπούσε περισσότερο την ομάδα. Αλλοι ανάβουν ένα σπίρτο και βλέπουν τον Γιώργο Βαρδινογιάννη. Αλλοι ανάβουν ένα σπίρτο και βλέπουν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Αλλοι ανάβουν ένα σπίρτο και βλέπουν τον συγχωρεμένο τον Βγενόπουλο. Αλλοι βλέπουν τον Πατέρα να κάνει τον γύρο του θριάμβου. Και άλλοι βλέπουν τον Αλαφούζο να επιστρέφει και να ξεπαρκάρει τις μετοχές λέγοντας ότι όλα ήταν ένα κακό αστείο.

Η ιστορία του Χαν Κρίστιαν Αντερσεν είχε στο επίκεντρο την ελπίδα και τα όνειρα ενός παιδιού, ενός ετοιμοθάνατου κοριτσιού που δεν έχασε το χαμόγελό του ούτε στο τέλος. Η διαφορά με τον Παναθηναϊκό είναι ότι στους Πράσινους έχει χαθεί κάθε ελπίδα, κάθε όραμα, κάθε χαμόγελο.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ