Το παιχνίδι της εξουσίας

Το παιχνίδι της εξουσίας

Ποιο VAR και ποιος Τόσκας; Κανείς δε θέλει ισονομία, όλοι το νταλαβέρι θέλουν, εκεί γίνεται το «παιχνίδι»…

Την ώρα που ξεκινούσε και στο προσκήνιο η μάχη για την εταιρεία που θα πάρει τη «χρυσή» εργολαβία για το VAR, διάβαζα το άρθρο του Μιχάλη Μορφονιού για το αντίστοιχο σύστημα που θα έπρεπε να έχει η αστυνομία, ώστε να «ελέγχονται» οι αποφάσεις της και να υπάρχει σχετική ισονομία στη διεξαγωγή του πρωταθλήματος.

Χρόνια στο κουρμπέτι ο Μιχάλης, έχει τον τρόπο να σου βγάζει τον καφέ απ’ τη μύτη! Ακόμη κι αν είναι για να πνιγείς απ’ τα γέλια.

Βλέπετε η ισονομία στο ποδόσφαιρο υπάρχει μόνο στα ευχολόγια των πολιτικών και ποδοσφαιρικών προϊσταμένων. Από εκεί και πέρα υπάρχει μόνο το νταλαβέρι. Μόνο αυτό δουλεύει στην Ελλάδα.

Ποια ισονομία και κουραφέξαλα; Δε βλέπετε τις αποφάσεις των αθλητικών δικαστών; Ίδια παράβαση, διαφορετικές ποινές, ανάλογα με το ποιος κάθεται στο εδώλιο του κατηγορούμενου. Και μιλάμε για εν ενεργεία τακτικούς δικαστές.

Ειδικά το θέμα της αστυνομίας και του ρόλου που αυτή διαχρονικά παίζει στο ποδόσφαιρο, έχουμε κάνει εκτενή αναφορά στο πρόσφατο παρελθόν και δη στο εφετινό πρωτάθλημα που είχε τη… σφραγίδα της «εξυγίανσης».

Η ξεδιάντροπη μεροληψία που επέδειξαν οι αστυνομικές αρχές ήταν ένα σημαντικό κομμάτι του παζλ που διαμόρφωσε τις εξελίξεις στην κούρσα του πρωταθλήματος.

Και αν ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης, λόγω θέσης μπορεί να έχει έναν «χ» αναγνωρισμένο εξωθεσμικό ρόλο στις εξελίξεις των πρωταθλημάτων σε όλα τα σπορ, ο υπουργός προστασίας του πολίτη Νίκος Τόσκας, ή ακόμη και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, τι άλλο εξυπηρετούν πέρα από κυβερνητικά… νταλαβέρια όταν με τις κινήσεις τους αλλάζουν τις ισορροπίες ενός πρωταθλήματος;

Αν κάποιος λοιπόν, ζητάει ισονομία, θα πρέπει να το πράξει σε όλα τα επίπεδα. Ένα πέναλτι ή ένα μη οφσάιντ μπορεί να καθορίσει την εξέλιξη ενός πρωταθλήματος, έτσι δεν είναι;

Καλώς λοιπόν, να έρθει το VAR για να υπάρχουν κι άλλα «μάτια» να κρίνουν τις όποιες επίμαχες φάσεις όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Έστω και μια λάθος απόφαση να «διορθωθεί», είναι κέρδος.

Ωστόσο το δικό μας πρωτάθλημα, στο οποίο τα επίπεδα βίας είναι από τα υψηλότερα αν όχι το υψηλότερο στην Ευρώπη, καθοριστικό ρόλο παίζουν και οι κανονισμοί και το πώς αυτοί εφαρμόζονται.

Όταν λοιπόν για τα όποια επεισόδια γίνονται, οι ποινές καθορίζονται ουσιαστικά από τις εκθέσεις των παρατηρητών της ΕΠΟ ή/και της Σούπερ Λίγκας αλλά και της αστυνομίας, μπορεί εύκολα κανείς να καταλάβει πόσο καθοριστικός είναι και ο ρόλος των αρχών!

Αναγράφονται στην έκθεση επεισόδια και συγκρούσεις με τα όργανα της τάξης; Μείον τρεις βαθμοί. Αναγράφονται μικροσυμπλοκές μακριά από το γήπεδο, έστω κι αν έχουν γίνει στον περιβάλλοντα χώρο και υπάρχουν κάμερες που τα έχουν καταγράψει; Δεν επιβάλλεται ούτε πρόστιμο, αφού η έκθεση της αστυνομίας γράφει ότι έγιναν «μακριά». Και δεν είναι γεγονότα που βγαίνουν απ’ το μυαλό μας, έτσι; Έχουν γίνει και δεν έχουν καταγραφεί…

Αλλά είπαμε, κανείς δε θέλει ισονομία, όλοι θέλουν να έχουν μια καρέκλα στο τραπέζι που γίνεται το νταλαβέρι. Εκεί παίζεται το «παιχνίδι». Αν ήθελαν ισονομία, είτε οι ομάδες και η λίγκα, είτε η ΕΠΟ, είτε η ίδια η κυβέρνηση, θα το είχαν πράξει προ πολλού.

Γράψτε το σχόλιο σας

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις αθλητικές ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Αθλητικές Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΑΡΘΡΑ