Η επέλαση του Ιβάν στον Παναθηναϊκό

Η επέλαση του Ιβάν στον Παναθηναϊκό

Ποδόσφαιρο, μίντια, πολιτική, το τρίπτυχο της μάχης των Σαββίδη - Αλαφούζου που πριν τρία χρόνια ξεκίνησαν ως «σύμμαχοι».

Στον τελικό Κυπέλλου Ελλάδας ανάμεσα σε Παναθηναϊκό και ΠΑΟΚ (4-1 υπέρ των Πράσινων) οι ισχυροί άντρες των δύο φιναλίστ στάθηκαν δίπλα – δίπλα μπροστά στις κάμερες κάνοντας δηλώσεις αφού προηγουμένως περπάτησαν αγκαλιασμένοι στο ταρτάν του ΟΑΚΑ. Τότε επιχείρησαν να στείλουν ένα μήνυμα στην ποδοσφαιρική Ελλάδα. Θέλησαν να δείξουν ότι δύο επιχειρηματίες μπορεί να έχουν πολλά να χωρίσουν, αλλά παράλληλα είναι εφικτό να συνυπάρξουν αρμονικά σε έναν πολύπαθο χώρο και να καθήσουν δίπλα – δίπλα παρακολουθώντας τις ομάδες τους να αγωνίζονται.

Ηταν η αρχή της «επανάστασης». Η αρχή μιας «συμμαχίας» που κλονίστηκε μόλις μερικές ημέρες αργότερα. Ενώ οι φίλοι του Παναθηναϊκού, έχοντας δει την ομάδα τους να κερδίζει το Κύπελλο Ελλάδας δεν έδωσαν και πολύ σημασία, στον κόσμο του ΠΑΟΚ εκείνες οι «αγκαλίτσες» θεωρήθηκαν εσχάτη προδοσία.

Ετσι ενώ οι δύο ΠΑΕ επιχείρησαν να απλώσουν το κλίμα ποδοσφαιρικού πολιτισμού και στο κοινό των ομάδων τους επιχειρώντας να σπάσουν την απαγόρευση μετακινήσεων στον αγώνα για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος που ακολούθησαν, ήρθε η πρώτη ρήξη. Οι φίλοι του ΠΑΟΚ επισκέφτηκαν το γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας με άγριες διαθέσεις και παρά τη νέα… παρέλαση Σαββίδη και Αλαφούζου στον αγωνιστικό χώρο τα επεισόδια πήραν μεγάλη έκταση.

Οι πρώτες κρυάδες και η… επανάσταση

Το δεύτερο «καρφί» στις σχέσεις των δύο ανδρών δεν άργησε. Ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση τριών βαθμών από τα πλέι οφ για τα επεισόδια στον ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό και περίμενε τη λήξη του μίνι πρωταθλήματος για να προσφύγει στο ανώτατο διαιτητικό δικαστήριο (СAS).

Ετσι στο ματς της τελευταίας αγωνιστικής των πλέι οφ ανάμεσα σε ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκό, με δεδομένο ότι οι Πράσινοι είχαν ήδη διαφορά τεσσάρων βαθμών πήγαν για… τουρισμό στη Θεσσαλονίκη. Ο ΠΑΟΚ χτύπησε το ματς και κέρδισε με 1-0 αποκτώντας «ηθικό» πλεονέκτημα στην έφεσή του κατά της απόφασης για την αφαίρεση τριών βαθμών. Ο Παναθηναϊκός φέρεται να πήγε στο CAS ως έχων έννομο συμφέρον και να υποστήριξε τη θέση των ελληνικών ποδοσφαιρικών αρχών για την τιμωρία του ΠΑΟΚ, προκειμένου να διατηρήσει εκείνος το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

Παρά τις διαμάχες σε επίπεδο στελεχών και οπαδών, Σαββίδης και Αλαφούζος διατήρησαν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και προχώρησαν στην ουσιαστική διαμόρφωση της «συμμαχίας» που είχε ως σκοπό την άλωση της ΕΠΟ και ως τρίτο της «παρέας» τον Δημήτρη Μελισσανίδη. Οι τρεις τους μάλιστα είχαν και αρκετές συναντήσεις προκειμένου να διαμορφώσουν το πλαίσιο γύρω από το οποίο θα κινούνταν τα εντεταλμένα στελέχη τους.

Η «επανάσταση» κηρύχθηκε και ο καθένας από το πόστο του έβαλε το… λιθαράκι του. Άλλος με τους «φίλους» τους παλιούς και τις πρακτικές τις παλιές, άλλος με τα μέσα ενημέρωσης πρώτης γραμμής και ο τρίτος με τα… ρούβλια. Τη βρήκαν την άκρη, αλλά όχι για πολύ.

Η πολιτικοποίηση του ποδοσφαίρου και η ρήξη

Η ουσιαστική ρήξη Σαββίδη και Αλαφούζου ήρθε όταν ο ιδιοκτήτης του Παναθηναϊκού διαπίστωσε την πρόθεση του εκ Ρωσίας ορμώμενου επιχειρηματία να μπει δυναμικά στην τηλεοπτική αρένα έχοντας ως σύμμαχο την κυβέρνηση.

Αν τη σχέση Σαββίδη – Αλαφούζου δεν μπόρεσαν να τη διαταράξουν οι οπαδοί των δύο ομάδων, αυτό κατάφερε να το κάνει η πολιτική. Ο Σαββίδης έχοντας καλή σχέση με κορυφαία στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, βρέθηκε στο στόχαστρο του ΣΚΑΙ και της Καθημερινής, μέσων ενημέρωσης που ήταν στην πρώτη γραμμή της αντιπολίτευσης. Τα εκρηκτικά ρεπορτάζ εκείνων των ημερών του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες κατέληξαν σε μηνύσεις και η «συμμαχία των τριών» έγινε συμμαχία των δύο Πόντιων.

Ο νέος «χαλίφης» δείχνει τις προθέσεις του

Η «απόσυρση» του Αλαφούζου από τη συμμαχία, ήταν επόμενο να έχει αγωνιστικό αντίκτυπο για τον Παναθηναϊκό, καθώς το ποδόσφαιρο είχε μπει στη μεταβατική φάση ελέγχου της ΕΠΟ από τη Διοικούσα Επιτροπή.

Υπό τον έλεγχό της ήταν φυσικά και η ΚΕΔ και ο Παναθηναϊκός «έζησε» στο πετσί του την αλλαγή και την… επανάσταση, όταν πήγε στη Θεσσαλονίκη για τον επαναληπτικό ημιτελικό του Κυπέλλου έχοντας στις αποσκευές του τη νίκη με 2-0 από το πρώτο ματς. Κι όμως, στη Θεσσαλονίκη το κλίμα ήταν πανηγυρικό από πριν, σαν να ήξεραν τι θα συνέβαινε.

Το τελικό 4-0 και η πρόκριση του ΠΑΟΚ σημαδεύτηκε από τη διαιτησία του Κύζα και πέρασε στην ιστορία. Το ίδιο και ο τελικός της «ντροπής» στο Πανθεσσαλικό, όπου ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το τρόπαιο με γκολ οφσάιντ απέναντι στην ΑΕΚ, ωστόσο αυτό που θα θυμούνται όλοι είναι τα πρωτοφανή επεισόδια που προηγήθηκαν.

Η ιστορία του Κυπέλλου γράφτηκε με βία και διαιτητικές αποφάσεις – σκάνδαλα. Ωστόσο παράλληλα άρχισαν να γράφονται και τα επόμενα επεισόδια στον πόλεμο μεταξύ Αλαφούζου και Σαββίδη. Πριν τον τελευταίο αγώνα για τα πλέι οφ, όπου ο ΠΑΟΚ διεκδικούσε την πρωτιά απέναντι στον αδιάφορο Παναθηναϊκό, οι Πράσινοι είδαν ένα από τα πλέον ακριβά περιουσιακά τους στοιχεία, τον Μολέδο, να δηλώνει ότι δεν θα ταξιδέψει στη Θεσσαλονίκη. Πολλοί υποστήριξαν ότι ο αμυντικός του Παναθηναϊκού είχε ήδη συμφωνήσει με τον ΠΑΟΚ!

Ακολούθησε η φυγή του Ιβιτς από τον πάγκο του Κυπελλούχου ΠΑΟΚ και την εποχή που ο τεχνικός διευθυντής του Δικέφαλου Λούμπος Μίχελ προσπαθούσε να πείσει τον Σέρβο να μείνει, παράλληλα είχε ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με τον τεχνικό του Παναθηναϊκού Μαρίνο Ουζουνίδη!

Ο Ελληνας προπονητής δεν άφησε πολλά περιθώρια όταν κατάλαβε ότι παίζει τον ρόλο «εναλλακτικής λύσης» και ζήτησε συμφωνία εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου. Το ντιλ ναυάγησε τότε, ωστόσο με δεδομένη τη σημερινή οικονομική κατάσταση του Παναθηναϊκού και την «αστάθεια» της καρέκλας στην οποία κάθεται ο Ραζβάν Λουτσέσκου, το ενδιαφέρον έχει αναθερμανθεί.

Ωστόσο στον ΠΑΟΚ θα ήθελαν να «εκδικηθούν» τον Παναθηναϊκό για την προ δεκαετίας μετακίνηση του Δημήτρη Σαλπιγγίδη στο Τριφύλλι και μια πιθανή μεταγραφή του Μάρκους Μπεργκ στον Δικέφαλο θα αποτελούσε ακόμη ένα επεισόδιο του πολέμου. Ακόμη κι αν ο Αλαφούζος μοιάζει να έχει απομακρυνθεί από τον Παναθηναϊκό, γνωρίζει πολύ καλά ότι μια τέτοια εξέλιξη θα τον σημάδευε ανεξίτηλα στον κόσμο των Πρασίνων…

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ