Με βάση τις δηλώσεις του στην πρώτη του συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, τόσες φορές υπέπεσε σε πέναλτι ο πρόεδρος της ΕΠΟ.
Η πρώτη συνέντευξη τύπου του Βαγγέλη Γραμμένου στο «Μακεδονία Παλλάς», εκεί όπου έκανε τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις παρουσία των Σαββίδη, Μελισσανίδη και Μπέου, πλέον ως προέδρου της ΕΠΟ δεν εντυπωσίασε. Απόδειξη αποτελεί ότι δεν προκάλεσε κανέναν θόρυβο και αν δεν υπήρχε το θέμα της ανανέωσης του συμβολαίου του Σκίμπε και η αλλαγή της έδρας της Εθνικής, η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ θα την… προσπερνούσε αδιάφορα.
Αν κάνετε μια βόλτα στο διαδίκτυο αυτοί οι τίτλοι μονοπωλούν τις τοποθετήσεις του νυν προέδρου της ΕΠΟ. Οσο και αν στηρίχθηκε επικοινωνιακά με τις ερωτήσεις (μέχρι και από πρόεδρο συνδέσμου διαιτητών!!!) δεν κατάφερε να πρωταγωνιστήσει. Για παράδειγμα, δεν έγινε η ερώτηση γιατί ο Δημοσθένης Κουπτσίδης, μέλος του ΔΣ της ΕΠΟ που έχει παραπεμφθεί για κακούργημα, δεν έχει ακόμη κηρυχτεί έκπτωτος. Τώρα που ο κ. Γραμμένος είναι ο επικεφαλής του ελληνικού ποδοσφαίρου είναι υποχρεωμένος να απαντάει (και μόνος του αν χρειαστεί) σε θέματα τόσο σοβαρά και κρίσιμα.
Επικεφαλής του ποδοσφαίρου, είπαμε; Γράψτε λάθος! Ο κ. Γραμμένος λειτούργησε περισσότερο ως πολιτικός, αν και δεν είναι λίγες οι φορές που έκανε… πέναλτι. Θέλετε και αποδείξεις; Διαβάστε δηλώσεις του και ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του από την καλόπιστη κριτική μας…
1)«Η Εθνική ομάδα θα πρέπει να βγει έξω από τα τείχη του λεκανοπεδίου. Είναι κάτι που θέλει η φίλαθλη κοινή γνώμη».
Υπάρχει κάποια έρευνα της ΕΠΟ για το συγκεκριμένο θέμα; Είναι σωστό (και αποδοτικό;) η Εθνική να γίνει περιφερόμενος… θίασος, ενώ ο Σκίμπε είναι αυτός που επέλεξε ως έδρα το Καραϊσκάκη, επειδή το θεωρεί σύγχρονο και ποδοσφαιρικό γήπεδο; Ρώτησε τον ομοσπονδιακό τεχνικό και τους παίκτες;
2)«Μπορεί να είναι ένα η Τούμπα, το Καυτανζόλγειο ή το Κλεάνθης Βικελίδης. Δεν ξέρω ποιο γήπεδο θα πληροί τα κριτήρια. Θα παίξουμε και στο λεκανοπέδιο και το ΟΑΚΑ πληροί τις προδιαγραφές».
Πιο πριν δεν είχε πει ότι «η εθνική πρέπει να βγει εκτός λεκανοπεδίου»; Το ΟΑΚΑ που βρίσκεται; Ας το παραβλέψουμε αυτό. Διότι το σημαντικότερο είναι πως ο πρόεδρος της ΕΠΟ παραδέχθηκε επί της ουσίας ότι δεν έχουν κάνει έρευνα για τις προδιαγραφές των γηπέδων, αν και πήραν απόφαση να αλλάξει έδρα η Εθνική. Εκτός κι αν υπάρχει η άποψη ότι τα εγκαταλελειμμένα γήπεδα του μπορούν να γίνουν… υπερσύγχρονα με πασαλείμματα.
3) «Η συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής έγινε σήμερα εκτός Αθηνών. Έχουμε πάρει την απόφαση η ομοσπονδία να βγει από την εσωστρέφεια. Θα ακολουθήσουν και άλλες συνεδριάσεις σε άλλα σημεία».
Ολόκληρη ΕΠΟ έχει πάρει απόφαση «να βγει από την εσωστρέφεια» και δεν την έχει ανακοινώσει ποτέ; Μήπως αυτό δείχνει το ακριβώς αντίθετο; Μήπως ο κ. Γραμμένος ήθελε να δικαιολογήσει το γεγονός ότι το ΔΣ έγινε στο «Μακεδονία Παλλάς», συμφερόντων Σαββίδη (ιδιοκτήτη του ΠΑΟΚ, σε όσους διαφεύγει); Μήπως και ο ίδιος γνώριζε ότι προκύπτει σοβαρό θέμα «ηθικού ασυμβίβαστο», αλλά επέλεξε την… ντρίμπλα για να μην κληθεί να απαντήσει επί της ουσίας στο ζήτημα;
4) «Όλη η εκτελεστική επιτροπή είναι καθημερινά στις επάλξεις. Είναι πολλά τα προβλήματα, προσπαθούμε να βάλουμε σειρά ώστε να αρχίσουμε και το κομμάτι του δημιουργικού έργου, όπως το είχαμε εξαγγείλει».
Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της ΕΕ είναι από την περιφέρεια. Αρα δεν είναι δυνατόν να βρίσκεται καθημερινά στις επάλξεις (και δεν είναι). Μόνο «ο υδραυλικός» και ο Τάκης είναι συνέχεια στην Αθήνα και οι κακές γλώσσες, όχι μόνο το σχολιάζουν, αλλά και απορούν αν η ΕΠΟ μπορεί να αντέξει τα έξοδα (μετακινήσεις, διανυκτερεύσεις, διατροφή) για όλους. Δεν μπορεί. Όπως δεν μπορούσε ούτε παλαιότερα. Ούτε τις ημέρες των «παχιών αγελάδων».
5) «Τόσα χρόνια υπήρχε αξιοκρατία στη συγκρότηση των πινάκων διαιτησίας; Αν μου απαντήσει κάποιος θετικά, θα διαφωνήσω μαζί του. Σήμερα προωθούνται διαιτητές και παίζουν όπως αξιολογούνται».
Τώρα που υπάρχει αξιοκρατία στη συγκρότηση πινάκων, έφυγαν διαιτητές με καλές βαθμολογίες, μόνο και μόνο, επειδή ήταν ανεπιθύμητοι σε συγκεκριμένες ΠΑΕ. Επίσης, πριν από λίγο καιρό ο κ. Γραμμένος δεν δήλωνε ότι η διαιτησία είναι της… ΦΙΦΑ; Τι άλλαξε και τη Δευτέρα δήλωσε ότι «η ΚΕΔ αναφέρεται μόνο στον πρόεδρο της ΕΠΟ»;
6) «Είναι ψέμα της πιο αχρείας μορφής. Να κάνετε όλοι το αυτονόητο, να διασταυρώνετε την πληροφορία. Έγιναν έντεκα προσλήψεις, αλλά ουδείς ρώτησε πόσοι αποχώρησαν. Ουδείς ρώτησε τι όφελος οικονομικό είχε η ομοσπονδία με την αποχώρηση κάποιων στελεχών. Θα έπρεπε οι στενοί συνεργάτες να είναι δική μου επιλογή και δεν υπαναχωρώ από αυτή τη θέση. Αν θέλετε στοιχεία, θα δοθούν τις επόμενες πληροφορίες για να αποκαταστήσουμε τα ψεύδη με κεφαλαία γράμματα».
Οι προσλήψεις τον τελευταίο χρόνο είναι 43. Τα χαρτιά το λένε, όχι εμείς. Όμως, επειδή ο Γραμμένος μίλησε για οικονομικά, μήπως μπορεί να απαντήσει για τις αστρονομικές αμοιβές των «Golden Boys» της Ομοσπονδίας; Αλλά και για τις προσλήψεις με… άρωμα ΣΥΡΙΖΑ; Είναι και αυτά ψεύδη με κεφαλαία γράμματα;
7) «Δεν βρήκαμε κανένα πλάνο. Καμία προοπτική».
Ο Γραμμένος ξέχασε αναφέρει ότι το πλάνο ανάπτυξης του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο θα χρησιμοποιήσει η νέα διοίκηση, το βρήκαν και δεν ανέπτυξαν οι ίδιοι. Για την ακρίβεια, πρόκειται για το πλάνο του Φερνάντο Σάντος.
8) «Η ίδια η Επιτροπή θα εξετάσει τις προδιαγραφές για τη δημιουργία προπονητικού κέντρου για την εθνική ομάδα. Πρόκειται για πρωτοβουλία την οποία γενικά ενισχύει η UEFA. Εμείς απλά επαναπαυθήκαμε στον Άγιο Κοσμά».
Και ο Γκιρτζίκης έψαχνε χώρο για προπονητικό κέντρο. Είχε βρει εκτάσεις στα Σπάτα, στο Σχιστό Κορυδαλλού και στη Βάρκιζα. Υπήρχε πλάνο για να βρει η Εθνική τη… στέγη της. Μισό λεπτό, όμως! Αφού η Εθνική δεν θα παίζει στο Λεκανοπέδιο, πού θα γίνει το προπονητικό κέντρο; Τι ρωτάμε τώρα, ε;
9) «Η Ομοσπονδία δεν λειτουργούσε από τους αιρετούς, αλλά από τρεις – τέσσερις ανθρώπους».
Ας πούμε ότι ο κ. Γραμμένος έχει δίκιο. Γιατί, όμως, ο εκτελεστικός γραμματέας Αλέξης Δέδες παρουσιάζεται ως «ο υπάλληλος που λύνει όλα τα προβλήματα» και όχι μόνον; Γιατί τον ακολούθησε μέχρι και στις συναντήσεις του με τον πρόεδρο της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν και τον γενικό γραμματέα της Θόδωρο Θεοδωρίδη; Γιατί ο πρόεδρος της ΕΠΟ δεν πήρε μαζί του τον εκλεγμένο αναπληρωτή πρόεδρο Νίκο Βακάλη ή τον αντιπρόεδρο Στέργιο Αντωνίου που είναι εκλεγμένοι;
10) «Οι επιχορηγήσεις των Ενώσεων γίνονταν με πολύ πρόχειρο και μη αξιοκρατικό τρόπο. Κάποιες Ενώσεις ήταν μονίμως αποκλεισμένες, μεταξύ αυτών και αυτή της Θεσσαλονίκης, γεγονός το οποίο είχα καταγγείλει».
Μήπως, ο κ. Γραμμένος μπορεί να απαντήσει στο ερώτημα αν οφείλουν χρήματα στην ΕΠΟ οι ΕΠΣ Μακεδονίας (της οποίας ήταν πρόεδρος) και ΕΠΣ Αθηνών από τα ποσοστά για την έκδοσης δελτίων ποδοσφαιριστών και ταυτοτήτων για τους προπονητές; Αν οφείλουν, μήπως για αυτό δεν έπαιρναν επιχορήγηση από τις προηγούμενες διοικήσεις;
11) «Μάλλον έχω καταστεί στερεότυπος απαντώντας περί χαλίφηδων. Και ο Γιώργος Σπανός του Ατρόμητου είναι χαλίφης; Γιατί δεν λένε και γι’ αυτόν που η ομάδα του είναι στα ψηλά πατώματα της βαθμολογίας; Ούτε χαλίφηδες θέλουμε, ούτε χαλιφάτα».
Η απάντηση δόθηκε από τα λάθη των Παπαπέτρου, Σίπκα στο παιχνίδι ΠΑΟΚ-Ατρόμητος 2-1… Ο Σπανός σίγουρα δεν είναι χαλίφης. Και το κατάλαβε για τα καλά το βράδυ της Δευτέρας. Οι Σαββίδης και Μελισσανίδης πόσες φορές πήραν μέρος στις συγκεντρώσεις της παράταξης που τώρα «κυβερνά» το ελληνικό ποδόσφαιρο;